Musikkterapi er et fag som studerer sammenhenger mellom musikk og helse. Musikkterapeuter bruker musikk til å øke livskvalitet, bedre helse og fremme utvikling hos ulike brukergrupper.
Musikkterapeutene arbeider innenfor mange fagområder. Mange arbeider i skole og barnehage med spesialpedagogiske tiltak for barn med særskilte behov. Vi finner musikkterapeuter på barneavdelinger på somatiske sykehus, hvor de gir musikktilbud til alvorlig syke barn. Noen musikkterapeuter arbeider i fengsler, og i økende grad blir musikkterapeuter knyttet til behandling og rehabilitering av rusmiddelavhengige. Psykisk helsefelt er et annet arbeidsområde, og Helsedirektoratet har gitt anbefalinger om at musikkterapi brukes i psykosebehandling. Ikke minst finner mange musikkterapeuter sitt arbeid på institusjoner for eldre, da i arbeid med demenspasienter. Musikkterapeutene er samlet i Norsk forening for musikkterapi som ble dannet i 1972.
Musikkterapeuter bruker musikk og musisering på ulike måter i sitt arbeid. For eksempel kan de bruke sang for å stimulere barns språkutvikling og evne til kommunikasjon. I arbeidet med mennesker med demens brukes musikk til å styrke minnefunksjon og identitet, og til å motvirke uro og bedre sosial samhandling. Innenfor psykisk helsefelt kan musikk tas i bruk for å bedre selvfølelse, knytte nye kontakter, være et ledd i bedringsprosesser og en hjelp til å bearbeide følelser. Forskning viser at musikkterapi gir bedre helse for mennesker med psykiske helseplager, bidrar til økt håp og motivasjon, motvirker depresjon og bedrer selvfølelse. Musikkens virkninger i terapien er godt belagt med forskning.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.