I 1888 fikk England det som var verdens første profesjonelle fotballiga, Football League. De utvidet i 1892 med en andredivisjon, og fra og med 1958 spilte Englands 92 beste klubber i Football Leagues fire øverste divisjoner. Football Leagues førstedivisjon var landets øverste divisjon fra 1888 til 1992.
På 1980-tallet hadde engelsk fotball store problemer med voldelige supportere, som førte til at engelske klubber ble utestengt fra europeiske klubbturneringer – etter blant annet tragedien på Heysel stadion i 1985. Klubbenes økonomi var ofte svak, og mange stadioner var nedslitte og utdaterte. Dette var noe av grunnen til at en brann brøt ut på Bradfords stadion under en kamp i 1985, der 53 mennesker mistet livet, og den store Hillsborough-tragedien i 1989.
I 1990 spilte England semifinale i VM, og det var med på å skape en ny entusiasme rundt engelsk fotball. Denne ville flere av de store klubbene utnytte, og de ønsket at TV-selskapene skulle betale mer for å vise kampene på TV.
I 1990 var det samtaler mellom London Weekend Televisions sjef Greg Dyke og fem av de store klubbene. Dyke ønsket å ha de store klubbene oftere på TV og undersøkte om de ville ha en større andel av TV-pengene selv. Klubbene fikk med seg et flertall av de andre klubbene i den øverste divisjonen og det engelske fotballforbundet på å starte en ny liga. I 1992 brøt 22 klubber ut og dannet Premier League.
Etter at Premier League ble dannet, økte inntektene for klubbene i den øverste divisjonen, og de slapp å dele like mye med klubbene i de lavere divisjonene. Inntektene har fortsatt å øke de neste tiårene, spesielt for de utenlandske rettighetene. I 2023 fikk selv klubbene som rykket ned over 1,5 milliarder kroner for deres årlige andel av TV-rettighetene.
Inntektene har ført til at de engelske klubbene er blant verdens rikeste klubber i dag. Revisjonsfirmaet Deloitte har en årlig liste over de 20 rikeste fotballklubbene i verden, og her er som regel minst 10 engelske.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.