Kestirmeler’de Eğer işlemlerini kullanma
Belirli koşulların karşılanıp karşılanmadığını kontrol eden ve sağlanan koşula göre farklı şekilde çalışan bir kestirme oluşturmak için Eğer işleminden (koşullu işlem olarak da bilinir) yararlanın. İşlemler, yalnızca kestirme çalıştırıldığında durumu bilinen koşullara bağlı olarak işlemlerinizin izleyebileceği farklı yolları oluşturma esnekliği sağlar.
Basitçe ifade etmek gerekirse Eğer işlemi, kestirmede şunları belirtmenizi sağlar: Koşul doğru ise bunu, değilse şunu yap. Her sonuç için farklı işlem dizileri çalıştırılır.
Giriş olarak işleme geçirilen içeriğin, belirli bir koşulu karşılayıp karşılamadığını test etmek için Eğer işleminden yararlanabilirsiniz. Örneğin önceki bir işlemden alınan web sayfasının “köfte” sözcüğünü içerdiğini doğrulamak için Eğer işleminden yararlanabilirsiniz.
Not: Giriş ve çıkış kavramına aşina değilseniz Kestirmelerin nasıl çalıştığına giriş konusuna bakın.
Kestirmenize yerleştirilen Eğer işlemleri üç işaretten (kestirme düzenleyicideki etiketler) oluşur: Eğer, Aksi halde ve Son Eğer.
Eğer işaretinde Giriş ve Koşul parametrelerini ayarlayabilirsiniz. Bir değişken seçmek için Giriş parametresine dokunun. (Bu değişkenin içeriği Eğer karşılaştırması için kullanılır.) Sonra bir koşul seçmek için Koşul’a dokunun. (Kullanılabilecek koşullar giriş türüne bağlıdır.) Metin girişlerinin “eşit”, “eşit değil” ve “içeriyor” gibi koşulları vardır. Sayı girişlerinin “büyük”, “küçük” veya “aralığında” gibi koşulları vardır.
Not: Bir Eğer işlemi, Giriş parametresini kendinden önceki işlemin çıkışına ayarlamaya çalışır.
Değişkende değişiklik yapabileceğiniz bir düzenleyici göstermek için giriş değişkenine dokunun. Değişkeni silip farklı bir giriş seçmek için Temizle’ye dokunun. İsterseniz değişkene dokunup basılı tutabilir ve Temizle’ye de dokunabilirsiniz.
Değişken düzenleyicinin içinde, karşılaştırılacak bir değer seçebilirsiniz. Örneğin bir Hava Durumu değişkeni için Yüksek sıcaklığı seçebilirsiniz. Daha fazla bilgi için Kestirmeler’de değişkenleri ayarlama konusuna bakın.
Eğer işleminin iki olası sonucu bulunduğundan (koşul doğrudur veya koşul yanlıştır), işlemleri iki yola yerleştirebilirsiniz. Kestirme çalıştırıldığında doğru koşulu, girişin Eğer’den hemen sonra ilk işleme geçirilmesini sağlar. Yanlış koşulu ise girişin Aksi halde işaretinin ardından ilk işleme geçirilmesine yol açar.
Eğer veya Aksi halde durumunda çıkış üreten son işlem, içeriğini çıkış olarak Son Eğer işareti üzerinden geçirir (çıkış, “Eğer Sonuçları” adlı Sihirli Değişken olarak alınabilir). Yani Eğer işleminin yollarındaki son işlem, işlemin çıkışını tümüyle etkiler.
İpucu: Kestirmenizde daha ileri düzey bir karar ağacı yaratmak için Eğer işlemlerini iç içe yerleştirebilirsiniz: Kestirme düzenleyicide, ikinci Eğer işlemini birinci Eğer işleminin alt kısmıyla çakışacak şekilde sürükleyin. İkinci Eğer işlemi, birinci Eğer işleminin altında iç içedir (girintilenmiştir).