Å dyrke planter utelukkende for pryd har vært en luksus forbeholdt personer med tid og penger til overs. I noen land var det hager med plen og prydplanter for aristokratiet. Her til lands hadde mange prestegårder rikholdige hager med både pryd- og nytteplanter. Herfra er kunnskap og frø spredt. Hvilke prydplanter som har vært mest populære har endret seg over tid, med trender og moteretninger.
På 1700-tallet hadde hager som regel en blanding av nytte- og prydplanter, med blomster, frukttrær, bærbusker og grønnsaker. Hagene var firkantede med gjerde rundt. Her til lands var det bare få personer, i hovedsak noen godseiere og prester, som hadde hager i denne perioden. Et eksempel er hagen som ble anlagt rundt baroniet Rosendal på slutten av 1600-tallet.
Alleer og dammer var vanlige i de flotteste hageanleggene fra denne perioden. Syrin, skjærsmin, roser og stauder var vanlige prydplanter. Bøndene dyrket som regel grønnsakene de spiste på åkeren, og hadde verken hage med blomster eller kjøkkenhage.
Noen hager ble anlagt i forbindelse med klostre. Her ble det dyrket grønnsaker og medisinplanter, og klosterhager kunne inneholde et rikholdig utvalg med planter. Planter kunne også spre seg fra klosterhagene.
Et eksempel er Hovedøya i Oslofjorden, der det ble anlagt et munkekloster i 1147. Hovedøya har en rik flora, og deler av den stammer trolig fra dette klosteret. Et eksempel er bulmeurt, som blant annet ble brukt som bedøvelsesmiddel.
På slutten av 1700-tallet skjedde det en endring i hva slags hager som var på moten, inspirert av den såkalte engelske landskapsstilen. Hager var ikke lenger firkantede, men skulle helst ha slyngende gangveier mellom blomsterbed og naturlig voksende trær. Dette var store parkliknende områder forbeholdt svært få personer. Eksklusive og eksotiske planter var også populære.
Senere ble hager mer og mer vanlig. Fra midten av 1800-tallet kom grønne plener og riktblomstrende bed på moten. Gressklipperen og drivhus med store glassflater stammer fra denne perioden. Samtidig kom mange nye planter til Europa, og planteforedling ble mer utbredt og systematisk. Mange nye krysninger og varianter ble avlet fram i denne perioden.
Byparker ble opprettet, og flere bøker om hagebruk ble utgitt i denne perioden. Rhododendron-samlinger ble anlagt, og blant annet georginer, petunia og krysantemum var på moten.
I de første tiårene av 1900-tallet var jugendstil på moten, og «gammeldagse» planter som hardføre stauder ble igjen populære. Riddersporer, akeleier og peoner er eksempler på dette, som gjerne hadde overlevd i hager på landet. Fra omkring 1920 ble gressplener mer dominerende, mens mengden busker og blomster ble redusert. Ulike arter mispler og berberis ble benyttet til hekker.
Flere botaniske hager har egne avdelinger med historiske planter, som inneholder prydplanter som har vært dyrket her til lands i flere hundre år. Mange av dem er fremdeles utbredt i hager, noen er mer sjeldne. Syrin, iris og daglilje er vanlige i hager fremdeles og har lenge vært dyrket som prydplanter.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.