Societatea civilă de pe ambele maluri susține reziliența, parteneriate mai puternice și mobilizarea comunităților locale
La data de 26 octombrie, Forumul Donatorilor organizat de Misiunea OSCE a reunit peste 80 de organizații ale societății civile (OSC-uri) de pe ambele maluri ale râului Nistru pentru a analiza evoluțiile, provocările și succesele OSC-urilor în ultimii 10 ani. Aceștia au discutat despre sectorul sănătății, parteneriatele durabile pentru dezvoltare economică, promovarea drepturilor omului și dezvoltarea democrației și a statului de drept. Mulți participanți au remarcat că OSC-urile fac comunitățile mai rezistente în fața provocărilor, fie că este vorba de sprijinirea refugiaților din Ucraina sau prevenirea violenței bazate pe gen. În cadrul Forumului Donatorilor, OSC-urile de pe ambele maluri și-au consolidat legăturile cu donatorii și partenerii de dezvoltare.
O reprezentantă a Alianței pentru Sănătate Publică, Janna Vilhovaia, a remarcat că Forumul organizat de OSCE „Mi-a permis să analizez diversele direcții ale activităților noastre din ultimii 10 ani. Avem nevoie de această perspectivă retrospectivă pentru a evalua rezultatele și pentru a planifica în continuare. De asemenea, această comunicare ne ajută să înțelegem mai bine partenerii noștri de pe celălalt mal și comunitatea donatorilor, astfel încât să fim mai constructivi în dezvoltarea ulterioară a pașilor comuni”.
Șefa Misiunii OSCE, Ambasadoarea Kelly Keiderling, a declarat „Societatea civilă este o componentă esențială a unei societăți puternice. Mai ales în vremuri dificile, este foarte important să ne adunăm și să discutăm perspectivele noastre, provocările și realizările noastre”. Misiunea OSCE a organizat Forumul Donatorilor pentru proiectul său „Consolidarea protecției drepturilor omului de pe ambele maluri”. Începând din 2013, Forumul Donatorilor a devenit o platformă anuală de dialog și schimb de experiență între reprezentanții comunității donatoare și dezvoltare, și OSC-uri de pe ambele maluri ale râului Nistru.