Argentiinan juntan sieppaamien noin 500 lapsen löytämiseksi järjestön perustanut Maria Mariani, 91, ehti auttaa löytämään 119 muuta siepattua ennen kuin löysi oman pojantyttärensä.
Argentiinan sotilasjuntan sieppaamia lapsia väsymättä etsineen säätiön johtaja on viimein löytänyt oman lapsenlapsensa. Asiasta kertovat uutistoimisto AFP ja uutiskanava Telesur.
Oma sukulainen on sadaskahdeskymmenes siepattu lapsi, jonka Maria ”Chicha” Mariani on onnistunut löytämään sen jälkeen kun perusti Plaza de Mayon isoäidit -järjestön vuonna 1977.
Vuosina 1976–1983 Argentiinaa hallinnut sotilasjuntta sieppasi vastustajiltaan arviolta 500 lasta ja vauvaa. Osa lapsista jäi orvoiksi juntan surmattua heidän vanhempansa. Yhteensä noin 30 000 argentiinalaista kuoli juntan hallintokaudella. Vauvat ja lapset annettiin junttaan myönteisesti suhtautuvien ihmisten kasvatettaviksi.
Clara Anahi Mariani siepattiin äidiltään marraskuussa 1976. Hän oli kolmen kuukauden ikäinen. Tytön vanhempien kotiin tehtiin poliisiratsia, jonka yhteydessä hänen radikaalivasemmistolaiseen liikkeeseen kuulunut äitinsä surmattiin. Perheen isä ei ollut kotona, mutta hänet surmattiin kahdeksan kuukautta myöhemmin.
Isoäiti Maria Mariani aloitti etsinnät 1977. Hän perusti tarkoitusta varten Plaza de Mayon isoäidit -järjestön, jota johti vuoteen 1989 saakka. Vuonna 1998 perustettiin Anahin säätiö. Se osti talon, josta Clara Anahi Mariani siepattiin. Talossa toimii nykyään juntan raakuuksia esittelevä museo.
”He yrittivät vakuuttaa minulle, että kuolit äitisi kanssa, mutta tiesin, että olet elossa”, lähes sokea Maria Mariani kirjoitti lapsenlapselleen kirjeessä maaliskuussa.
”Unelmani, nyt 91-vuotiaana, on halata sinua ja tunnistaa itseäni silmissäsi.”
Maria Marianin Facebook-sivulla julkaistu tiedote vahvisti torstaina, että Maria Mariani ja Clara Anahi Mariani ovat löytäneet toisensa. DNA-testin perusteella asia on 99,9-prosenttisen varma.
Myös Plaza de Mayon isoäidit -järjestön nykyinen johtaja onnistui löytämään lapsenlapsensa elokuussa 2014, 36 vuotta pojan katoamisen jälkeen.
Kohtaamiset liikuttavat syvästi ihmisiä Argentiinassa, joka käsittelee yhä historiansa veristä ajanjaksoa, jonka jättämät haavat eivät ole vielä arpeutuneet.
Vuonna 2012 sotilasjuntan aikaiset diktaattorit Jorge Videla, joka kuoli vuonna 2013, ja Reynaldo Bignone saivat 50 ja 15 vuoden vankeustuomiot juntan tekemistä lapsikaappauksista.
La foto de la #Navidad2015: la abuela Chicha con su nieta Clara Anahí #Nieta120 ✌️ pic.twitter.com/IDZrTyfF9I
— Andrés Oliva (@andres_oliva) December 24, 2015
Kirjoita kommentti