Partajarea ecranului altui Mac
Pe Mac, utilizați aplicația Partajare ecran pentru a vizualiza și a controla ecranul unui alt Mac din rețeaua dvs.
Înainte de a începe
Asigurați-vă că Mac-ul pe care doriți să îl accesați are funcționalitatea Partajare ecran activată în Configurări sistem. Consultați Activarea sau dezactivarea partajării ecranului Mac-ului.
Deschiderea aplicației Partajare ecran pe Mac
Pe Mac, faceți clic pe în Dock.
Scrieți “Partajare ecran” în câmpul de căutare.
Faceți clic pe pictograma Partajare ecran .
Aplicația Partajare ecran se află în dosarul /Aplicații/Utilitare.
Începerea unei sesiuni de partajare a ecranului
Accesați aplicația Partajare ecran de pe Mac.
Efectuați una dintre următoarele acțiuni:
Faceți clic pe Rețea în bara laterală, deplasați cursorul peste computerul pe care doriți să îl accesați, apoi faceți clic pe Conectează.
Faceți clic pe “Toate conexiunile” în bara laterală, deplasați cursorul peste computerul pe care doriți să îl accesați, apoi faceți clic pe Conectează.
Faceți clic pe în bara de instrumente, introduceți un nume de gazdă sau un cont Apple, apoi faceți clic pe Conectează.
Dacă vi se solicită, introduceți un nume de utilizator și parola, apoi faceți clic pe Autentificare.
Dacă se afișează fereastra Selectați tipul de partajare a ecranului, selectați Standard sau Performanță înaltă (disponibilă pe computerele Mac cu cip Apple și macOS Sonoma 14 sau o versiune ulterioară). Dacă ați selectat Performanță înaltă, faceți clic pe meniul pop-up Tip monitor, alegeți unul sau două afișaje virtuale, apoi faceți clic pe Continuă.
După conectarea cu succes la un alt computer, informațiile de conectare sunt salvate în “Toate conexiunile”, pentru a vă putea conecta mai rapid data viitoare. Consultați Modificarea configurărilor pentru conexiunea de partajare a ecranului.
Pentru a încheia o sesiune de partajare a ecranului, selectați Fereastră > Conexiuni, deplasați cursorul deasupra sesiunii active, apoi faceți clic pe Deconectează.
Ajustarea configurărilor afișajului virtual
Puteți ajusta aranjarea, rezoluția și profilul de culoare pentru fiecare afișaj virtual.
Notă: afișajele virtuale sunt disponibile numai cu conexiuni “Performanță înaltă”.
Pe Mac, inițiați o sesiune de partajare a ecranului cu un alt Mac din rețeaua dvs.
În fereastra de partajare a ecranului pentru Mac‑ul de la distanță, alegeți meniul Apple > Configurări sistem, apoi faceți clic pe Afișaje în bara laterală. (Ar putea fi necesar să derulați în jos.)
Dacă aveți două afișaje virtuale, efectuați oricare din următoarele acțiuni.
Faceți clic pe meniul pop-up “Utilizează ca”, apoi alegeți cum doriți să vizualizați afișajul virtual (afișaj principal, afișaj extins sau oglindă).
Faceți clic pe butonul Aranjare, apoi trageți afișajele virtuale în pozițiile dorite.
Pentru a configura rezoluția ecranului, alegeți una dintre următoarele opțiuni:
Activați “Rezoluție dinamică”.
Rezoluția dinamică realizează potrivirea automată la dimensiunea ferestrei de partajare a ecranului.
Selectați o rezoluție de afișare.
Pentru a schimba profilul de culoare, faceți clic pe meniul pop-up “Profil de culoare”, apoi alegeți o opțiune.
Pentru a ajusta automat ecranul să afișeze conținut HDR, activați Gamă dinamică înaltă.
De asemenea, puteți utiliza bara de instrumente din fereastra de partajare a ecranului pentru a activa sau dezactiva Rezoluție dinamică și HDR .
Modificarea configurărilor de partajare a ecranului
Atunci când partajați ecranul altui Mac, puteți să stabiliți configurările de partajare a ecranului pentru a ajusta dimensiunea și calitatea ecranului partajat.
Pe Mac, inițiați o sesiune de partajare a ecranului cu un alt Mac din rețeaua dvs.
Selectați Partajare ecran > Configurări, apoi configurați următoarele opțiuni:
Sub Afișaj, Selectați “Scalează la spațiul disponibil” sau “Afișează dimensiune completă”, în funcție de dimensiunea ecranului și de cât de mult din ecranul total doriți să utilizați pentru ecranul partajat. Această opțiune va schimba modalitatea viitoare implicită de partajare ecrane pentru computerele la care nu ați fost încă conectat. Pentru a schimba scala în uz, Alegeți Vizualizare > Dezactivați Scalarea sau Vizualizarea > Activați Scalarea.
Sub Afișaj, selectați opțiunea "Derulare ecran" pentru a determina cum se comportă fereastra de partajare a ecranului atunci când deplasați cursorul. Pentru a decide ce opțiune doriți, selectați-o pe fiecare pentru a o încerca și deplasați cursorul în fereastră.
Sub Calitate, selectați “Adaptează calitatea la condițiile de rețea” pentru a vizualiza ecranul partajat mai rapid sau “Afișează ecranul la calitate maximă” pentru a vizualiza ecranul partajat cu mai multe detalii în cazul utilizării partajării Standard a ecranului. Această opțiune va schimba modalitatea viitoare implicită de partajare ecrane pentru computerele la care nu ați fost încă conectat. Pentru a schimba calitatea curentă, alegeți Vizualizare > Calitate adaptivă sau Vizualizare > Calitate integrală.
Sub Utilizatori blocați, faceți clic pe meniul pop-up “Permiteți solicitări de partajare a ecranului de la”, apoi selectați o opțiune. Puteți acorda permisiunea tuturor persoanelor care încearcă să se conecteze la computer utilizând un cont Apple sau doar contactelor dvs.
Pentru a bloca anumite conturi Apple să vă trimită solicitări pentru a vă partaja ecranul sau a le vizualiza ecranul, faceți clic pe , introduceți contul Apple al utilizatorului, apoi faceți clic pe Blochează. Pentru a debloca un utilizator, selectați-l dintr-o listă și faceți clic pe .
Configurarea opțiunilor de vizualizare în timpul partajării ecranului altui computer
Când partajați ecranul altui Mac, opțiunile de vizualizare depind de conexiunea la rețea și de dimensiunea ecranului pe care îl partajați.
Pe Mac, inițiați o sesiune de partajare a ecranului cu un alt Mac din rețeaua dvs.
Din meniul Vizualizare, configurați următoarele opțiuni:
Afișează bară file: Utilizați această opțiune pentru a afișa sau ascunde bara de file.
Activează/Dezactivează redimensionare la scară: Când este activată redimensionarea la scară, tot ecranul Mac-ului partajat este afișat pe ecranul dvs. Când este dezactivată redimensionarea la scară, ecranul partajat este afișat la dimensiune completă și poate fi necesar să derulați pentru a vedea tot ceea ce se află pe ecranul partajat.
Activează sau dezactivează rezoluția dinamică: Dacă rezoluția dinamică este activată, dimensiunea afișajului virtual al Mac‑ului pe care îl controlați se potrivește cu dimensiunea ferestrei de partajare a ecranului. Rezoluția dinamică este disponibilă numai când utilizați un afișaj virtual într‑o conexiune “Performanță înaltă”.
Activează sau dezactivează gama dinamică înaltă: Compatibilitatea cu modul de referință Gamă dinamică înaltă (HDR) este disponibilă numai într‑o conexiune“Performanță înaltă” a ecranului, de la un Mac de vizualizare care are un afișaj capabil să prezinte conținut HDR și dacă preconfigurarea HDR corectă este selectată.
Comută la modul observare/Mod solicitare control: În Modul observare, puteți vedea ce se întâmplă pe ecranul partajat, dar nu puteți controla cursorul, mișca ferestre, deschide și închide documente sau executa alte sarcini. Dacă observați OS X 10.9 sau ulterior, puteți face clic și apoi să-l mențineți pentru a evidenția locul în care cursorul se află pe ecran. În Modul controlare, controlați ecranul partajat.
Zoom înainte sau Zoom înapoi: Ajustați nivelul de zoom.
Calitate adaptivă: Utilizați această opțiune în cazul în care Mac-ul este conectat la o rețea mai lentă. Calitatea adaptivă se modifică în funcție de viteza rețelei. Calitatea adaptivă este disponibilă numai într‑o conexiune Standard.
Calitate integrală: Utilizați această opțiune în cazul în care Mac-ul este conectat la o rețea rapidă și doriți ca ecranul să fie la rezoluția maximă. Calitatea integrală este disponibilă numai într‑o conexiune Standard.
Afișați pe tot ecranul: Fereastra de partajare a ecranului se extindere pentru a umple ecranul. Pentru a vedea bara de instrumente și meniurile, deplasați cursorul în partea superioară a ecranului.
Afișaje: Dacă Mac-ul al cărui ecran pe care îl partajați are mai multe afișaje, puteți alege afișajul pe care doriți să-l vizualizați.
Majoritatea opțiunilor descrise mai sus sunt disponibile și în bara de instrumente din fereastra de partajare a ecranului. Pentru a schimba articolele afișate în bara de instrumente, alegeți Vizualizare > Personalizare bară de instrumente, apoi trageți butoanele în interiorul sau în afara barei de instrumente.
Partajarea conținutului din Clipboard cu alt Mac
Când partajați ecranul unui computer cu alt computer, puteți să transferați informațiile de pe clipboardurile celor două computere. De exemplu, puteți face una dintre următoarele acțiuni:
Copiați text și imagini din documente de pe un Mac și să le lipiți în documente de pe altul.
Selectați și trageți text și imagini de pe un Mac pe altul.
Copiați un link din browserul web și lipiți-l într-un browser web de pe celălalt Mac.
Copiați text dintr-un document de pe un Mac și plasați-l pe desktopul celuilalt Mac pentru a crea un decupaj.
Pe Mac, inițiați o sesiune de partajare a ecranului cu un alt Mac din rețeaua dvs.
Selectați Editare > Utilizează clipboardul partajat, astfel încât în dreptul opțiunii să apară o bifă.
Notă: funcționalitatea Clipboard universal nu este disponibilă în timpul unei sesiuni active de partajare a ecranului.
Trimiterea fișierelor în timpul partajării ecranului altui computer
Când partajați ecranul unui computer cu alt computer, puteți să transferați fișiere între cele două computere.
Pe Mac, inițiați o sesiune de partajare a ecranului cu un alt Mac din rețeaua dvs.
Efectuați oricare dintre următoarele acțiuni:
Copiați un articol pe celălalt Mac: Selectați un fișier sau un dosar de pe Mac, apoi trageți‑l în fereastra de partajare a ecranului.
Copiați un articol pe Mac‑ul dvs.: Selectați un fișier sau un dosar din fereastra de partajare a ecranului, apoi trageți‑l într‑un dosar de pe Mac‑ul dvs.