iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.
iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.



Link to original content: https://snl.no/Tretten_kirke
Tretten kirke – Store norske leksikon
Tretten kirke (før 2000)
Tretten kirke ble vigslet i 1728. Porthuset, det såkalte brurhuset, er fra 1775. Tårnet ble reist i 1807, og fjernet i 2000.
Tretten kirke (før 2000)
Av /Arfo forlag.
Tretten kirke, 2017
Det høye tårnet på Tretten kirke ble tatt ned i 2000, på grunn av problemer med konstruksjonen. Kirken var uten tårn fram til 2017 (tårnet stod ved siden av kirkebygget). I 2017 kom et nytt, lavere tårn på plass.

Tretten kirke er en kirke i Øyer kommune i Innlandet. Kirken hører til Tretten sokn i Hamar bispedømme. Den forvaltes av Øyer og Tretten kirkelige råd. Tretten kirke stod ferdig i 1728 og ble vigslet samme år. Den hadde Jens Skank som byggmester, og kan knyttes til barokk i norsk kirkearkitektur. Den har vernestatus som «Automatisk listeført (1650-1850)».

Tretten kirke
Det brede og romslige kirkerommet rammes inn av solide tømmervegger. Over korskillet er Frederik 4.s speilmonogram skaret av Bjørn Bjørnson Olstad.
Tretten kirke
Av /Arfo forlag.

Historikk

Tretten kirke (før 2000)
Den langstrakte korskirken Tretten kirke ligger fint til i dalsiden.
Tretten kirke (før 2000)
Av /Arfo forlag.

For noen år siden fant man en stein med følgende innskrift i muren under Tretten kirke: Det er Betel I Den Herre Jesu Nafn Jens Skank 1727 d 27 May. Dette blir tolket som at det var Jens som, i Jesu navn, bygget denne kirken. Jens Skank var svigersønnen til daværende sokneprest Christian Wolfgang Monrath. Tretten kirke fikk navnet "Vår Frelsers kirke".

Bygda hadde allerede en kirke fra 1500-tallet, men det var flere gode grunner til at man hadde behov for en ny: Befolkningen hadde økt, bosettingsmønsteret endret seg og ikke minst var den nye kongeveien lagt nede i dalen. Gamlekirken lå ved prestegården, langt oppe i lia.

Kirkebygget

Den nye kirken ble laftet med solid tømmer, som en relativt romslig korskirke. Forbildet var den nye hovedkirken, Øyer, som sto ferdig bare fire år tidligere. Nøysomhet og kjærlighet til gamlekirken tilsa at man skulle gjenbruke tømmer og utstyr derfrå. Den første prekestolen og en kirkeklokke ble blant annet flyttet over. De avdekkede dekorene i himlingen kan tyde på at også tømmeret i sakristiet er fra den tidligere kirken.

De fleste bygninger sto upanelt, verdslige som kirkelige. Skulle en legge panel på en bygning, måtte tømmeret uansett få tid til å sette seg. Den nye kirken sto i hele 19 år før den ble bordkledd, noe som kan fortelle om økonomien knyttet til prosjektet. Dårlig økonomi kan også forklare at det tok så lang tid før de viktigste inventarstykkene kom på plass.

Interiør og inventar

Tretten kirke

Orgelgalleriet er fra 1885, da kirken fikk sitt første orgel.

Tretten kirke
Av /Arfo forlag.
Tretten kirke
Prekestolen fra 1751 ble skaret av Bjørn Bjørnson Olstad, husmann, hand verker og treskjærer. Han var en av de første dølene som skar i akantus.
Tretten kirke
Av /Arfo forlag.
Tretten kirke

Altertavlen, skaret av Bjørn Bjørnson Olstad, er laget med tavlen i Øyer som forbilde.

Tretten kirke
Av /Arfo forlag.

Inne i kirken møter vi et rikt utsmykket og godt utnyttet kirkerom, med gallerier i tre korsarmer. De upanelte, kraftige tømmervegg ene gir en mektig og levende ramme rundt gudstjenesten. Tømmerstokkenes lengde be stemmer størrelsen på korsarmene. Dette gir en solid konstruksjon og god stabilitet.

De forskjellige korsarmene er laftet sammen inn mot korsmidten. Under himlingen ligger det stokker på tvers av hver arm. Disse er med på å binde sammen konstruksjonen, samtidig som de holder tårnet oppe. Åpning en fra korsmidten til hver arm er dessuten buet i overkant. Det gir bedre støtte samtidig som det er dekorativt.

Veggenes lyse fargesetting gir noe av den atmosfæren som de friske stokkene må ha gitt, for kirken sto umalt til 1883. En annen god indikator på hvordan rommet en gang var, er restene etter korskillet med kongemonogrammet over. Altertjenesten var delvis skjult av et korskille, mens prekestolen strakte seg ut mot menigheten på det punktet der alle kunne følge med, et av hjørnene mot korsmidten.

Først i 1751 kom den nye prekestolen og altertavlen, som er så viktig for manifesteringen av kirkerommet. Husmannen, treskjæreren og håndverkeren Bjørn Bjørnson Olstad skar disse. Olstad, som var fra bygda, hadde skåret inventarstykker til Øyer kirke tjue år tidligere. Han var godt oppdatert ide nye treskjæringstrendene, og var en av de første dølene som skar akantus, det franske løv, som fikk så stor betydning for dekorasjonskunsten buet i overkant. Det gir bedre støtte samtidig som det er dekorativt.

Veggenes lyse fargesetting gir noe av den atmosfæren som de friske stokkene må ha gitt, for kirken sto umalt til 1883. En annen god indikator på hvordan rommet en gang var, er restene etter korskillet med konge-monogrammet over. Altertjenesten var delvis skjult av et korskille, mens prekestolen strakte seg ut mot menigheten på det punktet der alle kunne følge med, et av hjørnene mot korsmidten.

Først i 1751 kom den nye prekestolen og altertavlen, som er så viktig for manifesteringen av kirkerommet. Husmannen, treskjæreren og håndverkeren Bjørn Bjørnson Olstad skar disse. Olstad, som var fra bygda, hadde skåret inventarstykker til Øyer kirke tjue år tidligere. Han var godt oppdatert i de nye treskjæringstrendene, og var en av de første dølene som skar akantus, det franske løv, som fikk så stor betydning for dekorasjonskunsten i Gudbrandsdalen.

Selv om det alltid hadde vært en del ferdsel opp gjennom dalføret, førte nok den nye kongeveien til at nye ideer og impulser ble formidlet enda raskere. Det er tydelig at ryktet spredte seg etter hans arbeider i Øyer, for snart etter skar han tilsvarende inventardeler til den nye Lillehammer kirke.

Olstad laget altertavlen til Tretten som en gjentagelse av Øyer. Oppbyggingen følger samme skjema, men skurden er forskjellig. Bildeprogrammet er tradisjonelt, med nattverdsscenen nederst, korsfestelsen over og den oppstandne Kristus i bekroningen. Nattverdsscenen viser Jesus idet han bryter brødet, og Judas støtter seg til bordet når han reiser seg for å gå ut i natten. Maleriene i Tretten, som treskjæreren ikke har malt, er ikke så delikate som i Øyer, men har sin sjarm i en mer naivistisk utførelse.

Olstad skar ornamentene i prekestolen som en kopi av prekestolen i Sør-Fron kirke. Disse ble i sin tid skåret av Lars Jensson Borg for den gamle stavkirken der, og ble senere gjenbrukt i steinkirken. Borg kom fra treskjærer-miljøet i Christiania, og var den første som leverte kirkeinventar med akantus i Gudbrandsdalen. Det er interessant å se forskjellene i fargesetting på disse stolene i dag.

Mens Tretten gir inntrykk av at man står midt i den lokale folkekunsten, gir prekestolen i Sør-Fron et langt mer aristokratisk inntrykk. Fargene i Tretten er imidlertid ført tilbake de opprinnelige, mens Sør-Fron-stolen ble ommalt for å passe inn i sin nye sammenheng.

Tårnet

Tretten kirke med tårnet ved siden av
På grunn av problemer med konstruksjonen måtte det gamle tårnet på Tretten kirke tas ned i 2000. Det ble plassert ved siden av kirka. I 2017 kom et nytt, mindre tårn på plass.

Det tok tid å bygge og utstyre Tretten kirke. Kirkens tårn ble ikke reist før i 1807, da det skulle gjøres annet arbeid på kirken. Tidligere hadde klokkene bare vært festet til en tårnfot, som vi ikke vet hvordan så ut. Konstruksjonen av tårnet var imidlertid ikke god, noe kirken har lidd under i ettertid. Trolig hadde det vært langt mer økonomisk å la de solide første tømrerne bygge dette ferdig med en gang.

I 2000 måtte tårnet tas ned. Det ble plassert ved siden av kirkebygget. I 2017 kom et nytt, lavere tårn på plass.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg