Valtion lentoasemayhtiön Finavian hallituksen puheenjohtaja Riitta Tiuraniemi on jättänyt tehtävänsä protestina sille, että liikenneministeriö puuttui hallitustyöskentelyyn. Tiuraniemi ei hyväksynyt ministeriön ”hyvän hallinnon vastaista” omistajaohjausta, joka liittyi 34 miljoonan euron johdannaistappioiden selvittelyyn.
”Ministeri Anne Bernerin (kesk) rooli tässä oli merkittävä”, Tiuraniemi sanoo Helsingin Sanomille.
Tiuraniemen mielestä omistajalla eli valtiolla on valta nimittää ja erottaa hallitus, mutta omistaja ei voi tehdä päätöksiä yhtiökokouksen ulkopuolella hallituksen puolesta. Finavia on kokonaan valtion omistama ja yhtiön omistajaohjaus kuuluu liikenneministeriölle.
Tiuraniemen mukaan liikenneministeriö puuttui ilman yhtiökokousta kahteen johdannaistappioihin liittyvään hallituksen selvittelyyn. Ensimmäinen koskee Finavian hallituksen päätöstä syyskuussa.
Hallitus päätti tuolloin hakea siviilikanteella korvausta entiseltä hallitukselta ja entiseltä johdolta tappiollisista johdannaiskaupoista.
Julkisuudessa ei aiemmin ole kerrottu tästä päätöksestä.
”Liikenneministeriöstä tuli ohjaus, että kanteissa pitää odottaa omistajan eli liikenneministeriön ratkaisua. Ymmärrän tämän päätöksen, mutta en sitä, että päätöstä ei ole saatu aikaan”, sanoo Tiuraniemi, jonka mukaan ministeriö lupasi ratkaisun marraskuun puoliväliin mennessä.
Kanneoikeus asiassa vanhenee vuoden lopulla.
Toisen kerran hallituksen puheenjohtaja hermostui, kun Finavia päätti lopettaa oikeustoimet entistä tilintarkastajayhtiötä vastaan. Finavian hallituksen enemmistö äänesti, että Finavia ei jatka oikeudenkäyntiä entistä tilintarkastajaansa Deloitte & Touchea vastaan.
Kesällä alkaneessa oikeudenkäynnissä Finavia vaati Deloitte & Touchelta 34 miljoonan euron korvauksia, mutta osapuolet sopivat riidan yllättäen joulukuun alussa.
”Erosin neljäs joulukuuta, koska minusta sovintoratkaisua ei olisi pitänyt tehdä tarjotuin ehdoin”, Tiuraniemi sanoo.
Käytännössä Deloitte & Touche antaa Finavialle pienen hyvityksen siitä, että oikeudenkäynti ei jatku. Tiettävästi Deloitte & Touche tarjosi myös keppiä: se uhkasi haastaa Finavian entisen johdon ja hallituksen oikeuteen, jos Finavia ei luovu kanteestaan entistä tilintarkastusyhtiötään vastaan.
Ministeri Anne Berner kiisti maanantaina illalla, että hän olisi millään tavalla rikkonut hyvän hallinnon periaatteita.
”Finavian hallituksen enemmistö oli kanteiden nostamisen kannalla mutta hallitus ei valitettavasti ollut yksimielinen. Esitin toiveen, että hallitus olisi yksimielinen entisen johdon haastamispäätöksessä.”
Bernerin mukaan asianajotoimisto tekee asiasta lisää selvityksiä ja Finavian hallituksen päätöksen pitäisi syntyä ajoissa.
Oikaisu kello 21.19: Anne Bernerin puoluekanta korjattu kokoomuksesta keskustaksi.
Kirjoita kommentti