iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.
iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.



Link to original content: https://vitryssland.wordpress.com/category/presidentval-i-belarus/
Presidentval i Belarus | Belarusbloggen om Vitryssland

Archive for the 'Presidentval i Belarus' Category

Spänt i Belarus inför demonstrationer

Det verkar bli en dramatisk kväll i Belarus. Flera demonstrationer planeras, i Minsk, Mahiljou och Hrodna. Under dagen har rapporter strömmat in från olika håll om hur regimen uppenbarligen förbereder kraftfulla åtgärder för att kväsa protesterna.

Fångtransporter förbereds

Specialfordon med vattenkanoner på taket har noterats i centrala Minsk, långa rader av lastbilar ämnade att transportera gripna demonstranter likaså.

Flera aktivister har gripits i förebyggande syfte. Andra verkar stå på tur. Ihar Barysau, som jag berättade om i ett tidigare inlägg idag och som är en av initiativtagarna till demonstrationen i Mahiljou, meddelade nyss att en avdelning från polisens specialstyrkor väntar utanför hans trappuppgång, uppenbarligen redo att gripa honom när han lämnar sitt hem.

Från flera skolor rapporteras också att schemat för idag har förlängts, och att eleverna alltså kommer att hållas kvar på skolorna tills demonstrationerna avslutats. Allt för att minimera antalet demonstranter.

Internet verkar ha slagits ut i centrala Hrodna, och det finns tecken som tyder på att en blockering av de främsta oppositionella webb-sajterna påbörjats.

Mycket oroväckande signaler med andra ord.

 

 

 

Precis som diktatorn vill ha det

Åberg Lukasjenka

Sveriges ambassadör i Belarus, Martin Åberg, och Aljaksandr Lukasjenka

I en artikel i Sydsvenskan skriver Nana Håkansson om hur Sveriges och EU:s Belaruspolitik fungerar just nu. Detta apropå de nyligen frysta sanktionerna mot Lukasjenkaregimen (som belöning för att landets politiska fångar tillfälligt släppts) och den svenska ambassadören Martin Åbergs deltagande vid den högtidliga ceremoni som stadfäste att den fuskande Lukasjenka valts till president i ”fria och demokratiska val”. Håkansson formulerar sig bland annat så här träffsäkert:

Politiska fångar är uppenbarligen en utmärkt handelsvara och Sveriges regering är lika tyst som den belarusiska regimen vill att dess befolkning ska vara.

Wallströms förlorade trovärdighet

wallström luka euDen moderate riksdagsledamoten Christian Holm Barenfeld har nu fått svar på den skriftliga fråga som han nyligen lämnade in till utrikesminister Margot Wallström, angående Sveriges inställning till EU:s sanktionspolitik gentemot Belarus.

Efter att tidigare ha mörkat i frågan, tillstår nu Wallström att regeringen står bakom förslaget att lindra EU:s sanktioner mot Lukasjenkaregimen. I sitt svar redogör Wallström bland annat för sanktionsbeslutens historik och skriver sedan följande:

I samband med dessa sanktionsbeslut har EU tydliggjort för Vitryssland att sanktionslättnader först är möjliga när samtliga politiska fångar har släppts.

Den 22 augusti i år beslutade Vitryssland att släppa återstående politiska fångar. Om vi vill bevara trovärdigheten i vår sanktionspolitik mot Vitryssland måste vi också förmå att svara med sanktionslättnader när steg tas i rätt riktning.

Vad EU i själva verket har tydliggjort i sina återkommande beslut är att sanktionerna kvarstått “as not all political prisoners have been released and no released prisoner has been rehabilitated, and against the background of the lack of improvement as regards the respect for human rights, the rule of law and democratic principles”.

Ett frisläppande av de politiska fångarna var alltså ett av villkoren för hävda sanktioner, men långt ifrån det enda. Ingen av de politiska fångarna har fått upprättelse, den förre presidentkandidaten Mikola Statkevitj är tilldömd allvarliga restriktioner under ytterligare åtta år. I övrigt har människorättssituationen konsekvent försämrats på senare år, med nya repressiva lagar. Det systematiska förtrycket kvarstår alltså, vilket i grunden är mycket viktigare och därför borde väga tyngre vid bedömningen av situationen i Belarus än den dagsaktuella förekomsten av politiska fångar. Särskilt som inget hindrar Lukasjenka från att ta nya politiska fångar när som helst. Och fusket i presidentvalet nyligen innebar faktiskt inte bara ett upprätthållande av status quo, utan utgjorde ett nytt och omfattande övergrepp mot de mänskliga rättigheterna.

Trots detta belönar man nu Lukasjenka med frysta sanktioner, vilket i praktiken nästan är liktydigt med avskaffade sanktioner. Och Margot Wallström talar om trovärdighet i sanktionspolitiken…

Wallström skriver förvisso också: ”Skulle utvecklingen på MR-området gå bakåt, är regeringen beredd att vidta åtgärder, inklusive på sanktionsområdet.”

Jaha, ja. Men var då så god och följ den aktuella nyhetsrapporteringen från Belarus (här, via den engelskspråkiga versionen av människorättsorganisationen Vjasnas hemsida, till exempel), där det dagligen kommer ny information om kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Ta till dig den informationen, Margot Wallström, och driv inom EU frågan om en reaktivering av sanktionerna, så kan vi sedan börja snacka trovärdighet.

Sveriges röst för mänskliga rättigheter pinsamt tyst

”Sveriges regering ser tigande på medan EU förbättrar relationen med Belarus diktator Aljaksandr Lukasjenka”, skriver jag bland annat i en debattartikel i Dagens Arena idag. Bakgrunden är förstås uppgifterna om att EU tänker lindra sina sanktioner mot den belarusiska regimen, trots att inga substantiella framsteg gjorts på människorättsområde. Tvärtom har situationen snarast försämrats på senare år, något som det senaste fuskvalet är ännu ett exempel på. Men Sverige håller alltså tyst. Min artikel avslutar jag så här:

Medan företrädare för flera andra EU-medlemsstater efter förra helgens val uttalat sig offentligt till förmån för lindrade sanktioner gentemot Belarus – troligen av geopolitiska skäl snarare än av omsorg om demokrati – har Sveriges regering hittills hållit en låg profil i frågan. Margot Wallström har inte ens kritiserat valfusket offentligt. Det rimmar illa med det internationella demokratiengagemang som regeringen i andra sammanhang säger sig stå för.

I sin senaste utrikesdeklaration konstaterade Wallström att Sverige skulle vara en stark röst i världen för demokrati och mänskliga rättigheter. Den rösten behöver höras nu.

Hela debattartikeln kan läsas här:

Östgruppen: Kräv fortsatta EU-sanktioner mot Belarus, Margot Wallström!

OSSE underkänner valet – men formulerar sig olyckligt

osse odihrOSSE:s valobservatörer har nu presenterat sin preliminära rapport och slutsatserna vad gäller valets genomförande är glasklara: Valet levde inte upp till OSSE:s kriterier för demokratiska val. Valet får alltså underkänt.

Men djävulen gömmer sig som bekant i detaljerna…

På sin hemsida rubricerar OSSE sin valrapport så här: ”Reforms needed to address substantial shortcomings in Belarus election, international observers say, after peaceful presidential campaign.”

Inom OSSE måste de vara medvetna om att just ”peaceful” är ett nyckelord i den pågående politiska diskussionen angående EU:s Belaruspolitik. De måste också vara medvetna om att just det omdömet är helt meningslöst i beskrivningen av situationen i Belarus, utan en förklaring till varför det är så lugnt och fridfullt, nämligen på grund av att regimen i praktiken förbjuder allt aktivt offentligt motstånd. Gång på gång har ju regimen också visat sig beredd att ta till brutalt våld för att upprätthålla den ordningen. Man skrämmer människor till tystnad, helt enkelt. Att man just under valet avstod från våld och fängslanden för att tillfälligt visa upp en fin fasad är irrelevant i sammanhanget.

Men genom att lyfta fram ordet ”peaceful” ger OSSE dels den belarusiska regimen en oförtjänt möjlighet att pumpa ut något positivt i sin propaganda, dels får de inom EU som (av geopolitiska skäl) vill lindra sanktionerna mot Lukasjenka något att hänvisa till, som lika oförtjänt motvikt till rapporten om fusket.

Det som kunde varit en stark och tydlig rapport till stöd för demokrati och mänskliga rättigheter riskerar nu att utnyttjas av krafter som har en helt annan agenda, vilket är högst beklagligt.

Rösträkningsbilder som säger mer än tusen ord

Så här såg det ut i en av vallokalerna i Minsk, när rösträkningen skulle inledas igår kväll.

rösträkning i belarus 1

rösträkning i belarus 2

Valkommissionens ordförande såg först med en stolbarrikad till att observatörerna inte skulle komma så nära att de kunde se någonting. Och eftersom själva rösträkningen sker tyst (varje rösträknare räknar sin egen hög och rapporterar sedan skriftligt till den lokala valchefen), så var det naturligtvis omöjligt att kontrollera om rösträkningen gick korrekt till.

En polsk journalist försökte trots allt filma själva rösträkningen, men blev stoppad med motiveringen att hon genom att filma bröt mot rösträknarnas mänskliga rättigheter(!)

Favorit i repris, tyvärr!

luka val 2Den här filmen gjordes i samband med ett tidigare politiskt val i Belarus, lika förfuskat som det nu pågående. Tyvärr lär konsekvenserna bli lika dåliga den här gången också, att döma av EU:s planerade lindring av sanktionerna mot Lukasjenkaregimen.


Varför är du tyst, Margot Wallström?

wallström lukasjenka 2Det pågår ett uppenbart övergrepp mot de mänskliga rättigheterna, just nu, i Belarus. Landets befolkning berövas rätten att i fria och rättvisa val utse sitt politiska ledarskap.

Och nej, vi behöver inte vänta tills OSSE:s valobservatörer presenterar sin preliminära rapport i morgon. Allt är redan glasklart, dels genom de många bevis på valfusk som inhemska valobservatörer presenterat under valrörelsens gång, dels eftersom det aldrig ens funnits några förutsättningar för fria och rättvisa val på grund av den omfattande repression som Lukasjenka utövar, med omfattande inskränkningar av press-, yttrande-, mötes- och föreningsfrihet.

Men du, Margot Wallström, står tillsammans med dina utrikesministerkollegor i EU tyst och tittar på medan övergreppet fullbordas. Ni planerar att lindra sanktionerna mot Lukasjenkaregimen, ”om valet går lugnt till”. Om det inte blir något brutalt polisvåld i samband med valet.

Ni accepterar alltså fortsatt förtryck i Belarus så länge det inte uppstår för mycket blodvite, eller? En ”diktatur light”, liksom… Det är i alla fall svårt att tolka er tystnad på något annat sätt.

Så här avslutade du din utrikesdeklaration tidigare i år, jag tänkte att det kunde vara bra att påminna om det:

Det är regeringens fasta vilja att Sverige, i en orolig tid, ska ta globalt ansvar genom att vara en stark röst i världen. För frihet, fred och mänskliga rättigheter. För demokrati, jämlikhet och solidaritet.

Vart tog den rösten vägen?

Lukasjenka ljuger om rysk flygbas

luka luras 2

Häromdagen gjorde Belarus president Aljaksandr Lukasjenka ett uttalande som uppmärksammades stort såväl inom som utanför landet, inklusive i Sverige.

Temat var den militärflygbas som Ryssland vill placera i Belarus, och som jag tidigare skrivit om här på bloggen. Och så här sa Lukasjenka:

– Det har aldrig förts några diskussioner om att placera en rysk flygbas på belarusiskt territorium. Jag känner inte till något om det. Vi behöver ingen bas för närvarande.

Hoppsan! Lukasjenka trotsar alltså Putin! Eller?

Njäe, en rimligare analys av uttalandet är: Lukasjenka ljuger. Åtminstone delvis. Det är förvisso sant att Lukasjenka inte tycker sig behöva någon rysk flygbas, han vill hellre ha ryska vapen som hans egen försvarsmakt kan använda.

Men att frågan skulle vara obekant för honom är rent ljug, och man behöver inte gräva särskilt djupt i arkiven för att inse det. Det räcker gott att göra en sökning på den regimkontrollerade belarusiska nyhetsbyrån Beltas hemsida.

Sökträffarna visar bland annat att Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu träffade Lukasjenka i april 2013 och därefter informerade Belta om flygbasplanerna. Vid ett möte med sin belarusiske försvarsministerkollega i oktober samma år meddelade samme Sjojgu för pressen att en överenskommelse om flygbasen nästan var klar.

Och när Vladimir Putin tidigare i höstas uppdrog åt de ryska försvars- och utrikesdepartementen att inleda konkreta samtal om den aktuella flygbasen skedde det för övrigt samma dag som han i Sotji träffade… …ja, just det, Aljaksandr Lukasjenka.

Men frågan är då: Varför ljuger Lukasjenka om den ryska flygbasen?

Jo, för att frågan är känslig på två plan: Dels vill han inför EU och NATO framställa sig som självständig gentemot Ryssland, och neutral i Ukrainakonflikten, en skenbild som är särskilt svår att upprätthålla med en rysk flygbas på landets territorium. Dels är just nämnda självständighet ett av Lukasjenkas slagord i den pågående presidentvalskampanjen, som avslutas på söndag. Genom att vifta bort flygbasfrågan som irrelevant och obekant räknar han med att kunna lugna den del av väljarkåren som är hans huvudsakliga målgrupp: Måttligt politiskt intresserade medborgare som inte tänker lägga ner någon tid och energi på att kontrollera sanningshalten i det som Lukasjenka säger.

I förlängningen har Lukasjenka knappast någon möjlighet att stå emot det ryska önskemålet om en flygbas i Belarus. Men kanske kan han trots allt förhala frågan ytterligare en tid, åtminstone tills EU har fattat beslut om sin fortsatta sanktionspolitik gentemot den belarusiska regimen. En snabb överenskommelse om flygbasen skulle möjligen kunna negativt påverka EU:s nuvarande avsikt att lindra eller till och med upphäva sanktionerna efter valet. En avsikt som främst har geopolitiska motiv, även om det aldrig sägs rakt ut av EU:s företrädare. Om och när sanktionerna väl är upphävda blir flygbasen dock knappast ett tillräckligt skäl för EU att återinföra dem.

Kikare förbjudna i belarusiska vallokaler!

kikare förbjudna

Kikare får inte användas i belarusiska vallokaler

Den oberoende belarusiska organisationen ”För frihet” har mobiliserat 200 personer som ska verka som valobservatörer under det stundande presidentvalet. I ett brev till centrala valkommissionen har man nu frågat om det är tillåtet för observatörerna att använda kikare. Svaret från ordföranden i nämnda valkommission, Lidzija Jarmosjyna, är tydligt och bestämt: Optisk utrustning av den typen är förbjuden i vallokalerna!

”Men vad sjutton skulle de ha kikaren till?”, kanske någon undrar.

Jo, rösträkningen i Belarus går nämligen till på ett lite speciellt sätt: Valfunktionärerna stjälper ut alla avlämnade valsedlar på ett bord och börjar sedan räkna, stående eller sittande i en ring runt detta bord. Var och en räknar sin egen hög i tysthet, och meddelar sedan resultatet skriftligt till vallokalschefen, som därefter sammanställer siffrorna och skickar dem vidare uppåt i hierarkin. Därmed har inte ens valfunktionärerna själva koll på det samlade resultatet i den vallokal där de är verksamma. Förutsättningarna för manipulation är alltså synnerligen goda.

Hugade valobservatörer anvisas därvid ofta en plats så långt bort från rösträkningsbordet som möjligt. Fotografiet nedan är taget av just en valobservatör, i samband med lokalvalen 2010, och visar alltså vilka förutsättningar denna hade att granska rösträkningsprocessen, det vill säga inga alls.

rösträkning 2010

Rösträkning pågår. Inte helt lätt att se namnen på valsedlarna, eller hur?

Nu kan man ju fråga sig om det hade hjälpt med en kikare, som väl egentligen bara hade förstorat upp rösträknarnas ryggar. Kanske vore ett avancerat periskop mer lämpligt? Fast det omfattas förmodligen också av centrala valkommissionens ovan nämnda förbud…

”Det är det ryska språket, dumbom!”

jarmosjyna

Skyller på språkförbistring.

Sedan Aljaksandr Lukasjenka kom till makten 1994 har inte ett enda politiskt val i Belarus bedömts som demokratiskt av oberoende internationella valobservatörer från OSSE. Chefen för den belarusiska valkommissionen, Lidzija Jarmosjyna, har sin egen förklaring till varför observatörerna aldrig tycks bli nöjda. I en intervju för statliga nyhetsbyrån Belta menar hon att de främsta experterna inom OSSE:s valövervakningsmission har otillräckliga kunskaper i ryska språket, och därför inte alltid till fullo förstår vissa av de rättsliga normer som tillämpas i Belarus:

Vi använder oss av andra lingvistiska strukturer, sådana som skapats och använts i Ryssland och Sovjetunionen. Det innebär att vårt sätt att framställa lagar och rättsliga normer är helt annorlunda än det som är brukligt inom det anglosaxiska system som används i Europa och USA. Jag befarar att även den juridiska logiken därmed skiljer sig åt, och det skapar problem som hindrar förståelsen av det som pågår.

rösträkning i homel

Rösträkning pågår. Fotografiet är taget från valobservatörens plats i lokalen.

En av OSSE:s viktigaste återkommande anmärkningar rör den bristande transparensen i samband med rösträkningen i de belarusiska vallokalerna. Istället för att läsa upp namnet på respektive valsedel så att alla närvarande kan höra står rösträknarna med var sin bunt valsedlar och meddelar därefter skriftligt vallokalschefen vad de kommit fram till. Denna skickar sedan siffrorna vidare uppåt till nästa instans i hierarkin. Därmed har de enskilda valfunktionärerna ingen aning om det samlade resultatet ens i den vallokal där de själva arbetat. Och närvarande valobservatörer har följaktligen inte heller någon möjlighet att granska räkningen. De får vara glada om de lyckas se något annat än rösträknarnas ryggar och rumpor.

Men Jarmosjyna menar alltså att det är språkförbistring som gör att OSSE inte uppfattar rösträkningen i belarusiska vallokaler som transparent. Och samma språkförbistring gör enligt henne att OSSE inte förstår varför deras övriga rekommendationer inte heller uppfattas som nödvändiga att följa av regimen.

Min personliga rekommendation till OSSE:s experter är nog inte i första hand att plugga ryska och belarusiska, även om dessa språk i och för sig är trevliga och kunskaper i dem definitivt kan bidra till ökad förståelse av skeendet i Belarus. Viktigare är nog ändå att de ser till att ha läst George Orwells 1984, så att de kan genomskåda när den belarusiska regimen försöker tala nyspråk med dem:

Krig är fred
Okunnighet är styrka
Frihet är slaveri
Valfusk är transparens

Filmupptagning avslöjar valfusk i Belarus

belaruskali

Belaruskalis direktör ägnar sig åt valfusk

Alla avdelningschefer vid en av det statliga belarusiska kaliumföretaget Belaruskalis gruvor kallades i onsdags av företagsledningen in till ett informationsmöte. Mötet leddes av företagets VD Ivan Halavaty och dess vice VD Anatol Machlaj, som är ansvarig för såväl personal- som ideologifrågor, samt direktören för den aktuella gruvan, Aljaksandr Harbatjou.

En punkt på dagordningen rörde det stundande presidentvalet i Belarus. Machlaj redogjorde först för varför Aljaksandr Lukasjenka var den bäste kandidaten i valet och förklarade sedan att de närvarande förväntades rösta på denne.

Därefter tog Harbatjou till orda och krävde uttryckligen att avdelningscheferna skulle se till så att valdeltagandet bland företagets anställda skulle bli högt. Alla chefer ålades att kontrollera att deras underordnade anställda röstade i valet, för att sedan rapportera vidare till sina respektive chefer.

En av de närvarande vid mötet filmade Harbatjous framträdande med sin mobiltelefon, delar av detta kan ses textat till svenska i klippet nedan:

Bakgrunden till kravet om valdeltagande är att stora delar av demokratirörelsen i Belarus uppmanar människor att bojkotta presidentvalet. Uppenbarligen är regimen rädd för att valdeltagandet därmed ska understiga de 50 % som krävs för att valet ska kunna giltigförklaras.

Det inträffade vid Belaruskali är anmärkningsvärt i flera avseenden. Att företagsledningen vid ett av statens största företag – tillika en av världens största producenter av kalium – på arbetstid uppmanar de anställda att rösta på Lukasjenka, och dessutom innan den officiellt utlysta agitationsperioden inför valet startat, strider i sig mot landets vallagstiftning. Den aviserade kontrollen av de anställdas valdeltagande – och det underförstådda hot som detta innebär mot de berörda – innebär också ett oacceptabelt försök till påverkan.

Och saken blir ju inte bättre av att både Machlaj och Harbatjou har höga funktionärsposter i själva genomförandet av valet, och därför är skyldiga att inta en neutral hållning.

Hemvändande presidentkandidat greps vid gränsen

michalevitj

Ales Michalevitj på hemväg efter flera år i exil

I tisdags återvände den förre belarusiske presidentkandidaten Ales Michalevitj till sitt hemland, efter flera år i exil i Tjeckien. Dit flydde han från en pågående rättsprocess mot honom, i efterspelet till presidentvalet i december 2010. Michalevitj fängslades omedelbart efter valet precis som de flesta andra regimkritiska presidentkandidaterna, och anklagades för delaktighet i våldsamt upplopp. Han släpptes ur häktet i februari 2011 efter att ha skrivit under ett samarbetsavtal med KGB, jämte en förpliktelse om att stanna kvar i Belarus i väntan på rättegång. Istället för att uppfylla villkoren i avtalet framträdde han emellertid inför oberoende massmedier och berättade om den tortyr som han utsatts för i häktet. Och ett par dagar senare lyckades han alltså fly ut ur landet.

Michalevitjs fall förblev sedan vilande – även om belarusiska myndigheter vid upprepade tillfällen förgäves har försökt få honom utlämnad via Interpol – men i samband med återkomsten till Belarus häromdagen greps han av gränspolisen. Brottsutredningen återupptogs, och människorättsorganisationen Vjasna konstaterade snabbt att Michalevitj skulle betraktas som en politisk fånge om han häktades.

Några timmar senare släpptes Ales Michalevitj fri. Brottsutredningen har dock inte lagts ner, och han riskerar därmed alltjämt att dömas till ett mångårigt fängelsestraff. Officiellt heter det att han återigen har statusen ”fri i väntan på rättegång, under skriftligt löfte om att inte lämna Belarus”, men Michalevitj själv understryker att han inte skrivit på något sådant dokument.

Fallet Michalevitj blir en knepig nöt att knäcka för Lukasjenka. Han vill inte ha några politiska fångar just nu, eftersom han försöker lura till sig lindrade eller till och med avskaffade sanktioner från EU och då måste låtsas att han blivit demokrat. Men om anklagelserna bara skrivs av, så framstår det tydligare än någonsin att rättsprocesserna mot Michalevitj och alla dem som dömdes till fängelse efter valet 2010 var politiskt motiverade.

Nedan återfinns ett utdrag ur min bok Bruksanvisning för diktatorer (utgiven i september 2014) som rör just Ales Michalevitj och den tortyr som han utsattes för i KGB:s häkte i Minsk.

Michalevitj beskrev bland annat hur maskerade häktesvakter vridit hans armar bakom ryggen och satt på honom handbojor. De lyfte sedan armarna högre och högre tills han gick med på att lyda deras order.

Flera gånger dagligen släpades han iväg för ”kroppsvisitering”. Han ställdes då naken i ett kallt rum, en meter från en betongvägg som han beordrades att stödja sig mot med sina händers baksidor. Sedan tvingades han sära maximalt på benen och stå stilla i upp till 40 minuter.

Ibland fördes han tillsammans med några medfångar till ett annat rum där alla måste klä av sig nakna och sedan göra tiotals knäböjningar i rask följd.

En dag målades cellgolvet plötsligt om med acetonfärg. De häktade var tvungna att stanna kvar i den dåligt ventilerade cellen i mer än 40 timmar, ända tills färgen hade torkat.

(Ur Bruksanvisning för diktatorer – en berättelse om Belarus och Europas första moderna diktator, Ruin förlag, 2014)

Morgonstund har guld i mund

väckarklocka

Det blir tidig väckning för den som vill lyssna på presidentkandidaternas valappeller

Den belarusiska presidentvalsfarsen fortsätter. Idag registrerades som väntat de fyra kvarvarande kandidaterna till posten av landets Centrala valkommission. Samtidigt meddelades att kandidaterna skulle få tillfälle att framföra sina valbudskap i statlig radio, två halvtimmeslånga framträdanden var.

Och sändningstiden blir…: 6.10-6-40 respektive 6.40-7.10. Ja, just det, på morgonen alltså! Elegant uträknat så att inte lyssnarantalet ska bli alltför stort, får man förmoda.

President Lukasjenka själv brukar traditionellt avstå från sin rätt att agitera, sannolikt gör han så även denna gång. Han vet ju att han ändå kommer att vara huvudperson i alla andra nyhets- och samhällsprogram under veckorna fram till valet.

Wikipedia – en källa att lita på?

Skärmklipp wiki val belarus 3Huruvida Wikipedia är en trovärdig informationskälla tvista väl såväl lärde som olärde om emellanåt. De mer skeptiskt inställda fick idag vatten på sin kvarn, åtminstone om de läste den senaste versionen av artikeln ”Presidentvalet i Vitryssland 2015”.

Valet går som bekant av stapeln den 11 oktober, men Wikipedia kan redan nu meddela vem som kommer att vinna:

Skärmklipp wiki val belarus 4

Fast kanske finns det just i detta fall ingen anledning att klandra artikelskribenten? För varför skulle hen egentligen vänta tills den pågående valfarsen i Belarus är slut, när alla ändå redan vet vad den notoriskt fuskande regimen kommer att presentera för resultat på morgonen den 12 oktober?

Mord som politisk metod i Belarus

Försvunna och Statkevitj

Den 30 augusti inföll den Internationella dagen för offren för påtvingade försvinnanden, initierad av FN i samband med den konvention mot påtvingade försvinnanden som FN antog 2006. I Belarus är dagen särskilt relevant mot bakgrund av händelseutvecklingen 1999-2000, då fyra framträdande regimkritiker försvann och sannolikt mördades: Oppositionspolitikerna Viktar Hantjar och Jury Zacharanka, affärsmannen Anatol Krasouski och fotografen Zmitser Zavadski.

De officiella brottsutredningarna har präglats av hemlighetsmakeri och ineffektivitet. Oberoende utredningar pekar dock på att personer i president Aljaksandr Lukasjenkas närmaste krets varit direkt inblandade i försvinnandena.

Trots att försvinnandena ägde rum för många år sedan finns det också gott om beröringspunkter med situationen i Belarus idag. EU:s sanktionspolitik mot landets regim inleddes just på grund av de välgrundade misstankarna om dess inblandning i försvinnanden. Och en av anledningarna till att den nyligen frisläppte politiske fången Mikola Statkevitj av Lukasjenkaregimen plågades hårdare än de andra fängslade presidentkandidaterna är sannolikt hans tydliga uppmärksammande av de aktuella fallen under presidentvalskampanjen 2010.

Här är till exempel ett klipp ur Statkevitjs tv-appell inför valet.

I min bok Bruksanvisning för diktatorer redogör jag för försvinnandena och regimens förmodade inblandning i dem. Hela det aktuella kapitlet – ”Mord som politisk metod” – finns att läsa nedan, alternativt i pdf-version (klicka på länken nedan).

Mord som politisk metod PDF

************

Mord som politisk metod

(ur Bruksanvisning för diktatorer – en berättelse om Belarus och Europas första moderna diktator, av Martin Uggla, Ruin förlag, 2014)

Knappt tre veckor före presidentvalet 2010 håller oppositionskandidaten Mikola Statkevitj sin valappell i tv. Det är ett av få tillfällen då Lukasjenkas utmanare ges tillträde till de statliga massmedier som når hela befolkningen.

I slutet av framträdandet riktar sig Statkevitj direkt till Lukasjenka och uppmanar denne att se till så att valet genomförs ärligt. Han tittar med fast blick rakt in i kameran och säger:

– Om du vinner ärligt, så erkänner vi dig som Belarus president. Om du förlorar ärligt så får du en hedervärd pensionering. Ifall det inte kommer fram bevis på att det var du som gav order om att kidnappa, tortera och mörda dina tidigare vänner Jury Zacharanka och Viktar Hantjar, förstås. De mördade och deras anhöriga har också rätt till rättvisa. Är det kanske på grund av din inblandning i morden som du så hårt klamrar dig fast vid makten?

Än en gång hade det moderna Belarus största politiska trauma förts upp på agendan inför ett presidentval.

Den 27 november 2000 upplevde förmodligen riksåklagaren Aleh Bazjelka ett av de mest spännande ögonblicken i sitt liv. Strax skulle han tillsammans med chefen för säkerhetstjänsten KGB stega in på president Lukasjenkas rum och överlämna en begäran om att få gripa chefen för landets säkerhetsråd, tillika en av Lukasjenkas mest förtrogna medarbetare, Viktar Sjejman. Brottsmisstanken gällde mord. Bazjelka måste ha varit införstådd med att hans agerande skulle få mycket omfattande konsekvenser. Men han anade knappast vilken märklig vändning den dramatiska historien skulle komma att ta.

Allting gällde fyra framträdande regimkritikers försvinnande.

Den före detta inrikesministern Jury Zacharanka hade försvunnit först. På väg hem från arbetet på kvällen den 7 maj 1999 blev han enligt ögonvittnen attackerad av ett antal civilklädda personer. De knuffade in honom i en bil och körde från platsen.

Samma öde drabbade några månader senare – den 16 september – oppositionsledaren Viktar Hantjar och affärsmannen Anatol Krasouski, som bland annat bidragit med finansiellt stöd till oppositionen. De hade just kommit ut från ett badhus i centrala Minsk när de överfölls och fördes iväg av okända gärningsmän.

Det fjärde offret var Zmitser Zavadski, en tv-fotograf som tidigare arbetat som personlig kameraman åt Lukasjenka. Den 7 juli 2000 åkte han till Minsks internationella flygplats för att möta sin journalistkollega Pavel Sjeremet. När Sjeremet anlände syntes Zavadski emellertid inte till. Sedan dess är han försvunnen.

Överste Jury Zacharanka hade utsetts till inrikesminister i den första regering som Aljaksandr Lukasjenka tillsatte efter att ha blivit president 1994. Han befordrades samtidigt till general. För Zacharanka innebar det kulmen på en raketkarriär. Bara ett drygt år senare skulle den vara över. Efter att ha vägrat lyda order och medverka i det brutala tillslaget mot de hungerstrejkande parlamentsledamöterna inför folkomröstningen 1995 förlorade han Lukasjenkas gunst. När Zacharanka en tid senare engagerade sig i en korruptionsutredning mot en av Lukasjenkas förtrogna chefstjänstemän och dessutom protesterade offentligt mot ett presidentförslag blev han avskedad, varpå han fortsatte sitt politiska engagemang i opposition.

Jury Zacharanka fick snabbt en ledande position i det oppositionella Förenade medborgarpartiet och deltog aktivt i det politiska spelet i samband med 1996 års folkomröstning. Han åtnjöt alltjämt stort förtroende inom den belarusiska polis- och försvarsmakten och grundade med hjälp av sitt kontaktnät ett officersförbund där såväl verksamma som avgångna officerare gick med. Detta var något som allvarligt oroade Lukasjenka, som kände sig beroende av officerarnas stöd för att kunna upprätthålla sin maktposition.

År 1999 kom att bli ett kritiskt år för Lukasjenka. När presidenten hade upplöst parlamentet efter folkomröstningen 1996 hade en grupp oppositionella ledamöter fortsatt att verka genom att bilda ett skuggparlament med 45 ledamöter. Eftersom de aldrig erkänt folkomröstningsresultatet menade de att presidentens mandatperiod löpte ut den 20 juli 1999 och utlyste därför ett eget ”presidentval” till den 16 maj. Jury Zacharanka var en av dem som deltog aktivt i förberedelserna inför valet och han utnyttjade sitt breda kontaktnät för att få stöd för detsamma. På sikt framstod han som en tänkbar utmanare till presidentämbetet, särskilt i kraft av den uppbackning som officerskåren gav honom.

Annars var det oppositionsledaren Viktar Hantjar som utgjorde det tydligaste politiska hotet mot Lukasjenka. Han utstrålade engagemang och driftighet och hade förmågan att tänka strategiskt och mobilisera resurser. Det alternativa presidentvalet 1999 var i mångt och mycket hans idé, och i egenskap av valkommissionens ordförande – en titel som han alltjämt ansåg sig inneha, eftersom avskedandet av honom några år tidigare skett i strid med konstitutionen – var han den som ansvarade för dess genomförande. Han ansträngde sig för att i möjligaste mån följa alla de regelverk och normer som vallagen föreskrev och lyckades därigenom skapa en god och effektfull imitation av ett riktigt presidentval. Ett problem i sammanhanget var dock att ingen av kandidaterna fick över 50 procent av rösterna. Följaktligen kunde inte heller någon ny president utses.

Även om valet i sig inte omedelbart hotade Lukasjenka så innebar det att hans tveksamma legitimitet uppmärksammades. Det resulterade också i att Hantjar etablerade sig som oppositionens självklare ledare. Han fick en framskjuten position i skuggparlamentet och började under sommaren mobilisera ännu fler av ledamöterna från det parlament som upplösts 1996. I enlighet med 1994 års konstitution var det nu – efter att Lukasjenkas mandattid löpt ut – detta parlament som ansvarade för landets styrning. Den konkreta utmaningen låg i att åter göra parlamentet funktionsdugligt, bland annat genom att i laga ordning reformera regler gällande dess beslutsmässighet och sammansättning.

Hantjars ansträngningar bar frukt. Till den 19 september utannonserades en avgörande session i parlamentet, där man skulle fatta nödvändiga konstituerande beslut för att därmed på allvar kunna utmana Lukasjenka. Men tre dagar före den planerade sessionen försvann alltså Hantjar tillsammans med sin nära vän, den framgångsrike affärsmannen Anatol Krasouski.

Redan en månad tidigare hade Krasouski gripits av polis. Han anklagades då först för ”omstörtande verksamhet”, en brottsrubricering som dock raskt ändrades till ekonomisk brottslighet. Några dagar senare var han frisläppt efter att omfattande brister i utredningen uppmärksammats i oberoende massmedier.

Zmitser Zavadski var till skillnad från de övriga försvunna inte involverad i den politiska oppositionens verksamhet i Belarus. Men tillsammans med sin journalistkollega Pavel Sjeremet hade han efter brytningen med Lukasjenka ägnat sig åt grävande journalistik för den ryska tv-kanalen ORT. I brett uppmärksammade reportage hade de avslöjat band mellan höga tjänstemän inom den belarusiska regimen och organiserad brottslighet. I samband med en lång stationering i Tjetjenien vintern 1999–2000 dokumenterade de också belarusiska specialstyrkors involvering i kriget där.

Zavadskis försvinnande är det enda som officiellt blivit utrett, och då just genom kopplingen till Tjetjenien. En grupp elitsoldater under ledning av en viss Valerij Ignatovitj dömdes till långa fängelsestraff för kidnappning av Zavadski jämte flera andra grova våldsbrott. Motivet i Zavadskis fall skulle ha varit att denne i ett reportage avslöjat att Ignatovitj deltagit på rebellernas sida i Tjetjenienkriget. Rättsprocessen mot Ignatovitj reste dock många frågetecken. Dels på grund av att Zavadski i själva verket inte alls var den som hade gjort det aktuella tv-
reportaget. Dels eftersom hela utredningen belades med sek­retess och domstolsförhandlingen hölls bakom lyckta dörrar, varför den handfasta information om brottsutredningen som nådde ut till allmänheten var mycket begränsad. Såväl anhöriga till Zavadski som oberoende bedömare är övertygade om att viktiga delar av sanningen gömts undan, att det handlar om ett beställningsmord och att Ignatovitj på sin höjd verkställt brottet. Pavel Sjeremet har presenterat en version – baserad på läckta uppgifter från brottsutredningen – som går ut på att Zavadski i Tjetjenien misstänktes ha fått tillgång till material som komprometterade den belarusiska säkerhetstjänsten och dess högsta ledning och därför röjdes ur vägen.

Det finns flera uppseendeväckande omständigheter kring den officiella hanteringen av försvinnandena. När Jury Zacharanka försvann inleddes inte någon brottsutredning överhuvudtaget, vilket är särskilt anmärkningsvärt med tanke på att han var en känd politiker och dessutom i egenskap av före detta inrikesminister satt på delvis hemlig information av betydelse för rikets säkerhet. Först mer än fyra månader senare – efter Hantjars och Krasouskis försvinnande – inleddes en utredning rörande Zacharanka.

Märkligt i sammanhanget är också det faktum att Hantjar och Krasouski kunde försvinna så ”spårlöst”, trots att de sedan en tid tillbaka stod under ständig bevakning av säkerhetstjänsten genom såväl skuggning som telefonavlyssning.

Men det fanns uppenbarligen brottsutredare som tog sitt uppdrag på allvar och agerade professionellt. Under utredningens gång upptäckte de att det fanns vissa kopplingar till personer som stod nära president Lukasjenka – i första hand gällde det chefen för landets säkerhetsråd, Viktar Sjejman, och Jury Sivakou, som vid den tiden var inrikesminister. Konkret föll misstankarna på en hemlig insatsgrupp från polisens specialstyrkor, SOBR.

Gruppen var i praktiken ett slags dödsskvadron som hade bildats redan i mitten av 1990-talet. Dess existens och funktion avslöjades av en avhoppad utredare på den belarusiska åklagarmyndigheten, Aleh Slutjak, i en intervju strax efter att han lämnat landet år 2001.

Enligt Slutjak uppdrog Viktar Sjejman någon gång efter folkomröstningen 1996 åt Jury Sivakou att skapa en särskild insatsgrupp bestående av pålitliga personer. Gruppens uppgift var att utarbeta en metod för ”det optimala mordet” då offret går hemifrån och försvinner utan att höras av igen. Inget lik, inget påvisbart brott.

Insatsgruppen kom att ledas av Zmitser Paulitjenka och till de första mordoffren utsågs några ökända auktoriteter inom den kriminella världen. Först försvann en av den organiserade brottslighetens främsta ledargestalter, Uladzimir Klesjtj, sedan också en annan känd brottsling.

Från officiellt håll har man aldrig talat högt om denna del av SOBR, men indirekt har till och med Aljaksandr Lukasjenka tillstått att han varit väl medveten om dess verksamhet. Vid ett framträdande i Mahiljou 2001 antydde han till exempel att ovan nämnde Klesjtj undanröjts med hans goda minne som ett led i att skapa ”ordning och reda” i landet.

SOBR:s förmodade inblandning i de politiska försvinnandena uppmärksammades via andra mordutredningar där Zmitser Paulitjenka figurerade. Det fanns många omständigheter som styrkte misstankarna. Paulitjenka hade identifierats av ett offer för ett misslyckat mordförsök, vittnen hade berättat om en röd BMW som synts vid kidnappningarna av såväl Zacharanka som Hantjar och Krasouski, av precis samma modell som Paulitjenka hade till sitt förfogande för SOBR:s verksamhet. Än mer anmärkningsvärda var de uppgifter som chefen för häkte Nr 1 i Minsk, Aleh Alkajeu, förmedlat till brottsutredarna. Han återgav också dessa i en särskild rapport adresserad till dåvarande inrikesministern Uladzimir Navumau.

Alkajeu var bland annat ansvarig för avrättningarna av dödsdömda fångar. I den egenskapen blev han i oktober 1999 be­ordrad av inrikesminister Jury Sivakou att låta Zmitser Paulitjenka närvara vid nästa tillfälle då dödsstraffet skulle verkställas. Det var fem personer som avrättades den aktuella dagen, samtliga med ett skott i huvudet. Alkajeu hade noterat det överdrivna intresse som Paulitjenka visat i samband med ”studiebesöket” – särskilt mindes han dennes fråga om varför de dömda sköts i huvudet, när ett skott mot hjärtat innebar mindre blodspillan. Alkajeus reflektion var att endast den som själv hade praktisk erfarenhet på området kunde ställa en sådan fråga.

Alkajeu hade också noterat en annan intressant omständighet. Två gånger under 1999 hade den pistol som användes för att verkställa dödsdomarna lånats ut – även det på order av Sivakou – från sin förvaringsplats på häktet, något som i laga ordning hade dokumenterats i en särskild loggbok. Och det visade sig att tidpunkterna för lånen av pistolen sammanföll med Zacharankas respektive Hantjars och Krasouskis försvinnanden!

Men varför skulle just denna pistol användas? Alkajeu såg två tänkbara förklaringar. Dels var den inte tillgänglig för vem som helst utan godkännande från högsta ort och kunde därför undanhållas från alltför nitiska brottsutredare. Dels kunde pistolens status som officiellt avrättningsvapen fylla en psykologiskt viktig funktion för den som uppdrogs att använda den; morden på de politiska motståndarna skulle då kunna betraktas som legitima verkställanden av officiellt utfärdade dödsstraff för landsförräderi, belagda med strikt sekretess.

Riksåklagaren Bazjelka hade uppenbarligen mycket på fötterna, annars skulle han knappast ha vågat vända sig till Lukasjenka med en order om att gripa Viktar Sjejman. Till stöd för hans sak fanns utöver informationen från Alkajeu bland annat en rapport författad av rikskriminalchefen Mikalaj Lapatsik, signerad med orden ”Att verkställa” av inrikesministern Uladzimir Navumau.

Lapatsik beskriver i sin rapport brottsutredarnas version av hur morden hade gått till. Enligt redogörelsen var det Paulitjenka som tillsammans med ett antal medhjälpare förde bort och mördade Zacharanka, Hantjar och Krasouski, på order av Sjejman. Utredningen hade också kommit fram till att mordoffren begravts i ett särskilt område på Minsks norra kyrkogård.

Zmitser Paulitjenka greps den 22 november 2000 och en husrannsakan genomfördes i hans bostad. Enligt riksåklagaren Bazjelka beslagtogs videokassetter som innehöll filmsekvenser från själva morden på de försvunna regimkritikerna. Samme Bazjelka har också berättat att Paulitjenka under förhören erkände de politiska morden och att detta erkännande dokumenterades med filmkamera.

Riksåklagaren vände sig nu med en förfrågan till sin ryska kollega, där han bad denne att bistå utredningen genom att skicka en expertgrupp, specialiserad på att lokalisera nergrävda lik med hjälp av särskild teknisk utrustning.

Nästa steg var att utverka presidentens tillstånd att gripa Viktar Sjejman.

Det exakta händelseförloppet under de närmast följande dagarna har aldrig kunnat fastställas. Känt är dock att Aljaksandr Lukasjenka krävde att Zmitser Paulitjenka skulle föras till honom och att denne – efter ett kort samtal med Lukasjenka – försattes på fri fot. Strax därpå framträdde Paulitjenka i tv och meddelade att han var ”beredd att verkställa vilken order som helst från presidenten”.

Något officiellt dokument om att Paulitjenka skulle släppas tycks aldrig ha upprättats, men i en intervju har Lukasjenka indirekt medgett att han – i strid med grundlagen – personligen beordrat frisläppandet.

Viktar Sjejman blev å sin sida aldrig gripen. Några dagar efter incidenten med Paulitjenka meddelade Lukasjenka att riksåklagaren Bazjelka och KGB-chefen Matskevitj avskedats. Till ny riksåklagare hade han utsett… Viktar Sjejman! Därmed blev Sjejman – som för övrigt saknade juridisk utbildning – ansvarig för rättsprocessen kring det grova brott, för vilket han själv av utredarna pekades ut som misstänkt gärningsman. Inrikesminister Navumau behöll sitt ämbete och fick direkt ansvar för utredningen av försvinnandena.

Under Navumaus ledning byttes brottsutredarna ut. Och Sjejman skickade ett brev till den ryske riksåklagaren där han meddelade att han inte längre behövde någon assistans med att leta rätt på de försvunna kropparna. Sedan dess har utredningarna legat stilla och bara förlängts rutinmässigt en gång om året.

Bazjelka och Matskevitj lämnade efter avskedandet Belarus och bosatte sig under en tid i Moskva. Rikskriminalchefen Lapatsik avgick från sin tjänst på grund av hälsoskäl och Alkajeu flydde sedermera till Tyskland där han fick politisk asyl.

Informationen om brottsutredarnas slutsatser och förekomsten av de dokument som refererats ovan kom till allmänhetens kännedom först inför presidentvalet år 2001, via publikationer i oberoende massmedier. Inom regimkritiska kretsar väckte händelsen chock och ilska. Från officiellt håll kommenterades den inte.

Vid den tidpunkten hade Zmitser Paulitjenka befordrats och hyllades nu offentligt av Aljaksandr Lukasjenka som hans främste försvarare.

Oppositionens huvudkandidat i det aktuella presidentvalet, Uladzimir Hantjarik, tog upp fallet med de försvunna regimkritikerna i sin kampanj. I ett framträdande i tv höll han ett känslo­laddat tal med tydliga referenser till den franske 1800-talsförfattaren Émile Zolas klassiska öppna brev ”J’accuse” (”Jag anklagar”). I talet anklagade han uttryckligen Lukasjenka, Sjejman, Sivakou och Paulitjenka för delaktighet i försvinnandena. Talet publicerades sedan i flera oberoende tidningar.

Lukasjenka valde att fortsätta möta uppgifterna med tystnad. Och ingen av de utpekade tog initiativ till någon rättsprocess rörande eventuellt förtal från Hantjariks sida. (Inte heller Lapatsik eller de före detta utredare som offentligt berättat om utredningens resultat blev föremål för någon sådan granskning.) I Hantjariks fall hade det annars förutom åtal kunnat leda till att hans registrering som presidentkandidat upphävdes, om det skulle visa sig att anklagelserna saknat grund.

Uppenbarligen insåg Lukasjenka att en förtalsprocess – och den offentliga diskussion som en sådan oundvikligen skulle medföra – innebar stora risker. Det bästa alternativet för honom var istället att förlita sig på den egna propagandamaskinens kraft och på valfusk. Och kalkylen visade sig stämma.

De offentliggjorda uppgifterna väckte emellertid intresse utomlands. År 2002 tillsatte Europarådets parlamentariska församling en särskild arbetsgrupp som uppmanades att granska fallet med de försvunna regimkritikerna. Ett knappt år senare fick den cypriotiske juristen Christos Pourgorides i uppdrag att gå vidare med granskningen. Pourgorides lyckades utverka tillstånd att besöka Minsk där han träffade såväl de försvunnas anhöriga och deras juridiska ombud som officiella företrädare för regimen. Dessutom intervjuade han flera andra personer med insyn i fallet. Efter Pourgorides första besök vägrade regimen att träffa honom igen, varför han tvingades fullfölja sitt uppdrag utan dess bistånd.

De slutsatser som Christos Pourgorides presenterade i sin slutgiltiga rapport bekräftade den bild som tonat fram inför presidentvalet 2001, och misstankarna mot Lukasjenkas närmaste krets stärktes därmed ytterligare i omvärldens ögon. På grundval av rapporten antog Europarådet en resolution i vilken belarusiska myndigheter uppmanades att genomföra en oberoende utredning av försvinnandena. Samtidigt uppmanades Europarådets medlemsstater ”att utöva ett maximalt politiskt tryck mot den belarusiska regimen” till dess att en sådan utredning genomförts.

I praktiken ledde Pourgorides rapport och Europarådets efter­följande resolution till att EU strax därpå inledde sin sanktionspolitik mot belarusiska statstjänstemän med ansvar för grova människorättsbrott. Sjejman, Sivakou, Paulitjenka och Navumau blev då föremål för sanktioner i form av inreseförbud till EU.

Historien om de fyra försvunna regimkritikerna står inte längre högst upp på dagordningen när människorättssituationen i Belarus diskuteras. Men den finns kvar som ett oläkt sår, och i samband med årsdagarna av respektive försvinnande arrangeras minneshögtider och aktioner både i Belarus och i utlandet. Offrens anhöriga hyser alltjämt hopp om att de ansvariga för brotten en dag ska ställas till svars. I väntan på det gör de vad de kan för att hålla frågan levande.

För belarusiska människorättsförsvarare är det också självklart att ständigt upprepa sina krav på en objektiv och fullständig brottsutredning kring de politiska morden. Det blir jag varse vid den samlade människorättsrörelsens stora forum i Vilnius i oktober 2013. En resolution som inkluderar en passage om försvinnandena antas enhälligt av forumets delegater.

En av dessa delegater är Aleh Voutjak, ledare för människorättsorganisationen Rättshjälp till befolkningen.

Voutjak berättar för mig om hur han utsågs att leda den oberoende medborgarkommission som bildades redan i maj 1999, bara några dagar efter Jury Zacharankas försvinnande. Kommissionen tillsattes i syfte att klargöra omständigheterna kring det som skett, eftersom myndigheterna vägrade inleda någon brottsutredning. Voutjak hade själv ett år tidigare lämnat en tjänst som utredare på åklagarmyndigheten i protest mot hur regimen använde de rättsvårdande institutionerna för att förfölja och trakassera oliktänkande.

Medborgarkommissionen kom att samla och analysera det utredningsmaterial som fanns tillgängligt rörande samtliga försvinnanden – inklusive de vittnesmål och dokument som läckte ut under sommaren 2001 – och presenterade 2005 en egen rapport som kan tjäna som underlag för en kommande rättsprocess mot de ansvariga för brotten.

Men att uppmärksamma regimens misstänkta inblandning i politiska mord är förknippat med personliga risker. Det var en av huvudfrågorna i presidentkandidaten Aljaksandr Kazulins kampanj inför valet 2006. Efter valet och de protestdemonstrationer som följde på detsamma fängslades Kazulin och dömdes till fem och ett halvt års fängelse. Han släpptes sedermera i förtid – i augusti 2008 – i samband med de tillfälligt förbättrade relationerna mellan EU och Belarus.

I nästa presidentval 2010 var Mikola Statkevitj en av Lukasjenkas fränaste motståndare. Också han lyfte alltså frågan om regimens inblandning i försvinnandena och i det rättsliga efterspelet till valet var han en av dem som drabbades hårdast. Han dömdes till sex års fängelse och sitter i skrivande stund fängslad.

Deltagare i de återkommande manifestationerna till minne av de försvunna får räkna med att bli gripna eller misshandlade. På femårsdagen av Zmitser Zavadskis försvinnande samlades ett tiotal personer i centrala Minsk, däribland Zavadskis änka Svjatlana Zavadskaja. Efter bara några minuter ingrep specialstyrkor mot demonstranterna. I samband med det gav en av poliserna Zavadskaja ett kraftfullt knytnävsslag rakt i ansiktet. Misshandeln anmäldes men det ledde inte till någon rättslig åtgärd mot polismannen. Den officiella versionen gick istället ut på att Zavadskaja slagit till honom först och att han bara försökt skydda sig. En filmupptagning från incidenten visade tydligt att så inte var fallet.

Även Aleh Voutjak har råkat illa ut till följd av sitt engagemang i frågan. Flera gånger har han misshandlats av polis och utsatts för allvarliga hot från företrädare för säkerhetstjänsten. Han är ändå optimistisk inför framtiden och övertygad om att de ansvariga för morden en dag kommer att ställas inför rätta.

– Det finns gott om bevis och vi upprätthåller kontakten med många personer som är beredda att vittna när den politiska situationen i landet väl har förändrats, säger Voutjak.

Ett problem i sammanhanget är att preskriptionstiden för morden på Zacharanka, Hantjar och Krasouski löper ut i september 2014. Det finns en uppenbar risk att de inhemska myndigheterna sedan lägger ner utredningarna och förklarar fallen avslutade.

Men enligt belarusiska människorättsförsvarare kan de aktuella brotten på grund av sin karaktär också sorteras in under kategorin brott mot mänskligheten och därmed bli föremål för prövning enligt folkrätten. I sådana fall gäller inte någon preskriptionstid överhuvudtaget. Dessutom är FN:s arbetsgrupp mot godtyckliga försvinnanden sedan flera år inkopplad på fallet och i den processen finns det inte heller någon tidsgräns för utredningen.

Människorättsjuristen Hary Pahanjajla, som följt fallet med de försvunna regimkritikerna på nära håll ända sedan 1999, medverkade i januari 2013 i en offentlig diskussion som kretsade just kring preskriptionstiden och lyfte då fram de möjligheter som de internationella rättsmekanismerna innebär. Precis som Voutjak tror han att sanningen till slut kommer att segra:

– De som tror att de kan hålla sig undan i 15 år och sedan gå fria misstar sig grovt. Varken inom eller utanför Belarus kommer den här frågan att försvinna förrän alla fakta kommit fram.

Observatör utan rätt att observera

jarmosjyna

Centrala valkommissionens ordförande Lidzija Jarmosjyna

Dagligen strömmar nya farsartade historier om fusk och manipulation in från de inhemska observatörer som försöker bevaka det belarusiska presidentvalets genomförande. Just nu pågår kontrollen av de minst 100 000 namnunderskrifter som kandidaterna måste lämna in till centrala valkommissionen för att godkännas och fortsätta sitt kampanjarbete. Det är ett intressant moment, vars genomförande ofta har ifrågasatts av företrädare för demokratirörelsen.

Nu finns det förvisso vissa möjligheter att bli registrerad som valobservatör också för oberoende medborgare. Men vad en sådan observatör i praktiken ges för förutsättningar att verkligen övervaka valprocessen är en helt annan sak, något som 55 representanter för initiativet ”Människorättsförsvarare för fria val” fått erfara.

När de bett om att få närvara vid den aktuella kontrollen av namnunderskrifter har de nämligen av respektive lokal valkommission samtliga fått nobben, och det med samma standardförklaring som ordföranden för lokala valkommissionen i Vitsebsk, Maryna Navitskaja, gav till den oberoende observatören Valeryj Levaneuski:

Enligt vallagen har du rätt att närvara vid valkommissionens möten, men kontrollen av namnunderskrifter genomför vi utanför själva mötena.

Belarusiska människorättsförsvarare underkänner förstås denna absurda motivering, men Navitskaja och hennes kollegor får föga förvånande stöd av den centrala valkommissionens ordförande Lidzija Jarmosjyna, som varit högsta ansvarig för alla de fuskval som genomförts sedan Aljaksandr Lukasjenka kom till makten, och som alltid gjort vad hon kunnat för att blockera en oberoende granskning av valprocessen.

 

Sverige och EU stryker ett streck över belarusiska människorättsbrott

eu pjatkevitj maltsau

Natallja Pjatkevitj och Leanid Maltsau bär ansvar för grova människorättsövergrepp. Men i EU:s ögon är deras brott nu glömda och förlåtna.

Under sommaren bestämde sig EU för att häva sina sanktioner mot ett stort antal belarusiska statstjänstemän med människorättsbrott på sitt samvete, trots att inga allmänna framsteg gjorts vad gäller respekten för de mänskliga rättigheterna i landet, och trots att de konkreta övergrepp som legat till grund för sanktionerna inte utretts och lett till lagföring i Belarus.

Sveriges regering har uppenbarligen inte haft några invändningar mot att lindra sanktionerna, vilket ytterligare förstärker intrycket av en beklaglig svensk kursändring i förhållande till diktaturregimen i Belarus. Man vill väl inte äventyra återetableringen av ambassaden i Minsk, kantänka.

Den 31 juli beslöt alltså Europeiska unionens råd att avföra 24 personer från sanktionslistan, utan att ge någon motivering till sitt beslut. Bland dem som nu fått sina sanktioner hävda återfinns flera höga tjänstemän som spelat en viktig roll i repressionen mot oliktänkande på senare år, och som alltså inte ställts till svars för sina människorättsbrott.

Här är några exempel på vad de nu sanktionsbefriade personerna gjort sig skyldiga till:

Leanid Maltsau – Planerade och gav order om angreppen mot fredliga demonstrationer den 19 december 2010.

Natallja Pjatkevitj – Tidigare biträdande chef för presidentens kansli. Har ett direkt ansvar för anordnandet av valen 2006 och 2010, som präglades av fusk och manipulation.

Uladzimir Palujan – Tidigare minister för skatter och avgifter. Bär övergripande ansvar i samband med rättsprocessen mot människorättsförsvararen Ales Bjaljatski, som 2011 på politiska grunder dömdes till fyra och ett halvt års fängelse för påstått skattebrott.

Aljaksej Vasiljeu – Chef för regionala valkommissionen i Minsks län under det förra presidentvalet 2010, och därmed ansvarig för omfattande valfusk.

I övrigt handlar det bland annat om rektorer som relegerat studenter för dessas regimkritik och ett antal domare som på falska grunder utdömde fängelsestraff mot demonstranter som protesterade mot valfusket 2010.

Det samlade intrycket är att EU är på väg att stryka ett streck över de människorättsbrott som begicks i anslutning till det förra presidentvalet. Det är i så fall ett minst sagt märkligt agerande. De som varit föremål för sanktionerna har som sagt inte ställts till svars, och offren för deras brott har inte fått upprättelse. Det tydligaste exemplet är förstås förre presidentkandidaten Mikola Statkevitj som fortfarande sitter fängslad på politiska grunder.

Därmed fortsätter alltså EU på den inslagna vägen mot en mjukare och mer försonande hållning gentemot den belarusiska diktaturen. Landets demokratirörelse känner sig med rätta sviken och desillusionerad. Särskilt tufft känns det förstås med tanke på det stundande presidentvalet, där ingen räknar med fria och rättvisa förhållanden och där fusket redan är i full gång.

Tre nya politiska fångar i Belarus

grafici_kryminal_1

Graffitiverket som lett till att tre unga belarusier sitter häktade i Minsk

Det belarusiska människorättscentret Vjasna konstaterar i ett uttalande att ytterligare tre personer nu uppfyller kriterierna för att klassas som politiska fångar.

Det rör sig om tre ungdomar som greps för en dryg vecka sedan efter att ha genomfört en graffitiaktion i Minsk. På en mur skrev de ”Belarus bör vara belarusiskt” och kompletterade budskapet med en överkryssad svastika, en likaledes överkryssad bild av den sovjetiska hammaren och skäran samt ett typiskt belarusiskt ornament.

Ungdomarna sitter nu häktade och anklagas för grov huliganism och skadegörelse av egendom.

I sitt uttalande påpekar Vjasna att lagparagrafen om grov huliganism inte är tillämplig på den genomförda aktionen och att det fattade häktningsbeslutet inte står i proportion till den förhållandevis ringa skadegörelse som ungdomarna gjort sig skyldiga till. Man konstaterar också att polisen använt övervåld i samband med gripandet av de misstänkta.

Vjasnas slutsats är att politiska motiv ligger bakom rättsprocessen och att regimen genom att statuera exempel vill skrämma andra aktivister till passivitet under återstoden av presidentvalskampanjen.

Det är bra och viktigt att Vjasna uppmärksammar fallet och därmed också tydliggör att det inte bara är högprofilerade oppositionspolitiker som räknas in i kategorin politiska fångar, något som man från bland annat EU:s sida tidigare tycks ha haft svårt att förstå. Förhoppningsvis reagerar man åtminstone på dessa nya fängslanden, med tydlig kritik och krav på frisläppande av samtliga politiska fångar.

Det totala antalet politiska fångar i Belarus uppgår i dagsläget till nio personer.

Vad sa Kent Härstedt i Minsk?

härstedt i BT

Kent Härstedt i belarusisk stats-tv. Ett uttalande, två tolkningar.

Den socialdemokratiske riksdagsledamoten Kent Härstedt har besökt Minsk i egenskap av vice ordförande i OSSE:s parlamentariska församling. OSSE kommer i vanlig ordning att observera det belarusiska presidentvalet den 11 oktober.

Härstedt gjorde i samband med besöket ett kort uttalande inför de statliga massmediernas representanter. Men vad sa han egentligen? TV-kanalerna CTV  och Belarus 1 gjorde var sitt reportage, med synnerligen olika tolkning. Se själv i de textade utdragen nedan!

Eftersom Härstedts tal dubbas i reportaget är det förstås omöjligt att avgöra exakt hur orden föll. Min personliga gissning är dock att Belarus 1 är närmast sanningen. Där åtföljs nämligen Härstedts i viss mån kritiska uttalande av en replik från det belarusiska parlamentets talman Uladzimir Andrejtjenka, förmodligen avsedd att lugna de tittare som möjligen blivit en aning nervösa av Härstedts ord.

N.B. Jag har själv klippt bort vissa delar ur reportagen och bara sparat de moment som uppenbarligen relaterar till samma utsagor från Härstedt.

***

De ursprungliga reportagen kan ses i sin helhet här (CTV) och här (Belarus 1), dock utan textning.

Varför tidigareläggs det belarusiska presidentvalet?

jarmosjyna

Centrala valkommissionens ordförande Lidzija Jarmosjyna

Härom dagen föreslog den belarusiska centrala valkommissionens ordförande Lidzija Jarmosjyna att årets presidentval ska hållas redan den 11 oktober. Förut har Jarmosjyna vid upprepade tillfällen sagt att valet planerades till den 15 november, det vill säga så nära inpå nuvarande mandatperiods utgång som möjligt.

Orsaken till tidigareläggningen diskuteras nu bland oberoende analytiker och oppositionspolitiker, och det är främst två teorier som förs fram (vilka i och för sig inte behöver utesluta varandra).

En förklaring handlar om den ekonomiska situationen som är bekymmersam och där utvecklingskurvan pekar envist nedåt. Nästan dagligen kommer rapporter om fabriker vars produktion går ner på tredagarsvecka, och rubelkursen fortsätter också sitt fall gentemot andra valutor. Normalt brukar president Lukasjenka ta på sig spenderbyxorna just när det är valår, men det blir svårt att utlova några stora höjningar av statliga löner och pensioner under rådande omständigheter. Sett ur detta perspektiv är det gynnsamt att hålla val så tidigt som möjligt, innan de ekonomiska förutsättningarna försämras ytterligare.

Ett annat skäl att skynda på valet kan vara att man från regimens sida vill göra det svårare för oppositionskandidater att förbereda sig för valet. För att registrera sig som kandidat måste man till exempel först samla ihop minst 100 000 stödjande underskrifter bland landet väljare. Den period som är godkänd för insamling av underskrifter kommer nu att äga rum mitt under sommaren, alltså när många belarusier lämnar städerna för att bege sig till sina sommarställen.

Oavsett vilken av förklaringarna som har störst fog för sig, så är Lukasjenka uppenbarligen en aning nervös inför presidentvalet. Även om oppositionen är svag och splittrad, kommer regimen som vanligt att tvingas ta till valfusk för att uppnå det resultat man önskar, vilket samtidigt gör det svårare att upprätthålla den positiva dynamik som man åstadkommit i relationen med EU under det senaste året. Förmodligen hoppas man genom att tidigarelägga valet kunna dämpa fuskbehovet.

Berätta!

Tre år efter presidentvalet i Belarus (Vitryssland) läser jag Dmitri Plax bild av vad det var som hände i Minsk, på Sydsvenskans kultursida. Och trots det lilla formatet säger hans text väldigt mycket om både Belarus och svensk omvärldsbevakning, läs den här!

Plax avslutade artikeln så här:

Vad gör man? Vad kan man göra? Jo, åtminstone – inte tiga. Berätta. Börja med att Belarus (Vitryssland) inte är detsamma som Ukraina eller Ryssland. Och sedan berätta mer. Och lite till. Ungefär som med Sydafrika på sin tid. Minns ni?

En uppmaning att ta fasta på!

Kulturdokumentären: Minsk 19 december

Fredrik Wadströms intressanta radiodokumentär om hur belarusiska (vitryska) konstnärer och författare ser på presidentvalet 2010 tre år senare finns att lyssna på via Sveriges Radios hemsida. Bland de medverkande märks Uladzimir Njakljajeu, Viktar Martsinovitj och Marina Naprusjkina.

Kulturdokumentären: Minsk 19 december

Kortfilm: Porträtt av en belarusisk ungdomsaktivist

Павел Вінаградаў

Pavel Vinahradau

Pavel Vinahradau dömdes till fyra års fängelse i det rättsliga efterspelet till presidentvalet i december 2010. Han var en av de ledande aktivisterna i oppositionskandidaten Uladzimir Njakljajeus valstab.

Vinahradau benådades i september 2011 och har sedan dess som ledare för rörelsen Tala sannings ungdomsorganisation fortsatt sitt engagemang för demokrati i Belarus, ofta i form av kreativa protestaktioner med humoristiska inslag. I februari 2012 stod han bakom den första ”gosedjursdemonstrationen”, en aktion som kom till svenska allmänhetens kännedom genom Belarusbloggen, fick många efterföljare och bland annat inspirerade den svenska reklambyrån Studio Total till dess nalleaktion i juli samma år.

Totalt dömdes Pavel Vinahradau till fängelse eller böter tio gånger under 2012, bland annat för ovan nämnda gosedjursaktion.

Två år sedan presidentvalet

Idag är det precis två år sedan det senaste presidentvalet i Belarus (Vitryssland). Regimen slog till brutalt och inledde en period av eskalerande repression mot oliktänkande. Många oppositionella – inklusive flera presidentkandidater – dömdes till fleråriga fängelsestraff, ytterligare hundratals till kortare sådana. Själva valet dömdes ut som förfuskat av OSSE:s valobservatörer.

Årsdagen uppmärksammas på flera håll i Europa, bland annat i Warszawa, Prag och Stockholm, där jag själv kommer att medverka vid en uppläsningsmanifestation för det fria ordet på Norrmalmstorg. Jag kommer där att läsa texter av den fängslade människorättsförsvararen Ales Bjaljatski, som i november 2011 dömdes till fyra och ett halvt års fängelse för sitt arbete för mänskliga rättigheter i Belarus.

En av de texter som jag valt att läsa är en kort betraktelse över olika diktatorers likhet:

 

Déjà vu (Ales Bjaljatski, översättning av Martin Uggla)

Hur kommer det sig att alla diktatorer är så lika varandra? Hitler misstänker konspirationsplaner hos sina närmaste medarbetare och utplånar dem, Stalin gör likadant. Och Lukasjenka fängslar sin jordbruksminister som så länge varit hans gunstling. Han avskedar dem som hjälpt honom komma till makten, och en av dem – Viktar Hantjar – försvinner plötsligt spårlöst…

Jag tittar på pittoreska fotografier där Kim Il Sung lär nordkoreanska bönder hur man planterar ris, och visar stålarbetare hur man smälter metall. Och ett annat där Fidel Castro utbildar soldater på Kuba. Var har jag sett allt det här förut? Jo, nu minns jag: bilderna på hur Lukasjenka iklädd militäruniform skjuter med kulspruta och andra där han personligen leder skördearbetet.

Saddam Hussein simmar över Tigris, och efter honom simmar hans ministrar. Lukasjenka åker längdskidor, och i hans spår – ministrarna.

Det är synd om de folk som hamnar under en diktators välde. Hans ord smakar sött och tycks förtrollade. När man lyssnar till dem känns det som om allt är så bra, som om vi är kapabla att besegra alla, som om våra fiender – både inre och yttre – snart är krossade och vi kommer att få uppleva paradiset. Men sedan blir uppvaknandets ögonblick så bittert. Var det verkligen vi? Sov vi eller blev vi hypnotiserade? Trodde vi verkligen så hängivet på denna odugling?

Prisade multimedia-produktioner

I helgen ägde prisutdelningen rum för multimediakategorin i årets upplaga av tävlingen Belarus Press Photo.

Första pris tilldelades Aljaksandr Vasiukovitj för ett verk tillägnat händelserna kring presidentvalet i Belarus (Vitryssland) 2010. Andra pris gick till Maksim Sarytjau för hans berättelse om rörelsen Mat istället för bomber (Food not Bombs), som delar ut mat till hemlösa och andra behövande, och för detta ofta drabbas av polismaktens förföljelse.

Här finns de vinnande bidragen:

 

Rättegången mot Bjaljatski inleds 2 november

Idag meddelades att rättegången mot Belarus (Vitrysslands) främste människorättsförsvarare – Vjasnas ordförande Ales Bjaljatski – kommer att inledas den 2 november. Bjaljatski anklagas formellt för skatteflykt och hotas av upp till sju års fängelse. I själva verket rör det sig om en uppenbart politiskt motiverad rättsprocess.

En  farhåga är att rättegången kommer att äga rum bakom lyckta dörrar, utan möjlighet till insyn från oberoende observatörer. Eventuellt skulle det i så fall ske med hänvisning till banksekretessen, eftersom åtalet bygger på uppgifter om pengar (avsedda för Vjasnas människorättsverksamhet) som Ales Bjaljatski har haft på bankkonton i Litauen respektive Polen. Det ironiska i sammanhanget är att hela den sorgliga historien började med att den belarusiska skatteinspektionen lurade litauiska och polska myndigheter att utverka ett upphävande av just nämnda sekretess. Därigenom kom man nämligen åt konkret information om finansieringen av det stöd som Vjasna förmedlat till repressionens offer i Belarus och kunde samtidigt sätta dit Bjaljatski för ”ekonomisk brottslighet”, vilket låter bättre än den politiska förföljelse som det egentligen är fråga om.

Vjasnas vice ordförande Valjantsin Stefanovitj dömdes för övrigt igår till böter för motsvarande ”brott” (fast i mindre skala). Redan innan domstolsförhandlingen hade startat fick Stefanovitj se en utskrift av det domslut som sedan kungjordes!

Här är en film som berättar mer om Ales Bjaljatskis och Vjasnas viktiga arbete, med särskilt fokus på det senaste årets utveckling i Belarus, och som därmed ger en bakgrund till den aktuella rättsprocessen:

Ales Bjaljatski gripen

Belarus (Vitrysslands) främste människorättsförsvarare Ales Bjaljatski greps igår av belarusisk polis i Minsk. Bjaljatski anklagas formellt för ”grovt skattebrott”. I själva verket handlar det om en klassisk straffåtgärd mot demokratirörelsen från den belarusiska regimens sida.

Regimen har under lång tid trakasserat Bjaljatski och den organisation som han leder, människorättscentret Vjasna. I februari fick han en officiell varning med hot om fängelsestraff med hänvisning till att det i Belarus är straffbart att verka i en organisation som inte godkänts av myndigheterna (Vjasna förbjöds redan 2003, men har fortsatt försvara mänskliga rättigheter ändå).

Vid en presskonferens i Vilnius idag meddelade Vjasnas vice ordförande Valjantsin Stefanovitj att litauiska myndigheter bistått den belarusiska regimen med uppgifter som ledde till gripandet av Bjaljatski. Eftersom Vjasnas verksamhet är förbjuden i Belarus har de pengar som organisationen samlat in till stöd för repressionens offer – t.ex. demonstranter som dömts till bötesstraff – kommit in via ett litauiskt bankkonto i Bjaljatskis namn. Den belarusiska skattemyndigheten bad det litauiska justitiedepartementet att dela med sig av kontoinformation från banker i Litauen (inom ramen för internationella avtal om penningtvätt etc.), en förfrågan som utan vidare tillmötesgicks.

Formellt betraktar nu belarusiska myndigheter de pengar som inkommit på Bjaljatskis konto som hans egna inkomster, som han borde ha betalat skatt på, och anklagar honom alltså för grovt skattebrott.

Ales Bjaljatski hotas av upp till sju års fängelse, och den belarusiska regimen lär inte vara intresserad av att lyssna på Vjasnas förklaringar om vad de aktuella pengarna använts till. Istället har man fått en gratismöjlighet att klämma åt Bjaljatski och Vjasna, serverad av det litauiska justitiedepartementet.

Alla oberoende bedömare förstår att rättsprocessen mot Bjaljatski är politiskt motiverad. Nu gäller det att utöva ett kraftigt tryck mot Lukasjenkas regim, med krav om ett omedelbart frisläppande av Bjaljatski och andra politiska fångar i landet. EU-parlamentets talman Jerzy Buzek var föredömligt snabb med ett uttalande. Birgitta Ohlsson har kritiserat gripandet på sin blogg. Ännu har jag dock inte sett något officiellt svenskt uttalande från UD. Var är Carl Bildt?

Östgruppen har krävt ett frisläppande i ett pressmeddelande som sändes ut tidigare idag.

Polis hindrade presentation av människorättsrapport om 19 december

IKK, Internationella kommittén för kontroll av människorättssituationen i Belarus (Vitryssland) – där också Östgruppen ingår – publicerade idag en omfattande rapport om skeendet i Minsk den 19 december ifjol, när den stora protestdemonstrationen mot regimens valfusk slogs ner med brutalt våld och flera presidentkandidater greps.

Med utgångspunkt i regelverk och internationell praxis på människorättsområdet har en av kommittén tillsatt expertgrupp analyserat det som hände på kvällen den 19 december. En av rapportens slutsatser är att man måste göra en tydlig distinktion mellan protestdemonstrationen i sig och den attack som genomfördes mot en regeringsbyggnad på Självständighetstorget. Demonstrationen saknade visserligen tillstånd, men genomfördes lugnt och fredligt och borde därför inte ha medfört något ingripande från polisens sida. Möjligen kan de som tog initiativ till demonstrationen ställas till svars för att ha arrangerat densamma utan tillstånd, vilket i så fall är en betydligt mindre förseelse än den som de nu anklagas för.

Vad gäller själva attacken mot regeringsbyggnaden lyfter rapporten fram flera viktiga frågor kring polisens agerande, eller snarare brist på agerande, under händelseförloppets inledande minuter. Dessutom konstateras att det var så få personer som deltog i attacken att det knappast är rimligt att betrakta det som ”massoroligheter”, så som regimen valt att framställa det.

Strax innan IKK:s rapport ikväll skulle presenteras på människorättsorganisationen Vjasnas kontor i Minsk, stormade polis in och spärrade av byggnaden. Flera av IKK:s representanter, ukrainska respektive ryska medborgare, fördes iväg till en polisstation. De släpptes efter förhör, men åtminstone två av dem har nu beordrats lämna landet inom 24 timmar.

Läs rapporten i dess helhet här!

Regimen förbjuder de två viktigaste fria tidningarna

Informationsdepartementet har nu yrkat på att Narodnaja Volja och Nasja Niva – de två viktigaste fria tidningarna i dagens Belarus (Vitryssland) – förbjuds. Formellt tas beslutet i belarusisk domstol, men ingen räknar förstås med att domstolen ska gå emot regimen.

Bakgrunden är att de båda tidningarna ådragit sig flera varningar under det senaste året, inte minst på grund av deras rapportering av efterspelet till presidentvalet i december. Droppen som fick bägaren att rinna över var dock rapporteringen kring terrorattentatet i Minsks tunnelbana för ett tag sedan. Såväl Narodnaja Volja som Nasja Niva har i detta sammanhang bedrivit en seriös journalistik och därvid även låtit andra röster än de myndighetssanktionerade komma till tals i analysen av dådet. För detta riskerar de alltså nu publiceringsförbud.

Dessa tidningar har tidigare haft problem att nå ut till sina läsare, eftersom regimen sett till att de inte fått spridas via det statliga distributionssystemet. Det hindret avskaffades som ett led i kohandeln mellan Belarus och EU under 2008, och sedan dess har de kunnat verka någorlunda normalt. Men nu är det som bekant andra tider igen…


Ales Bjaljatski berättar själv

Spela ”Tystade röster”!

Arkiv

wordpress stats plugin