Κατάλογος όρων στο γλωσσάριο:
Ο Codex Alimentarius (Κώδικας Τροφίμων) ή «Κώδικας τροφίμων» είναι μια συλλογή προτύπων, κατευθυντήριων γραμμών και κωδίκων πρακτικής που έχουν εγκριθεί από την Επιτροπή του Codex Alimentarius (CAC) σχετικά με τα τρόφιμα, την παραγωγή τροφίμων και την ασφάλεια των τροφίμων. Στόχος του είναι η προστασία της υγείας των καταναλωτών και η προώθηση θεμιτών πρακτικών στο εμπόριο τροφίμων. Η CAC έχει συσταθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) των Ηνωμένων Εθνών.
Eurostat (Στατιστική Υπηρεσία της ΕΕ) Βάση δεδομένων αναφοράς για τις εμπορευματικές συναλλαγές. Η Comext περιλαμβάνει όλες τις στατιστικές για το εμπόριο αγαθών εντός της ΕΕ μεταξύ των κρατών μελών της και μεταξύ της ΕΕ και των εμπορικών της εταίρων παγκοσμίως.
Η συντομογραφία «Αλλαγή κεφαλαίου». Βλέπε «Αλλαγή δασμολογικής ταξινόμησης».
Στο γενικό δίκαιο, μια πράξη, απόφαση ή απόφαση που επηρεάζει όλα τα μέρη και όχι μόνο τα άμεσα ενδιαφερόμενα μέρη.
Η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ. Η Eurostat συλλέγει και δημοσιεύει συγκρίσιμα στατιστικά στοιχεία από όλες τις χώρες της ΕΕ με την τυποποίηση των μεθόδων στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού στατιστικού συστήματος (ΕΣΣ).
Διεθνείς εμπορικοί όροι. Έντεκα όροι πώλησης έγιναν αποδεκτοί παγκοσμίως για τον καταλογισμό του κόστους και των ευθυνών μεταξύ αγοραστή και πωλητή. Προτείνονται, επικαιροποιούνται και προστατεύονται από το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο (ΔΠΔ) και χρησιμεύουν ως παγκόσμια πρότυπα για την ομοιόμορφη ερμηνεία των κοινών συμβατικών ρητρών στο διεθνές εμπόριο.
Εν ολίγοις, οι όροι αυτοί είναι (1) Ex Works (EXW), (2) Free Carrier (FCA), (3) Free Alongside Ship (FAS), (4) FOB (Free on board board Vessel), (5) Cost and Freight (CFR), (6) Cost, insurance and freight (CIF), (7) Carriage Paid to (CPT), (8) Carriage and Insurance Paid to (CIP), (9) Delivered At Place (DAP), Delivered At Place Unloading (DPU), παραδοθέντες δασμοί (DDP).
Εμπορικός συνασπισμός για τη Νότιο Αμερική που ιδρύθηκε με τη Συνθήκη της Ασουνσιόν το 1991 και το πρωτόκολλο του Ouro «Preto» το 1994.
Τα τακτικά μέλη της είναι
- Αργεντινή
- Βραζιλία
- Παραγουάη
- Ουρουγουάη
Η Βενεζουέλα είναι επίσης πλήρες μέλος, αλλά έχει ανασταλεί από τον Δεκέμβριο του 1, του 2016.
Συνδεδεμένες χώρες
- Βολιβία
- Χιλή
- Κολομβία
- Ισημερινός
- Γουιάνα
- Περού
- Tuna
Οι χώρες του παρατηρητή είναι η Νέα Ζηλανδία και το Μεξικό. Ο συνασπισμός έχει μειώσει τους δασμούς στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των χωρών αυτών έως και κατά 90 %.
Το προϊόν είναι σύμφωνο με τον κανόνα όταν η αξία όλων ή των συγκεκριμένων μη καταγόμενων υλών δεν υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο ποσοστό της τιμής εκ του εργοστασίου του τελικού προϊόντος.
Ο τύπος για τον υπολογισμό της αξίας των μη καταγόμενων υλών είναι ο εξής:
Περιφερειακό περιεχόμενο προϊόντος σε τιμές FOB (%) = (FOB — Αξία μη καταγόμενων υλών) x FOB) x 100
όπου
«Αξία των μη καταγόμενων υλών» = η δασμολογητέα αξία κατά τη στιγμή της εισαγωγής όλων των μη καταγόμενων υλών που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή του προϊόντος σας ή, εάν αυτή δεν είναι γνωστή και δεν είναι δυνατόν να διαπιστωθεί, η πρώτη επιβεβαιώσιμη τιμή που καταβλήθηκε για τις μη καταγόμενες ύλες στην ΕΕ ή σε προτιμησιακή χώρα-εταίρο.
“δασμολογητέα αξία” = η αξία που προσδιορίζεται βάσει της συμφωνίας περί της εφαρμογής του άρθρου VII της Γενικής Συμφωνίας Δασμών και Εμπορίου του 1994 (συμφωνία ΠΟΕ για τη δασμολογητέα αξία).
«Τιμή εργοστασίου» = η τιμή εκ του εργοστασίου του προϊόντος που καταβάλλεται ή πρέπει να καταβάλλεται στον κατασκευαστή στην επιχείρηση του οποίου διενεργήθηκε η τελευταία επεξεργασία ή μεταποίηση, υπό τον όρο ότι η τιμή περιλαμβάνει την αξία όλων των υλών που χρησιμοποιήθηκαν και όλες τις άλλες δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν για την παραγωγή του προϊόντος, αφού αφαιρεθούν όλοι οι εσωτερικοί φόροι οι οποίοι επεστράφησαν, ή είναι δυνατόν να επιστραφούν, κατά την εξαγωγή του παραχθέντος προϊόντος.
Ο κανόνας πληρούται εάν η εν λόγω αξία των μη καταγόμενων υλών ως ποσοστό δεν υπερβαίνει το ποσοστό που αναφέρεται στον ειδικό κανόνα για το προϊόν.
Περαιτέρω πληροφορίες για τη μέθοδο υπολογισμού στη συμφωνία ΕΕ-Ιαπωνίας υπάρχουν στη σημείωση 4 — Υπολογισμός της μέγιστης αξίας των μη καταγόμενων υλών στο κεφάλαιο σχετικά με τους κανόνες καταγωγής της συμφωνίας οικονομικής εταιρικής σχέσης ΕΕ-Ιαπωνίας.
Παράδειγμα 1: Μέγγενες πλαστικές ύλες (κλάση 39.24 του ΕΣ)
Σε ορισμένες εμπορικές ρυθμίσεις της ΕΕ, ο κανόνας για τα πλαστικά τζάκια (κλάση ΕΣ 39.24) απαιτεί:
«Κατασκευή [παραγωγή] στην οποία η αξία όλων των χρησιμοποιούμενων υλών [μη καταγόμενων] δεν πρέπει να υπερβαίνει το 50 % της τιμής εκ του εργοστασίου του προϊόντος (MaxNOM 50 % (EXW))»
Ο παρασκευαστής πλαστικής ύλης χρησιμοποιεί τις ακόλουθες μη καταγόμενες ύλες που εισάγονται από χώρες εκτός της ΕΕ και της χώρας εταίρου:
— Πλαστικοί κόκκοι (κλάση ΕΣ 39.03) (τιμή 2 EUR)
— Lid (κλάση ΕΣ 39.24) (τιμή 0,50 EUR).
Ένα πλαστικό τζάρα (τιμή εκ του εργοστασίου 6 EUR) συμμορφώνεται με τον κανόνα καταγωγής επειδή η αξία των μη καταγόμενων υλών που χρησιμοποιούνται είναι μικρότερη από το 50 % της τιμής εκ του εργοστασίου.
Παράδειγμα 2: Αλυσίδες ολίσθησης (κλάση ΕΣ 73.15)
Σε ορισμένες προτιμησιακές εμπορικές ρυθμίσεις της ΕΕ, ο κανόνας των αντιολισθητικών αλυσίδων (κλάση ΕΣ 73.15) απαιτεί:
«Κατασκευή [παραγωγή] κατά την οποία η αξία όλων των χρησιμοποιούμενων μη καταγόμενων υλών της κλάσης 73.15 δεν υπερβαίνει το 50 % της τιμής εκ του εργοστασίου του προϊόντος (MaxNOM 50 % (EXW)»)
Ο κατασκευαστής των αντιολισθητικών αλυσίδων χρησιμοποιεί τις ακόλουθες μη καταγόμενες ύλες που εισάγονται από χώρες εκτός της ΕΕ και της χώρας εταίρου.
— αλυσίδα (κλάση ΕΣ 73.15) (αξία 150 EUR)
Σύρματα από ανοξείδωτο χάλυβα (κλάση ΕΣ 72.23) (τιμή 60 EUR)
Μια αντιολισθητική αλυσίδα (τιμή εκ του εργοστασίου 350 EUR) συμμορφώνεται με τον κανόνα καταγωγής επειδή η αξία μη καταγόμενων υλών της κλάσης 73.15 του ΕΣ είναι μικρότερη από το 50 % της τιμής εκ του εργοστασίου της αντιολισθητικής αλυσίδας, ακόμη και αν η συνολική αξία όλων των μη καταγόμενων υλών υπερβαίνει το 50 % της τιμής εκ του εργοστασίου του προϊόντος.
Το προϊόν είναι σύμφωνο με τον κανόνα όταν οι μη καταγόμενες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του κατατάσσονται σε διαφορετική διάκριση του ΕΣ από αυτήν του προϊόντος.
Παράδειγμα
Καβουρδισμένος καφές (διάκριση ΕΣ 0901.21)
Σε ορισμένες προτιμησιακές εμπορικές ρυθμίσεις της ΕΕ, ο κανόνας για τον πεφρυγμένο καφέ (διάκριση ΕΣ 0901.21) απαιτεί:
«Κατασκευή [παραγωγής] από [μη καταγόμενων] υλών οποιασδήποτε διάκρισης, εκτός από εκείνη του προϊόντος (CTSH)»
Ο παρασκευαστής καβουρδισμένου καφέ χρησιμοποιεί τις ακόλουθες μη καταγόμενες ύλες που εισάγονται από χώρες εκτός της ΕΕ και της χώρας εταίρου
- καφές μη καβουρντισμένος (διάκριση ΕΣ 0901.11)
Όλες οι μη καταγόμενες ύλες που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή κατατάσσονται σε διαφορετική δασμολογική διάκριση από τη δασμολογική διάκριση του καβουρδισμένου καφέ. Ως εκ τούτου, το προϊόν (πεφρυγμένος καφές) συμμορφώνεται με τον κανόνα καταγωγής.
Κριτήρια καθορισμού της καταγωγής. Ένα αγαθό θεωρείται επαρκώς τροποποιημένο σε χώρα της ΕΕ ή εταίρο, όταν η δασμολογική του κατάταξη αλλάζει σε σύγκριση με τη δασμολογική κατάταξη των μη καταγόμενων υλών που χρησιμοποιούνται στο προϊόν.
Σχετικό περιεχόμενο: