Bourdieu utførte en rekke store forskningsarbeider, både individuelt og sammen med kolleger. Han hadde et stort volum og tematisk bredde i sin forskning, og forsket blant annet på:
- Ekteskapsstrategier i komparativ belysning.
- Reproduksjon og elite: Rekruttering til eliteuniversitetene.
- Utviklingen av teori om undervisnings- og utdanningssystem.
- Makt og prestisje: Det franske universitetsfeltet.
- Sosial klasse og livsstil.
- Feltteorien: Posisjoner innen markedet for byggeri og salg av boliger.
- Feltteorien: Oppkomsten av det litterære feltet.
- Bidrag til statsteori.
- Historie, kjønn og dominans.
- Om fjernsynet: Spenninger mellom det journalistiske og det vitenskapelige feltet.
Bourdieu publiserte også en rekke politisk-analytiske pamfletter som på kritisk vis drøftet effektene av nyliberalismen.
Han ble tildelt en rekke priser, blant annet «The Goffman Prize» fra University of California, Berkeley i 1996. Det var Bourdieu som i utgangspunktet introduserte den amerikanske sosiologen Erving Goffman til fransk sosiologi.
Bourdieu utviklet sine teoretiske rammeverk i direkte dialog med begreper fra klassisk sosiologi – Karl Marx, Émile Durkheim og Max Weber – og antropologi, spesielt Claude Lévi-Strauss. Forholdet til disse tradisjonene er tvetydig: Samtidig som han hentet perspektiver herfra, brøt Bourdieu også med de eksisterende fagstrukturene.
I Bourdieus forskning blir den vitenskapelige kunnskapen arbeidet frem med blikk for paradokser, sosiale motsetninger og forandringer. Bourdieu integrerer det empiriske og det teoretiske arbeidet slik at teori blir til underveis i forskningsarbeidet. Hvis eksisterende rammeverk ikke har kunnet besvare empiriske spørsmål, har nye teoretiske begrep blitt til. For Bourdieu har det dermed ikke noen hensikt å bygge opp en helthetlig teori om samfunnet og det sosiale, slik det ble gjort i den klassiske sosiologiske tradisjonen.
Kommentarer (3)
skrev Leif Sletvold
Denne formuleringen under "Habitus" (siste avsnitt) kan da umulig være riktig:
"For det første er habitus et system av varige og overførbare disposisjoneri form av de innprentede, kroppsliggjorte, oppvekst- og livsvilkår."
Skal det stå: "For det første er habitus et system av varige og overførbare disposisjoner i form av de innprentede og kroppsliggjorte oppvekst- og livsvilkår."?
svarte Guro Djupvik
Hei, Leif!
Takk for oppmerksom lesning, du har helt rett! Vi har rettet opp dette.
Vennlig hilsen Guro i redaksjonen
skrev Leif Sletvold
Dvs. skal det ikke være slik at "innprentede" og "kroppsliggjorte" er adjektiver som står til substantivene "oppvekst- og levekår"? I så fall må tegnsettinga endres.
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.