- Hem
- Dokumentation
- Ordlista
Ordlista
Här förklarar vi statistiska termer och andra fackord som förekommer på webbplatsen.
Ordlistan är under uppbyggnad, den är alltså inte komplett. Har du frågor eller synpunkter på ordlistan? Mejla då Statistikservice på information@scb.se eller ring 010-479 50 00.
- A
-
Definition
grönyta som allmänheten har rätt att beträda och nyttja oavsett tid på året med hänsyn till ägoförhållanden och markanvändning
Förklaring
Det gäller i huvudsak offentligt ägd eller förvaltad mark, men även grönytor på privatägd mark omfattas om de anses vara tillgängliga enligt allemansrätten, exempelvis betesmark.
Mer information: http://www.scb.se/mi0805.
-
Förklaring
Denna kategori består av underkategorierna fast anställda och tidsbegränsat anställda.
Se även arbetslösa
-
Förklaring
Denna grupp består av personer som inte var sysselsatta den undersökta veckan och som har sökt och kunnat ta ett arbete. Gruppen arbetslösa omfattar även personer som har fått ett arbete som börjar inom tre månader, förutsatt att de skulle ha kunnat arbeta under den undersökta veckan eller börja inom 14 dagar från den undersökta veckans slut.
-
Definition
geografisk plats där ekonomisk verksamhet bedrivs
Förklaring
Ett arbetsställe måste tillhöra en verksam juridisk enhet, till exempel företag, myndighet eller förening. En verksam juridisk enhet kan ha flera arbetsställen.
-
Definition
uppmätt storlek på en yta
Förklaring
Yta är något som går att ta på, t. ex. en bords- eller golvyta. När ett utrymme mäts ska i vissa fall inte hela ytan mätas beroende på definitionen av areabegreppet, t.ex. i en sluttningsvåning för en bostad ingår inte hela golvytan i arean.
-
Förklaring
En utländsk medborgare som tagit sig till Sverige och begärt skydd men som ännu inte fått sin ansökan slutligt prövad av Migrationsverket eller migrationsdomstol.
Den som är asylsökande är inte folkbokförd i Sverige. Det är först om och när den asylsökande får uppehållstillstånd och har blivit folkbokförd som personen ingår i SCB:s officiella befolkningsstatistik.
- B
-
Definition
ö med folkbokförd befolkning (minst 1 person) som saknar broförbindelse till fastland enligt registerdata
Förklaring
Jämför statistisk ö.
-
Definition
mark med byggnader samt deras tillhörande mark (som trädgårdar, parkeringsplatser, upplagsytor) eller med andra typer av anläggningar som används för olika slags verksamheter
Förklaring
I bebyggd mark räknas också mark för olika typer av transportinfrastruktur, såsom vägar, järnvägar, hamnar och flygplatser.
Mer information: http://www.scb.se/mi0803.
-
Definition
geografiskt område som i normalfallet utgörs av sammanhängande bebyggelse
Förklaring
Bebyggelseområdet definieras oberoende av administrativa regionindelningar och kan därför skära genom kommun- och länsgränser.
Bebyggelseområde är ett samlingsbegrepp för det som i SCB:s statistik klassificeras som tätorter, småorter, fritidshusområden, handelsområden eller verksamhetsområden. Klassificeringen görs med hjälp av registerdata och statistik.
-
Definition
område där strandnära zon och byggnadszon sammanfaller
Förklaring
Mer information: www.scb.se/mi0812.
-
Definition
mått på hur tätt befolkat ett geografiskt område är
Förklaring
Befolkningstätheten räknas fram som kvoten mellan ett områdes folkmängd och dess areal. Den vanligaste enheten är antal invånare per kvadratkilometer.
-
Definition
jordbruksmark som används eller lämpligen kan användas till bete och som inte är lämplig att plöja
Förklaring
Till betesmark räknas bland annat skogsbete och fäbodbete. Däremot räknas inte renbetesmark till betesmark.
Mer information: http://www.scb.se/mi0803.
-
Definition
summan av alla inkomster till inhemska enheter, dvs. företag, organisationer eller privatpersoner, i ett land
Förklaring
BNI är summan av BNP minus så kallade primära inkomster (till exempel löner, räntor och driftsöverskott) som inhemska företag och hushåll betalar till utländska företag och hushåll plus primära inkomster som inhemska företag och hushåll tar emot från utlandet.
Brutto innebär att kapitalförslitning medräknas i förädlingsvärdet, dvs. den del av driftsöverskottet som ska användas för ersättning av fasta tillgångar som förslitits.
-
Definition
värdet av alla de varor och tjänster som produceras i ett land eller en region för användning till konsumtion, export och investering under en period, vanligtvis ett år eller ett kvartal
Förklaring
Bruttonationalprodukten (BNP) kan beräknas på tre sätt: baserat på produktion, användning eller inkomst.
- BNP baserat på produktion är summan av förädlingsvärden brutto för de olika institutionella sektorerna i alla branscher plus produktskatter minus subventioner.
- BNP baserat på användning är summan av: värdet av inhemska organisationers och hushålls användning av varor och tjänster (faktisk konsumtion och bruttoinvestering) plus export av varor och tjänster minus import av varor och tjänster.
- BNP baserat på inkomster är summan av användning i nationalräkenskapernas konton för den totala ekonomins inkomstbildning, det vill säga löner och sociala avgifter, skatter minus subventioner på produktion och import, driftsöverskott brutto och sammansatt förvärvsinkomst för den totala ekonomin.
Brutto innebär att kapitalförslitningen räknas med i förädlingsvärdet. Kapitalförslitningen är den del av driftsöverskottet som ska användas för ersättning av de fasta tillgångar som har förslitits.
-
Definition
bruksarea för utrymme helt eller delvis ovan mark inrättat för boendeändamål
Förklaring
Även termerna ”boyta” och ”bostadsyta” förekommer men är mindre lämpliga eftersom area är den uppmätta storleken av en yta. Se vidare ”area”.
-
Definition
1
(samling av bortfallsobjekt)
samling av observationsobjekt för vilka inte tillräckligt många användbara uppgifter har kunnat samlas in2
(samling av bortfallsobjekt tillsammans med partiellt bortfall)
samling av observationsobjekt för vilka inte tillräckligt många användbara uppgifter har kunnat samlas in samt observationsobjekt för vilka någon eller några användbara uppgifter har kunnat samlas in, men andra uppgifter saknasKommentar
Bortfall avser antingen samlingen bortfallsobjekt (definition 1) eller samlingen bortfallsobjekt inklusive det partiella bortfallet (definition 2).Synonymer
svarsbortfall, bortfallspopulation, uteblivna svar -
Definition
observationsobjekt för vilket inte tillräckligt många användbara uppgifter har kunnat samlas in
Olika anledningar till bortfallsobjekt
Anledningar till att observationsobjekt blir bortfallsobjekt kan vara att uppgiftslämnaren är sjuk, inte går att kontakta eller avstår från att lämna uppgifter.Skillnaden mellan bortfallsobjekt och partiellt bortfall
Observationsobjekt som det finns tillräckligt många användbara uppgifter för, men som saknar vissa uppgifter, är inte bortfallsobjekt utan svarande med partiellt bortfall.Exempel på skillnaden mellan bortfallsobjekt och svarande med partiellt bortfall
En person som ska lämna uppgifter till Partisympatiundersökningen (PSU) har endast svarat på en fråga, och det är ”Är din make/maka/sambo anställd, lantbrukare eller företagare?”. I PSU behöver man veta på vilket parti personen kommer att rösta på för att uppgifterna ska gå att använda, eftersom det är en så central uppgift för undersökningen. Därför är denna person ett bortfallsobjekt eftersom den mest centrala uppgiften saknas, det vill säga det finns inte tillräckligt många användbara uppgifter. Personens uppgifter kommer därför inte att bidra till statistikresultaten.En annan person har i PSU svarat på frågan ”Vilket parti skulle du rösta på om det vore riksdagsval inom de närmaste dagarna?” samtidigt som det saknas svar på några andra frågor. Person räknas som svarande målobjekt eftersom denne har svarat på den mest centrala frågan. De obesvarade frågorna är partiellt bortfall.
Synonymer
objektbortfall, objektsbortfall, individbortfall, bortfallsenhet, bortfallselement, enhetsbortfall, elementsbortfall, primärt bortfall, uteblivet svar -
Definition
utrymme helt eller delvis ovan mark inrättat för boende och huvudsakligen avsett för vistelse, sömn, hygien, matlagning, förvaring, kommunikation etc.
RF SS 21054
-
Definition
summan av alla våningsplans area som begränsas av de omslutande byggnadsdelarnas insida
Förklaring
Bruksarean omfattar boarea, biarea, lokalarea och övrig area.
Även termen ”bruksyta” förekommer men är mindre lämplig eftersom area är den uppmätta storleken av en yta. Se vidare ”area”.
-
Definition
summan av alla våningsplans area som begränsas av de omslutande byggnadsdelarnas utsida
Förklaring
Även termen ”bruttoyta” förekommer men är mindre lämplig eftersom area är den uppmätta storleken av en yta. Se vidare ”area”.
-
Definition
area som en byggnad upptar på marken
Förklaring
Även termen ”byggnadsyta” förekommer men är mindre lämplig eftersom area är den uppmätta storleken av en yta. Se vidare ”area”.
-
Definition
område med en viss radie kring en byggnads mittpunkt
Förklaring
I SCB:s officiella statistik över strandnära markanvändning används avståndet 50 meter. I äldre tabeller kan andra avstånd förekomma.
- C
-
Förklaring
Det finns sju olika typer av civilstånd: ogift, gift, skild, änka/änkling, registrerad partner, separerad partner samt efterlevande partner. Sambo ingår inte som civilstånd. Redovisningen av en persons civilstånd utgår från hur den personen är registrerad i folkbokföringen.
Den 1 maj 2009 trädde en könsneutral äktenskapslag i kraft som upphävde partnerskapslagen. Efter den 1 maj 2009 kan man inte längre registrera partnerskap i Sverige. De som däremot var det innan 1 maj 2009 kan fortfarande ha kvar den gamla registreringen. Man kan om man vill omvandla sitt partnerskap till äktenskap.
-
Förklaring
En internationell klassifikation där den offentliga sektorns utgifter grupperas efter dess ändamål.
Engelsk synonym: Classification of the Functions of Government.
-
Förklaring
En internationell klassifikation där hushållens konsumtion grupperas efter dess ändamål.
Engelsk synonym: Classification of Individual Consumption by Purpose.
- D
-
Definition
konstgjord förekomst av stillastående inlandsvatten
-
Definition
vatten som antingen i sitt ursprungliga tillstånd eller efter beredning är avsett för dryck, matlagning eller beredning av livsmedel och vatten som används i ett livsmedelsproducerande företag vid tillverkning, bearbetning, konservering eller saluhållande av varor eller ämnen som är avsedda som livsmedel
-
Definition
vatten som avleds från gruvor och mineralbrott i dräneringssyfte
Förklaring
Dräneringsvattnet är oftast grundvatten. I vissa fall tas dräneringsvattnet omhand och används vidare. I andra fall återförs vattnet direkt till det naturliga kretsloppet; sådant vatten kallas för återfört (dränerings)vatten.
Termen "länsvatten" användes förr.
- E
-
Förklaring
Denna kategori består av grupperna sysselsatta frånvarande hela veckan och arbetslösa samt kategorin ej i arbetskraften.
-
Förklaring
Denna kategori består av de personer som varken tillhör kategorin sysselsatta eller kategorin arbetslösa.
-
Definition
skillnaden mellan total landareal och summan av arealerna för de klassificerade markarealerna
Förklaring
”Klassificerad markareal” innebär, i motsats till ”ej klassificerad markareal”, mätbara markarealer: jordbruksmark, skogsmark, bebyggd mark, våtmark och övrig mark utom ej klassificerad mark.
I ”klassificerad markareal” ingår mark som av mättekniska skäl inte har kunnat redovisas som del av tidigare nämnda markarealer, även om de formellt borde vara en del av dessa.
-
Förklaring
Asylsökande barn eller ungdomar under 18 år som kommer till Sverige utan föräldrar eller annan vårdnadshavare.
-
Definition
vatten som kommer från enskild vattentäkt
-
Definition
vattenuttag från enskild vattentäkt
Förklaring
Enskilda vattenuttag görs vanligtvis av hushåll, i enskild vattentäkt, t.ex. en privat brunn. Enskilda vattenuttag kan också göras av företag.
-
Förklaring
ENS 2010 (Europeiska national- och regionalräkenskapssystemet, 2010) – på engelska, ESA 2010 (European System of National and Regional Accounts 2010) – är den europeiska versionen av SNA 2008, men med egna tillämpningar. Det är en förordning enligt vilken alla medlemsländer ska beräkna sina nationalräkenskaper. Nya ENS/ESA-förordningen har beteckningen 549/2013. Alla EU-medlemsländer har publicerat nationalräkenskaper enligt den uppdaterade förordningen senast under september månad 2014.
-
Förklaring
Export av varor och tjänster består av försäljning, byte eller gåva mellan inhemska och utländska företag eller andra aktörer. I regel innebär export att inhemska företag eller andra aktörer levererar varor eller tjänster till utländska företag eller andra aktörer.
Export av varor kan ske utan att dessa någonsin har funnits på svenskt territorium. Detta inträffar i de fall varorna har producerats och sålts av svenska dotterbolag utomlands men där handelsmarginalen tillfaller ett svenskt moderbolag.
Jämför: import
- F
-
Förklaring
Antalet timmar som personen arbetade den undersökta veckan.
-
Förklaring
Denna grupp består av personer med tillsvidareanställning.
-
Definition
anskaffning av materiella eller immateriella tillgångar som ska användas upprepade gånger (under minst ett år) i produktionsprocessen
Exempel
Brutto innebär att även det kapital som förslits ersätts. En bruttoinvestering kan exempelvis bestå av maskiner, byggnader och anläggningar. Bruttoinvesteringen kan även vara materiell eller immateriell; ett datorprogram är ett exempel på en immateriell investering.
-
Definition
värdet uttryckt i en tidigare periods prisnivå
Förklaring
Fasta priser underlättar vissa jämförelser mellan olika tidsperioder eftersom effekten av prisförändringar är bortrensade. Till exempel visar en historisk jämförelse av drivmedelsförsäljningen i fasta priser om vi har köpt mer eller mindre drivmedel, däremot visas inte om vi har betalat mer eller mindre.
-
Definition
fast egendom i form av mark- och/eller vattenområde eller volym som utgör en självständig rättslig enhet
Förklaring
”Volym” avser här så kallad tredimensionell fastighet (till exempel ägarlägenhet), som är avgränsad både horisontellt och vertikalt. Byggnader, andra anläggningar, växtlighet med mera som finns på fastigheten, utgör så kallade fastighetstillbehör.
-
Definition
index som mäter pris och värdeutveckling på fastigheter
-
Definition
Skatteverkets process för att besluta om fastigheters skatte- och avgiftsplikt, dela in fastighetsbeståndet i taxeringsenheter samt bestämma taxeringsvärden på skattepliktiga taxeringsenheter
Förklaring
Fastighetstaxering sker vid allmän (AFT), förenklad (FFT) och särskild fastighetstaxering (SFT). Allmän och förenklad fastighetstaxering sker i cykler och rör olika fastighetstyper. Särskild fastighetstaxering sker löpande för fastigheter som har förändrats eller nybildats sedan den senaste taxeringen.
-
Förklaring
Utländsk medborgare som har ansökt om och fått uppehållstillstånd i Sverige av flyktingskäl enligt Genève-konventionen.
Flykting är man om man lever i flyktingliknande situationer eller har flytt förföljelse på grund av
- ras
- religion
- tillhörighet till en viss samhällsgrupp eller politisk samhörighet
- kön
- sexuell läggning. -
Definition
händelse som innebär att en person byter bostad och att detta registreras i folkbokföringen
Förklaring
Statistiken över flyttningar delas upp beroende på flyttningens riktning: inflyttningar (till en viss bostad) och utflyttningar (från en viss bostad). Flyttningar kan ske både inom ett land (inrikes flyttningar) och mellan länder (utrikes flyttningar).
Antalet flyttningar och antalet personer som flyttat kan skilja sig åt eftersom en person kan byta bostad mer än en gång under en viss period.
Exempel
Om en person flyttar från Malmö till Göteborg räknas det i statistiken för Göteborg som en inrikes inflyttning och för Malmö som en inrikes utflyttning. Om personen istället flyttar från Malmö till Köpenhamn räknas det som en utrikes utflyttning (utvandring).
-
Förklaring
Flyttningsnetto är skillnaden mellan antalet inflyttade och utflyttade personer under en viss tidsperiod till och från ett visst område. Det är alltså antalet inflyttade minus antalet utflyttade. Värdet kan vara positivt eller negativt. Om värdet är positivt talar man om ett flyttningsöverskott, vilket innebär att fler personer har flyttat in i ett område än ut. Om värdet är negativt talar man om ett flyttningsunderskott; vilket innebär att färre personer har flyttat in i ett område än ut.
Exempel
Flyttningsnettot för Örebro kommun år 2011 var 1 013 personer. Under året flyttade 7 202 personer in och 6 189 personer flyttade ut. Det var alltså ett flyttningsöverskott på 1 013 personer år 2011.
-
Förklaring
Folkbokföringen är den grundläggande registreringen av befolkningen i Sverige. För att bli folkbokförd ska man ha tillstånd och för avsikt att stanna i Sverige minst 12 månader.
Skatteverket ansvarar för den svenska folkbokföringen.
-
Definition
det grundläggande registret över Sveriges befolkning
Förklaring
I folkbokföringen finns uppgifter om Sveriges invånare: vilka som bor i Sverige, var de bor, deras medborgarskap och födelseland samt civilstånd. I folkbokföringen finns även uppgifter om födslar och dödsfall. Folkbokföringen ligger till grund för den officiella befolkningsstatistiken. Vem som ska vara folkbokförd och var i Sverige en person ska vara folkbokförd regleras i folkbokföringslagen SFS 1991:481. Enligt huvudregeln i folkbokföringsförordningen skall en person anses vara bosatt där han eller hon regelmässigt tillbringar sin dygnsvila.
-
Definition
antalet personer som finns folkbokförda vid en viss tidpunkt, inom ett visst område
Förklaring
Folkmängden är synonymt med antalet invånare i ett visst område. I folkmängden ingår alla invånare oavsett medborgarskap. Asylsökande ingår inte i folkmängden.
-
Definition
mått på folkmängdens förändring för en viss region under en viss period
Förklaring
Period kan avse år, kvartal, månad med mera.
Folkökningen för ett visst år beräknas som skillnaden mellan folkmängden den 31 december det året och den 31 december året innan. Folkökningen kan vara positiv eller negativ.
Det finns ett alternativt beräkningssätt. Folkökningen beräknas då år t genom: antal födda år t - antal döda år t + antal inflyttningar år t - antal utflyttningar år t + justeringspost.
Angående justeringsposten: SCB hämtar uppgifter om folkmängd, födda, döda och flyttningar från folkbokföringen på Skatteverket. Ibland finns en differens mellan årets folkmängd och föregående års folkmängd + födelseöverskott + flyttningsnetto under året. Differensen kallas för justeringspost. Justeringsposten består av levande födda, döda eller in- och utflyttningar som registrerats under perioden men avser någon tidigare period. Dessa händelser påverkar den utgående folkmängden och därigenom folkökningen.
-
Definition
områden med formellt skydd enligt lagstiftning, ingångna avtal eller enskilda beslut
Förklaring
I statistiken används även termen ”instrument för skyddad natur” för olika skyddstyper. Exempel på skyddstyper är nationalparker, naturreservat, kulturreservat, naturminnen, biotopskyddsområden, djur- och växtskyddsområden, vattenskyddsområden, skyddade älvar, nationalstadsparken samt Natura 2000-områden.
Mer information: www.scb.se/mi0603.
-
Definition
skogsmark som regleras av lagar och förordningar, samt ingångna avtal och enskilda beslut
Förklaring
I statistiken ingår enbart skogsmark inom följande typer av formellt skyddad natur:
- nationalparker
- naturreservat med föreskrifter mot skogsbruk
- biotopskyddsområden
- Natura 2000 med skogshabitat
- naturvårdsavtal (inklusive ekoparker och vitryggsavtal)
- inomstatlig överenskommelse mellan Naturvårdsverket och Fortifikationsverket
- beslutade biotopskyddsområden
- naturreservat som inte vunnit laga kraft och markersättningar för bildande av naturreservat.Mer information: www.scb.se/mi0605.
-
Definition
småhus som saknar folkbokförd(a) person(er)
-
Definition
barn som fötts levande i Sverige och där modern vid tiden för barnets födelse var folkbokförd, eller där fadern var folkbokförd och angiven som vårdnadshavare
Förklaring
Barn som föds i Sverige och vars föräldrar är asylsökande eller tillfälliga besökare räknas inte som födda i statistiken.
Numera används främst termen födda, men ibland redovisas både levande födda och dödfödda. I äldre publikationer delades ofta födda upp på levande födda och dödfödda.
Synonym: levande födda
-
Definition
differensen mellan antal levande födda och antal döda under en viss period
Förklaring
Födelseöverskottet är positivt om det föds fler barn än antal personer som dör under en viss period och negativt om färre barn föds än antal personer som dör.
Synonym: födelsenetto
-
Definition
nettot mellan värdet av produktionen av en vara eller tjänst och värdet av den förbrukning som går åt för denna produktion
Förklaring
Genom summering kan man beräkna förädlingsvärdet för en hel sektor, region eller nation. Summan av alla förädlingsvärden plus nettot av produktskatter eller subventioner plus ev. ofördelade poster, utgör BNP baserat på produktionen.
- G
-
Definition
areal som permanent är täckt av snö- och ismassa
Förklaring
I statistiken mäts inte glaciärens volym.
-
Förklaring
Anger på vilken beslutsgrund uppehållstillstånd har beviljats. Migrationsverket sätter en klassningskod på varje beslut där beslutsgrunden framgår.
-
Definition
vatten som fyller hålrum i jord och berg och vars hydrostatiska tryck är lika med eller högre än atmosfärstrycket.
Förklaring
Grundvatten med konstgjord infiltration (ibland kallat ”konstgjort grundvatten”) räknas i SCBs statistik inte som grundvatten utan som ytvatten. Konstgjord infiltration innebär att ytvatten infiltreras genom t.ex. en grusås och därmed bildar ett konstgjort grundvatten som pumpas upp ur grundvattenbrunnar.
-
Definition
anläggning för brytning av mineral ovan eller under jord
-
Definition
mark där brytning av mineral sker ovan eller under jord, ofta kombinerad med mineralberedning
Förklaring
I statistiken ingår enbart marken ovan jord. Förutom själva gruvan kan gruvområdet omfatta t.ex. mineralberedningsverk och slamdammar.
I statistiken ingår även potentiella gruvområden och inaktiva gruvområden där markanvändningen inte har förändrats.
-
Definition
område om minst 0,5 hektar som består av sammanhängande allmänt tillgängliga grönytor
Förklaring
I SCB:s statistik redovisas enbart grönområden inom statistiska tätorter. Minsta redovisningsenhet är 0,5 hektar. Betesmark räknas till grönområden, men inte åkermark.
Mer information: http://www.scb.se/mi0805.
-
Definition
grön yta inom tätortsgränsen som utgörs av skogsmark, (öppen) övrig mark med vegetation eller betesmark
Förklaring
Grönytor kan vara allmänna parker och öppna gräsytor samt andra träd- eller gräsbevuxna ytor, vid byggnation överblivna gröna ytor, villaträdgårdar, gröna ytor mellan flerbostadshus, industribyggnader eller vägar etc. Åkermark ingår inte i grönyta.
”Grön” innebär i detta sammanhang att ytan har vegetation och inte är hårdgjord, det vill säga att ytan inte har någon beläggning eller ytskikt av sand, grus, krossmaterial eller liknande.
Grönytor kan ha olika funktioner, till exempel rekreation, utsmyckning, trafikseparation.
Den totala grönytan utgörs av all skogsmark, (öppen) övrig mark med vegetation och betesmark inom tätortsgräns. Grönytorna bygger upp den samlade grönstrukturen. ”Grönstruktur” används övergripande, ofta i kommunala sammanhang, om grönytor och grönområden och hur de förhåller sig till varandra, men används inte för statistisk redovisning.
Mer information: http://www.scb.se/mi0805.
- H
-
Definition
bebyggelseområde som består av antingen minst fem tätt liggande detaljhandelsföretag eller fyra tätt liggande detaljhandelsföretag som tillsammans har minst 100 anställda
Förklaring
Handelsområden definieras oberoende av administrativa regionindelningar och kan därför skära genom kommun- och länsgränser.
Handelsområden definieras med hjälp av geografiska och statistiska metoder.
Handelsområdena är vanligast i centrala delar av tätorter och i deras utkanter. Men det finns även handelsområden utanför tätorter.
Mer information: www.scb.se/mi0804.
-
Definition
vattenareal mellan Sveriges kustlinje och territorialvattengränsen
Förklaring
Kortformerna "havsareal" och "hav" används ibland synonymt, särskilt när utrymmet är begränsat, till exempel i tabeller.
Territorialvattengränsen är detsamma som statsgräns belägen i havsareal.
I delar av SCB:s statistik ingår även vattenareal utanför territorialgränsen när man pratar om vatten inom Sveriges ekonomiska zon (EEZ). I statistiken för havsareal ingår inte vattenarealer på öar (vilket är inlandsvattenarealer).
Havsarealen och inlandsvattenarealen utgör tillsammans den totala vattenarealen.
Mer information: www.scb.se/mi0802
-
Definition
ytvatten med en salthalt högre än ca 0,5 promille
-
Definition
förändring av hyresnivå mellan två tidpunkter
Förklaring
Förändringen kan vara en ökning eller en minskning.
-
Definition
mark utan vegetation och med avsiktligt påfört ytskikt av t.ex. betong, asfalt, sand, grus eller krossmaterial
Förklaring
Sandstränder eller berghällar räknas inte som hårdgjord mark, utan som (öppen) övrig mark utan vegetation. En fotbollsplan med konstgräs räknas som hårdgjord mark, men inte en fotbollsplan med naturligt gräs.
Hårdgjord mark kan i statistik delas upp i mark under byggnadskropp, vägmark (t.ex. vägar, vägrenar, trottoarer) och järnvägsmark samt övrig hårdgjord mark (t.ex. parkeringsplatser).
- I
-
Förklaring
Denna kategori består av sysselsatta personer som har utfört något arbete. Med ”utfört något arbete” menas att under den undersökta veckan ha arbetat minst en timme, antingen som avlönad arbetstagare, egen företagare (inklusive så kallade fria yrkesutövare) eller oavlönad medhjälpare i ett företag som tillhör personens make eller maka eller en annan medlem av samma hushåll.
-
Förklaring
Denna kategori består av underkategorierna sysselsatta och arbetslösa.
-
Definition
producenter av varor och tjänster för egen slutlig användning eller för leverans till priser som inte är ekonomiskt signifikanta
Exempel
Det är huvudsakligen offentliga verksamheter som hör till denna kategori.
Jämför: marknadsproducenter.
-
Definition
urvalsundersökning där inte alla objekt har kända sannolikheter större än noll för att komma med i undersökningen
Förklaring
I ett icke-sannolikhetsurval väljs objekt utan en urvalsram, dvs utan att känna till alla objekt som är möjliga att välja. Nackdelen när man inte använder sig av ett icke sannolikhetsurval är att det inte finns någon vedertagen statistisk metodik för att dra slutsatser om hela målpopulationen.
Nackdelar med icke-sannolikhetsurval
Nackdelar när man använder sig av ett icke sannolikhetsurval är att det inte finns någon vedertagen statistisk metodik för att dra slutsatser om hela målpopulationen och att det är svårt att ange bra mått på hur pass tillförlitliga statistikresultaten är.Exempel på ett icke-sannolikhetsurval
I ett icke-sannolikhetsurval intervjuas personer som passerar på en trottoar. Intervjun avslutas när ett på förhand bestämt antal kvinnor och män i vissa åldrar har intervjuats. Risken är att en stor del av de intervjuade personerna är personer som är ute och rör sig mycket. Det kommer troligen ge en missvisande bild av förhållandena i befolkningen som helhet.Jämför: sannolikhetsurval
-
Förklaring
Import av varor och tjänster består av försäljning, byte eller gåva mellan inhemska och utländska företag eller andra aktörer. Import innebär motsatsen till export, det vill säga svenska företag eller andra aktörer tar emot varor eller tjänster från utländska aktörer efter betalning (som regel).
Jämför: export.
-
Definition
skogsmark som enligt vedertagna bedömningsgrunder inte kan producera i genomsnitt minst en kubikmeter virke per hektar och år
Förklaring
Mer information: http://www.scb.se/mi0803.
Exempel
Exempel på improduktiv skogsmark är fjällbjörkskog, träd- eller buskbevuxna myrar och glest trädbevuxna hällmarksområden.
-
Definition
land som en person flyttar till vid utvandring från Sverige
Förklaring
I SCB:s statistik är inflyttningslandet det land dit en person har utvandrat från Sverige.
Exempel
Om en person flyttar från Sverige till Finland är inflyttningslandet Finland.
-
Definition
vattenareal som utgörs av sjöar och vattendrag
Förklaring
Till inlandsvattenarealen räknas även konstgjorda vattenarealer, till exempel dammar och kanaler.
Termen ”sötvatten” används ibland av SCB, särskilt inom statistik rörande vattenanvändning (om volymer) och skyddad natur (om arealer).
Inlandsvattenarealen och havsvattenarealen utgör tillsammans den totala vattenarealen.
-
Definition
har genomfört någon typ av innovationsaktiviteter
Förklaring
Innovationsaktiviteter är aktiviteter som har resulterat i innovation eller som utförs i syfte att resultera i innovation. Exempel på innovationsaktiviteter:
- samarbeta med andra i innovationssyfte
- arbeta med immateriella tillgångar (patent, licenser, m.m.)
- bedriva forskning och utveckling (FoU)
- efterfråga innovation genom upphandling
- designa, utveckla eller testa nya produkter eller processer
- stärka ledarskap och kompetens inom innovationsarbete
- säkerställa finansiering för innovation.
-
Definition
har introducerat nya eller väsentligt förbättrade varor eller tjänster eller implementerat nya eller väsentligt förbättrade processer
-
Definition
flyttning inom Sverige, och som medför förändrad folkbokföringsadress
Förklaring
En inrikes flyttning är både en inrikes utflyttning och en inrikes inflyttning. Om en person flyttar från Göteborg till Malmö räknas det som en inrikes utflyttning från Göteborg och en inrikes inflyttning till Malmö.
-
Definition
sammanlagt värde av de varor och tjänster som används i produktionsprocessen
Exempel
Dessa varor och tjänster kan antingen vidareförädlas eller förbrukas i produktionsprocessen. Fasta tillgångar, som maskiner och byggnader, ingår inte i insatsförbrukningen. Insatsförbrukningen utgör en del i nationalräkenskapernas produktionskonto. Om man från produktionsvärdet drar av förbrukningen så erhålls förädlingsvärdet.
Jämför: Förädlingsvärde och produktionsvärde.
-
Förklaring
En institutionell sektor är en grupp av företag som har liknande ekonomiskt beteende. Varje företag eller hushåll kan bara tillhöra en institutionell sektor. I Sverige finns följande institutionella sektorer: finansiella företag, icke finansiella företag, offentlig sektor, hushåll och hushållens icke‑vinstdrivande organisationer.
-
Definition
objekt som statistikbeställaren önskar få beskriven, med hjälp av en statistisk undersökning innan hänsyn hunnit tas till hur pass svårt eller kostbart det är att i praktiken undersöka dem
Förklaring
Relationen mellan intresse- och målpopulation
I en undersöknings planeringsstadie bedöms om statistikbeställarens intresseobjekt i praktiken går att studera på ett relativt enkelt sätt och till en rimlig kostnad.Om det är möjligt sammanfaller intresse- och målpopulation, det vill säga beställarens intressepopulation är den som studeras i undersökningen.
Om intresseobjekten är svåra eller kostbara att undersöka inriktas undersökningen istället på att studera liknande objekt som är lättare och mindre kostbara att undersöka.
Exempel
Jämför: målobjekt, ramobjekt, urvalsobjekt, observationsobjekt
-
Definition
samling av intresseobjekt
Förklaring
Relationen mellan intresse- och målpopulation
I en undersöknings första planeringsomgång bedöms om statistikbeställarens intressepopulation i praktiken går bra att studera till en rimlig kostnad.Om intressepopulation går bra att studera till en rimlig kostnad sammanfaller intresse- och målpopulation, dvs beställarens intressepopulation är den som studeras i undersökningen.
Om intressepopulationen är svår eller dyr att undersöka inriktas undersökningen istället på att studera en liknande population som är lättare eller billigare att undersöka.
Exempel
Jämför: målpopulation, rampopulation, urvalspopulation, observationspopulation
-
Definition
varaktig flyttning till Sverige från ett annat land, och som registreras i folkbokföringen
Förklaring
Grundregeln för att en flyttning ska anmälas till folkbokföringen är att den som flyttar ska ha för avsikt att bosätta sig i Sverige under minst ett år, men folkbokföringslagen (1991:481) tillåter vissa undantag.
Invandring är oberoende av medborgarskap. Även svenska medborgare som flyttar till Sverige efter några års bosättning utomlands ingår därför i statistiken över invandringar.
Invandringar betraktas precis som flyttningar som antal händelser och inte som antal personer. Men eftersom antalet personer som under ett år invandrar mer än en gång är mycket litet är det i princip ingen skillnad mellan antalet invandringar och antalet personer som invandrat.
Asylsökande har under utredningsprocessen inte uppehållstillstånd och är heller inte folkbokförda. De ingår därför inte i befolkningsstatistiken utan tas med först när de blir folkbokförda.
Synonym: immigration
-
Definition
differensen mellan antalet invandringar och antalet utvandringar under en viss period
Förklaring
Invandringsöverskottet är positivt om det skett fler invandringar än utvandringar och negativt om det skett färre invandringar än utvandringar.
Antalet flyttningar och antalet personer som flyttar kan skilja sig åt eftersom det i folkbokföringen går att registrera att en person invandrat eller utvandrat mer än en gång under en period. I praktiken visar invandringsöverskottet dock alltid differensen mellan antalet personer som invandrat och antalet som utvandrat.
Synonym: invandringsnetto
- J
-
Definition
mark som används eller lämpligen kan användas till växtodling, bete eller slåtter
Förklaring
Mer information: http://www.scb.se/mi0803.
- K
-
Förklaring
Kalenderkorrigering tar hänsyn till kalendereffekter som uppstår till följd av hur många helgdagar som infaller under en viss period. Samma månad under olika år har ofta olika antal helgdagar. Kalendereffekter uppkommer exempelvis till följd av under vilken månad påsken infaller eller av när under veckans dagar julen infaller. En statistiskt utförd kalenderkorrigering avser att få jämförbara data mellan perioder.
-
Definition
värdet av fasta tillgångar (maskiner, byggnader och annat) som förslitits under en viss period
Exempel
Förutom vad som förslitits genom normal användning inräknas även vad som försvunnit genom skador av olika slag.
De fasta tillgångarna anskaffas genom investering.
En del i bruttoinvesteringen utgörs av ersättning för kapitalförslitning, en annan del avser utökningen, netto, av de fasta tillgångarna.
Jämför: fast bruttoinvestering.
-
Definition
vatten som tillhandahålls via det kommunala vattenledningsnätet
-
Definition
vattenuttag från vattentäkt till kommunalt vattenverk
-
Förklaring
Person som har mottagits i en kommun och där ersättning för mottagandet har betalats ut. Kommunerna har rätt till statlig ersättning för personer som beviljats uppehållstillstånd i Sverige på grund av särskilt ömmande omständigheter, som flyktingar, skyddsbehövande eller som anhöriga till dessa grupper. Den kan vara både personer som har fått hjälp med bosättning och personer som har ordnat boende själva.
-
Definition
utgifter för varor och tjänster för tillfredsställelse av individuella eller kollektiva behov
Exempel
Konsumtionen är avgränsad mot företagens förbrukning av varor och tjänster, som ju används i en produktionsprocess. Den är också avgränsad mot anskaffning av tillgångar genom investering. Hushåll, offentliga sektorn och hushållens icke vinstdrivande organisationer konsumerar.
-
Förklaring
Utländsk medborgare som före resan till Sverige fått uppehållstillstånd inom den flyktingkvot som regeringen fastställt.
-
Definition
överenskommet pris vid köp av fastighet vilket anges i köpehandling
Förklaring
Synonymer: köpesumma, K
-
Definition
kvot mellan köpeskilling (K) och taxeringsvärde (T)
Förklaring
Om köpeskillingskoefficienten är 1,50 innebär detta att köpesumman är 50 procent högre än taxeringsvärdet.
Synonym: K/T-tal
- L
-
Definition
sammanlagt värde (netto) av de varor som lagts till lager under en viss tidsperiod
Exempel
Lagerinvesteringen kan vara positiv eller negativ. Positiv lagerinvestering innebär att ett företag bygger upp sitt lager. Negativ lagerinvestering innebär att ett företag tar ut varor ur lagret för leverans eller egen användning.
-
Förklaring
Denna grupp består av personer i kategorin ej i arbetskraften som velat och kunnat arbeta den undersökta veckan men inte sökt något arbete.
-
Definition
bruksarea för utrymmen inrättade för annat ändamål än boende, sidofunktioner till boende, byggnadens drift eller allmän kommunikation
Förklaring
Även termen ”lokalyta” förekommer men är mindre lämplig eftersom area är den uppmätta storleken av en yta. Se vidare ”area”.
-
Definition
värdet uttryckt i den aktuella periodens prisnivå
Förklaring
När ett värde är uttryckt i löpande priser ingår effekter av både prisförändringar och volymer. En utveckling i löpande priser består alltså av både förändringar i prisnivå och försäljningsvolym.
- M
-
Definition
klassificering av mark utifrån människans nyttjande av marken och dess resurser
Förklaring
Markanvändning och marktäcke utgör tillsammans grunden för indelning i olika markslag.
Tidigare har t.ex. våtmark innefattats i markanvändning i SCB:s statistik trots att våtmark är klassat utifrån marktäcket snarare än utifrån markanvändningen.
Markanvändning delas in i olika kategorier eller typer som ibland kallas ”delmängder”.
Exempel
Exempel på markanvändning är jordbruksmark, bebyggd mark och gruv- och täktmark.
-
Definition
pris som gäller för säljare och köpare vid köptillfället
Exempel
Marknadspriset motsvarar det köparen faktiskt betalar vid köptillfället.
I princip ska detta pris vara ekonomiskt signifikant, det vill säga täcka in både kostnader och vinster.Marknadspriset är ett av de olika prisbegrepp som nationalräkenskaperna använder sig av. I de olika begreppen kan moms och andra produktanknutna skatter eller subventioner vara antingen medräknade eller exkluderade, liksom även handelsmarginaler och transportmarginaler eller produktionsanknutna skatter och subventioner. BNP anges till marknadspris, det vill säga inklusive marginaler och de skatter som nämns ovan men exklusive subventionerna. Rabatter är fråndragna och eventuella räntor räknas inte med.
-
Definition
producenter av i huvudsak marknadsprodukter, vilka säljs på marknaden till priser som är ekonomiskt signifikanta
Exempel
Producenter som inte är marknadsproducenter klassas som icke-marknadsproducenter.
Jämför: icke-marknadsproducenter, marknadspris.
-
Definition
klassificering av mark utifrån markanvändning och marktäcke
Förklaring
”Ägoslag” är en äldre benämning, men var närmare associerad med jord- och skogsbruk. SLU Riksskogstaxeringen använder dock fortfarande termen ”ägoslag”.
Exempel
Exempel på markslag är jordbruksmark, skogsmark, bebyggd mark och våtmark.
-
Definition
klassificering av mark utifrån dess yta (t.ex. vegetation, berg, jord och artificiella ytbeläggningar), oavsett användning eller avsikt
Förklaring
Marktäcke och markanvändning utgör tillsammans grunden för indelning i olika markslag.
Uppgifter om marktäcke tas bland annat fram med hjälp av satellitdata.
Exempel
Exempel på marktäcke är våtmark, skogsmark och (öppen) övrig mark med eller utan vegetation.
-
Definition
rättsligt bindande förhållande mellan en stat och en person (medborgare) där förhållandet innebär fullständiga politiska och sociala rättigheter och skyldigheter i en stat
Förklaring
Man blir normalt automatiskt svensk medborgare om en eller båda föräldrar är svenska medborgare när man föds eller om man blir adopterad av svenska föräldrar.
Ett barn som föds utomlands av en mamma med utländskt medborgarskap och en pappa med svenskt medborgarskap blir svensk medborgare om föräldrarna gifter sig.
Man kan också bli svensk medborgare genom att ansöka om det. De krav som en person måste uppfylla för att få svenskt medborgarskap är till exempel att ha varit stadigvarande bosatt i Sverige i fem år (fyra år för nordiska medborgare).
Inom befolkningsstatistiken redovisas endast ett medborgarskap för en person även om den person har fler än ett medborgarskap. I första hand redovisas det svenska medborgarskapet, sedan i fallande ordning medborgarskap i EES-länder, medborgarskap i länder utanför EES med vilka Sverige har socialförsäkringskonvention. Sist prioriteras övriga länder.
Det mest påtagliga beviset på svenskt medborgarskap är ett svenskt pass.
-
Definition
det genomsnittliga antalet personer i en viss befolkningsgrupp under en viss period
Förklaring
Medelfolkmängden för ett visst år är vanligen medelvärdet av värdena på folkmängden vid detta års slut och vid det föregående årets slut.
Följande formel används för beräkning av medelfolkmängd (M):
M=(Pt+Pt-1)/2
är folkmängden den 31/12 år t
är folkmängden den 31/12 år t−1Medelfolkmängden för en viss ålder kan beräknas efter uppnådd ålder (till exempel 10-åringar) eller födelseår (till exempel personer födda 2003).
Medelfolkmängden för antalet 0-åringar beräknas som antalet födda under de båda åren dividerat med två.
Exempel
Den 31 december år 1 fanns 56 991 stycken 30-åriga kvinnor och den 31 december år 2 fanns 57 677 stycken 30-åriga kvinnor. Medelfolkmängden för 30-åriga kvinnor år 2 är då 57 334 personer ((57 677 + 56 991)/2).
-
Definition
den genomsnittliga åldern i en viss befolkningsgrupp vid en viss tidpunkt
Förklaring
En persons ålder i befolkningsstatistiken baseras på födelseuppgifterna i personnumret. Vid beräkning av medelålder använder SCB ålder i dagar.
Exempel
Om det finns 5 personer i en viss befolkningsgrupp fördelade på 100, 300, 500, 700 och 900 dagar så beräknas medelåldern som summan av dessa personers åldrar dividerat med 5. Medelåldern för den här gruppen är alltså 500 dagar eftersom summan av deras åldrar är 2 500 (100+300+500+700+900) vilket delat med 5 är 500.
-
Förklaring
Personers rörelse mellan länder, dvs. in- och utflyttning.
-
Definition
våtmark som har torvbildande växtsamhällen och som inte väsentligt påverkas av sjö- eller havsvatten eller vatten från vattendrag
Förklaring
SCB:s statistik över myrmark bygger på uppgifter från Riksskogstaxeringen. Där definieras myrmark som våtmark som har torvbildande växtsamhällen, är belägen nedanför barrskogsgränsen och inte är produktiv skogsmark.
I nuläget redovisas endast en typ av myrmark (och inte t.ex. kärr och mossar). -
Definition
objekt som beskrivs i statistiken
Förklaring
Statistiken beskriver alltid samtliga målobjekt
Det är samtliga målobjekt som beskrivs i statistiken trots att det oftast inte finns möjlighet att nå och samla in uppgifter för samtliga observationsobjekt. Även i urvalsundersökningar är det i statistiken alla målobjekt som beskrivs.Genom statistiska metoder kompenseras det för målobjekt med uteblivna svar, för målobjekt som inte blir utvalda i undersökningen, för övertäckningsobjekt och i sällsynta fall för undertäckningsobjekt.
Flera olika typer av målobjekt i en och samma undersökning
Det kan finnas flera olika typer av målobjekt i en och samma undersökning. I undersökningen Kortperiodisk lönesummestatistik (LSUM) samlas uppgifter in om anställningar (observationsobjekt) från kontrolluppgifter som arbetsgivare lämnar till Skatteverket. Det är anställningar som är observationsobjekt men det är personer (målobjekt), arbetsställen (målobjekt) och företag (målobjekt) som alla tre är målobjekt (tre olika typer av målobjekt) eftersom det är de som redovisas i statistiken.Exempel
Exempel på målobjekt
Aktieägarstatistiken är målobjekten aktieinnehaven, i Arbetskraftsundersökningarna är målobjekten de folkbokförda och i Grönytor i och omkring tätorter är markytor målobjekt.Exempel på när mål-, urvalsobjekt och observationsobjekt är av olika typ
Målobjekt, urvalsobjekt och observationsobjekt är oftast desamma i en och samma statistiska undersökning, men behöver inte vara det. Exempelvis kan statistiken beskriva skolklasser (målobjekt) efter att skolor (urvalsobjekt) valts ur urvalsramen och elever (observationsobjekt) på de utvalda skolorna har undersökts. Det kan till och med vara så att uppgiftskällan är av ytterligare en typ av objekt, till exempel rektorer eller lärare.Jämför: intresseobjekt, ramobjekt, urvalsobjekt, observationsobjekt
- N
-
Förklaring
EU:s klassifikation över näringsgrenarna (branscherna). Den har sin svenska motsvarighet i SNI, som har NACE som bas.
Engelsk term: NACE
Fransk term: Nomenclature générale des activités économiques dans les Communautés européennes
Fransk synonym: NACE
Jämför: SNI -
Definition
antalet personer som folkmängden ökar (eller minskar) med från en tidpunkt till en annan beräknat endast på antalet födda och döda
Förklaring
Den naturliga folkökningen beräknas som antalet födda minus antalet döda under en viss period. Om antalet döda överstiger antalet födda är den naturliga folkökningen negativ, det vill säga att det har skett en minskning. Naturlig folkökning kallas även födelseöverskottet.
-
Förklaring
SCB har ingen enhetlig definition på nyanländ. Begreppet definieras olika i samhällsdebatten och av olika aktörer.
- O
-
Definition
individ, plats, område, föremål, verksamhet, eller företeelse
Förklaring
En individ kan vara till exempel en elev, en inkomsttagare, en husägare eller en jordbrukare. Ett objekt kan också vara en grupp av individer, ett hushåll med familjemedlemmar, eller en skolklass med elever. En verksamhet kan vara ett arbetsställe, ett företag eller en sysselsättning. Ett föremål kan vara en bostad eller en handelsvara. En plats eller område kan vara en stad eller en åker. En företeelse kan vara av typen händelse eller förlopp. Exempel på händelser är en trafikolycka, en varutransport och en ekonomisk transaktion. Ett förlopp är till skillnad från en händelse utsträckt i tiden, exempel på förlopp är en anställning och ett äktenskap.
Olika typer av objekt
intresseobjekt, målobjekt, ramobjekt, undertäckningsobjekt, övertäckningsobjekt, urvalsobjekt, observationsobjekt, uppgiftskälla, svarande och bortfallsobjektEtt och samma objekt kan vara flera olika typer av objekt
Under en statistisk undersöknings gång kan ett och samma objekt ha olika roller. Initialt kan det vara ett intresseobjekt, sedan ett urvalsobjekt, undertäckningsobjekt eller övertäckningsobjekt, och därefter ett observationsobjekt och en uppgiftskälla. Slutligen kan det vara en svarande eller ett bortfallsobjekt och ett målobjekt.Synonymer
statistiskt objekt, individ, element, enhet, statistiskt element, statistisk enhet, elementär enhet, objektinstans, instansExempel
Olika typer av objekt
Intresseobjekt, målobjekt, urvalsobjekt, observationsobjekt, svarande och bortfallsobjekt -
Definition
objekt som det samlas in uppgifter om
Förklaring
Typen av observationsobjekt varierar från undersökning till undersökning. Exempelvis kan observationsobjekten i en undersökning vara personer, i en annan undersökning företag och i en tredje aktieinnehav.
Skillnad på uppgifter om och uppgifter från
Uppgifter samlas in om observationsobjekten och uppgifter samlas in från en uppgiftskälla.Exempel på när uppgiftskälla och observationsobjekt är desamma
I många statistiska undersökningar sammanfaller observations- och uppgiftskälla, det vill säga uppgifter samlas in om och från samma objekt. Ett vanligt exempel är när uppgifter samlas in om utvalda personer från personerna själva.Exempel på när uppgiftskälla och observationsobjekt är av olika typ
I en undersökning är företag (uppgiftskälla) den typ av objekt från vilka uppgifterna samlas in och arbetsställen (observationsobjekt) den typ av objekt som uppgifterna handlar om. I det fallet är företagen uppgiftskälla och arbetsställena observationsobjekt, till exempel frågas företag om hur många anställda det finns på företagets arbetsställen.Exempel på när mål-, urvals- och observationsobjekt är desamma
Urvalsobjekt väljs ofta ut i syftet att de ska undersökas och beskrivas i statistiken; då är mål-, urvals- och observationsobjekt desamma. Ett exempel på detta är när elever (målobjekt) beskrivs i statistiken efter att elever (urvalsobjekt) valts ur urvalsramen och samma elever (observationsobjekt) undersöks om sina betyg.Exempel på när mål och observationsobjekt är av olika typ
I undersökningen Kortperiodisk lönesummestatistik (LSUM) samlas uppgifter in om anställningar (observationsobjekt) från kontrolluppgifter som arbetsgivare lämnar till Skatteverket. Det är anställningar som är observationsobjekt men det är personer (målobjekt), arbetsställen (målobjekt) och företag (målobjekt) som alla tre är målobjekt (tre olika typer av målobjekt) eftersom det är de som redovisas i statistiken.Exempel på när mål-, urvalsobjekt och observationsobjekt är av olika typ
Målobjekt, urvalsobjekt och observationsobjekt är oftast desamma i en och samma statistiska undersökning, men behöver inte vara det. Exempelvis kan statistiken beskriva skolklasser (målobjekt) efter att skolor (urvalsobjekt) valts ur urvalsramen och elever (observationsobjekt) på de utvalda skolorna har undersökts. Det kan till och med vara så att uppgiftskällan är av ytterligare en typ av objekt, till exempel rektorer eller lärare.Kommentar
Observationsobjekt är antingen svarande eller bortfallsobjekt.Synonymer
observationsenhet, observationselement, undersökningsobjekt, undersökningsenhet, undersökningselementExempel
Jämför: intresseobjekt, målobjekt, ramobjekt, urvalsobjekt
- P
-
Förklaring
Person som befinner sig i Sverige utan tillstånd.
-
Definition
småhus som består av sammanlagt två enbostadshus, sammanlänkade i ytterväggarna eller i en mindre bibyggnad, till exempel garage eller förråd
-
Definition
saknad uppgift
Förklaring
Olika anledningar till partiellt bortfall
Det finns olika anledningar till partiellt bortfall. De kan bero på uppgiftslämnarna eller på mätverktyget. Till exempel kan uppgiftslämnarna ha svårt att svara på vissa frågor, vara motvillig att svara på vissa känsliga frågor, missuppfatta frågor som leder till orimliga svar eller för många frågor som gör att de inte orkar svara på alla.Olika åtgärder vid partiellt bortfall
En första åtgärd är, när det är möjligt, att komplettera saknade värden med uppgifter som går att härleda, till exempel summering av andra insamlade uppgifter. Om det inte är möjligt kan uppgiftslämnrna kontaktas för att komplettering. Och om det misslyckas eller inte är möjligt kan de saknade uppgifterna imputeras, kompensationsvägas eller i statistiken redovisas som uppgift saknas.Skillnaden mellan bortfallsobjekt och partiellt bortfall
Observationsobjekt som det finns tillräckligt många användbara uppgifter för, men som saknar vissa uppgifter, är inte bortfallsobjekt utan svarande med partiellt bortfall.Exempel på skillnaden mellan bortfallsobjekt och svarande med partiellt bortfall
En person som ska lämna uppgifter till Partisympatiundersökningen (PSU) har endast svarat på en fråga, och det är ”Är din make/maka/sambo anställd, lantbrukare eller företagare?”. I PSU behöver man veta på vilket parti personen kommer att rösta på för att uppgifterna ska gå att använda, eftersom det är en så central uppgift för undersökningen. Därför är denna person ett bortfallsobjekt eftersom den mest centrala uppgiften saknas, det vill säga det finns inte tillräckligt många användbara uppgifter. Personens uppgifter kommer därför inte att bidra till statistikresultaten.En annan person har i PSU svarat på frågan ”Vilket parti skulle du rösta på om det vore riksdagsval inom de närmaste dagarna?” samtidigt som det saknas svar på några andra frågor. Person räknas som svarande målobjekt eftersom denne har svarat på den mest centrala frågan. De obesvarade frågorna är partiellt bortfall.
Synonymer
variabelbortfall, frågebortfall, sekundärt bortfall -
Definition
person som är född i Sverige och som har minst en förälder som är född i Sverige
Förklaring
Definitionen ändrades 2003. Tidigare definierades en person med svensk bakgrund som en person som var född i Sverige med två föräldrar födda i Sverige.
-
Definition
person som antingen är utrikes född, eller är född i Sverige och har två utrikes födda föräldrar
Förklaring
Definitionen ändrades 2003. Tidigare definierades en person med utländsk bakgrund som en person som själv var utrikes född eller född i Sverige med minst en utrikes född förälder.
-
Förklaring
De som ingår i Arbetsförmedlingens etableringsuppdrag är personer mellan 20 och 65 år som har uppehållstillstånd som flykting, kvotflykting, skyddsbehövande och deras anhöriga. Under två års tid kan de ta del av olika insatser, som utbildning eller praktik.
-
Definition
samling av objekt, där objekten har en eller flera gemensamma egenskaper med varandra
Förklaring
Exempel på populationer
En population kan vara Företag i Sverige 2013. En snävare avgränsad population kan vara. Företag i Sverige 2013 med minst 5 års verksamhet och minst 50 anställda. De gemensamma egenskaperna i populationen Företag i Sverige 2013 är tre: att de är företag, verksamma i Sverige och verksamma under 2013.Olika typer av populationer
intressepopulation, målpopulation, rampopulation, undertäckning, övertäckning, urvalspopulation, observationspopulation, svarande och bortfallEtt och samma objekt kan ingå i flera olika typer av populationer
Under en statistisk undersöknings gång kan ett och samma objekt ingå i flera olika populationer. Initialt kan det ingå i intressepopulationen, sedan urvalspopulationen, undertäckningen eller övertäckningen, och därefter i observationspopulationen och tillhöra gruppen uppgiftslämnare. Slutligen kan det ingå bland de svarande eller bortfallet, och ingå i målpopulationen.Synonymer
objektgrupp, objektmängd, objektkollektiv,objektsgrupp, objektsmängd, objektskollektiv enhetsmängd, enhetsgrupp, elementmängd, elementgrupp, instansmängd, instansgrupp -
Förklaring
Många länder, däribland Sverige tillåter en person att ha mer än ett medborgarskap. I Sverige är dubbelt medborgarskap sedan 2001 tillåtet för svenska medborgare. I folkbokföringen på Skatteverket kan upp till tre medborgarskap registreras, men om ett av dem är svenskt är det endast det svenska medborgarskapet som är registrerat. I SCBs befolkningsstatistik redovisas sedan länge endast ett medborgarskap per person, i enhetlighet med följande prioritering:
1. Sverige
2. EES-land
3. Land utanför EES med vilket Sverige har Socialförsäkringskonvention
4. Övriga länder.
-
Definition
sammanlagt värde av alla de varor och tjänster som produceras under viss tidsperiod
Förklaring
Dessa varor och tjänster ska antingen göras tillgängliga för andra företag eller hushåll, hållas i lager eller användas av det egna företaget eller hushållet för slutlig användning.
Produktionsvärdet ingår i nationalräkenskapernas så kallade produktionskonto. Om man från produktionsvärdet drar bort förbrukningen får man fram förädlingsvärdet.
Jämför: förbrukning, förädlingsvärde
-
Definition
skogsmark som enligt vedertagna bedömningsgrunder kan producera i genomsnitt minst en kubikmeter virke per hektar och år
Förklaring
Definition enligt Skogsvårdslag (1979:429).
Mer information: http://www.scb.se/mi0803.
- R
-
Definition
delmängd av målpopulation
Exempel
Exempel på redovisningsgrupp
Hushållstypen ”Ensamstående med barn” är en av redovisningsgrupperna i undersökningen Hushållens ekonomi (HEK). Den beskrivs med en genomsnittlig löneinkomst på 146 800 kronor för inkomståret 2011.Synonymer
domän -
Definition
statistisk undersökning i vilken befintliga administrativa registeruppgifter används och ingen direktinsamling (insamling med hjälp av till exempel frågeformulär, telefon- eller besöksintervju) behöver göras
Förklaring
Om ramen innehåller alla användbara uppgifter, som behövs i en statistisk undersökning, behöver inte uppgifter samlas in genom exempelvis frågeformulär eller telefonintervju. Exempel på register med administrativa data är Skatteverkets folkbokföringsregister och fastighetstaxeringsregister.
-
Definition
andelen av befolkningen som ingår i kategorin i arbetskraften
Förklaring
Relativa arbetskraftstalet uttrycks i procent (%).
-
Definition
andelen av arbetskraften som ingår i kategorin arbetslösa
Förklaring
Relativt arbetslöshetstal uttrycks i procent (%).
- S
-
Definition
- Personer som är gifta med varandra/har registrerat partnerskap och är folkbokförda på samma lägenhet räknas som sammanboende.
- Personer som har gemensamt barn, utan att vara gifta med varandra eller vara registrerade partner, och är folkbokförda på samma lägenhet räknas som sammanboende i sambopar.
- Personer som saknar gemensamma barn och är folkbokförda på samma lägenhet räknas som sammanboende i sambopar om: personerna är minst 18 år, personerna är av olika kön, åldersskillnaden mellan personerna är mindre än 15 år, personerna inte är nära släkt, endast ett möjligt sambopar kan bildas inom hushållet.
-
Förklaring
Samordningsnummer är en enhetlig identitetsbeteckning för personer som inte är eller har varit folkbokförda i landet men som har kontakt med landets myndigheter. Numret liknar personnummer.
-
Definition
urvalsundersökning där varje objekt har en känd sannolikhet större än noll att komma med i undersökningen
Förklaring
I ett sannolikhetsurval behöver varje objekt ha en sannolikhet större än 0 (noll) att komma med i undersökningen, det vill säga objektet har en chans att komma med. Den högsta urvalssannolikheten ett objekt kan ha är 1, det vill säga objektet kommer säkert med.
Fördelar med sannolikhetsurval
I ett sannolikhetsurval är urvalssannolikheten för varje objekt känd. Fördelar med att urvalssannolikheterna är kända är att det genom vedertagen statistisk metodik går att beräkna statistikresultat med stor tillförlitlighet och mått kan beräknas på hur pass tillförlitliga statistikresultaten är.Exempel
Sannolikhetsurval görs med olika metoder, exempelvis obundet slumpmässigt urval (OSU), stratifierat urval och systematiskt urval.
-
Definition
naturlig förekomst av stillastående inlandsvatten
Förklaring
En sjö har vanligtvis ett eller flera utlopp, men det finns också sjöar som har flera utlopp eller som helt saknar utlopp.
-
Definition
skogsmark med träd, övrig vegetation och fauna
-
Definition
mark inom ett sammanhängande område där träden har en höjd av mer än fem meter och där träd har en kronslutenhet av mer än tio procent eller har förutsättningar att nå denna höjd och kronslutenhet utan produktionshöjande åtgärder
Förklaring
Kronslutenhet är kvoten av area som täcks av trädkronornas horisontalprojektion i ett bestånd och beståndets totala areal.
Mer information: http://www.scb.se/mi0803.
-
Förklaring
I skyddsbehövande ingår både alternativt skyddsbehövande och övrigt skyddsbehövande enligt 4 kap 2 § i utlänningslag (2005:716).
Alternativt skyddsbehövande
En person
- som riskerar att straffas med döden eller att utsättas för kroppsstraff, tortyr eller annan omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning
eller
- som civilperson löper stor risk att skadas på grund av väpnad konflikt.
Övrigt skyddsbehövande
En person som
- behöver skydd på grund av yttre eller inre väpnad konflikt
eller
- känner välgrundad fruktan att utsättas för allvarliga övergrepp på grund av andra svåra motsättningar i hemlandet
eller
- inte kan återvända till sitt hemland på grund av miljökatastrof.
-
Definition
jordbruksmark som används på eftersommaren till slåtter eller för slåtter kompletterat med efterbete eller lövtäkt.
Förklaring
Slåtterängen omfattar idag små arealer, främst i norra Sverige, och särredovisas sällan i praktiken. I vissa sammanhang räknas slåtteräng som en typ av betesmark.
Mer information: http://www.scb.se/mi0803.
Se även jordbruksmark och betesmark
-
Definition
bostadshus som innehåller högst två bostadslägenheter
Förklaring
Småhus kan vara såväl friliggande som sammanbyggda (i form av parhus, kedjehus eller radhus).
-
Förklaring
SNI är en statistisk standard som används för att klassificera ekonomiska aktiviteter och dela in dem i näringsgrenar. SNI överensstämmer med den europeiska indelningen NACE. Den nu rådande standarden, SNI 2007, infördes i september 2011.
-
Definition
bebyggelseområde med 50–199 folkbokförda invånare och med tät bebyggelse
Förklaring
Statistiska småorter definieras oberoende av administrativa regionindelningar och kan därför skära genom kommun- och länsgränser.
Småorter definieras med hjälp av geografiska och statistiska metoder.
En småort övergår till tätort om befolkningsmängden förändras och blir större än 199 invånare. Orter med runt 200 folkbokförda invånare kan därför växla mellan att vara en statistisk småort och en statistisk tätort.
En småort kan även växa ihop med en närliggande tätort eller annan småort och på det sättet klassificeras till en tätort, om hela områdets folkmängd överstiger 199 invånare.
Mer information: www.scb.se/mi0811
-
Definition
bebyggelseområde med minst 200 folkbokförda invånare och tät bebyggelse
Förklaring
Statistiska tätorter definieras oberoende av administrativa regionindelningar och kan därför skära genom kommun- och länsgränser.
Tätorter definieras med hjälp av geografiska och statistiska metoder. SCB:s tätorter kan därför skilja sig från hur andra delar av samhället definierar och avgränsar tätorter i Sverige.
SCB använder termen statistisk tätort för att skilja den från Lantmäteriets term tätort. Men ibland används även kortformen tätort i stället för statistik tätort.
-
Definition
undersökning av enstaka objekts mätbara egenskaper som sammanställs till numeriska resultat som beskriver egenskaper hos hela samlingen av objekt och delmängder av objekt
Förklaring
En statistisk undersökning kan genomföras på flera olika sätt. Det kan till exempel ske genom direktinsamling (insamling med hjälp av till exempel frågeformulär, telefon- eller besöksintervju), en registerundersökning (med hjälp av till exempel ett administrativt register) eller en så kallad sekundär undersökning vars resultat baseras på andra undersökningars uppgifter (till exempel Nationalräkenskaper som samlarar in uppgifter från ett flertal andra undersökningar). Det kan också ske genom en urvals- eller total-undersökning.
Synonymer
survey, surveyundersökning -
Definition
landområde omgärdat av vatten
Förklaring
SCB:s officiella statistik innehåller även öar omgärdade av konstgjorda vattenarealer och konstgjorda öar, till exempel pirar, öar i dammar och slott helt omgärdade av vallgrav.
Som ö räknas både landområden med och utan broförbindelse till fastland.
SCB:s definition av öar är ett modellantagande, där underlag för beräkning utgörs av Lantmäteriets geografiska data. Det förekommer skillnader mellan SCB:s definition och användarnas förväntningar på vad en ö är och därför kan termen ”statistisk ö” användas.
Mer information: www.scb.se/mi0812.
-
Definition
bebyggelseområde med minst 50 tätt liggande fritidshus.
Förklaring
Statistiska fritidshusområden definieras oberoende av administrativa regionindelningar och kan därför skära genom kommun- och länsgränser. Ett fritidshusområde kan dessutom överlappa med tätorter och småorter.
Fritidshusområden definieras med hjälp av geografiska och statistiska metoder.
Med ”tätt liggande” avses här ett maximalt avstånd mellan husen på 150 meter.
Mer information: www.scb.se/mi0806
Se även fritidshus
-
Definition
bebyggelseområde om minst 3 hektar, som utgörs av en samling av arbetsställen eller som präglas av en storskalig och industriell markanvändning och har minst ett arbetsställe.
Förklaring
Statistiska verksamhetsområden definieras oberoende av administrativa regionindelningar och kan därför skära genom kommun- och länsgränser.
Verksamhetsområden definieras med hjälp av geografiska och statistiska metoder.
Exempel på verksamhetsområden är flygplatser, täkt- och gruvområden, områden med industri, företagsparker, högskolor, universitet och vårdinrättningar. Verksamhetsområden omfattar vanligtvis inte jordbruk, skogsbruk eller vattenbruk.
Mer information: www.scb.se/mi0815.
Se även arbetsställe
-
Definition
skiljelinje där vatten möter land
Förklaring
Termen strandlinje används inom SCB både om linje där land möter havsvatten (tidigare benämnt kustlinje) och linje där land möter inlandsvatten.
Mer information: www.scb.se/mi0812 -
Definition
Ett avstånd av maximalt 100 meter från strandlinje.
Förklaring
Avståndet 100 meter används som strandnära i SCB:s officiella statistik. Avståndet 300 meter från strandlinje förekommer i äldre tabeller.
Mer information: www.scb.se/mi0812.
Se även strandlinje
-
Definition
område på ett avstånd av maximalt 100 meter från strandlinje.
Förklaring
Avståndet 100 meter används i SCB:s officiella statistik. Avståndet 300 meter från strandlinje förekommer i äldre tabeller.
Se även strandlinje
-
Definition
mått som anger hur många barn som en kvinna i genomsnitt skulle föda under sin fruktsamma period utifrån den vid tidpunkten för beräkningen gällande fruktsamheten i regionen
Förklaring
Summerad fruktsamhet är summan av de åldersspecifika fruktsamhetstalen. Ofta redovisas antalet barn som 1 000 kvinnor förväntas föda.
Synonym: summerade fruktsamhetstalet
-
Definition
1
(singular)
observationsobjekt för vilket användbara uppgifter har kunnat samlas in2
(plural)
samling av observationsobjekt för vilka användbara uppgifter har kunnat samlas inSvarande som är målobjekt och de som är övertäckningsobjekt
Det finns två typer av svarande; svarande som kan identifieras som målobjekt och svarande som kan identifieras som övertäckningsobjekt. Målobjekt med svar är observationsobjekt med insamlade uppgifter vilka bidrar till statistikresultaten. Övertäckningsobjekt med svar är observationsobjekt med insamlade uppgifter som ger information om att de inte ska ingå i undersökningen och därför utesluts och därmed inte bidrar till statistikresultaten.Specialfall kräver speciella synonymer till termen svarande
Termen svarande används i både individ- och företagsundersökningar där uppgifter samlas in från personer. En undersökning där uppgifter samlas in på annat sätt än från personer är till exempel Konsumentprisindex (KPI) i vilken priser läses av i en butik, där använder man, istället för termen svarande, termen observerat produkterbjudande.Trots totalundersökning, inte alltid svar från alla
”Total” i totalundersökning betyder att alla objekt i en population väljs ut för att vara med i en undersökning och betyder inte att alla svarar.Synonymer
1
respondent
2
svarsmängd, svarsgrupp, respondenter
-
Förklaring
En person med svensk bakgrund är född i Sverige och har minst en förälder som är född i Sverige.
-
Förklaring
Denna kategori består av underkategorierna i arbete och sysselsatta frånvarande hela veckan.
-
Förklaring
Denna grupp består av personerna i kategorin sysselsatta som tillfälligt är borta från sitt arbete hela den undersökta veckan, till exempel på grund av semester, sjukdom, ledighet för vård av barn eller studier.
-
Definition
andelen av befolkningen som ingår i kategorin sysselsatta
Förklaring
Sysselsättningsgraden uttrycks i procent (%).
-
Förklaring
SNA är det internationellt överenskomna standardsystemet för nationalräkenskapernas kontosystem och underliggande teorier. Den nuvarande versionen av SNA är från 1993.
-
Förklaring
data där variationer normala för säsongen har rensats bort och som därefter utjämnats för att minska slumpfel och kortsiktiga variationer
-
Definition
ytvatten och grundvatten med en salthalt lägre än ca 0,5 promille
- T
-
Definition
egendom som ska taxeras separat vid fastighetstaxering
Förklaring
Normalt utgörs en taxeringsenhet av en fastighet men den kan också bestå av en del av fastighet eller av flera fastigheter.
Exempel
Exempel på olika slags taxeringsenheter är: hyreshus-, industri-, lantbruks-, småhus- och specialenheter.
-
Definition
samlat värde på en fastighet som beslutas vid fastighetstaxeringen och som ligger till grund för att beräkna fastighetsavgift eller fastighetsskatt
Förklaring
Taxeringsvärdet består av värdet på den eller de värderingsenhet(er) som ingår, till exempel markvärde och byggnadsvärde. Taxeringsvärdet ska motsvara 75 procent av marknadsvärdet, två år före taxeringsåret.
Synonym: T (se köpeskillingskoefficient)
-
Förklaring
Denna grupp består av personer med vikariat, anställningsstöd, säsongsarbete, provanställning, objektsanställning, projektanställning eller någon annan form av tidsbegränsad anställning.
-
Förklaring
Tjänstenetto är skillnaden mellan tjänsteexport och tjänsteimport (alltså tjänsteexport minus tjänsteimport). Ett positivt netto innebär att vi exporterar mer än vi importerar, och ett negativt netto att vi importerar mer än vi exporterar.
-
Definition
täktmark för torvbrytning
Förklaring
Torv utvinns vanligtvis för energiändamål (energitorv) eller som jordförbättringsmedel (odlingstorv). I statistiken ingår även inaktiv torvtäktmark där markanvändningen inte har förändrats.
-
Definition
total areal för visst geografiskt landområde.
Förklaring
Total landareal och total vattenareal utgör tillsammans totalareal.
Se även total vattenareal
-
Definition
summan av havsvattenareal och inlandsvattenareal.
Förklaring
Total vattenareal beräknas med hjälp av uppgifter från andra myndigheters dataunderlag.
Total vattenareal och total landareal utgör tillsammans totalareal.
Se även havsvattenareal och inlandsvattenareal
-
Definition
Summan av total landareal och total vattenareal
-
Definition
statistisk undersökning där alla målobjekt undersöks
Förklaring
Förhållandet mellan total- och registerundersökning
Om ramen innehåller alla för totalundersökningen intressanta uppgifter, behöver inga uppgifter samlas in på annat håll. Undersökningen är då både en totalundersökning och en registerundersökning.I övriga fall då totalundersökningen inte är en registerundersökning, det vill säga när ramen inte innehåller alla för undersökningen intressanta uppgifterna, behöver uppgifter om objekten samlas in på annat håll.
Totalundersökning betyder inte att alla objekt kommer med
Av namnet totalundersökning att döma kan man tro att alla objekt undersöks. Alla objekt kan komma med, men mer vanligt är att ramen har brister och kanske inte innehåller alla objekt eller att information saknas för vissa objekt som gör att de inte går att nå.Totalundersökning betyder inte att uppgifter finns för alla objekt
Av namnet totalundersökning att döma kan man tro att uppgifter samlas in för samtliga objekt, men det är vanligt att det saknas uppgifter för vissa objekt beroende på objektbortfall.Förhållandet mellan totalundersökning och census
Synonymerna census och censusmätning kan användas för alla typer av totalundersökningar, men används oftast snävare för folkräkning.Synonymer
census, censusmätning -
Definition
kod som anger typ av taxeringsenhet
Förklaring
Typkoden består av tre siffror och tillämpas av Skatteverket av administrativa skäl. Den första siffran i koden anger kategori: 1: Lantbruksenhet, 2: Småhusenheter, 3: Hyreshusenheter, 4: Industrienheter, 5: Ägarlägenhetsenheter, 6: Täkter, 7: Elproduktionsenheter, 8: Specialenheter (skatte- och avgiftsfria).
-
Definition
plats för utvinning och insamling av en naturtillgång
-
Definition
mark som utnyttjas för utvinning, brytning eller insamling av material i avsikt att sälja eller använda vidare
Förklaring
”Material” kan vara grus, morän, berg, torv, blocksten, lera, sand, kalksten eller jord. I statistiken ingår även inaktiv täktmark där markanvändningen inte har förändrats.
- U
-
Förklaring
Denna kategori består av personer som är sysselsatta men arbetar mindre än de skulle vilja och som kunnat arbeta mer den undersökta veckan. I gruppen ingår även personer som arbetar heltid.
-
Förklaring
Rätt för en EU/EES-medborgare samt deras familjemedlemmar oavsett medborgarskap att vistas i andra EU/EES-länder under längre tid än tre månader. För att ingå i befolkningsstatistiken ska man även vara folkbokförd. För att bli folkbokförd ska man ha tillstånd och för avsikt att stanna i Sverige minst 12 månader.
-
Förklaring
En utländsk medborgare som vill stanna i Sverige mer än tre månader måste ha uppehållstillstånd (gäller inte EU/EES-medborgare och deras anhöriga). Uppehållstillståndet kan vara tidsbegränsat eller permanent. För att ingå i befolkningsstatistiken ska man även vara folkbokförd. För att bli folkbokförd ska man ha tillstånd och för avsikt att stanna i Sverige minst 12 månader.
-
Definition
källa som uppgifter samlas in från i en statistisk undersökning
Förklaring
Många gånger är uppgiftskällan en person, organisation eller företag, men den kan också vara ett register, en databas eller liknande.
Ibland flera sorters uppgiftskällor
I en och samma statistiska undersökning kan det finnas fler än en uppgiftskälla, t.ex. förekommer det att uppgifter samlas in dels från observationsobjekten själva och dels från ett administrativt register.Exempel på när uppgiftskälla och observationsobjekt sammanfaller
I många statistiska undersökningar sammanfaller uppgiftskälla och observationsobjekt, det vill säga uppgifter samlas in från samma objekt som uppgifterna är om.Användning av termerna uppgiftslämnare, intervjuperson och kontaktperson
När uppgifter samlas in om utvalda personer från personerna själva används hellre termen uppgiftslämnare eller intervjuperson. När uppgiftskällan är ett företag eller en organisation och en person är utpekad att ansvara för att uppgifter lämnas, används hellre termen kontaktperson.Exempel på när uppgiftskälla och observationsobjekt inte sammanfaller
Företag (uppgiftskälla) kan vara det objekt som uppgifterna samlas in från och arbetsställen (observationsobjekt) det objekt som uppgifterna avser. I det fallet är företagen uppgiftskälla och arbetsställena observationsobjekt, t.ex. frågas företag om hur många anställda det finns på företagets arbetsställe.Specialfall
Termen uppgiftskälla används generellt. Om uppgiftskällan är en person kan den mera precisa termen uppgiftslämnare användas. Om personen intervjuas i telefon eller via besök kan den mera precisa termen intervjuperson användas. -
Definition
samling av urvalsobjekt som i en statistisk undersökning väljs ur en större mängd objekt för att objekt ska kunna undersökas
Förklaring
Exempel på ett urval och dess fördelar framför totalundersökning
I Partisympatiundersökningen (PSU) väljs ca 9 000 röstberättigade personer ut i ett urval för att besvara frågan om vad de röstat på. Genom att endast undersöka dessa 9 000 personer är det möjligt med statistisk metodik att beräkna hur hela den röstberättigade befolkningen röstat. En fördel med att undersöka ett urval, istället för att genomföra en totalundersökning, är att kostnaderna blir lägre. En annan fördel är att en urvalsundersökning är tidsbesparande.Sannolikhetsurval
I ett sannolikhetsurval behöver varje objekt ha en sannolikhet större än 0 (noll) att komma med i undersökningen, det vill säga objektet har en chans att komma med. Den högsta urvalssannolikheten ett objekt kan ha är 1, det vill säga objektet kommer säkert med.Fördelar med sannolikhetsurval
I ett sannolikhetsurval är urvalssannolikheten för varje objekt känd. Fördelar med att urvalssannolikheterna är kända är att det genom vedertagen statistisk metodik går att beräkna statistikresultat med stor tillförlitlighet och mått kan beräknas på hur pass tillförlitliga statistikresultaten är.Exempel på olika typer av sannolikhetsurval
Sannolikhetsurval görs med olika metoder, exempelvis obundet slumpmässigt urval (OSU), stratifierat urval och systematiskt urval.Icke-sannolikhetsurval
I ett icke-sannolikhetsurval väljs objekt ut, utan kännedom om alla objekt som är möjliga att välja. Nackdelen när man inte använder sig av ett icke‑sannolikhetsurval är att det kan vara svårt att veta om en representativ del av målobjekten har valts ut, vilket kan påverka statistikresultatens tillförlitlighet negativt.Exempel på ett icke-sannolikhetsurval
I ett icke-sannolikhetsurval intervjuas personer som passerar på en trottoar. Intervjun avslutas när ett på förhand bestämt antal kvinnor och män i vissa åldrar har intervjuats. Risken är att en stor del av de intervjude personerna är personer som är ute och rör sig mycket. Det kan ge en missvisande bild av förhållandena i befolkningen som helhet.I en totalundersökning är alla objekt med i urvalet
Termen urval är möjlig att använda även vid totalundersökning trots att inte ett urval i egentlig mening görs, och man ser det som att alla objekt har sannolikheten 1 (100%-ig chans) att komma med i undersökningen.Synonymer
stickprov, sampel, urvalspopulation, objekturval, objektsurval -
Definition
objekt möjliga att välja ur urvalsramen
Förklaring
Exempel på när mål-, urvals- och observationsobjekt är desamma
Urvalsobjekt väljs ofta ut i syftet att de ska undersökas och beskrivas i statistiken; då är mål-, urvals- och observationsobjekt desamma. Ett exempel på detta är när elever (målobjekt) beskrivs i statistiken efter att elever (urvalsobjekt) valts ur urvalsramen och samma elever (observationsobjekt) undersöks om sina betyg.Exempel på när mål-, urvalsobjekt och observationsobjekt är av olika typ
Målobjekt, urvalsobjekt och observationsobjekt är oftast desamma i en och samma statistiska undersökning, men behöver inte vara det. Exempelvis kan statistiken beskriva skolklasser (målobjekt) efter att skolor (urvalsobjekt) valts ur urvalsramen och elever (observationsobjekt) på de utvalda skolorna har undersökts. Det kan till och med vara så att uppgiftskällan är av ytterligare en typ av objekt, till exempel rektorer eller lärare.Specialfall (i totalundersökning)
I en statistisk undersökning där samtliga objekt väljs ur en population, en totalundersökning, är det ovanligt att termen urvalsobjekt används eftersom inget urval i egentlig mening görs, utan alla objekt väljs. Då är det mer vanligt att den kortare termen objekt används för begreppet urvalsobjekt.Synonymer
urvalsenhet, urvalselement, stickprovsobjekt, stickprovsenhet, stickprovselement, samplingobjekt, samplingenhet, samplingelement, samplingsobjekt, samplingsenhet, samplingselement -
Definition
sammanställning över (urvals)objekt och i vilken information finns om hur man kan nå observationsobjekten
Förklaring
Sammanställningen ska också innehålla information om hur uppgiftskällorna kan nås eller innehålla samtliga nödvändiga uppgifter för undersökningen.
Olika typer av urvalsramar
En urvalsram är oftast en förteckning, men kan till exempel vara en karta.Kraven på den ideala urvalsram
Den ideala urvalsramen innehåller alla objekten som har de egenskaper som gör att de ska ingå i urvalsramen, exakt en gång, och innehåller inga andra än dessa objekt.Brister i en urvalsram
Det kan vara svårt att hitta en sammanställning som innehåller samtliga objekt som urvalsramen ska innehålla och endast de. Det är i sådana fall viktigt, i samband med att objekten undersöks, att identifiera de som inte ska vara med (övertäckningsobjekten) och att senare vid beräkningen av statistikresultaten, att ta hänsyn till att dessa felaktigt valdes ut och även ta hänsyn till de objekt som tros saknas i urvalsramen (undertäckningsobjekten).Om det finns dubbletter i urvalsramen får de objekt, som är representerade två gånger, dubbelt så stor chans att komma med i undersökningen mot vad chansen ska vara.
En annan möjlig brist i en urvalsram är att lokaliseringsuppgifter saknas för vissa objekt i urvalsramen, vilket försvårar eller omöjliggör uppgiftsinsamlingen för dessa.
Användning av extra uppgifter i urvalsramen
Ramen kan förutom lokaliseringsuppgifter innehålla vissa, för undersökningen intressanta, uppgifter som gör att man inte behöver undersöka dem. Denna typ av undersökning kallas registerundersökning. I övriga fall då ramen inte innehåller alla, de för undersökningen intressanta uppgifterna, behöver vart och ett av objekten kontaktas och undersökas.Ramen kan innehålla information om objekten, som gör att man kan effektivisera urvalsdragningen genom att välja ut objekt på ett sätt som förbättrar statistikens kvalitet.
Kortformen ram istället för urvalsram
I totalundersökningar väljs alla objekt ut och termen urvalsram kan användas även då, men mer vanligt för totalundersökningar är att den kortare termen ram istället används eftersom det i egentlig mening inte görs något urval. Kortformen av termen ram används ibland även i urvalsundersökningar.Synonymer
ram, ramförteckning -
Definition
statistisk undersökning där endast en delmängd av målobjekten undersöks
Förklaring
Exempel på en urvalsundersökning
I Partisympatiundersökningen (PSU) väljs ca 9 000 röstberättigade personer ut i ett urval för att besvara frågan om vad de röstat på. Genom att endast undersöka dessa 9 000 personer är det möjligt med statistisk metodik att beräkna hur hela den röstberättigade befolkningen röstat.Fördelar med urvalsundersökning
En fördel med att undersöka ett urval, istället för att genomföra en totalundersökning, är att kostnaderna blir lägre. En annan fördel är att en urvalsundersökningen är tidsbesparande.Risk för urvalsosäkerhet
I en urvalsundersökning finns den uppenbara risken att statistiken blir mer osäker än i en totalundersökning, beroende att inte alla objekt undersöks. Den typen av osäkerhet kallas urvalsosäkerhet. Med bra statistiska metoder kan urvalsosäkerheten minimeras.Sannolikhetsurval
I ett sannolikhetsurval behöver varje objekt ha en sannolikhet större än 0 (noll) att komma med i undersökningen, det vill säga objektet har en chans att komma med. Den högsta urvalssannolikheten ett objekt kan ha är 1, det vill säga objektet kommer säkert med.Fördelar med sannolikhetsurval
I ett sannolikhetsurval är urvalssannolikheten för varje objekt känd. Fördelar med att urvalssannolikheterna är kända är att det genom vedertagen statistisk metodik går att beräkna statistikresultat med stor tillförlitlighet och mått kan beräknas på hur pass tillförlitliga statistikresultaten är.Exempel på olika typer av sannolikhetsurval
Sannolikhetsurval görs med olika metoder, exempelvis obundet slumpmässigt urval (OSU), stratifierat urval och systematiskt urval.Icke-sannolikhetsurval
I ett icke-sannolikhetsurval väljs objekt ut, utan kännedom om alla objekt som är möjliga att välja. Nackdelen när man inte använder sig av ett icke‑sannolikhetsurval är att det kan vara svårt att veta om en representativ del av målobjekten har valts ut, vilket kan påverka statistikresultatens tillförlitlighet negativt.Icke-sannolikhetsurval
I ett icke-sannolikhetsurval väljs objekt ut, utan kännedom om alla objekt som är möjliga att välja. Nackdelen när man inte använder sig av ett icke‑sannolikhetsurval är att det kan vara svårt att veta om en representativ del av målobjekten har valts ut, vilket kan påverka statistikresultatens tillförlitlighet negativt.Exempel på ett icke-sannolikhetsurval
I ett icke-sannolikhetsurval intervjuas personer som passerar på en trottoar. Intervjun avslutas när ett på förhand bestämt antal kvinnor och män i vissa åldrar har intervjuats. Risken är att en stor del av de intervjude personerna är personer som är ute och rör sig mycket. Det kan ge en missvisande bild av förhållandena i befolkningen som helhet.I en totalundersökning är alla objekt med i urvalet
Termen urval är möjlig att använda även vid totalundersökning trots att inte ett urval i egentlig mening görs, och man ser det som att alla objekt har sannolikheten 1 (100%-ig chans) att komma med i undersökningen.Synonymer
stickprovsundersökning, sampelundersökning -
Definition
land som en person flyttar från vid invandring till Sverige
Förklaring
Om en person flyttar från Finland till Sverige är utflyttningslandet Finland.
-
Förklaring
Person som antingen är utrikes född, eller är född i Sverige och har två utrikes födda föräldrar.
-
Definition
person som innehar medborgarskap i ett annat land än Sverige
Förklaring
Som utländsk medborgare räknas i SCB:s befolkningsstatistik en person som är folkbokförd i Sverige men som inte har svenskt medborgarskap.
-
Definition
flyttning mellan Sverige och ett annat land
Förklaring
I SCB:s statistik räknas en utrikes flyttning som en enda händelse, antingen en utrikes inflyttning (invandring) eller en utrikes utflyttning (utvandring). Detta beror på att SCB har Sverigeperspektiv.
-
Definition
person som är bosatt i Sverige men är född i ett annat land
Förklaring
Det finns vissa undantag där personer inte räknas som utrikes födda trots att de fötts i ett annat land än Sverige. Detta regleras i folkbokföringslagen (1991:481). Ett viktigt sådant undantag är barn till asylsökande i Sverige som inte är folkbokförda i Sverige. Dessa barn registreras som regel i det svenska befolkningsregistret först när föräldrarna beviljas uppehållstillstånd och kan folkbokföras. I statistiken blir då barnens födelseland Sverige även om de är födda i ett annat land.
-
Definition
varaktig flyttning från Sverige till ett annat land, och som registreras i folkbokföringen
Förklaring
Grundregeln är att man ska ha för avsikt att bosätta sig utomlands under minst ett år. Folkbokföringslagen (1991:481) tillåter dock vissa undantag.
Utvandring betraktas precis som flyttningar som antal händelser och inte som antal personer. Men eftersom antalet personer som under ett år utvandrar mer än en gång är mycket litet är det i princip ingen skillnad mellan antalet utvandringar och antalet personer som utvandrat.
Synonym: emigration
- V
-
Förklaring
Vanligen arbetad tid betyder den överenskomna arbetstiden som en person har.
-
Definition
mängd vatten av vattenuttaget som använts för olika ändamål
Förklaring
Termen används även för den process då olika typer av användare (till exempel hushåll, industri, jordbruk och övriga) använder vattnet för olika ändamål.
Vattenanvändningen är totalt sett något mindre än vattenuttaget, vilket kan bero på att industrin gör uttag av dräneringsvatten som återgår till kretsloppet utan vidare användning eller på att vattnet försvinner på vägen, till exempel genom läckor. Den mängd vatten av vattenuttaget som avsiktligen eller oavsiktligen inte används kallas för ”återfört vatten”.
-
Definition
strömmande inlandsvatten
Förklaring
Vattendrag kan vara naturliga eller konstgjorda.
Exempel
Exempel på vattendrag är floder, åar, bäckar och kanaler.
-
Definition
vattentillgång med tillhörande anläggning för tillgodogörande av vatten
-
Definition
mängd vatten som tas från grundvatten eller ytvatten med huvudsyfte att användas
Förklaring
Termen ”vattenuttag” används även om själva uttagsprocessen.
Det vatten som tas ut är antingen grundvatten eller ytvatten. Det kan dessutom vara antingen sötvatten eller havsvatten. Havsvatten används framförallt inom delar av industrin, främst för kylning.
Det totala vattenuttaget är den totala mängden vatten, oavsett ursprung.
Vattenuttag för vattenkraft utgör ett undantag och ingår inte i SCB:s statistik.
-
Förklaring
Vistelsetid i Sverige utifrån tidpunkten då man blev folkbokförd.
-
Definition
förändring under en viss tidsperiod, eller jämfört med annan tidsperiod, rensad för prisutveckling
Förklaring
Volymförändring mäts i fasta priser och anges i procent, t.ex. säger man att BNP steg med 1,2 procent jämfört med samma period föregående år.
Jämför: fasta priser
-
Definition
mark där vatten under en stor del av året finns nära under, i eller över markytan, samt vegetationstäckta vattensamlingar
Förklaring
Även tidvis torrlagda bottenområden i sjöar, hav och vattendrag räknas som våtmarker. Eftersom SCB:s statistik i nuläget baseras på uppgifter från Riksskogstaxeringen (där endast myrmark ingår) redovisas enbart myrmark och inte andra typer av våtmark, t.ex. strandvåtmark, fukthedar och sumpskogar.
-
Definition
egendom inom taxeringsenhet som ska värderas separat
Förklaring
Till exempel utgör en tomt som regel en värderingsenhet och en byggnad med ett värde om minst 50 000 kronor en annan värderingsenhet (inom samma taxeringsenhet). För hyreshusenheter gäller att bostadsdelen och lokaldelen i ett hyreshus bildar separata värderingsenheter. En värderingsenhet kan inte ingå i flera taxeringsenheter.
- Y
-
Definition
vatten som finns på markytan i naturliga eller konstgjorda samlingar
Förklaring
I SCB:s statistik räknas även grundvatten med konstgjord infiltration som ytvatten, från och med år 2000. Konstgjord infiltration innebär att ytvatten infiltreras genom t.ex. en grusås och därmed bildar ett konstgjort grundvatten som pumpas upp ur grundvattenbrunnar.
Exempel
Till naturliga samlingar räknas bland annat sjöar och åar. Exempel på konstgjorda samlingar är dammar och kanaler.
- Å
-
Definition
jordbruksmark som används eller lämpligen kan användas till växtodling eller bete och som är lämplig att plöja
Förklaring
Mer information: http://www.scb.se/mi0803.
Se även jordbruksmark
-
Definition
mått som anger antalet levande födda barn av kvinnor i en viss ålder i relation till det totala antalet kvinnor i samma ålder
Förklaring
I regel sker beräkningen för åldrarna 15–49 år som är den huvudsakliga fertila perioden för kvinnor. Kalkylen kan även göras för män, men måste då utsträckas till högre åldrar. Dessutom är det en andel barn som har en okänd fader vilket medför att fruktsamhetstalen för män är något underskattade.
Synonym: åldersdifferentierade fruktsamhetstalet
Exempel
Under ett år föds 8 184 barn av 30-åriga kvinnor. Medelfolkmängden under året av 30-åriga kvinnor var 55 240. Det åldersspecifika fruktsamhetstalet för 30-åriga kvinnor blir 0,148 (8 184/55 240) vilket motsvarar 148 barn per 1 000 30-åriga kvinnor.
-
Definition
den för varje ålder genomsnittliga återstående livslängden för en person som nått denna ålder, enligt den dödlighet som gäller för beräkningsperioden
Förklaring
Beräkningen av den återstående medellivslängden baseras på medelfolkmängd, antal dödsfall och antal födda efter ålder och kön.
Den återstående medellivslängden bygger inte på observationer av verkliga människors hela levnadsförlopp. Möjligheten att beskriva hur länge de barn som föds i år förväntas att leva är också begränsad.
- Ö
-
Definition
våtmark som inte är skogbevuxen
Förklaring
SCB:s statistik bygger på uppgifter från Riksskogstaxeringen. Skogbevuxen våtmark redovisas som en del av skogsmark.
-
Förklaring
Kategorin ”övrig mark” består av följande klassificerade, mätbara markarealer:
- öppen övrig mark med och utan vegetation
- glaciärareal
- kraftledningsgata
- ej klassificerad markarealI övrig mark ingår inte
- jordbruksmark
- skogsmark
- bebyggd mark
- våtmark.Arealerna bygger delvis på osäkra underlagsdata och bör ses som ungefärliga.
-
Definition
mark som är täckt med låg vegetation, såsom hedmark eller naturligt gräsbevuxen mark, men som inte räknas som jordbruksmark
-
Definition
mark som består av kala klippor, blocklandskap, sandstränder, fjäll och liknande, helt utan vegetationstäcke eller med mycket sparsamt vegetationstäcke.
Förklaring
Glaciärareal särredovisas och räknas därför inte in i denna kategori.
Se även glaciärareal