lukijaksi 14,90€/kk.
Näin 12-vuotiaat tekisivät: Viinan ikäraja roimasti ylös ja alkoholi pois kaupoista
Koululaisten asenteet alkoholia kohtaan ovat muuttuneet kielteiseksi
Lauttasaaren kuudesluokkalaiset tiukentaisivat alkoholilainsäädäntöä selvästi, jos he istuisivat tulevassa hallituksessa.
Ruotsinkielisen alakoulun oppilaat haluavat Ånni-hankkeen kyselyn mukaan nostaa alkoholin ostamisen ikärajan 20–25 vuoteen, poistaa alkoholin kokonaan ruokakaupoista, kieltää terveydelle haitallisten aineiden mainonnan ja lopettaa ravintoloiden anniskelun puolen yön jälkeen. Keskustan vaalien alla kohua herättänyt ehdotus keskioluen poistamisesta kaupoista on äärimaltillinen verrattuna kuudesluokkalaisten vaatimuksiin.
Ehkäisevän päihdetyön Ehyt ry:n projektijohtaja Anne Ahlefelt vakuuttaa, että mielipiteet ovat täysin oppilaiden omia.
"Esittelimme työpajassa noin 25 oppilaalle, mitä nykyiseen alkoholilakiin kuuluu, ja annoimme heidän vapaasti muuttaa sitä."
Ahlefelt johtaa vanhempien ja opettajien kasvatustyön tueksi perustettua Ånni-hanketta.
12-vuotias Helen Laitinen on yksi työpajaan osallistuneista kuudesluokkalaisista. Hän ei keksi alkoholista mitään hyvää.
"En ole kiinnostunut alkoholista yhtään, enkä usko, että juon sitä usein edes täysi-ikäisenä – paitsi ehkä jossain erityisissä tilaisuuksissa. Kukaan meidän luokastamme ei pidä alkoholia hyvänä juttuna."
Laitinen ei tunne ketään ikäistään joka käyttäisi alkoholia, eikä hän kiinnitä lainkaan huomiota alkoholimainontaan. Hän nostaisi kaikkien alkoholijuomien hankintaoikeuden ikärajan vähintään 20 vuoteen ja siirtäisi myös mietojen juomien myynnin vain Alkoon. Nykyisin mietoja juomia saa ostaa jo 18-vuotiaana.
"18-vuotiaan keho ei vielä välttämättä ole valmis alkoholin käyttöön", Laitinen tuumii.
Humalaisten aikuisten käytös julkisilla paikoilla häiritsee häntä.
"Minulle tulee tosi epämukava olo, jos humalainen kävelee ohi. Joskus myös humalaisten reagointi vähän pelottaa."
Oppilaiden näkemykset kartoitettiin kahdessa koulussa, Lauttasaaressa ja Pohjois-Karjalassa. Ahlefeltin mukaan pohjoiskarjalaisten mielipiteet olivat hyvin samankaltaisia helsinkiläisten kanssa.
"Olen ollut tuhansien 5- ja 6-luokkalaisten kanssa tekemisissä ja yleisesti ottaen oppilaiden ajatukset ovat samansuuntaisia: asenteet alkoholia kohtaan ovat muuttuneet kielteisiksi ja ihannointi on vähentynyt."
Lauttasaaren ruotsinkielisen alakoulun vararehtori Maria Shumka on samaa mieltä.
"Olen ollut yli kymmenen vuotta opettajana ja huomannut oppilaiden asenteiden tiukentuneen. Pitää silti ottaa huomioon, että oppilaiden mielipiteet tulivat esille vasta, kun heiltä asiasta kysyttiin. He eivät suoranaisesti vaadi alkoholilain kiristämistä."