Ergonomi bilgileri
Çalışma alanınızı nasıl düzenleyeceğinizi ve aygıtlarınızı güvenli biçimde nasıl kullanacağınızı öğrenin.
Hareketsiz kalmayın
Nerede olursanız olun, sürekli olarak rahat bir pozisyonda kalmak için duruşunuzu sık sık kontrol etmeyi unutmayın. Şunları kontrol edin:
Başınızı ve boynunuzu ortada ve nötr pozisyonda tutun. Aşağı doğru bakmamak için aygıtınızı biraz yukarı kaldırmanız gerekebilir.
Vücudunuzu döndürmeye veya çevirmeye çalışmayın. Yapmakta olduğunuz işi görmek için aşağıya bakmanız gerekiyorsa sık sık pozisyon değiştirmeye çalışın.
Omuzlarınızı serbest bırakın, kaldırmayın.
Omurganızın ve belinizin duruş şeklini nötr pozisyonda tuttuğunuzu kontrol etmeyi unutmayın.
Kulaklık kullanıyorsanız rahat duyabileceğiniz seviyede kalacak şekilde ayarlayın.
Mola verin
Gün boyunca ara ara kalkıp dolaşmayı, esnemeyi ve yaklaşık her saat başı yaptığınız işi değiştirmeyi unutmayın. Unutmamak için bir anımsatıcı da ayarlayabilirsiniz.
Aşağıda birkaç öneri bulabilirsiniz:
Her saat başı en az iki dakika ayakta durun
Gözlerinizi yeniden odaklamak için 20 dakikada bir 20 saniyede kadar yaklaşık 6 metre ileriye bakın. Gözlerinizi, uzaktaki nesnelere bakarak veya kısa süreliğine kapatarak da rahatlatabilirsiniz.
Ellerinizi değiştirin veya elinizdeki aygıtı diğer alinize alın.
Rahat bir çalışma ortamı oluşturun
Çalışma alanınızı düzenlerken aydınlatmayı, gürültü seviyesini ve vücudunuzun hizalamasını kontrol edin. Her şeyin size uygun olduğundan emin olmak için aşağıdaki ipuçlarını kullanın.
Baş ve boyun
Ekranınızın yüksekliğini değiştirin
Ekranınızı, bakmakta olduğunuz alan kaş hizanızda veya bunun hafifçe altında olacak şekilde yükseltin veya alçaltın. Ekranınız çok aşağıdaysa altına bir stand koyarak yükseltin.
Ekranınızın mesafesini ayarlayın
Ekranı gözlerinizin rahat edeceği 50-75 cm arasındaki bir mesafeye yerleştirin. Ekranın açısını rahat edebileceğiniz biçimde ayarlayın.
Ekranınızı ortalayın
Tek bir aygıt veya ekran kullanıyorsanız bunu vücudunuzun ön kısmına ortalayın. Birden fazla ekran kullanıyor ve bir ekranı daha fazla kullanıyorsanız bu ekranı ortalayın. İki ekranı da eşit biçimde kullanıyorsanız ikisini yan yana koyup ortalayın.
Omurga ve bacaklar
Koltuğunuzu kontrol edin
Kalçanızı ve dizlerinizi aynı seviyede ve baldırlarınızı yere paralel tutmaya çalışın. Sırtınız ve baldırlarınız 90°-110° arasında bir açı oluşturmalıdır. Sırtınızda gerginlik yaratacağı için sandalyenizin kenarında uzun süre oturmaktan kaçının. Baldırlarınızdaki baskıyı hafifletmek için ayaklarınızı yere koyarak veya bir ayak standıyla destekleyin.
Otururken belinizi desteklemek için iyice arkanıza yaslanın. Konforlu, nötr oturuşunuzu koruyun ve kambur durmaktan kaçının. Belinizi bükerseniz veya uygun biçimde desteklemezseniz yorulabilirsiniz ve kaslarınız tutulabilir.
Ayakta duruş şeklinizi ayarlayın
Ayakta dururken destekleyici ayakkabılar giymeli ve dizlerinizi kilitlenmemesi için hafifçe bükmelisiniz. Ağırlığınızı eşit olarak desteklemesi için ayaklarınızı en az omuz genişliğinizde açın.
Kollar
Ön kollarınızı destekleyin
Ön kollarınızın üzerinde ellerinizle çalıştığınız yüzeye paralel duracağı ve bileklerinizin düz olacağı nötr bir pozisyon bulun. Yapabiliyorsanız ön kollarınızı kol dayanakları veya yakındaki bir yüzeyle destekleyin. Konforlu, nötr bir pozisyon bulmak için sandalyenizin, çalışma yüzeyinizin veya ayak dayanağınızın yüksekliğini değiştirin.
Omuzlarınızı ve kollarınızı gevşetin
Kollarınızın doğal biçimde durmasını sağlayın ve dirseklerinizi yan taraflarınıza yakın tutun. Omuzlarınızı, kollarınız serbestçe hareket edebilecek biçimde gevşetin.
Kulaklar
Ses yüksekliğini dikkate alın
Çevrenizde olup bitenlerin farkında olun. Etrafınızdaki gürültüyü duymamak için sesi çok fazla açmaktan kaçının. Kulaklıklarınızdaki veya hoparlörlerinizdeki ses seviyelerini kontrol edin ve kendinize uygun bir seviye seçin veya bir sınır ayarlayın.
Süre tutun
Sesi yüksek seviyede ne kadar süredir dinlediğinizi bilin. Yapabiliyorsanız ses seviyesini düşürün.
Ayarlarınızı yapın
Erişilebilirlik ayarları ses çalmayı özelleştirmenize olanak verir. Erişilebilirlik özellikleri hakkında bilgi edinin.
Gözler
Gözlerinizi yeniden odaklayın
Gözlerinizi dinlendirmek için 20 dakikada bir 20 saniye kadar 6 metre uzağa bakın. Uzaktaki bir nesneye de bakabilir veya gözlerinizi kısa bir süre kapatabilirsiniz.
Ekran parlaklığını ayarlayın
Gözlerinizi daha rahat ettirmek için ekranınızın parlaklığını değiştirerek Örneğin, akşam ekranınızın parlaklığını azaltmak, sabah ise artırmak isteyebilirsiniz.
Parlamayı azaltın
Ekranınızdaki parlamayı azaltmak için ekranın yerini ayarlayın. Hâlâ parlama görüyorsanız, etrafınızdaki aydınlatmayı gölgeliklerle, gölgelerle veya farklı aydınlatma aksesuarlarıyla değiştirin.
Yukarıda verilmiş bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve tıbbi öneri değildir. Tıbbi bir durumla ilgili sormak isteyebileceğiniz tüm sorular için daima bir doktora veya nitelikli başka bir uzmana danışın.