APE – Africa de Est și de Sud
APE UE-AES facilitează investițiile și schimburile comerciale între cetățenii și întreprinderile din cele două regiuni, precum și stimularea dezvoltării în Africa de Est și de Sud. Aflați cum acordurile de parteneriat economic (APE) ale UE cu 5 state africane pot aduce beneficii comerțului dumneavoastră.
Dintr-o privire
Acordul interimar de parteneriat economic dintre Uniunea Europeană și Africa de Est și de Sud (AIPE UE-AES) a fost semnat de Mauritius, Seychelles, Zimbabwe și Madagascar în august 2009 și a fost aplicat cu titlu provizoriu în mai 2012. În ianuarie 2013, Parlamentul European și-a dat aprobarea cu privire la acord. Comore au semnat acordul în iulie 2017 și au început să îl aplice în februarie 2019.
AIPE UE-ASE include:
- eliminarea tuturor taxelor și contingentelor UE pentru importurile din statele AES;
- deschiderea treptată a piețelor AES către exporturile UE;
- dispoziții detaliate privind regulile de origine, pescuitul și apărarea comercială;
- cooperarea privind barierele tehnice în calea comerțului, precum și standardele privind sănătatea animalelor și a plantelor;
- norme privind cooperarea pentru dezvoltare;
- mecanisme de soluționare a litigiilor.
Cele cinci țări care aplică deja acordul și-au declarat disponibilitatea de a trece de la comerțul cu mărfuri la un acord mai cuprinzător. La 2 octombrie 2019, au fost lansate negocieri în vederea extinderii domeniului de aplicare al APE pentru a include comerțul cu servicii, investițiile, dezvoltarea durabilă și concurența. În plus, părțile au convenit asupra unui pachet de modernizare a regulilor de origine pentru acest APE.
Țări beneficiare
- Comore
- Madagascar
- Mauritius
- Seychelles
- Zimbabwe
- Acordul rămâne deschis și altor țări din regiune.
Dispoziții asimetrice în favoarea țărilor AES
APE UE-AES prevede dispoziții asimetrice în favoarea țărilor AES, cum ar fi excluderea produselor sensibile de la liberalizare, perioade lungi de liberalizare, reguli de origine flexibile și garanții și măsuri speciale pentru agricultură, securitatea alimentară și protecția industriei incipiente.
- În timp ce piețele UE au fost deschise imediat și pe deplin, statele AES își deschid piețele parțial pentru importurile din UE, ținând seama pe deplin de diferențele dintre nivelurile de dezvoltare.
Tarife
UE acordă acces fără taxe vamale și fără contingente la toate importurile care provin din țările AES. Accesul la piața UE este permanent, complet și liber pentru toate produsele.
Țările AES elimină taxele parțial, în conformitate cu listele lor individuale anexate la APE interimar, după cum urmează:
- Madagascarul liberalizează 81 % din importurile UE;
- Mauritius 96 %;
- Seychelles 98 %;
- Zimbabwe în proporție de 80%.
Produsele sensibile pot fi excluse complet de la liberalizare. Principalele excluderi de la liberalizare includ:
- Madagascar: carne, lapte și brânzeturi, pescuit, legume, cereale, uleiuri și grăsimi, preparate comestibile, zahăr, cacao, băuturi, tutun, produse chimice, articole din plastic și hârtie, textile, articole din metal, mobilier;
- Mauritius: animale vii și carne, produse comestibile de origine animală, grăsimi, preparate și băuturi comestibile, produse chimice, materiale plastice și articole din cauciuc din piele și piei cu blană, fier și amperi, oțel și produse electronice de consum;
- Seychelles: carne, produse pescărești, băuturi, tutun, articole din piele, produse din sticlă și ceramică și vehicule;
- Zimbabwe: produse de origine animală, cereale, hârtie pentru băuturi, materiale plastice și cauciuc, textile și îmbrăcăminte, încălțăminte, sticlă și ceramică, produse electronice de larg consum și vehicule.
Utilizați opțiunea de căutare a My Trade Assistant pentru a găsi informații exacte privind taxele și tarifele pentru produsul dvs. specific, luând în considerare țara sa de origine și de destinație. Dacă aveți îndoieli, contactați autoritățile vamale din țara dumneavoastră.
Reguli de origine
Pentru a beneficia de tratament preferențial, produsul dumneavoastră va trebui să îndeplinească regulile de origine prevăzute în acord. Vă rugăm să verificați „Instrumentulinteractiv de autoevaluare a regulilor de origine (ROSA)” din Asistentul meu comercial pentru a evalua dacă produsul dumneavoastră îndeplinește regulile de origine și pentru a afla cum să pregătiți documentele corecte.
Cerințe referitoare la produse
Norme și cerințe tehnice
- Aflați mai multe despre cerințele tehnice, normele și procedurile pe care trebuie să le îndeplinească mărfurile pentru a fi importate în Uniunea Europeană.
- Căutați normele și reglementările specifice aplicabile produsului dvs. și țării sale de origine în baza de date My Trade Assistant.
Cerințe de sănătate și siguranță SPS
- Aflați mai multe despre standardele generale de sănătate, siguranță, sanitare și fitosanitare (SPS) pe care mărfurile trebuie să le îndeplinească pentru a fi importate în Uniunea Europeană.
- Căutați normele sanitare, de siguranță și sanitare și fitosanitare aplicabile produsului dumneavoastră și țării sale de origine în baza de date My Trade Assistant.
Documente și proceduri de vămuire
Dovezi de origine
Pentru a deveni exportator autorizat, trebuie să puteți dovedi autorităților vamale din țara dumneavoastră caracterul originar al produselor dumneavoastră, precum și orice alte cerințe pe care acestea le pot impune.
Autoritățile vamale vă pot retrage statutul de exportator autorizat în caz de utilizare abuzivă. Pentru a afla mai multe despre proceduri, contactați autoritățile vamale din țara dumneavoastră.
Pentru a beneficia de niveluri preferențiale ale taxelor vamale, produsele originare din țările AES trebuie să fie însoțite de o dovadă a originii. Dovada originii rămâne valabilă timp de 10 luni. Aceasta poate fi:
- un certificat de circulație a mărfurilor EUR.1 - eliberat de autoritățile vamale ale țării exportatoare. Exportatorul (sau reprezentantul autorizat) care solicită un certificat trebuie să fie pregătit să prezinte, la cerere, documente care să ateste caracterul originar al produselor în cauză și să îndeplinească celelalte cerințe ale Protocolului privind regulile de origine.
- o declarație pe factură – emisă de orice exportator, pentru trimiteri cu o valoare mai mică sau egală cu 6 000 EUR, sau de exportatori autorizați, pentru trimiteri de orice valoare. Atunci când completați o declarație pe factură, trebuie să fiți pregătit să prezentați documente care dovedesc caracterul originar al produselor dumneavoastră și să îndepliniți celelalte cerințe ale Protocolului privind regulile de origine.
Alte documente
Aflați mai multe despre alte documente și proceduri de vămuire necesare pentru importul în Uniunea Europeană.
Proprietatea intelectuală și indicațiile geografice
- Găsiți informații specifice despre legislația UE privind proprietatea intelectuală și indicațiile geografice, precum și despre politica UE în domeniul DPI față de țările cel mai puțin dezvoltate și în curs de dezvoltare
- Găsiți informații generale despre proprietatea intelectuală și indicațiile geografice
Comerțul cu servicii
- Găsiți informații specifice despre piața UE a serviciilor
- Găsiți informații generale despre normele, reglementările și facilitățile care reglementează comerțul cu servicii
Achiziții publice
- Găsiți informații specifice privind piața UE a achizițiilor publice
- Găsiți informații generale despre legislația, normele și accesul la diferite piețe în domeniul achizițiilor publice
Investiții
- Găsiți informații specifice despre investițiile din străinătate în UE
- Găsiți informații generale pentru a vă permite să investiți în străinătate
Altele (concurență, comerț și dezvoltare durabilă)
Concurență
- Începând din 2014, UE a oprit subvențiile la export pentru toate produsele exportate către țările APE.
- UE a redus la minimum măsurile care denaturează producția și comerțul
- În cazul în care industria locală este amenințată din cauza creșterii importurilor din Europa, APE permite declanșarea unor măsuri de protecție a sectoarelor industriale și a industriei incipiente.
Dezvoltare durabilă
APE UE-AES se bazează în mod explicit pe elementele „esențiale și fundamentale” prevăzute înAcordul de la Cotonou, și anume drepturile omului, principiile democratice, statul de drept și buna guvernanță.
- „Clauza de neexecutare” înseamnă că se pot lua „măsuri adecvate” (astfel cum se prevede în Acordul de la Cotonou) în cazul în care oricare dintre părți nu își îndeplinește obligațiile cu privire la elementele esențiale. Aceasta poate include suspendarea beneficiilor comerciale.
- Instituțiile APE comune au sarcina de a monitoriza și de a evalua impactul punerii în aplicare a APE asupra dezvoltării durabile a părților. În conformitate cu Acordul de la Cotonou, există un rol clar pentru societatea civilă și membrii parlamentului.
Integrarea regională
APE sporește gradul de pregătire al țărilor AES pentru punerea în aplicare a zonei continentale africane de liber schimb (AfCFTA) în cadrul Uniunii Africane, constituind astfel un element constitutiv al integrării economice regionale.
Cooperarea pentru dezvoltare, consolidarea capacităților și asistența tehnică
- UE este pregătită să ofere sprijin, care va fi finanțat prin intermediul instrumentelor existente, în special bugetul UE pentru dezvoltare și Fondul european de dezvoltare (FED), prin intermediul ajutorului pentru comerț.
- La cererea celor cinci țări AES, Uniunea Europeană a convenit deja să ofere asistență financiară pentru instituirea unui mecanism de coordonare a APE. Scopul său este de a asigura o coordonare și un sprijin tehnic adecvate pentru cele cinci țări AES, permițându-le să se implice în mod eficient în procesul de negociere. Mecanismul de coordonare a contribuit deja, din partea AES, la pregătirea etapei de definire a domeniului de aplicare pentru viitoarele negocieri.
Linkuri și documente utile
- Asistentul meu comercial – tot ce trebuie să știți pentru exporturile/importurile dumneavoastră specifice din/către UE
- A se vedea textul integral al APE UE-AES