iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.
iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.



Link to original content: https://snl.no/Ona_fyr
Ona fyr – Store norske leksikon
Ona fyr
Ona fyr og bifyr i Møre og Romsdal.
Ona fyr
Ona fyr ligger øverst på Onakalven, og har en lyshøyde på 40 meter over havet.
Ona fyr
Av .

Ona fyr er en fyrstasjonOnakalven i Ålesund kommune i Møre og Romsdal fylke. Den ble opprettet som kystfyr i 1867. Fyret ble automatisert og avfolket i 1971. Ona fyr er det eneste i Norge som har lys som skifter mellom rødt og hvitt.

  • Tårnets høyde: 14,7 meter
  • Lyshøyde over høyvann: 40 meter, bifyr 29,4 meter
  • Lysvidde: 18,4 nautiske mil
  • Lyskarakter: FW Fl R 30s

Navnet

Ona fyr ligger i Norges sørligste fiskevær og har navn etter dette. Navnet kommer fra det norrøne (v)ón, 'håp', og viser nok til at her var det gode muligheter for å få fisk.

Historikk

Allerede tidlig på 1800-tallet var det et sterkt ønske om fyrlys på Ona, men først i 1867 kom det på plass et støpejernstårn og et lyktehus med en 2. ordens lampe på toppen av Onakalven, øya ved siden av Husøya som er største øy på Ona. Fyrstasjonen fikk to bolighus, ett for fyrvokteren og hans familie, og et mindre for fyrassistenten og hans familie.

Ona fyr ble elektrifisert i 1954 og samtidig ble det satt opp et bifyr. Den siste av de i alt syv fyrvokterne som tjenestegjorde på Ona gikk av med pensjon i 1971, og dermed ble fyret automatisert og avbemannet for godt. Fyrtårnet, bifyr og maskinhus på Ona fyrstasjon eies fremdeles av Kystverket, men øvrige bygninger ble solgt til privat kjøper i 1982. Ona fyr ble fredet i 2000 og det er fremdeles mulig å besøke det rødmalte støpejernstårnet, som er et av landets eldste.

Ona fyrstasjon er en usedvanlig værhard plass, og værstasjonen der har målt vindkast på 64,4 meter per sekund, noe som er det kraftigste i Norge. Det skjedde under nyttårsorkanenVestlandet i 1992.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bjørkhaug, Birger og Poulsson, Sven (1986). Norges fyr, bind 2. Fra Stad til Grense-Jakobselv. Grøndahl & Søn forlag AS.
  • Lauritzen, Per Roger (2019). Norske fyrstasjoner. Besøksfyr langs hele kysten. Kystverkmusea.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg