Skottland var tidligere dominert av tungindustri som verft, gruvevirksomhet og stålverk, men disse virksomhetene er blitt betraktelig redusert. Tjenesteytende sektor er i dag den største grenen i skotsk næringsliv.
Av industriell utvikling satses det mer på høyteknologibasert industri. Olje- og gassfunn i Nordsjøen har gitt økte inntekter og positive ringvirkninger for næringsliv og sysselsetting, og byen Aberdeen er Storbritannias senter for petroleumsvirksomheten i den britiske delen av Nordsjøen.
Øvrig industri er hovedsakelig lokalisert til de sentrale delene av landet, mellom Firth of Forth og Firth of Clyde, med Glasgow og Edinburgh som de viktigste industrisentrene. Skottland har en del tradisjonell, eksportorientert industri, som tekstilindustri (strikketøy, tweed), næringsmiddelindustri (syltetøy, kaker) og produksjon av whisky.
Fiske er en viktig næring for kystområdene i nord, og skotske havner mottar om lag 60 prosent av Storbritannias totale fangstmengde. Det finnes flere store fiskeforedlingsanlegg og anlegg for oppdrett av laks og ørret, og Skottland er en av de største fiskerinasjonene i Europa. I landbruket dyrkes bygg, havre, hvete, poteter og sukkerbeter. I høylandet i nord drives et utstrakt sauehold, i lavlandet i større grad storfeoppdrett med kjøtt- og melkeproduksjon.
Skottland har en velutviklet turistnæring. I 2022 var 229 000 mennesker eller 8,5 prosent av arbeidsstyrken ansatt i turistnæringen. Næringen bidrar til rundt fem prosent av Skottlands bruttonasjonalprodukt (BNP).
Skottland forbruker om lag ni prosent av all energi i Storbritannia, og om lag 20 prosent av all produsert energi blir eksportert. Skottland har ett gjenværende kjernekraftverk (Torness) som forventes å stenge i 2028. Det finnes en rekke større vannkraftverk i og North West Highlands i de sentrale nordområdene samt vindkraftproduksjon. Fornybar energi er et viktig satsingsområde.
Kommentarer (2)
skrev Kirsten Marie Øveraas
Der mangler tal i faktaboksen ved areal og indbyggertal.
svarte Mari Paus
Ops, takk for at du melder fra! Vi er på saken. Hilsen Mari i redaksjonen
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.