Embetsmann er i Norge betegnelse for en statstjenesteperson som er utnevnt i sin stilling (embete) av Kongen i statsråd etter Grunnloven § 21 og har fått utnevnelsesbrev, kalt bestalling. I Grunnloven brukes bare begrepet embetsmann, men embetskvinne eller embetsperson er vanlige synonymer både i dagligtale og i offentlige dokumenter.
Faktaboks
- Også kjent som
-
embetsperson, embetskvinne
Embetsmenn har en høyere statlig stilling. Embetsmenn inngår i det vi kaller embetsverket. Mens betegnelsen embetsverk gjerne brukes for å skille ansatte i departementer og direktorat fra departementenes politiske ledelse, kan imidlertid embetsmenn inneha svært forskjellige stillinger. Noen stillinger er regulert i Grunnlovens § 22, men det enkelte fagdepartement kan i tillegg bestemme hvilke stillinger som skal være embeter. Embetsmenn har lydighets- og troskapsplikt til konstitusjonen og kongen. Fram til 2020 måtte alle embetsmenn avlegge embetsed eller embetsforsikring.
Det kan skilles mellom typer av embetsmenn avhengig av om de er «avsettelige av Kongen» og «avsettelige ved dom».
I kategorien embetsmenn «avsettelige av Kongen» inngår statsrådene og statssekretærene i den til enhver tid sittende regjering, embetsmenn som er ansatt ved Statsministerens kontor, i departementene, i diplomatiet eller konsulatvesenet. For eksempel regnes ansatte i departementene fra byråsjef og oppover i stillingshierarkiet som embetsmenn. I tillegg inngår enkelte stillinger som statsforvalterne, sjefer for regimenter og andre militære korps, kommandanter på festninger og høystbefalende på krigsskip. Denne typen embetsmenn kan altså avskjediges ved kongelig resolusjon, uten dom.
I kategorien «avsettelige ved dom» inngår alle andre embetsmenn, inkludert for eksempel dommere, embetsmenn i forsvaret og i politiet. Denne typen embetsmenn kan altså ikke avskjediges ved kongelig resolusjon, kun etter dom. Hensikten er å sikre disse embetsmennenes uavhengighet overfor Kongen og regjeringen.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.