Suomeen tarvitaan uudenlainen terrorismiuhkaa kuvaava luokitusjärjestelmä, joka perustuisi uhkan tasoa kuvaaviin numeroihin tai väreihin. Näin toteaa Poliisihallituksessa väkivaltaisen ekstremismin torjuntaan erikoistunut poliisitarkastaja Timo Kilpeläinen blogikirjoituksessaan.
Nykyisin suojelupoliisi antaa sanallisia arvioita terrorismiuhan tasosta.
”Suomen tulisi harkita terrorismiuhkan luokitusjärjestelmän uudistamista. Sanallisesti kuvaillun uhka-arvion lisäksi sitä täydentämään tarvitaan joko värein ja/tai numeroin kuvattava uhkatasojärjestelmä. Järjestelmää ei tarvita viranomaistoimintaa varten, vaan ensisijaisesti kansalaisille viestimistä varten”, Kilpeläinen toteaa.
Hänen mukaansa kansalaiset eivät välttämättä ymmärrä, mitä tarkoitetaan terroriuhan kohoamisella, jos viranomaiset kertovat siitä vain sanallisesti.
”Tärkeätä olisi kuvata uhkaan vaikuttavien seikkojen lisäksi esimerkiksi, onko iskun uhka välitön vai onko kyse vain yleisestä uhkatason kohoamisesta ilman konkreettisia iskusuunnitelmia”, Kilpeläinen toteaa.
Kilpeläinen listasi blogikirjoituksessaan seitsemän asiaa, jotka toteuttamalla Suomi voisi parantaa terrorismin torjuntaa. Uuden terrorismiuhkan luokitusjärjestelmän lisäksi hän nostaa esiin muun muassa tiedusteluvaltuuksien lisäämisen sekä oikeuden tehdä salaisia kotietsintöjä.
Nykyisin poliisi ei voi mennä tekemään kotietsintää salaa. Kohteelle on lain mukaan varattava tilaisuus olla läsnä etsinnässä, jollei se viivästytä asiaa merkittävästi.
Suomessa pitäisi harkita Kilpeläisen mielestä myös kansallisen terrorismintorjuntakeskuksen perustamista. Lisäksi yhteistyötä olisi kehitettävä sekä paikallistason yhteisöjen kanssa että kansainvälisesti lainvalvontaviranomaisten ja tiedustelu- ja turvallisuuspalveluiden kanssa.
Kilpeläinen korostaa myös ennalta ehkäisevän toiminnan merkitystä, jotta terrorismin taustatekijöihin voitaisiin puuttua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.
”Jokaisen terrori-iskun jälkeen on kohdemaissa tiukennettu lainsäädäntöä, lisätty viranomaisten toimivaltuuksia turvallisuuden varmistamiseksi. Näyttäisi, että pelkästään lainsäädäntöä muuttamalla ja tiukentamalla ei iskuja saada lopetettua. Viime aikoina on myös kansainvälisesti tunnustettu, että on puututtava mahdollisimman varhaisessa vaiheessa terrorismin taustatekijöihin ja panostettava ennalta estävään toimintaan”, Kilpeläinen kirjoittaa blogissaan.
Kirjoita kommentti