Utformingen av moskéer har utviklet seg gjennom tidene, men noen grunnelementer er felles: Moskéer er alltid vendt mot Mekka, islams helligste by. Retningen (qibla) markeres med en bønnenisje i veggen inne i moskéen (mihrab). Bønn og koranlesing inne i moskéen foregår alltid vendt mot denne. Til høyre for bønnenisjen plasseres ofte prekestolen (minbar). De store moskéene har ett eller flere tårn (minareter). Fra minareten kalles de troende til bønn. Menn og kvinner har hver sine områder i moskéen.
Ifølge islamsk tradisjon skal man ta av seg skoene utenfor moskéen. Man skal også vaske seg på en bestemt måte (wudu) før man kan be. Derfor er det fontener eller vaskeanlegg med rennende vann i tilknytning til moskéene.
Islam har ingen faste ritualer som forutsetter en helligdom. Den rituelle bønnen kan utføres hvor som helst, for eksempel på arbeidsplassen eller hjemme. Det er imidlertid vanlig at fredagsbønnen utføres i fellesskap i moskéen. I muslimske land har alle større byer en sentralt beliggende moské som skal samle alle voksne muslimske menn til felles bønn og preken (khutba) hver fredag. En slik moské kalles en masjid al-juma’, fredagsmoské.
Moskéens tradisjonelle rolle har vært å forene religionen med det verdslige (din wa dunya). Den er en arena for kommunikasjon og et viktig samlingssted, særlig for menn, der det gjerne diskuteres for eksempel politikk og samfunnsspørsmål.
Islamsk arkitektur og kunst gjenspeiler ulike kulturer forent under en felles religion, islam, og dens ulike retninger. Lokale elementer skaper variasjon i islamsk kunst og arkitektur, men det finnes allikevel flere likhetspunkter på tvers av landegrenser, særlig når det gjelder utformingen av moskéer.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.