לואו-קוסט למאדים: הודו חוגגת הישג כביר
הצלחה גדולה להודים: רכב החלל ששיגרו בפרויקט שעלה 74 מיליון דולר נכנס למסלול סביב מאדים והפך אותם למדינה האסיאתית הראשונה שעושה זאת ולראשונה בכלל שמצליחה בניסיון הבכורה. "הגענו אל הלא נודע", חגג רה"מ
הצלחה גדולה למשימת הלואו-קוסט למאדים של הודו: רכב החלל ששיגרה הודו בנובמבר אשתקד נכנס היום (ד') למסלול סביב מאדים, ובכך הפכה המדינה לראשונה שמצליחה בכך בניסיון הראשון. רכב החלל ההודי, ששוקל 1,350 ק"ג ומכונה "מנגליאן", יקיף כעת את כוכב הלכת למשך שישה חודשים. הוא אמור לאסוף מידע מדעי על מזג האוויר במאדים ולבחון מה אירע למים שככל הנראה היו בו.
ההצלחה הכבירה מכניסה את הודו לרשימה אקסקלוסיבית וקצרה מאוד של מדינות שהצליחו לשלוח רכבי חלל שחגים סביב הכוכב האדום או שנחתו על אדמתו. ארצות הברית, רוסיה ואירופה נמצאות ברשימה הזו, ולהבדיל מההודים כולן נכשלו בניסיון הראשון שלהן.
בעבר נכשלו יותר מחצי מהניסיונות הקודמים למסלול סביב מאדים – 23 מתוך 41 ליתר דיוק. בין היתר, גם יפן כשלה בכך ב-1999, וההצלחה ההודית הפכה את המדינה לאסיאתית הראשונה שמגיעה למאדים. ארצות הברית הצליחה בכך לראשונה ב-1964, הסובייטים הגיעו למאדים שבע שנים אחר כך וסוכנות החלל האירופית עשתה זאת ב-2003.
74 מיליון דולר בלבד עולה פרויקט MOM והצלחתו צפויה להעניק דחיפה רצינית לתוכנית החלל ההודית. כבר לפני 50 שנה החלו ההודים לחלום על עולמות רחוקים, אבל לא התרחקו כל כך. ראש הממשלה החדש נרנדרה מודי מתכנן להרחיב את תוכנית החלל באמצעות שיפור הטכנולוגיה והתשתיות.
במרכז השליטה בבנגלור שבדרום הודו החלו החגיגות, לאחר שאותות התקשורת, שהתקבלו באיחור קל, אישור כי החללית נכנסה למסלול סביב מאדים. ראש הממשלה נרנדרה מודי, שישב מאחורי המדענים במרכז השליטה, נראה מתוח במהלך דקות ההמתנה. לאחר מכן הוא בירך את המדענים: "הודו הצליחה להגיע למאדים. ברכות לכולם. עשינו היום היסטוריה. הצלחנו להגיע אל הלא נודע, השגנו את מה שנראה כמעט בלתי אפשרי".
הצלחת הכנסת רכב החלל למסלול סביב מאדים מהווה הישג מרשים עבור מדינת הענק בת 1.2 מיליארד התושבים, רבים מהם עניים. עם זאת, להודו מערכת חינוך טכנולוגי ומדעי איתנה שהצליחה להוציא משורותיה מיליוני מתכנתים, מהנדסים ודוקטורים, ולהזניק רבים אל מעמד הביניים.