Vanuatu har vært befolket i om lag 3300 år. De første bosetterne regnes som del av Lapita-kulturen som migrerte fra nordlige deler av Filippinene, muligens via Marianaøyene, til flere områder i Vest-Stillehavet mellom 1600 og 500 før vår tidsregning. Øygruppen ble senere oppdaget i 1606 av portugiseren Pedro Fernández de Quirós (1565–1615). Den ble gjenoppdaget av Louis-Antoine de Bougainville i 1768 og i 1774 av James Cook, som kalte øyene New Hebrides (Ny-Hebridene). Fra tidlig på 1800-tallet kom britiske og franske misjonærer og etter hvert jordbrukere og handelsmenn.
For å stabilisere forholdene opprettet Frankrike og Storbritannia i 1887 en felles marinekommisjon som skulle opprette ordnede politiske forhold og føre kontroll med øygruppen. Permanente kommissærer ble innført i 1902. I 1906 ble det opprettet et britisk-fransk kondominium. Ny-Hebridene fikk to offisielle språk og politistyrker, samt flere administrative dobbeltheter.
Under andre verdenskrig ble øygruppen en viktig base for de allierte og unngikk japansk okkupasjon.
Språklige, religiøse og politiske skillelinjer skapt av kondominium-ordningen ble stadig dypere etter krigen. Avkoloniseringen ble derfor en vanskelig og langvarig prosess. Da det britisk-pregede politiske partiet Vanua'aku Pati fikk absolutt flertall ved valget i 1979, brøt det ut opprør grunnet påstander om valgfusk blant de franskspråklige på øyene Santo og Tanna. Opprørsleder Jimmy Stewens (1920–1994) proklamerte Santos uavhengighet som staten Vemarana.
Etter at regjeringen hadde tatt kontroll, fulgte et nytt opprør på Santo og Tanna. Storbritannia og Frankrike sendte tropper; disse ble avløst av tropper fra Papua Ny-Guinea etter at republikken Vanuatu var proklamert 30. juli 1980.
Forholdet til Frankrike var anstrengt, og de politiske forholdene på 1990-tallet ustabile med hyppige regjeringsskifter. Dette førte til et mer desentralisert statsstyre.
I 1999 rammet et kraftig jordskjelv etterfulgt av en tsunami den nordligste øya Pentecote. Et nytt jordskjelv med en tsunami i 2002 førte til store ødeleggelser i Port Vila med omgivelser. Den verste naturkatastrofen i øygruppas historie kom i mars 2015 da den tropiske syklonen Pam oversvømte og smadret store områder. På øya Tanna 20 mil sør for hovedstaden Port Vila ble 80 prosent av bygningsmassen knust eller blåst på havet. De massive materielle skadene satte det fattige landet flere år tilbake; antall omkomne er ukjent.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.