Aikuisten animaatiosarja Archer vie törkeilyn aivan uudelle tasolle, ja siksi se on niin virkistävä
Aikuisten animaatiosarja Archerin kuudes tuotantokausi on juuri ilmestynyt Suomen Netflixiin.
Vuonna 2009 alkanut sarja on ollut Yhdysvalloissa arvostelumenestys ja noussut kultti-ilmiöksi. Suomessa sarja on toistaiseksi melko tuntematon.
Se on vääryys, sillä Archer on kaikin puolin poikkeuksellinen animaatio.
Sarjan idea on seuraava: Sterling Archer on salainen agentti, joka työskentelee äitinsä Maloryn johtamassa ISIS-tiedustelupalvelussa. Archer on ”maailman paras vakooja”, vaikka hän torpedoi jokaisen peiteoperaation ryyppäämällä, naimalla ja seuraamalla vastuuttomia impulssejaan.
Tiedustelupalvelun muut työntekijät ovat yhtä sekavia, ja Malory joutuu jatkuvasti korjaamaan apinalauman aiheuttamia tuhoja. Mallory itse on narsistinen alkoholisti, joka harrastaa puhelinseksiä kansainvälisten sotilasjunttien kanssa.
Kyseessä on siis eräänlainen läpimätä James Bond -muunnelma. Archerin huumori perustuu seksismin, rasismin, sekakäytön ja hävyttömyyksien aiheuttamalle kauhuefektille. Kaasu pohjassa etenevät jaksot pitävät katsojan jatkuvasti varpaillaan.
Sarja ei varmasti sytytä kaikkia. Se on ennen kaikkea meille, joiden mielestä on hauskaa kuvitella natsikemisti naimassa radioaktiivista sikaa.
Archer on myös hokemien juhlaa.
Sarjan fanin tunnistaa viimeistään siitä, että hän vastaa jokaiseen vähänkin kaksimielisesti tulkittavaan lauseeseen ”Phrasing!".
Törkeilevä aikuisten animaatio ei ole ilmestynyt tyhjästä. Erityisesti South Park ja Family Guy ovat vieneet animaatiohuumoria sykäyksittäin yhä kieroutuneempaan suuntaan jo toistakymmentä vuotta. Niiden rinnalla ikivihreä Simpsonit on aikapäiviä sitten alkanut vaikuttaa turhankin kiltiltä.
Törkyhuumorin siivellä South Park on puolustanut sananvapautta ja satirisoinut terävästi länsimaista yhteiskuntaa. Family Guyn suosio perustuu samankaltaiseen tabujen rikkomiseen, mutta ote on sketsimäisempi ja viihteellisempi.
Animaatiosarjoissa on havaittavissa jopa jonkinlaista kilpavarustelua.
Kuka keksii hävyttömimmän jutun?
Archer on uusi harppaus kohti epäkorrektiuden mustaa kurimusta. Family Guyn ja South Parkin kaltaisia sarjoja ei voi sanoa kesyiksi sen rinnalla, mutta Archerin suhde yhteiskunnallisiin arvoihin ja normeihin on ratkaisevasti erilainen.
Nämä kolme asiaa erottavat Archerin aiemmista animaatiohiteistä:
1. Archer ei tarjoa rauhoittavaa loppuratkaisua
Kaiken sekoilun ja pilkkaamisen jälkeen South Park tarjoaa yleensä viisaan opetuksen. Maailma nähdään päähenkilöiden eli lasten kautta, mikä kannattelee viattomuutta ja uteliaisuutta.
Rasvaisesta huumorista ja anarkiastaan huolimatta Family Guy uskoo vahvasti ydinperheeseen. Sarjan hahmot eivät esimerkiksi petä kumppaneitaan. Perheenisä Peterin sekoilu katkeaa aina, kun hän ymmärtää avioliittonsa ja perheensä tärkeyden.
Archerissa kunnollisuuteen kannustavaa arvopohjaa ei ole. Malory haukkuu lapsenlastaan läskiksi ja syöttää vauvalle vain viskilasista poimittuja jäälastuja. Laboratorioekspertti Krieger rakentelee kellarissa koneita ja geenimuunneltuja olentoja, joiden pääasiallinen tehtävä on palvella hänen omia seksuaalisia perversioitaan.
Kaikki pettävät, juonittelevat ja ajattelevat vain omaa nautintoaan. Lopussa ei ole opetusta vaan Jägermeisterin makuinen röyhtäisy.
2. Archerin maailma on riippuvuuksien ja aistinautintojen sanelema
Viina, irtoseksi, huumeet, sodomia, hyväksikäyttö ja muut paheet ovat sarjan huumorin polttoainetta. Sterling Archer on täysin action-elokuvien mytologiasta riippuvainen henkinen lapsi, joka saattaa herätä kobraviinan ja ladyboy-huorien keskeltä Bangkokista ja ryntää muina miehinä uusiin seikkailuihin.
Viittä minuuttia ei kulu ilman, että sarjassa vitsaillaan hahmojen hyperseksuaalisuudella, addiktioilla tai oudoilla fetisseillä. Työpaikalla ryypätään aamusta iltaan.
3. Archerin hahmot eivät ole pidettäviä
Archerin henkilögalleria muodostuu läpeensä pinnallisista, itsekkäistä ja seksuaalisesti häiriintyneistä juopoista ja kokkelipäistä. Mitä pidemmälle sarja etenee, sitä vähemmän hahmoilla näyttää olevan toivoa.
Tässä mielessä Archerilla on yhtymäkohtia toiseen Netflix-sarjaan, huippusuosittuun ja palkittuun Sukuvikaan (eng. Arrested Development). Erityisesti sarjan hirviömäinen äitihahmo on vaikuttanut Sterlingin äidin Maloryn hahmoon.
Hahmoilla on muuten jopa sama ääninäyttelijä, Jessica Walte r.
Sukuvian tavoin myös Archer saa katsojan pohtimaan: olisikohan koko maailmalle parempi, jos kaikki sarjan hahmot vain tukehtuisivat äkisti pimeällä kujalla?
Ainakin siitä olisi iloa Cherylille, liimaa haistelevalle pyromaanisihteerikölle, joka kiihottuu väkivaltaisesta kuristamisesta.
Kommentit (0)