Safari
Safari este browserul preferat de utilizatori pentru performanțe, eficiența energetică și protecțiile inovatoare ale intimității, cum sunt cheile de logare. Bara de file, extensiile și pagina de pornire sunt disponibile pe Mac, iPhone și iPad, pentru ca dvs. să aveți aceeași variantă de Safari oriunde navigați, atât timp cât vă autentificați în iCloud cu același ID Apple.
Începeți căutarea. Începeți să scrieți un cuvânt sau o adresă de site web – Safari vă arată site‑urile web care corespund căutării, precum și site‑urile web sugerate. Sau selectați un articol preferat sau un articol vizitat frecvent din pagina de pornire din Safari. Când aveți deja un site deschis, puteți tasta criteriile de căutare în fila activă pentru a lansa o căutare nouă.
Personalizați pagina de pornire din Safari. Pagina dvs. de pornire poate afișa preferatele, articolele din lista de lecturi, un raport de confidențialitate și altele. Puteți să importați o poză proprie pentru a o utiliza ca imagine de fundal sau să alegeți unul dintre fundalurile furnizate. Partajați pagina de pornire pe toate dispozitivele. Pentru a configura opțiunile pentru pagina de pornire, faceți clic pe în partea dreaptă jos a paginii de pornire.
Vedeți mai multe pagini web într-o singură fereastră. Faceți clic pe la extremitatea din dreapta a barei de file sau apăsați Comandă-T pentru a deschide o filă nouă, apoi introduceți o adresă. Filele se redimensionează dinamic când modificați dimensiunea ferestrei.
Vizualizați rapid conținutul filei. Favicoanele – pictograme sau logouri asociate cu un site web – de pe file vă permit să identificați pagina web dintr‑o privire. Țineți cursorul peste o filă pentru a vedea o previzualizare a conținutului paginii web.
Vizualizați bara laterală. Faceți clic pe pictograma Bară laterală pentru a vedea bara laterală, de unde puteți gestiona grupurile de file, favoritele, lista de lectură și linkurile “Partajate cu dvs.”. De asemenea, puteți extinde grupurile de file pentru a vedea toate filele dintr‑un grup făcând clic pe lângă Grupuri de file, în bara laterală.
Organizați cu Grupuri de file. Când vă documentați pentru un proiect sau pentru o vacanță, puteți să deschideți mai multe file, apoi să le salvați și să le organizați în grupuri. Când bara laterală este deschisă, faceți clic pe butonul Adaugă grup de file și alegeți opțiunea Grup de file nou pentru a crea un grup din filele deschise deja. Puteți alege opțiunea Creați un grup de file gol și căuta file de adăugat într-un grup de file. Grupurile de file sunt salvate și vizibile în bara laterală. Comutați între grupurile de file utilizând bara laterală sau meniul pop-up dacă bara laterală este ascunsă.
Colaborați la grupuri de file. Puteți trimite o invitație de colaborare la un grup de file în Mesaje și toate persoanele din conversație sunt adăugate automat la grupul de file. În bara laterală, faceți clic pe lângă grupul de file pe care doriți să îl partajați, alegeți Partajează grupul de file, apoi faceți clic pe Mesaje. Odată ce ați partajat un grup de file, colaboratorii pot adăuga propriile file și puteți vedea ce pagină vizualizează în prezent ceilalți, când vă aflați în grupul de file.
Notă: Grupurile de file sunt disponibile pe toate dispozitivele care sunt conectate la iCloud cu același ID Apple, astfel încât să aveți acces la filele dvs. de oriunde.
Filtrați navigarea cu un mod de concentrare. Configurați grupurile de file la un anumit mod de concentrare pentru a vă organiza navigarea. De exemplu, separați filele pe care le utilizați pentru serviciu de cele pe care le utilizați în mod obișnuit. Selectați meniul Apple > Configurări sistem, apoi faceți clic pe Concentrare în bara laterală. Selectați un mod de concentrare în partea din dreapta, faceți clic pe și alegeți Adaugă un filtru sub Filtre de concentrare. Pentru a afla mai multe despre adăugarea și personalizarea unui mod de concentrare, consultați Configurarea unui mod de Concentrare pe Mac.
Protejați‑vă datele cu chei de logare. Cheile de logare vă permit să vă autentificați în siguranță față de phishing și de scurgerile de date și să utilizați Touch ID sau Face ID în locul unei parole. Cheile de logare funcționează și pe dispozitive care nu sunt marca Apple. Când utilizați chei de logare, acestea sunt salvate în portcheiul dvs. iCloud și, datorită criptării end-to-end, acestea sunt chiar mai sigure decât autentificarea cu doi factori.
Pentru a utiliza chei de logare, trebuie să aveți activată opțiunea Parolă și portchei în configurările iCloud. Când vă autentificați pe un site web, alegeți să salvați o cheie de logare pentru site‑ul respectiv. Pentru a vă autentifica, puteți utiliza Touch ID sau iPhone‑ul sau iPad‑ul dvs. Pentru a afla mai multe despre configurarea și utilizarea cheilor de logare, consultați Autentificarea într-un cont pe Mac folosind o cheie de logare.
Partajate cu dvs. Când prietenii din contactele dvs. partajează cu dvs. articole interesante, rețete și alte linkuri în aplicația Mesaje, acestea apar automat în secțiunea “Partajate cu dvs.” pe pagina de pornire Safari și în bara laterală. Articolele găsite în Safari și News apar în barele laterale ale ambelor aplicații, pentru ca dvs. să le puteți citi unde preferați.
Descoperiți extensiile. Extensiile adaugă funcționalitate în Safari pentru personalizarea experienței dvs. de explorare. Puteți să găsiți extensii care blochează reclame, găsesc cupoane, corectează greșeli gramaticale și salvează rapid conținut din site-urile dvs. web preferate. Selectați Safari > Extensii Safari pentru a vizualiza categoria de extensii în App Store, care include extensii Safari evidențiate și categorii (Navigați mai bine, Citiți cu ușurință, Top aplicații gratuite etc.). După ce obțineți extensiile, activați‑le în configurările Safari. Selectați fila Extensii, apoi faceți clic pe casetele de validare pentru activarea extensiilor.
Luați notițe pe o pagină web. Evidențiați text și luați notițe direct pe o pagină web cu funcționalitatea Notiță rapidă, astfel încât notițele dvs. să fie salvate pentru următoarea vizită. Faceți clic pe butonul Partajați pentru site-ul web și alegeți Adaugă o notiță rapidă. Deschideți și vizualizați notițele rapide salvate din bara laterală Notițe sau reveniți la site-ul web și apăsați pe miniatura notiței salvate pentru a o deschide.
Navigați privat și în siguranță pe web. Safari actualizează automat la HTTPS site-urile pe care le vizitați și vă avertizează când vizitați un site web care nu este sigur sau care poate încerca să vă păcălească să partajați date personale. De asemenea, vă protejează de urmărirea pe site‑uri multiple, prin identificarea și eliminarea datelor pe care urmăritorii le lasă în urmă. Safari vă solicită permisiunea înainte de a permite ca o rețea de socializare să vadă ce activități efectuați pe site-uri terțe. În plus, Safari vă protejează de urmărirea web, făcând Mac-ul dvs. mai greu de identificat. Împiedicarea inteligentă a urmăririi oprește urmăritorii să vă creeze un profil utilizând adresa dvs. IP.
Ascundeți adresa dvs. de e-mail. Cu un abonament iCloud+, puteți crea o adresă de e-mail unică și aleatorie oricând aveți nevoie (de exemplu, atunci când completați un formular pe un site web), fără limită a numărului de adrese pe care le puteți utiliza. Când creați o adresă Mascare e‑mail pentru un site, orice e-mail trimis la adresa respectivă este redirecționat la adresa dvs. personală de e-mail. Puteți primi mesaje e-mail fără a fi necesar să partajați adresa dvs. de e-mail reală și puteți dezactiva oricând o adresă Mascare e‑mail. Consultați Crearea unei adrese de e-mail unice, aleatorii cu Mascare e‑mail în iCloud+.
Vizualizați un raport de confidențialitate. Pentru a înțelege mai bine cum tratează site‑ul intimitatea dvs., faceți clic pe butonul Raport de confidențialitate în stânga filelor active pentru a vizualiza urmăritorii pe site‑uri multiple pe care Safari îi blochează pe fiecare site web. Faceți clic pe pentru a vedea un raport de confidențialitate cu mai multe detalii despre urmăritorii activi ai unui site.
Traduceți pagini web. Puteți traduce instantaneu pagini web întregi în Safari. Când ajungeți pe o pagină pe care Safari o poate traduce, vedeți un buton pentru traducere în câmpul pentru adresa site‑ului web. Faceți clic pe butonul respectiv pentru a traduce dintr‑o limbă în alta. Butonul își schimbă culoarea pentru a arăta când o pagină web a fost tradusă.
Notă: Funcționalitățile de traducere nu sunt disponibile în toate regiunile sau limbile. Puteți găsi o listă a limbilor disponibile la Safari: Traducerea paginilor web.
Aflați mai multe. Consultați Manualul de utilizare Safari.