Atalar (Kutsal Kitap)
Atalar ya da Kutsal Kitap'taki ifadesiyle Patrikler (İbranice: אבות Avot veya Abot, tekil İbranice: אב Ab) Kutsal Kitap'ın dar tanımıyla, İbrahim, oğlu İshak ve İshak'ın oğlu ve aynı zamanda İsraillilerin atası olan İsrail olarak da adlandırılan Yakup için kullanılan bir ifadedir. Bu üç figür topluca atalar (patrik) olarak anılır ve yaşadıkları dönem atalar çağı olarak bilinir.
Yahudi, Hristiyan ve İslam geleneğine göre atalar, maderşahiler (Sare, Rebeka ve Lea) olarak bilinen ilk eşleriyle birlikte, üç din tarafından kutsal olarak kabul edilen bir yer olan Atababalar Mağarası'nda gömülü olduğu kabul edilir. Yakup'un diğer karısı Rahel'ın, Beytüllahim yakınlarındaki Rahel'ın Türbesi olarak bilinen yerde medfun olduğuna inanılır.
Daha yaygın olarak, atalar terimi, Adem ve İbrahim arasındaki yirmi erkek ata figürüne atıfta bulunmak için kullanılabilir. Bunlardan ilk on tanesi Tufan'dan önce geldikleri için tufan öncesi atalar olarak adlandırılır.
Yaşam süreleri
[değiştir | kaynağı değiştir]Yaratılış Kitabı'nın Masoretik Metninde atalar için öne sürülen yaşam süreleri şöyledir: Âdem 930 yıl, Şit 912, Enos 905, Kenan 910, Mahalalel 895, Jared 962, Hanok 365 (ölmedi, Tanrı katına yükseltildi), Matuşelah 969, Lamik 777, Nuh 950.[1] Aşağıdaki alıntıda dikkat çekileceği üzere, Yaratılış Kitabı'nda ifade edilen yaşam sürelerinin şaşırtıcı kronolojik sonuçları vardır.
“ | Atalara atfedilen uzun yaşam süreleri, dikkat çekici eşzamanlılıklara ve tekrarlara neden olur. Âdem, neslinin dokuzuncu kuşaktan üyesi olan Lamik'in doğumunu görecek kadar yaşadı; Şit, Hanok'un göğe yükselişini görecek kadar yaşadı ve Nuh'un doğumundan kısa bir süre önce öldü. Nuh, İbrahim'in büyükbabası Nahor'dan daha uzun yaşadı ve İhbrahim altmış yaşında iken öldü. Nuh'un oğlu Sam, İbrahim'den bile daha uzun yaşadı. Esav ve Yakup doğduğunda o hâlâ hayattaydı![2] | „ |
Renk kodlarının açıklamaları:
- Septuaginta'da kaydedilmiş olan yaşam süreleri: Siyah (▄▄) ve gri (▄▄)
- Peshitta'da kaydedilmiş olan yaşam süreleri: Altın (▄▄) ve sarı (▄▄)
- Masoretik Metin'de kaydedilmiş olan yaşam süreleri: Kızıl (▄▄) ve vermilyon (▄▄)
Maderşahiler
[değiştir | kaynağı değiştir]"Dört anne" (ארבע האמהות) olarak da bilinen maderşahiler şunlardır:[3]
Birkaç Yahudi kaynağı, Bilhah ve Zilpah'ı (Yakup'un cariyeleri) da maderşahiler arasında listeler ve toplam maderşahi sayısı altıya çıkar.[4]
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ "Ages of the patriarchs in Genesis". 22 Ekim 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi.
- ^ Von Rad, G. (trans Marks, J. H.) (1961). Genesis - a commentary. Philadelphia: Westminster Press.
- ^ Babylonian Talmud, Brachot 16b
- ^ For example Esther Rabbah 1:12