iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.
iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.



Link to original content: https://www.ts.fi/uutiset/1074278073
Turun tuomiokirkko Suomen ainoa kansallispyhättö - Uutiset - Turun Sanomat
Uutiset

Turun
tuomiokirkko
Suomen ainoa
kansallispyhättö

TS/Jori Liimatainen<br />Turun yli 700-vuotias Tuomiokirkko pitää tiukasti kiinni virallisesta asemastaan Suomen kansallispyhättönä ja luterilaisen kirkon pääkirkkona, vaikka Helsinkiin vuonna 1839 valmistuneesta Tuomiokirkosta kuulee pääkaupungissa käytettävän kansallispyhättö-termiä.
TS/Jori Liimatainen
Turun yli 700-vuotias Tuomiokirkko pitää tiukasti kiinni virallisesta asemastaan Suomen kansallispyhättönä ja luterilaisen kirkon pääkirkkona, vaikka Helsinkiin vuonna 1839 valmistuneesta Tuomiokirkosta kuulee pääkaupungissa käytettävän kansallispyhättö-termiä.

Helsingissä paikallista Tuomiokirkkoa pidetään joskus Suomen kansallispyhättönä. Turkulaisia voi huolestuttaa sekin, että kirkon verkkosivuilla kirkko Suomessa -sivun kuvituksena on Helsingin tuomiokirkko Turun tuomiokirkon sijaan.

Kirkkohallituksen toiminnallisen osaston johtaja Seppo Häkkinen vakuuttaa, että Turun tuomiokirkko on edelleen ainoa kansallispyhättömme.

- Kirkkohistoriaamme ei voi muuttaa miksikään, kirkkoneuvos Häkkinen sanoo.

Arkkipiispa Jukka Paarman korvaan pääkaupungissa kuultu rinnastus kuulostaa oudolta.

- Televisioon pääsee usein Helsinki, mutta merkittävimmät kirkon tapahtumat ovat kaikki olleet Turun tuomiokirkossa. Näkyvä asema Helsingin tuomiokirkolla tietysti on, mutta Turun tuomiokirkolla on selkeä kansalliskirkon asema kirkossa.

Kirkon Helsingissä työskentelevän tiedotuspäällikön Iiris Kivimäen mukaan verkkosivuilla olevaa kuvaa voisi tietysti vaihdella. Hän toteaa, että esimerkiksi kriisitilanteissa Suomella on kaksi keskeistä kirkkoa yhteisen surun jakamiseen, Turun ja Helsingin tuomiokirkot.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Kirkkohistoriaan nojaten Turulla on kuitenkin selkeä asema, jota ei kyseenalaisteta, Kivimäki toteaa.

Turussa toukokuun alussa järjestettävästä kirkolliskokouksesta pidetään ensimmäistä kertaa tiedotustilaisuus Helsingissä kokousviikon Turun tiedotustilaisuuksien lisäksi.

- Nähtävästi on ajateltu, että Helsinkiin tiedotusvälineiden on helpompi tulla, Seppo Häkkinen puntaroi.

Iiris Kivimäki vahvistaa sen, että pääkaupungissa sijaitsee valtaosa tiedotusvälineiden toimituksista.

- Haluamme jakaa tietoa kirkolliskokouksessa käsiteltävistä asioista Turun lisäksi Helsingissä. Helsingin tiedotustilaisuudessa tulemme jakamaan tietoa myös kirkon taloudesta. Lehdissä on ollut paljon virheellistä tietoa kirkon rahojen käytöstä ja kirkkoon kuulumisen mielekkyydestä.