Maaliskuussa pääkaupunkiseutu kohisi rikoksesta.
Nuori nainen raiskattiin kotimatkallaan Helsingin Tapanilassa. Nuorisojoukko aloitti ahdistelun lähijunassa ja seurasi naista kun tämä nousi junasta.
Teosta on epäiltynä viisi somalialaistaustaista nuorta miestä.
Kohinan keskellä esille astui nuori nainen, nimeltään Ujuni Ahmed. Hän antoi HS:lle haastattelun, jossa vaati somaliyhteisöä ottamaan teot tosissaan ja tutkimaan, mistä ne johtuvat.
HS haastatteli Ujuni Ahmedia maaliskuussa.
Näin hän sanoi HS:n jutussa:
"Koska osa kantaväestöstä suhtautuu sosiaalisessa mediassa niin aggressiivisesti kaikkiin somaleihin, moni somalialaissyntyinen on puolestaan ajautunut pahasti vastakkainasetteluun tai jopa puolustuskannalle."
"Vastakkainasettelussa unohtuu se tosiasia, että raiskaus on tekijästä riippumatta yksiselitteisesti rikos, ja rikoksella on vain yksi uhri."
"Jos jokainen yksittäinen kohu lakaistaan maton alle, tulee pian seuraava. Meillä on ongelma."
"Ystäväni, jota pyysin mukaan videolle, kirjoitti, että odotetaan, jospa tää menisi nopeasti ohi”, Ahmed sanoo Helsingin Kampissa sijaitsevassa kahvilassa ja huokaa syvään.
”Kaikki lähtee siitä, että myönnetään faktat faktoina: näin on tapahtunut. Sitten on mietittävä, miten tähän tilanteeseen on päädytty, ja panostettava ennaltaehkäisyyn."
Kannanoton jälkeen Ahmedille on suorastaan tulvinut kannustavaa palautetta, niin somalitaustaisilta kuin kantasuomalaisiltakin.
Yleisönosastokirjoituksissa on kiitelty nuoren naisen rohkeutta ottaa kantaa ja haastaa yhteisönsä käsittelemään näin vaikeaa aihetta.
Moni somalinuori tai oikeastaan lapsi on tullut repimään hihasta kadulla ja kysynyt, mistä on oikein kyse.
”Asia on jäänyt heitä vaivaamaan. Silloin olen selittänyt esimerkiksi, mitä raiskaus tarkoittaa."
Kuka?
Ujuni Ahmed, 26.
Saapui Suomeen 3-vuotiaana Somalian Mogadishusta.
Opiskeli vuosina 2009-2012 London Metropolitan Universityssä mediaopintoja.
Aloitti elokuussa 2014 Helsingin kaupungin nuorisötyössä.
Ujuni Ahmed kasvoi Itä-Helsingin Kivikon kerrostalolähiössä, missä arki oli sangen värikästä.
"Kuin suoraan Salkkareista”, hän sanoo.
Ahmedin isä työskenteli insinöörinä ja äiti oli kotona. Perheeseen syntyi lapsia lopulta kahdeksan ja vanhimpana tyttönä Ahmed joutui auttamaan äitiään mikä ehti, esimerkiksi viemällä pikkusisariaan tarhaan.
Kerrostalon pihapiirissä kulttuurierot purskahtivat aika ajoin esiin.
”Kerran naapurin täti kysyi äidiltä oikein kunnioittavasti, että jos poikasi kiroilee, voinko pestä hänen suunsa saippualla. Äiti ei kai oikein tajunnut, mistä oli kyse, ja sanoi, että joo joo. Puolen tunnin päästä veli tuli itkien kotiin ja äiti suuttui kovasti", Ahmed kertoo.
"Se oli äidille niin vierasta!"
Ala-asteella Ahmed viihtyi hyvin, mutta yläasteella Myllypurossa oli toisin. Luokassa oli hyvä yhteishenki, mutta kahdet säännöt: maahanmuuttajataustaisia oppilaita ei kannustettu menemään lukioon, vaikka loppuarvosana olisi riittänyt.
”Oli sellainen meno, että kaikki amikseen, amikseen! Koin, että luokanvalvojamme jotenkin luovutti. Hän aliarvioi meitä eikä odottanut meistä mitään parasta”, Ahmed sanoo.
Luokanvalvoja jätti tulematta jopa päättötodistusten jakotilaisuuteen.
”Se jäi ikuisesti mieleen.”
Ahmed meni lukioon kaikesta huolimatta, muttei koskaan saanut lakkia. Väliin iski murrosikä, ja ennen kotona viihtyneellä tytöllä alkoi vahva kapinointi- ja etsintävaihe.
17-vuotiaana Ahmed "lähti hatkoihin" eli karkasi kotoa.
"Mentiin vain kaverille pariksi päiväksi hengaamaan ja katsomaan leffoja. Isoveli kavereineen haki lopulta kotiin."
Pari vuotta vanhempi isoveli, joka opiskelee tätä nykyä Romaniassa lääkäriksi, on ollut Ahmedille suurena tukena.
Ympärillä olleet ystävät alkoivat jakautua kahteen leiriin. Toiset menivät naimisiin, mikä vastasi monen vanhempien odotuksia. Toiset taas alkoivat kapinoida, bilettää viikonloppuisin ja valehdella menoistaan vanhemmilleen.
Kumpikaan leiri ei kuitenkaan tuntunut täysin sopivan Ahmedin omiin arvoihin.
”Elin kuin kahden kulttuurin välissä, joista kumpikin on oikeasti sitä omaa kulttuuriani. Tuntui, ettei ollut ketään, kenelle puhua."
Lopulta Ujuni Ahmed löysi tiensä Hakaniemessä sijaitsevaan Tyttöjen taloon. Se on 10–28-vuotialle tytöille tarkoitettu harrastetila, jossa panostetaan "kulttuurisensitiivisyyteen" eli pyritään ottamaan huomioon eri kulttuurien erityispiirteitä.
"Siellä sain pohtia ja kysyä rohkeasti. Tyttöjen talossa vietetty aika auttoi löytämään oman itseni", hän sanoo.
Myöhemmin Ahmed pääsi työstämään elämänkokemuksiaan näyttelemällä Pinja Hahtalon käsikirjoittamassa Mikä elämä -näytelmässä, jota on esitetty muun muassa Q-teatterissa vuosina 2012–2013.
Ahmedia, amatööriä, pyydettiin näytelmän pääosaan kesken Lontoossa suoritettujen mediaopintojen.
Oikeisiin elämäntarinoihin perustuva näytelmä kertoi samassa rapussa asuvista naapureista: suomalaisesta erakkorouvasta ( Eija Ahvo ), somaliäidistä ( Fay Eskin ) ja tämän perinteisiä sukupuolirooleja vastaan kapinoivasta tyttärestä (Ahmed).
Siis samanlaisesta naapurustosta, missä Ahmed vietti lapsuutensa.
"Tuli äkillinen herätys. Tajusin, että olin ajatellut aiemmin vain minä-minä-minä", Ujuni Ahmed sanoo.
Hän huomasi samastuvansa voimakkaasti somaliäitiin, joka oli tuonut lapsensa Suomeen, koska halusi näille vain parasta. Samaten Ahmed ymmärsi yllättävän syvästi suomalaisrouvaa, joka ei ollut saanut opiskella mitä halusi, koska "ennen vanhaan Suomessakin vain miesten koulunkäyntiä tuettiin".
Toisen asemaan samaistumista Ujuni Ahmed kaipaisi nyt myös suomalaisilta ja somalialaisilta.
Tapanilan tapaus nosti jännitteet taas pinnalle: vantaalaisessa lehdessä julkaistiin vaalimainos, jossa kehotettiin äänestämään "somalien kotiinpaluun" puolesta (lehti pahoitteli).
Perusta-ajatushautomo taas julkisti tutkimuksen, jossa todettin somalialaistaustaisten ihmisten aiheuttavan yhteiskunnalle eniten kuluja.
Kun ympärillä olevassa yhteiskunnassa kirjoitellaan "rikoksiin syyllistyneiden somalialaisten palauttamisesta sinne minne kuuluvat", se luo somalialaisnuorille arvottomuuden tunnetta, Ahmed arvioi.
Rettelöitsevien nuorten lähtökohdat ovat usein aika samanlaiset kulttuurista riippumatta, Ahmed on huomannut. Mutta kantaväestön ulkopuolelta tulevat voivat lisäksi kokea, etteivät kuulu kunnolla oikein mihinkään kulttuuriin.
Sillä on vaikutusta.
"Tapanilan tapauksessa luulen, että epäillyt ovat kuin tavallisia suomalaisia nuoria, jotka ovat jääneet vaille hyvää kasvuympäristöä ja tekemistä ja tukea. Tämän lisäksi epäillyistä luultavasti vielä tuntuu, että he ovat kakkosluokan kansalaisia", Ahmed sanoo.
Hänellä on paljon ehdotuksia, miten eri kulttuureista tulevien kotouttaminen Suomeen hoidettaisiin nykyistä paremmin.
Suomessa kannattaisi käyttää enemmän hyväksi jo Suomeen hyvin kotoutuneiden ulkomaalaisten tietotaitoa.
"Se alentaisi esimerkiksi perheenäitien kynnystä hakea apua, jos sosiaalitoimiston tiskin toisella puolella on joku, joka on ollut samassa tilanteessa", hän sanoo ja muistuttaa, että ympäristö muokkaa aina ihmistä.
"Jos tekisin täällä rikoksen, eihän se voisi johtua vain ja yksinomaan siitä, että olen Somaliasta kotoisin alunperin."
Englannissa asuessaan Ahmed myös huomasi, että yliopistoura ja työssäkäynti oli paikallisille somalinaisille ihan normaalia.
Täällä Suomessa niin ei aina ole. Kaupan kassalla ollessaankin hän sai kuulla, että "sähän oot päässyt hyvään duuniin".
"Halutaan, että tähdätään korkealle, mutta sitten ehkä vähän ihmetellään jos näytetään pärjäävän liian hyvin", Ahmed sanoo.
Hänestä somalijärjestöjen, erityisesti somalinuorisojärjestöjen, pitäisi itse lähteä panostamaan enemmän nuorisotyöhön.
"Yritän itse kannustaa nuoria opiskelemaan, menemään töihin ja tekemään ylipäätään omia valintoja. Että sä teet oikein jos haluat vaikka pitää välivuoden ja miettiä, mitä elämälläsi tekisit", Ahmed sanoo.
"Mitä mä laitan päälle, kenen kanssa menen naimisiin tai mitä päätän opiskella, nämä ovat kaikki asioita, joista en tingi."
Kommentit (0)