iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.
iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.



Link to original content: https://vitryssland.wordpress.com/tag/visum/
visum | Belarusbloggen om Vitryssland

Posts Tagged 'visum'

Avskaffa visumtvånget för belarusier!

visa-eu-belarusBelarus president Aljaksandr Lukasjenka utfärdade nyligen ett dekret som gör det möjligt för medborgare från 80 länder – däribland EU:s medlemsstater – att besöka Belarus i upp till fem dagar utan visum. Och det är ju bra om det blir enklare att resa in i landet.

Vi i Östgruppen uppmanar nu EU att fatta motsvarande beslut och avskaffa visumtvånget för belarusier. Det skulle nämligen bidra till att bryta den isolering som en stor del av det belarusiska folket befinner sig. Och vi uppmanar Sveriges utrikesminister Margot Wallström att ta initiativ till ett sådant beslut så snart som möjligt.

Jag har personligen inte släppts in i Belarus på över tio år, utan ständigt under denna period fått avslag på min visumansökan. Förmodligen påverkar inte beslutet min situation. Under ishockey-VM i Minsk 2014 avskaffades ju visumtvånget temporärt, men för min del innebar det likväl att jag stoppades på flygplatsen i Minsk, med hänvisning till att jag fanns på en lista över så kallade persona non grata, och sedan kastades ut ur landet.

Å andra sidan försöker man som bekant från Belarus sida ställa sig in hos EU för tillfället (visumavskaffandet är förstås också ett led i den processen), så kanske gör man då också en revidering av den ”svarta listan”.

Det är hur som helst värt ett försök, som jag konstaterade i en intervju för belarusiska Radio Svaboda i samband med att Lukasjenkas dekret offentliggjordes.

 

EU:s Belaruspolitik diskuteras i Sveriges Riksdag

Fotograf Leo Erdfelt

Tina Acketoft (FP). Foto: Leo Erdfelt

Riksdagsledamoten Tina Acketoft (FP) har lämnat in en skriftlig fråga till utrikesminister Margot Wallström angående EU:s Belaruspolitik. Acketoft vill se ett fortsatt tryck från EU gentemot den belarusiska (vitryska) regimen, mot bakgrund av att Lukasjenkas förtryck fortgår i oförminskad skala.

Det är viktigt att uppmärksamma de fortsatta människorättsbrotten i Belarus, särskilt som man inom EU på senare tid tenderat att visa mindre intresse för förtrycket och istället i allt större utsträckning hängivit sig åt dåligt grundade geopolitiska resonemang. Aljaksandr Lukasjenka har ju genom sin förmenta neutralitet i Ukrainakriget lyckats förbättra relationen med EU avsevärt utan att behöva göra några som helst eftergifter i form av demokratiseringsåtgärder. Risken är uppenbar att EU genom sin kursändring nu bidrar till att cementera det förtryck som folket i Belarus lider av.

Bra initiativ av Acketoft, således! Däremot är det olyckligt att hon dessutom kopplar frågan om en framtida viseringsfrihet mellan EU och Belarus till hur väl regimen respekterar de mänskliga rättigheterna.

Som jag skrev här på bloggen för ett par månader sedan är poängen med att avskaffa visumtvånget att man på så vis ökar möjligheterna för vanliga belarusier att resa till EU och därmed bryta den isolering som bara Lukasjenka tjänar på. Det finns ingen anledning att hindra den processen för att regimen fortsätter kränka de mänskliga rättigheterna. Tvärtom bör den just därför påskyndas.

Feltänk inom EU kring visumfrihet för belarusier

Schengen-VISA

Dags att avskaffa visumtvånget för belarusier som vill resa till EU

Statssekreteraren i det lettiska utrikesdepartementet – Andrejs Pildegovics – kommenterade häromdagen de pågående diskussionerna om att avskaffa visumtvånget mellan EU och Belarus. Lettland har ju just tagit över ordförandeskapet i EU och förbereder sig bland annat inför det toppmöte som ska hållas i Riga i maj inom ramen för det Östliga partnerskapet.

Pildegovics säger att kravet på ett frisläppande av de politiska fångarna i Belarus står fast (han uppger emellertid felaktigt deras antal till bara tre personer), och att man från EU:s sida också vill se förbättringar i genomförandet av höstens presidentval. Gott så. Men sedan resonerar han lika illa som många andra EU-företrädare gjort tidigare: Han säger att visumlättnader inte kan komma ifråga förrän nämnda krav tillgodosetts.

Men poängen med att avskaffa visumtvånget är ju att öka möjligheterna för vanliga belarusier att resa till EU och därmed bryta den isolering som bara Lukasjenka tjänar på. Det finns ingen anledning att hindra den processen för att regimen fortsätter kränka de mänskliga rättigheterna. Tvärtom bör den just därför påskyndas. Och om inte EU kan komma överens med Belarus om formerna för ömsesidig visumfrihet så bör EU:s visumkrav gentemot belarusier avskaffas ensidigt. Svårare än så är det faktiskt inte.

Vajtsiusjkevitj nekad visum till Storbritannien

vajtsiusjkevitj

Zmitser Vajtsiusjkevitj

Den mångsidige belarusiske (vitryske) artisten och sångaren Zmitser Vajtsiusjkevitj – som flera gånger uppträtt i Sverige – nekades häromdagen visum till Storbritannien,  där han skulle ha medverkat i ett evenemang arrangerat av belarusier bosatta i landet. Ambassadens motivering till avslaget på visumansökan var att Vajtsiusjkevitj saknar arbete.

– Jag har inget fast arbete utan är en fri konstnär, och kunde inte fylla i något i blankettens ruta för arbetsplats. Men jag bifogade ett kontoutdrag som visade att jag hade tillräckligt med pengar för att försörja mig under de sex dagar som ansökan gällde, berättar Vajtsiusjkevitj för Nasja Niva.

Till saken hör också att Vajtsiusjkevitj är en av förgrundsfigurerna inom den oberoende musikvärlden i Belarus. Han är inte rädd för att uttrycka regimkritik och medverkar emellanåt i konserter till förmån för repressionens offer. Han är också en av de artister som för några år sedan bidrog med en låt till Östgruppens antologi ”Messages from Belarus” till förmån för föreningsfrihet i Belarus.

Samtidigt som EU nu gör det lättare för regimföreträdare att resa in i unionen sätter alltså britterna stopp för en artist med tydlig tillhörighet i demokratirörelsen. Skamligt!

Här kan ni njuta av Vajtsiusjkevitjs musik, inspelad vid en nyårskonsert i Minsk (klippen är felrubricerade, det översta är del 1 av konserten)

***

EU:s visumregler bidrar till isolering av Belarus

Ekot sände häromdagen ett reportage från Vilnius, som sedan ett tag tillbaka fungerar som ett andra hem för den belarusiska (vitryska) demokratirörelsen.

Ett av de problem som tas upp i reportaget – och i den debattartikel som vi i Östgruppen publicerade i Sydsvenskan häromveckan – är den barriär som EU:s visumregler innebär för vanliga belarusier som vill vidga sina vyer genom att resa till ett EU-land. Ett Schengenvisum är dyrt och den byråkratiska proceduren utgör också ett hinder. Följden blir att EU själv bidrar till den isolering av landet som man säger sig vilja motverka.

Från EU:s håll säger man att det är den belarusiska regimen som bromsar, och att det inte går att göra så mycket åt problemet förrän det finns förutsättningar för ett ömsesidigt avskaffande av visumhanteringen. Men det är en dålig ursäkt. Visst kan EU ensidigt befria belarusiska medborgare från visumtvånget! Det skulle förvisso innebära en särbehandling av Belarus, men jag har svårt att se varför en sådan skulle vara omöjlig, med tanke på den speciella situation som faktiskt råder i landet. Och i så fall återstår bara ett antal tekniska problem, som EU:s tjänstemän bör vara intelligenta nog att kunna lösa.

Lam EU-politik mot Belarus

EU:s ministerråd beslutade igår att förlänga sin rådande sanktionspolitik gentemot den belarusiska (vitryska) regimen med ytterligare ett år, till oktober 2013. Hela beslutet finns här.

Den grundläggande slutsatsen är att inga förbättringar har skett på människorättsområdet i Belarus, och att det därför inte finns någon anledning att lätta på sanktionerna. Det är i och för sig en korrekt analys, men beslutet innebär tyvärr inte heller någon ytterligare press på regimen.

Det är förvisso ett problem för Lukasjenka att EU verkar ha slagit fast en definitiv nivå för när man kan tänka sig en sanktionslindring, nämligen frisläppande och påföljande rehabilitering av de politiska fångarna. Samtidigt är detta krav inte särskilt lyckat, eftersom det går att uppfylla utan några demokratiseringsreformer på systemnivå. När väl fångarna släppts och sanktionerna lindrats så kan Lukasjenka raskt ta nya fångar som gisslan.

Det är just detta smutsiga spel som den belarusiska regimen har ägnat sig åt under de senaste åren, och tyvärr ganska framgångsrikt. Sett över tid leder det i praktiken till att status quo upprätthålls i relationen mellan EU och Belarus, och problemet med det är att diktatur-regimen sitter kvar orubbad.

Jag hade önskat en mer aktiv och tydligare hållning från EU, i både ord och handling, i enlighet med det förslag som vi i Östgruppen presenterade i Sydsvenskan inför mötet. Det är till exempel beklagligt att EU inte förmår (inte vågar?) nämna saker vid dess rätta namn: Fusket i parlamentsvalet nyligen var inte – som Carl Bildt och hans kollegor i ministerrådet uttrycker det – ”ännu en missad möjlighet att hålla val i enlighet med internationell standard och OSSE:s riktlinjer”. Det var istället ett grovt brott mot de mänskliga rättigheterna där man berövade folket rätten att utse sina politiska företrädare, och det finns ingen anledning att använda förskönande omskrivningar i kritiken mot sådana brott.

De politiska sanktionerna ligger alltså fast och blir därmed kvar på en huvudsakligen symbolisk nivå, vilket innebär att Lukasjenka kan fortsätta håva in stora pengar från den lukrativa handel med EU-länder som flera belarusiska företag med starka kopplingar till honom är involverade i. Här hade smart riktade sanktioner mot dessa ekonomiska intressen kunnat spela en betydelsefull roll.

Sorgligt i sammanhanget är också visumfrågan, där EU skulle kunna göra så mycket mer. EU tycks ha låst sig vid föreställningen att ett avskaffat visumtvång måste vara ömsesidigt, och att den belarusiska regimen måste respektera de mänskliga rättigheterna INNAN en sådan reform kan genomföras. Men istället för att använda visumfriheten som ett redskap för att motverka isolering ger man därmed Lukasjenka en oförtjänt vetorätt och möjlighet att fortsätta begränsa befolkningens kontakter med omvärlden.

Sammantaget alltså ett ganska lamt agerande från EU, även om det också kunde varit sämre. Och de som hoppades att Nobels fredspris skulle inspirera EU:s utrikesministrar till ett mer aktivt engagemang för demokrati och mänskliga rättigheter fick tji.

Skärp sanktionerna, avskaffa visumtvånget

EU:s utrikesministrar träffas imorgon för att diskutera den fortsatta politiken gentemot Belarus (Vitryssland), däribland sanktionsfrågan. Inför mötet presenterar Östgruppen ett fempunktsprogram för EU:s Belaruspolitik, publicerat i form av en debattartikel i Sydsvenska Dagbladet.

1. Slå fast att de mänskliga rättigheterna konsekvent ska prioriteras högre än alla andra intressen i relationen mellan EU och Belarus. EU har tidigare vacklat på denna punkt och belönat futtiga och kosmetiska demokratiseringsåtgärder från Lukasjenkos sida med generösa krediter och sanktionslindringar.

2. Isolera den belarusiska regimen. Aleksandr Lukasjenko är en illegitim president som med hjälp av ett systematiskt förtryck upprätthåller sin maktposition. De politiska sanktioner som EU tillämpar mot honom och ytterligare ett antal högt uppsatta statstjänstemän är nödvändiga, men har idag mest en symbolisk funktion. Sanktionerna bör utvidgas, till exempel genom skarpare åtgärder mot regimens ekonomiska intressen. Företag som står presidenten nära och fungerar som hans sponsorer tjänar stora pengar på handel via EU.

3. Avskaffa visumtvånget för belarusier som vill besöka EU, eller gör åtminstone visumen kostnadsfria, för att bryta den isolering som en stor del av det belarusiska folket befinner sig i. EU har under flera år uttryckt viss sympati för förslaget om visumfria förbindelser, men inte gjort någonting för att förverkliga det, eftersom Belarus inte visat något intresse. Inget hindrar dock EU från att ensidigt genomföra en sådan förändring.

4. Satsa ytterligare resurser på stöd till demokratirörelsen, inte minst till informationsspridning som kan motverka de regimstyrda massmediernas propaganda.

5. Arbeta aktivt för att påverka och samverka med Ryssland och andra länder som har inflytande över situationen i Belarus. EU bör också verka för att stärka de mänskliga rättigheternas status inom andra internationella institutioner som kan spela en viktig roll för utvecklingen i Vitryssland. I första hand gäller det FN och OSSE, där både Vitryssland och Ryssland är medlemmar och har åtagit sig att följa de beslut som fattas.

Hela artikeln finns att läsa här:

Sydsvenskan: Isolera regimen men inte folket i Vitryssland

Hissmöte med Belarus ambassadör

Som tidigare meddelats fick jag nyligen på nytt avslag på en visumansökan till Belarus (Vitryssland). Häromdagen begav jag mig så till den belarusiska ambassaden på Lidingö för att hämta mitt pass.

Redo för markering mot ambassaden.

Inför besöket på ambassaden iklädde jag mig förstås min svarta tröja med människorättsförsvararen Ales Bjaljatskis porträtt på jämte en uppmaning att frige honom från det långa fängelsestraff som han dömdes till i november. På så sätt kunde jag åtminstone utnyttja det annars ganska trista tillfället till att framföra mina åsikter, var tanken.

Väl framme vid ambassaden råkade jag intressant nog hamna i samma hiss som ambassadören själv, Andrej Hrynkevitj. Vid åsynen av min tröja vände sig Hrynkevitj raskt mot hissväggen och stod sedan och stirrade in i densamma under resan upp till fjärde våningen där ambassaden är belägen. Ett artigt ”god dag” från min sida bemöttes tyvärr med tystnad från ambassadören. Att han fick ta del av mitt budskap råder det dock inget tvivel om…

Ungefärlig översättning: ”Frige Bjaljatski”

På väg från ambassaden upptäckte jag för övrigt att dess brevlåda lämpligt nog var alldeles täckt med frömjöl. Och inte kan man väl missa ett sådant tillfälle, eller hur?

Återigen nekad visum till Belarus

Det blir inget besök i Belarus (Vitryssland) den här gången heller. Belarusiska ambassaden i Stockholm har beslutat att avslå min visumansökan. Den enda förklaringen som gavs av konsuln var att jag ”nog själv förstår varför”.

Och ja, helt förvånande är det ju inte. För det är så diktaturen Belarus reagerar på offentlig kritik, något som jag ganska ofta uttrycker gentemot landets regim. Senast har frågan om att frånta Belarus värdskapet för ishockey-VM 2014 på grund av den drastiskt försämrade människorättssituationen i landet och Telia Soneras stöd till den belarusiska säkerhetstjänsten varit föremål för massmedial uppmärksamhet i Sverige och vi i Östgruppen har deltagit aktivt i dessa diskussioner.

Den belarusiska regimen försöker ibland ge sken av att man visst respekterar de mänskliga rättigheterna och att den internationella kritiken är orättvis. Genom straffåtgärder som den här visar man dock upp sitt rätta ansikte och gör tydligt att man inte tål ett av de mest fundamentala inslagen i ett demokratiskt samhälle, rätten att yttra sina åsikter offentligt utan att drabbas av repressalier. I mitt fall är inte konsekvenserna så allvarliga, även om jag naturligtvis  gärna vill kunna resa in i Belarus. Betydligt värre är det för våra vänner i den belarusiska demokratirörelsen som regelbundet kastas i fängelse eller misshandlas för sina åsikters skull.

Svartlistad – men i gott sällskap

Den belarusiska (vitryska) regimen gillar inte det inreseförbud till EU som gäller för president Lukasjenka och ytterligare ungefär 150 statstjänstemän. Samtidigt hindrar de belarusiska myndigheterna regelbundet utländska människorättsförsvarare, politiker och journalister från att resa in i Belarus. Men till skillnad från EU:s sanktioner förekommer det i det fallet ingen offentlig lista över vem som inte är välkommen till landet.

En viktigare skillnad i sammanhanget är orsaken till svartlistningen. EU:s sanktioner gäller personer som konkret bidragit till att kränka mänskliga rättigheter i Belarus. Lukasjenkas motsvarighet drabbar istället dem som på olika sätt försöker främja respekten för de mänskliga rättigheterna.

Själv har jag inte släppts in i Belarus sedan år 2006, och det är förstås inte alls roligt. Men när jag betraktar den lista som den oberoende tidningen Nasja Niva sammanställt över mig och andra personer som nekats visum till Belarus så känns det åtminstone som om jag har hamnat i ett gott sällskap. Där återfinns bland andra fredspristagaren Shirin Ebadi och FN:s specialrapportör för Belarus Adrian Severin, jämte chefen för FIDH – Internationella förbundet för mänskliga rättigheter – Souhayr Belhassen, och många fler engagerade människor. Inget att skämmas för med andra ord, till skillnad från det skammens gäng som leds av Lukasjenka.

Svensk socialdemokrat nekad visum till Belarus

Socialdemokraternas internationella ledare i Värmland, Lars-Ove Jansson, har nekats visum till Belarus (Vitryssland). Jansson planerade att åka till Brest för att träffa partikollegor från det belarusiska socialdemokratiska partiet och representanter för den oberoende fackförenigsrörelsen i regionen. Belarus ambassad ger ingen motivering till avslaget på visumansökan.

Det är andra gången på kort tid som svenska socialdemokrater hindras från att besöka Belarus. I september fick en hel delegation avslag på sin ansökan. I gruppen ingick bland annat riksdagsledamoten Gunilla Svantorp.

Avskaffa visumavgiften för belarusier!

Idag skriver Östgruppen på Newsmill om behovet av att underlätta vanliga belarusiers (vitryssars) möjlighet att besöka EU. Läs artikeln här!

Inget visum till Belarus

För fjärde gången i rad har jag blivit nekad visum till Belarus (Vitryssland). Någon officiell förklaring vill den belarusiska ambassaden som vanligt inte ge mig. Men det är ju inte så svårt att gissa att beslutet beror på att den belarusiska regimen inte tål min kritik mot de människorättsbrott som den gör sig skyldig till.

Kanske tror de att de på det här sättet kan få mig att hålla tyst om övergreppen, men i så fall tror de fel!

Kalla mig till förhör, tack!

Den belarusiska (vitryska) webb-portalen www.knihi.net, som utan vinstintresse distribuerar belarusisk kultur (litteratur, musik, film etc.), har råkat i blåsväder. Belarus skattemyndigheter och säkerhetstjänst är inte förtjusta över att exempelvis böcker om den förbjudna ungdomsorganisationen Malady Front sprids.

Därför har man nu inlett en omfattande inspektion av http://www.knihi.net. Bland annat kallas de som har handlat böcker via webb-portalen in till förhör.

Jag har också köpt böcker från http://www.knihi.net, och väntar nu bara på en personlig inbjudan till förhör. Förhoppningsvis kan jag sedan med denna inbjudan som grund bege mig till den belarusiska ambassaden i Stockholm och äntligen få inresevisum till Belarus beviljat igen. Det vore verkligen på tiden!


Ales Bjaljatski berättar själv

Spela ”Tystade röster”!

Arkiv

wordpress stats plugin