iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.
iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.



Link to original content: https://tr.wikipedia.org/wiki/Boromir
Boromir - Vikipedi İçeriğe atla

Boromir

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Boromir
J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreninde karakter
Unvanı/Diğer adıAk Kule'nin Kaptanı ▬ Başkomutan ▬ Ak Kule'nin Yüksek Muhafızı ▬ Gondor'un Vekilharç Prensi
İsminin anlamı"inançlı mücevher"
Irkıİnsan
Silahıkılıç, kalkan, ak borozan
Doğum tarihiÜ.Ç. 2978
Ölüm tarihiÜ.Ç. 26 Şubat 3019
ÜlkesiGondor
Bahsedildiği
kitap(lar)
Yüzük Kardeşliği
İki Kule
Boromir

Boromir J. R. R. Tolkien'in hayalî Orta Dünya evreninde bir karakterdir.[1]

Babası Gondor Vekilharcı ve lordu Ecthelion oğlu Denethor, annesi Dol Amroth prensi Adrahil'in oğlu İmrahil'in kızkardeşi Finduilas'tır.[1] Kendisinden 5 yaş küçük bir erkek kardeşi vardır:(Faramir).Dunedain soyundan geldiği bilinir,isminin anlamı yüksek elfçede "inançlı mücevher" anlamına gelir.[1]

Boromir Minas Tirith'in komutanıdır, şehrini Sauron'un güçlerinden başarıyla korumuştur.[2] Osgiliath'ta kardeşi Faramir Mordor saldırılarına direnirken yardıma gider ve Cadı Kral'ın ordularını mağlup ederek Cadı Kral'ı Mordor'a sürer.[1]

Osgiliath zaferinden sonra birçok rüya görür. Bu rüyalar yüzük taşıyıcısı, Tek Yüzük ve Isildur'un varisi ile ilgili şifreler içerir. Boromir bu rüyalardan yola çıkarak kafasındaki soruların cevabını bulmak için Minas Tirith'den 3018'in 4 Temmuz günü Ayrıkvadi'ye Elrond'u görmek üzere halkı için tüm tehlikeleri göze alarak yola çıkar. Çünkü gördüğü rüyalar halkını tehdit eden Tek Yüzük'le ilgilidir. Gerekirse halkı için Tek Yüzük'ü Minas Tirith'e getirmeye hazırdır.

Ayrıkvadi'ye vardığında Elrond onu da kurduğu divana çağırır ve bunun sonucunda Yüzük Kardeşliği'ne dahil olur.Yüzük'ün kullanılması gerektiğini savunur,ama konsey Yüzük'ün yok edilmesi kararını alır ve Mordor'daki Hüküm Dağı'nda yüzüğü yol etmek üzere yola çıkarlar.

Yüzük Kardeşliği kafilesi ile Caradhras dağındaki Kızılboynuz Geçidi'nden geçmeye çalışırlar. Burada hobbitleri taşıma ve yolu açma görevini o ve Aragorn almıştır. Çünkü grubun bedence en güçlü üyesi o ve Aragorn'dur. Caradhras'a gelmeyi öneren kişi Aragorn'dur.

Buradan geçemeyince Gimli'nin önerisi olan Moria Madenleri'ne girerler ve burayı daha önceden işgal ederek buradaki bütün cüceleri öldürmüş olan goblinlerin saldırısına uğrarlar. Gandalf, Balrog ile köprüde karşılaştığı zaman Aragorn ile birlikte Gandalf'a yardıma gitmek ister. Ama Gandalf, Aragorn ile Boromir'i korumak için köprüyü kırarak balrog ile kendisini uçuruma atar.

Buradan çıkarak Aragorn'un liderliğinde Lothlórien Ormanı'na gelirler. Legolas buraya gelmekte çok ısrar etmiştir. Çünkü Moria goblinleri peşlerindedir ve bir yere sığınmaları gerekiyordur. Burada karşılaştıkları elfler; Haldir, Rumil ve Orophin ile birlikte Moria goblinlerini tuzağa düşürüp alt ederler. Elfler, Kardeşlik'i Galadriel ile Celeborn'un krallığına getirirler. Burada Boromir, Kraliçe Galadriel'den altın bir kemer hediyesi alır ve kafileye de kayıklar verilir. Çünkü bir süre nehir yoluyla gitmeleri gerekiyordur. Kayıklar Amon Hen'de konaklarlar.

Boromir'e göre halkının tek kurtuluş yolu tek yüzüğün Minas Tirith'e gelmesidir. Nitekim bu arzusuna yenik düşer. Amon Hen'de Frodo'dan yüzüğü ödünç ister. Onu, yüzüğü Minas Trith'e getirmesi için ikna etmeye çalışır. Ama Frodo kabul etmeyince sinirlenir ve yüzüğü almaya kalkışır. Frodo yüzüğü takarak kaçar.

Aynı yerde urukhai saldırısına uğrayan kardeşlik üyeleri hobbitler; Merry ve Pippin'e yardıma gider. Parth Galen yakınlarında saldıran urukların amacı, yüzüğü buçukluklardan almaktır. Oysa yüzük taşıyıcısı Frodo, yaveri Sam ile yüzüğü yok etmek için Mordor'a yola çıkmışlardır bile...

Boromir, Gondor'un Borusunu yardım gelme umuduyla çalar. Boru çaldığı sırada Frodo ve Sam kendilerine farklı bir yol çizmiştir. Mordor'a gitme kararı almışlardır. Legolas ve Gimli çok uzaktadırlar ve onlar da ork öldürüyorlardır. Aragorn ise Frodo ve Sam'i arıyordur.

Tüm uruklar, boru sesini duyunca Boromir'e yüklenirler. Boromir yüzlerce urukla birden başa çıkamaz Ama yine de elinden geldikçe savaşır. 20 kadar uruk öldürür. Lurtz(Bu karakter J. R. R. Tolkien tarafından hiçbir yerde telaffuz edilmemiştir) liderliğindeki uruklar yaya olarak yenemeyeceğini anladıkları Boromir'i ok yağmuruna tutarlar. Boromir; kalkanı parçalanmış, kılıcı kabzasına yakın bir yerden kırılmış, borusu ortadan kesilmiş ve vücuduna birçok ok saplanmış şekilde bir ağaca yaslanır ve hobbitlerin kaçırıldığını izlemek zorunda kalır. Merry, Boromir'i etkisiz bırakan urukların birkaçını öldürür ama Pippin de Merry de orklar tarafından etkisiz hale getirilip elleri bağlanır ve ormanın derinliklerine götürülür.

Aragorn geldiğinde çok geçtir. Boromir ölüyordur. Boromir'in görevini üstlenerek Gondor'a dönüp Gondor'u kurtaracağına ama önce hobbitleri kurtaracağına söz verir. Boromir'in yüzüğü almaya çalıştığını ama artık pişman olduğunu öğrenir ve bunu uzun bir süre sır olarak saklar. Legolas ve Gimli geldiğinde Boromir çoktan ölmüştür. Legolas, Gimli ve Aragorn; Boromir'in kahramanlığına ve şanına yaraşır bir şekilde cenaze töreni düzenlemek isteseler de buna vakitleri yoktur. Merry ile Pippin'i kaçıran orakları izlemek zorundadırlar. Bu nedenle onu Lothlorien'de kendilerine verilen elf kayıklarından birine yatırırlar. Kılıcı, kalkanı, borusu ve altın kemeri üzerinde olmak üzere öldürdüğü tüm orkların miğferlerini Boromir'in ayaklarının dibine dökerek Boromir'i, Üçüncü Çağ 26 Şubat 3019'da Anduin Nehri'ne emanet ederler.

Daha sonra Faramir aynı ayın 29'unda -nehir boyunca güneye sürüklenmiş olan- Boromir'in cenaze kayığını görür. Faramir; Boromir'in borusunu, babasına kara haberi vermek için alır fakat kayığı bırakır. Derler ki Boromir'in cenaze kayığı Anduin'den, denize kavuşmuştur...

  1. ^ a b c d Kocher, Paul H. (1980). A reader's guide to The Silmarillion. Boston: Houghton Mifflin. ISBN 0-395-28950-5. 
  2. ^ Bates, Brian (2002). The real Middle-Earth: magic and mystery in the Dark Ages. Londra: Sidgwick & Jackson. ISBN 0-283-07353-5.