Sdp:n tuore puoluesihteeri Antton Rönnholm teki hyvää tiliä toimiessaan mukana vuosina 2011–2013 Venäjän valtionyhtiö Gazpromin South Stream -kaasuputkihankkeessa.
Rönnholm hoiti hankkeessa suhteita mediaan ja päätöksentekijöihin Brysselissä ja kohdemaissa. Rönnholm perusti hanketta varten Belgiaan oman yrityksen Philotimo Consultingin, jonka hän omisti yksin ja jossa ei ollut muita työntekijöitä.
Philotimo Consultingin liikevaihto oli yhtiön tilinpäätöksen mukaan vuoden 2011 heinäkuusta vuoden 2012 loppuun saakka ulottuvalla tilikaudella 142 000 euroa, josta jäi voittoa veron jälkeen 100 000 euroa.
Yhtiön liikevaihto oli vuonna 2013 reilut 37 000 euroa, josta jäi voittoa veron jälkeen 25 000 euroa.
– Toimeksianto jatkui vielä keväällä 2013, kunnes irtauduin siitä omasta aloitteestani. Muistaakseni olin töissä vielä huhtikuussa tai toukokuussa.
Rönnholm kertoo, ettei hänen yhtiönsä saanut tuloa muualta kuin South Stream -hankkeesta.
– Perustin hanketta varten konsulttiyhtiön kuten muutkin konsultit, koska hankkeeseen ei haluttu palkata ketään omille palkkalistoille, Rönnholm sanoo IS:lle.
Venäläinen energiayhtiö Gazprom omisti puolet South Stream -hankkeen taustalla olevasta South Stream Transport B.V. -yhtiöstä ja puolet omisti yhdessä italialainen Eni, saksalainen Wintershall ja ranskalainen EDF.
South Stream Transport maksoi Rönnholmin palkkion. Gazpromista yli puolet on Venäjän valtion hallinnassa.
Rönnholm kertoo tehneensä South Stream -hankkeessa vaikuttamissuunnitelmia.
– Eli keneen pitää olla yhteydessä ja mitä tapahtuu. Oli paljon raportointia siitä, mitä EU:ssa on agendalla ja regulaatioanalyysia. Tein myös tekstejä nettisivuille esityksiin.
Rönnholm kertoo olleensa konsultoinnin aikaan kirjoilla Belgiassa ja maksaneensa verot ja maksut sinne. Hän arvioi saaneensa hankkeesta ”muihin vastaavia toimeksiantoja hoitaneisiin verrattavan korvauksen”.
– Täytyy muistaa, ettei firmaan tuleva raha ole nettoraha, vaan siinä on esimerkiksi matkakuluja ja belgialaisessa järjestelmässä maksettiin tuloksesta 35 prosenttia veroa. Tämän päälle hoidin tietysti sivukulut, eläkemaksut ja muut velvollisuudet.
Rönnholm kertoo lopettaneensa yrityksen toiminnan vuonna 2013 ja myyneensä sen pois vuonna 2014.
– Se oli silloin vain hylsy, jolla ei ollut mitään toimintaa.
Rönnholm kertoo myyneensä firman suomalaiselle ostajalle, muttei hän halua paljastaa kauppahintaa.
South Stream -hankkeessa pyrittiin rakentamaan kaasuputki, jonka oli määrä tuoda kaasua Mustaltamereltä Länsi-Eurooppaan.
Vuoden 2014 lopussa South Stream -hanke kaatui EU-komission vastustukseen. Komission mukaan se olisi rikkonut unionin kilpailulakeja. Euroopassa oli myös herännyt huoli siitä, että hanke olisi lisännyt energiariippuvuutta Venäjästä.
Rönnholm ei ole ainoa demarivaikuttaja, joka on tehnyt töitä Venäjään liittyvissä kaasuputkihankkeissa. Entinen pääministeri Paavo Lipponen on konsultoinut molempia Nord Stream -hankkeita.