Nykyisen sosiaalisen median aikakautena, yhä useampi savolainen syyllistyy dissaamiseen. Miksi se on niin tyypillistä? Mitä dissaamisella tarkoitetaan? Mitä se kertoo dissaajasta?
Dissaamisella tarkoitetaan herjaamista, toisen loukkaamista, solvaamista, tekemisten vähättelyä tai haukkumista. Sitä ilmenee runsaasti erityisesti tämän päivän sosiaalisessa mediassa sekä ihmisten kirjotuksissa ja puheissa. Pahan puhuminen, tehtyjen asioiden väheksyminen tai niiden nykyisen tilan negatiivinen käsittely ovat yhä useammin dissaajien mielipiteiden ja kirjoitusten keskiössä.
Tyypillisesti dissaaja dissaa asioita ja niiden tekijöitä, tietämättä asioiden oikeita taustoja ja tilannetta. Dissaaja ei näe kokonaisuuksia, vain oman näkökulman ja epäkohtansa. Toki dissaajalla on kansalaisoikeus esittää oma mielipide asiasta, kenties vastuullista tekijöistä, mutta vastuu dissaamisesta kuuluu myös hänelle. Tämä unohdetaan usein, dissatessa esimerkiksi tekijöitä.
Rohkeasti vaan eteenpäin elämässä.
Se pitäisi jokaisen dissaajan tietää, että henkilökohtaisuuksiin ei tule mennä. Asiat voivat puhua keskenään, asioista voi olla tarvittaessa eri mieltä, mutta loukkaavaa kieltä toisesta ei tule käyttää.
Sama koskee asioiden sisältöä. On hyvä perehtyä esillä oleviin asioihin ja niiden tekijöihin, ennen kuin alentuu dissaamaan, levittämään kenties disinformaatiota asioista, henkilöistä, joista loppujen lopuksi dissaaja ei tiedä höykäsen pölähdystä.
Kehityksen kannalta on keskeistä puhua rakentavasti, oikeastaan puhe ja keskustelu ovat kaiken kehityksen alku. Kunnioitus muita kohtaan, kunnioittava puhetaito sekä yhteistyökyvyt asianomaisten kesken, tulisi kuulua dissaajienkin repertuaariin. Näin ei nykyisin kaikkivaltiaan sosiaalisen median aikakautena valitettavasti ole.
Dissaajilta puuttuvat usein rakentavaan keskusteluun vaadittavat taidot. Henkilökohtaiset uskomukset ja luulot voittavat oikean tiedon, joka johtaa vääristyneisiin itsekkäisiin ilmaisuihin. Usein dissaajien taustalla on myös epävarmuus, koetut vääryydet ja terve itseluottamuksen puute. Ajatus, helppo on pimeästä huudella, kun muuhun ei pysty näyttäytyy liian usein dissaamisessa.
Voisiko dissaaja tehdä taitamattomuudelleen jotakin? Kyllä voi. Rakentava ideointi ja osallisuus yhteisölliseen toimintaan, yhteisten asioiden ja päätösten tekoon antavat mahdollisuuden vaikuttaa. Tällöin ei tarvitse valittaa, kun pystyy itse vaikuttamaan.
Kuntavaalit lähestyvät keväällä 2025. Ehdokasasettelu on menossa. Nyt on mahdollisuus mennä mukaan ja lopettaa turha dissaaminen. Rohkeasti vaan eteenpäin elämässä.