Kultur & Nöje. Författaren Linnéa Fjällstedt har gått ur tiden, efter en tids sjukdom.
– In i det sista var det skrivna ordet väldigt viktigt för henne, säger hennes dotter Annika Andreén.
Den Vilhelminabördiga författarinnan hade varit sjuk under en tid, och den senaste veckan försämrades läget. I måndags tog Linnéa Fjällstedt sitt sista andetag.
Hennes dotter, Annika Andreén, kommer att minnas sin mamma som en mycket begåvad och positiv kvinna.
– Hon hade ett stort intresse för människoöden och bygdehistoria, och för de som varit här före oss, berättar Annika Andreén.
Porträtt i obygd
På 1960-talet praktiserade Linnéa intresset för människoöden genom att åka runt i Västerbottens obygd och porträttera intressanta personer för tidningen. Oavsett hur otillgängligt människor bodde så skulle Linnéa dit, berättar Annika Andrén.
– Hon körde bil och gick i väglöst land för att ta sig personer som hade en historia att berätta.
Intresset för bygdefolk och nybyggare har även präglat hennes författarskap. Hennes första bok, Hungerpesten, handlar om hennes mormor, och hennes liv som nybyggare.
– Hon ville lyfta fram nybyggarkvinnorna, för hon tyckte att det redan var så många som hade berättat männens historia berättar Annika Andreén.
Flyttade till stugan
Dottern Annika och hennes fyra bröder växte upp med Linnéa och hennes make Bror i Rönnäs, men paret tillbringade de senaste 25 åren av sitt liv i skrivarstugan – en plats i skogen, i närheten av Gitsfjället, som Linnéa valde att kalla Fjällbacka. Det var där Linnéa Fjällstedt började skriva böcker.
– Hon och pappa trivdes så bra där så att de flyttade dit. De levde väldigt lyckliga i Fjällbacka, bland djur och natur, säger Annika Andreén.
Linnéa Fjällstedt gav ut ett femtontal böcker under sin tid, och enligt dottern Annika var språket och skrivandet närvarande hela vägen för den prisbelönta författaren.
– In i det sista var det skrivna ordet väldigt viktigt för henne, säger hon.