Sunnmøre utgjør den sørlige delen av Møre og Romsdal fylke. Sunnmøre utgjorde middelalderens Sunnmǿrafylki. I tiden før reformasjonen utgjorde det et len, fra første halvdel av 1600-tallet ett av de tre fogderiene som utgjorde Romsdals amt (Sunnmøre, Romsdal og Nordmøre). Disse fikk sin endelige avgrensning i 1704. Senere kirkelige, rettslige og andre inndelinger bygger i store trekk på denne inndelingen.
Faktaboks
- Uttale
-
Synnmør(e), Sønnmør(e)
- Etymologi
-
Sunnmǿrr, Sunnmǿri
Etableringen av det kommunale selvstyret i 1837 og de senere endringene i den kommunale inndelingen medførte ikke endringer i avgrensningen av Sunnmøre før i 1965, da noen mindre øyområder ble overført fra de daværende kommunene Vatne og Haram til henholdsvis Midsund og Sandøy i Romsdal. Endringer ble det også i 2020 ved overføringene av Sandøy til Ålesund og Hornindal til Volda.
Til Sunnmøre hører etter dette følgende 14 kommuner: Ålesund, Haram, Vanylven, Sande, Herøy, Ulstein, Hareid, Volda, Ørsta, Fjord, Stranda, Sykkylven, Sula og Giske. Dette gir Sunnmøre et areal på 5442 km2 og en folkemengde på 148 249 innbyggere (2020), 37,9 prosent av fylkets areal og 55,9 prosent av fylkets folkemengde. I dag utgjør Sunnmøre to tingrettsdistrikter, Sunnmøre og Søre Sunnmøre, og to prostier, Søre og Nordre Sunnmøre.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.