Ull sammenlignes ofte med syntetiske fibre. Dette gjøres fordi polyester er den største av tekstilfibrene, mens akryl er den som brukes mest i direkte etterligninger av ull, for eksempel er «vegansk ull» laget av akryl. I praksis er dermed syntetiske materialer alternativet til ull. Polyester er den fiberen som den globale mote- og sportsindustrien fremholder som et av de grønnere alternativene. De mener at alpakka har langt større miljøbelastning enn polyester, og at ull også har mer enn dobbelt så høy miljøbelastning. Dette er et standpunkt med store konsekvenser og et standpunkt som vekker motstand. Det er derfor nødvendig å forstå hvordan de kommer frem til dette.
I sammenligninger av miljøbelastninger mellom produkter brukes et verktøy som kalles LCA, en forkortelse for Life Cycle Assessment, livssyklusanalyse. Dette er en metode for å skape et helhetsbilde av hvor stor den totale miljøpåvirkningen er under et produkts livssyklus fra råvareutvinning, via produksjonsprosesser og bruk, til avfallshåndtering, inklusive all transport og all energibruk i mellomleddene. For klær er det utarbeidet få livssyklusanalyser, og de inkluderer som regel ikke alle faser, slik de burde. De tar ikke høyde for de store forskjellene det er i produksjonen av naturfiber som ull i ulike land.
Basert på det som finnes av livssyklusanalyser, er det utviklet sammenligningsredskaper. Det største er utviklet av Sustainable Apparel Coalition (SAC) – en sammenslutning av alle de største produsentene av mote- og sportsklær globalt. Higg Index er nå privateid av Higg Co., og mye av informasjonen er ikke offentlig tilgjengelig. I Higg Index rangeres ull fra sau og alpakka som klima- og miljøverstinger, sammen med silke, mens de syntetiske materialene tillegges lav belastning.
Det er flere feil og mangler ved disse analysene. Negative sider ved plast, slik som at materialet ikke er nedbrytbart eller fornybart, er ikke regnet med. Analysen baseres ikke på en såkalt «full LCA», og dermed er problemene som de syntetiske fibrene skaper som avfall, ikke regnet med. Heller ikke bruksfasen er regnet inn. Fordi bruk ikke er regnet inn, er heller ikke mikroplast fra vask av syntetiske klær tatt med.
Naturmaterialer som ull har en svært variert produksjon. De tallene som er lagt inn i livssyklusanalysene, gjelder australsk merino. Dette er den største ullproduksjonen i verden, men er ikke representativ for norsk eller europeisk ull.
Beitedyr og utnyttelse av ull bidrar positivt til oppholdelse av åpne kulturlandskap og biologisk mangfold. Ullproduserende beitedyr finnes i marginale områder, mange steder driftet av urbefolkning og kvinnelige bønder fordi det oftest er de som ser ullens muligheter. Mangfoldet av husdyrraser og de landskapstypene de produseres på, eller de kulturene de er en del av, regnes ikke med som vesentlig for miljøpåvirkningen.
Det største problemet innen den globale tekstilfiberproduksjonen er overproduksjon. Mengden tekstiler på markedet har eksplodert siden 1980-tallet. Denne økningen skyldes de syntetiske fiberne, mens produksjonen av ull og andre naturfibre har holdt seg konstant.
En alternativ måte å diskutere miljø og ull på er å se på hva som kan gjøres for å forbedre miljøregnskapet i sammenheng med produksjonen og produktene, og ikke sammenligne fiber mot fiber. Vesentlige elementer vil da være en bedre ressursutnyttelse der all ull ivaretas på best mulig måte. Driftsformene kan forbedres slik at jorden lagrer CO2 og enda mer av produksjonen foregår på utmarksbeite. Produktene lages slik at de kan vare lenge og vaskes lite, og produksjonen tilvirkes nær der produktene skal brukes. Når de er utbrukte, går produktene inn i et lokalt kretsløp for gjenvinning.
Diskusjonen rundt miljøbelastningen av ull og andre naturprodukter viser at klima og miljø ikke bare er et spørsmål om CO2 og metan, men også et større spørsmål om hvordan produksjon skal organiseres. Dette omfatter spørsmål om urbefolkning, kjønn, kulturelt og biologisk mangfold samt småbønder kontra industrielt landbruk, bruken av biprodukter og ressursutnyttelse.
De verktøyene som så langt har vært utviklet, har ikke tatt høyde for at naturfibrene inngår i komplekse kulturelle og biologiske prosesser, ei heller at de er fornybare, noe syntetiske fibre ikke er. Tvert imot har verktøyene vært utviklet av en global mote- og sportsindustri, og på masseproduksjonens premisser.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.