Interesele și propagarea influenței ruse continuă să fie o problemă majoră și pentru Bulgaria, iar recent, parlamentarii bulgari au cerut crearea unei comisii care să investigheze aceste influențe a declarat Ivailo Mircev, membru al grupului politic ”Continuăm Schimbarea-Bulgaria Democrată”, pentru Euractiv.
Aceasta decizie vine pe fondul unei descoperiri recente care a arătat conexiunile dintre o rețea de companii bulgare și o rețea rusă de influență bine organizată, identificată în timpul alegerilor prezidențiale anulate din România. Mircev a subliniat că o agenție digitală rusă, care a coordonat campania naționalistului Călin Georgescu în România, are legături cu peste 50 de companii din Bulgaria, majoritatea dintre ele înregistrate în Plovdiv și aparținând aceleiași persoane.
De mai mulți ani, propaganda rusă a reușit să se infiltreze în Bulgaria, în mare parte prin finanțarea legată de companiile energetice afiliate Kremlinului. „Având în vedere disfuncționalitățile serviciilor și instituțiilor noastre, considerăm necesară înființarea unei comisii parlamentare care să adune dovezi despre influența rusă în toate domeniile din Bulgaria”, a adăugat Mircev.
Grupul de investigație bulgar BG Elves, cunoscut pentru eforturile sale de a expune rețelele de cumpărare de voturi, a raportat descoperirea unei rețele de companii bulgare, legate de un cetățean georgian și implicate în răspândirea influenței pro-ruse în România. Aceste companii sunt înregistrate în Plovdiv, al doilea oraș ca mărime din Bulgaria.
Investigația a fost alimentată de un raport publicat în România pe 3 decembrie de Snoop, care a identificat o societate-cheie care conectează aceste rețele de influență. „Din acest raport, am descoperit 51 de firme înregistrate pe numele unui cetățean georgian. Multe dintre ele au fost înființate în aceeași zi, majoritatea în 2024. Avem dovezi clare – e-mailuri oficiale, profiluri pe rețelele de socializare, numere de telefon și adrese ale angajaților”, a declarat BG Elves, care a refuzat să dezvăluie numele companiilor implicate.
Aceste companii bulgare, deținute și gestionate de ruși, sunt implicate în campanii publicitare masive pe rețelele de socializare, influențând semnificativ rezultatele electorale din România, Bulgaria și alte state europene. „Impresiile generate zilnic de aceste companii ajung la sute de milioane de persoane pe rețelele sociale, cu un impact major în România, Ungaria, Grecia, Bosnia și Bulgaria”, a explicat BG Elves.
Se estimează că aceste companii bulgare au avut un impact major asupra procesului electoral, atingând, în medie, fiecare cetățean bulgar de până la zece ori pe lună. În plus, aceste campanii sunt direcționate strategic, vizând grupuri specifice de populație. „Este clar că aceste rețele au avut un efect considerabil asupra proceselor electorale din întreaga Europă”, a adăugat grupul de investigație.
În același timp, Kaja Kallas, șefa diplomației UE, a avertizat că Rusia a învățat să manipuleze alegerile cu ajutorul noilor tehnologii. „În ultimele exemple din România și alte părți, este evident că rușii au reușit să înțeleagă și să aplice metode eficiente pentru a influența alegerile”, a spus Kallas, exprimându-și îngrijorarea față de impactul noilor tehnologii asupra democrației. „Dacă nu mai avem încredere în corectitudinea alegerilor, cum putem avea încredere în rezultatele lor?”, a adăugat ea, subliniind că metodele tradiționale de evaluare a alegerilor sunt depășite și nu țin pasul cu schimbările tehnologice care facilitează intervențiile externe.
Romania, o puscarie de tara din evul mediu... Vezi tot