Kommunisme brukes til å beskrive både en politisk ideologi som springer ut av en sosialistisk tradisjon, og den politiske praksisen under regimer som er blitt betegnet som kommunistiske, slik som i Sovjetunionen, Nord-Korea og på Cuba.
Det finnes ingen enhetlig kommunistisk ideologi. Det er likevel mulig å peke på noen felles grunnleggende tanker som kretser rundt menneskets frigjøring og fellesskap.
Sammenhengen mellom disse ideene og de regimene som er blitt eller blir regnet som kommunistiske, kan ofte være vanskelig å finne. Større forskjell mellom liv og lære er knapt mulig å finne, sammenlignet med andre politiske retninger.
Forskjellen mellom de ulike regimene og systemene som er blitt kalt kommunistiske, er også så store at det ikke er åpenbart at de faller inn under ett begrep, «kommunisme». Det er strengt tatt bedre å snakke om kommunismer i flertall.
I Norden har vi hatt flere kommunistiske partier. Norges Kommunistiske Parti er i dag det eneste selverklært kommunistiske partiet i Norge. Rødt omtaler seg ikke lenger som et kommunistisk parti, men baserer sin samfunnsforståelse på marxistisk teori.
Kommentarer (4)
skrev Oscar Dybedahl
skrev Anne Marit Godal
skrev Harry Potter
svarte Aksel Braanen Sterri
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.