Hemstadsstigar r promenadrutter som samlats p en karta och som presenterar stadsdelars historia och nutid, deras natur och kultur, arkitektur och viktiga personer. Mlet r att p ort och stlle beskriva den urbana omgivningen p ett omfattande och intressant stt.
Jag har utvecklat idn samt tillmpat den i samarbete med stadsdelsfreningar sedan r 2004. Projekt som jag lett eller varit delaktig i har redan gett upphov till 78 stadsstigar, tre hembygdsstigar i glesbygden och en cykelrutt sammanlagt 427 kilometer. Stigarna bestr av 2 045 mngsidiga sevrdheter i Helsingfors, Esbo Vanda, Tusby, Trsknda och Riihimki.
Stadsstigarna har publicerats p webben och dessutom har sammanlagt 127 400 exemplar p broschyrer tryckts. Broschyrer har delats ut gratis vid infopunkter, bibliotek och p stadsdelsfreningars tillstllningar. Ibland har de slts eller till och med skickats hem till nyinflyttade. Vidare har det med lokaltidningar delats ut 193 600 bilagor som presenterar stadsstigarna.
Hjlper nyinflyttade att knna sig hemmastadda,
strker den lokala identiteten
Att f nyinflyttade att knna sig hemmastadda i sin nya omgivning r en viktig frga i alla stadsdelar och kommuner. Problemet gller inte bara i tillvxtcentra, fr varje r flyttar till och med 15 % av landets befolkning. Dessutom r behovet att integrera immigranter uppenbart. Hr kan hemstadsstigar vara till hjlp.
Kommunfrbundets befolkningsstatistik >
Statistikcentralens flyttningsstatistik >
andra sidan r ocks de tidigare invnarna och t.ex. skolelever intresserade av sitt hemomrde. Att knna till omrdet dr man bor lgger grunden fr stadsdelsidentiteten. Stadsdelsaktiva och olika myndigheter samlar lokalknnedom under r och rtionden och delar ven med sig p mnga stt. Det handlar om att samla ihop och och tillgngliggra denna diverse information.
Hur skapar vi hemstadsstigar?
Det bsta sttet att pbrja arbetet fr att skapa en hemstadsstig r att samla en tvrsektoriell arbetsgrupp med aktiva lokalinvnare, representanter fr lokala myndigheter samt sakkunniga. Jag har agerat som projektledare och redaktr fr flera sdana grupper.
Som std fr planering och genomfring av hemstadsstigar erbjuder jag mina tjnster som obunden konsult. Mitt ml r att f hjlpa nyinflyttade att knna sig hemmastadda och att stda stadsdelars arbete fr frmjandet av den lokala identiteten inom ramen fr en relevant organisation.
Pauli Saloranta 2018
P med skorna och ut p promenad!
Rutterna fljer oftast vgar eller lttrafikleder men gr ibland ocks lngs ojmn mark genom parker.
H e l s i n g f o r s
Arabia >
Boxbacka >
Brobacka >
Broholmen >
Brunakrr >
Gumtkt >
Haga >
Hertons >
JakobackaAlpbyn >
Kasberget >
Kottby >
Kvarnbcken >
Knala >
Lerstrand >
Malmgrd >
Mnsas >
Nordsj >
Rnnbacka >
Sockenbacka >
Stapelstaden >
ViksbackenRnninge >
ggelby >
shjden >
Hemstadsstigar i Esbo >
Alberga >
Esbo centrum >
Esboviken >
Hagalund >
Kklax >
Mattby och Olars >
Trsknda >
Stadsstigar i Vstra Vanda
Myrbacka >
Mrtensdal >
Kungstriangelns cykelstigar >
Trsknda stadsstig >
Riihimki hemstadsstig >
Bland annat Helsingfors stads hembygdscykelrutter och Hyvingepromenaden bygger p ett liknande koncept som hemstadsstigarna. Jag har samlat dylika lnkar till en portal fr urban utforskning.
Portal fr urban utforskning >
Hembygdsstigarna som jag sammanstllt i Tusby och i Sjskog i Vanda avviker frn hemstadsstigar i stadsomgivning i och med att avstnden r lngre. Jag har ven p begran av Finlands Hembygdsfrbund r 2006 skrivit en guide fr sammanstllning av hembygdsstigar. En dylik stig samlades frst av Mntsl-sllskapet.
Tusby hembygdsstigar >
Finlands Hembygdsfrbund >
Mntsl hembygdsstigar >
Pauli Saloranta
tel. 050 568 6185
pauli.saloranta@welho.com
www.hemstadsstigar.fi
facebook.com/kotikaupunkipolut >
twitter.com/paulisaloranta >
linkedin.com/in/paulisaloranta >
Artikeln i Helsingin Sanomat >
Sakkunniga guidade promenader lngs med hemstadsstigarna. Gruppstorlek hgst 30 personer, promenadens lngd 13 timmar. Tillmpar sig bl.a. till skolor, husbolag, turister eller som program p arbetsplatsens rekreationsdag.
Till fots kommer man nra sevrdheterna och in i landskapet. D man promenerar har man tid fr iakttagelser och fr man en konkret knsla av terrng och avstnd.
Det r bde ltt, skert och hlsosamt att g. Direkta hlsopverkningar pgr i till och med tv dygn. Korta promenadstrckor frbttrar konditionen lika mycket som motsvarande lngvarig motion.
Hlsopverkningar av promenering >
UKKs motionspirog >
YLE tar hemstadspromenad >