אומברטו אקו: "חרם הוא צורה של גזענות"
הסופר האיטלקי, המתארח ביריד הספרים בירושלים, התייחס לחרם התרבותי על ישראל: "כל חרם תמיד מוביל לתוצאות שליליות"
מסיבת עיתונאים עם הסופר האיטלקי אומברטו אקו התקיימה אתמול בירושלים במסגרת יריד הספרים הבינלאומי. אקו פתח ואמר כי מוזר שהוא מגיע לארץ כדי לדבר על הספר "The cemetery of prague" שפרסם לפני שנה, משום שהספר עדיין לא תורגם לעברית. "מצד שני אולי זה טוב דווקא", אמר והוסיף , "כי כך אין לאף אחד ביקורת עליו".
הסופר נשאל על קריאות החרם על ישראל מצד אנשי אקדמיה בעולם וכן על קריאות אל סופרים ואמנים שלא להגיע לישראל. בתשובה לשאלות ענה כי הוא נגד חרם מכל סוג שהוא, "בעיני זה מטורף לגמרי. זו אפילו צורה של גזענות. כל סוג של חרם תמיד מוביל לתוצאות שליליות". כאשר התבקש אקו להביע את דעתו על ממשלת ישראל אמר: "יש לי כל כך הרבה לומר נגד הממשלה האיטלקית שאין לי זמן לדבר על הממשלה הישראלית". אקו נראה תמה על כך שהוא נשאל שאלות מן הסוג הזה. כאשר נשאל אם היו קריאות נגדו שלא לבוא לישראל ענה כי "זה מאוד מוזר. זאת הפעם השלישית היום ששואלים אותי את זה. זה ממש מדהים אותי. אף אחד לא התעניין בעובדה שבאתי לכאן, ואף אחד לא אמר לי שום דבר. אולי אני לא כל כך חשוב ולא מעניין אנשים".
אקו התייחס לעיר ירושלים, שבה מתקיים היריד: "ירושלים היא לא שלכם, היא שייכת לאנושות. הגדולה של ירושלים היא גם הבעיה שלה. אי אפשר לחשוב שעיר ששייכת לשלוש הדתות הגדולות יכולה להיות עיר נורמלית. זו לא עיר נורמלית". כאשר נשאל על סופרים ישראלים שהוא אוהב ציין שהוא אוהב במיוחד את א.ב. יהושע וכי עוד לפני שקרא ספרות ישראלית היה מחובר אל אנשי אקדמיה ישראלים כמו פרופסור משה אידל, שאותו הגדיר אקו "הקבליסט הפרטי שלי".
על הקשר העמוק שלו ליהדות אמר: "תמיד אומרים לי שיש לי מוח מאוד תלמודי. במשך שנים חשבתי שאולי יש לי מקורות יהודיים כי סבא שלי היה ילד מאומץ, אבל סבתי היתה בבירור נוצרייה, כך שבכל מקרה לפי היהדות אינני יהודי". אקו נשאל גם על העידן האלקטרוני ואמר כי הילדים של היום באיטליה מאבדים את השפה האיטלקית לטובת שפה של הודעות אס-אם-אס. "מצד שני, היום באמצעות פייסבוק וטוויטר אפשר לארגן מהפכה בחמש ארצות שונות", אמר, "אין לי תשובות, מדובר בדבר חדש לגמרי ואנחנו נצטרך לחשוב מחדש על כל התיאוריות שלנו".
אקו, בן 79, תיאורטיקן, מחשובי הסופרים האיטלקים, הוא ראש החוג לתקשורת באוניברסיטת בולוניה והיה יושב ראש איגוד הסמיוטיקנים העולמי. הרומן הראשון שלו, "שם הוורד", ספר מתח היסטורי-פילוסופי שעסק בעולם הנזירות והכמורה במאה ה-14, זכה בפרס "סטרגה" היוקרתי ועובד לסרט. ספרו האחרון, "בית הקברות של פראג", עורר סערה באיטליה מאחר שהתבסס על "הפרוטוקולים של זקני ציון". הספר עתיד לראות אור בשנה הבאה בהוצאת כנרת זמורה-ביתן. בין ספריו הנוספים של אקו: "המטוטלת של פוקו", "השלהבת המסתורית של המלכה לואנה", "לטייל עם דג סלמון", "באדולינו" ו"האי של יום האתמול".