Store deler av landet er bygd opp av bergarter som ble dannet i Jordens urtid eller prekambrium. Dette kalles grunnfjellet. Bergartene i grunnfjellet er overveiende gneiser, granitter og andre dypbergarter, samt omvandlede sedimentære og vulkanske bergarter. De største forekomstene finnes i Sør-Norge. Det finnes også prekambriske enheter innenfor den kaledonske fjellkjede på Vest- og Nordvestlandet, i Trøndelag, Nordland, Troms, Finnmark og på Finnmarksvidda. De eldste grunnfjellsbergartene er i Finnmark og Lofoten–Vesterålen.
I Sør-Varanger og sør for Lakselv opptrer opptil 3000 millioner år gamle gneiser og forholdsvis lite omdannede sedimenter og vulkanske bergarter. I Sør-Varanger inkluderer dette Bjørnevatngruppen med blant annet konglomerat, kvartsitt og glimmerskifer samt kvartsbåndede jernmalmer som har gitt grunnlag for Norges største jerngruve (A/S Sydvaranger). Jernet antas konsentrert ved utfelling fra varme løsninger som strømmet ut fra vulkanske sprekker på havbunnen. Bjørnevatnforekomstene hviler på en prekambrisk formasjon av gneis, granitt og migmatitt. En serie av konglomerat og grønnstein over Bjørnevatngruppen er dannet ved sedimentære og vulkanske prosesser som var knyttet til en periode med foldning og bergartsomvandling for 2400–1800 millioner år siden. Ved Lakselv er den eldste daterte bergarten en gneis, omdannet fra en magatisk bergert som størknet for rundt 3000 millioner år siden.
I Lofoten og Vesterålen er det 2200–1700 millioner år gamle dypbergarter (gabbro, anortositt, mangeritt, granitt), som har trengt inn i eldre gneiser og omdannede sedimentære bergarter.
Grunnfjellet i Sør-Norge er mindre enn 1800 millioner år gammelt. Det inndeles i tre hovedområder: Den nordvestre gneisregion, Det sørøstnorske grunnfjellet og Det store sørnorske grunnfjellsområdet.
Berggrunnen i Det nordvestre gneisområdet, «Gneisregionen», har fra Nordhordland til Nord-Trøndelag ligget langs vestranden av den store baltiske kontinentet som under den kaledonske fjellkjedefoldningen for omkring 400 millioner år siden kolliderte med Grønland, som representerte en del av Det laurentiske kontinentet (tilsvarende dagens Nord-Amerika). Berggrunnen ble presset ned på stort dyp og stedvis gitt en helt ny (kaledonsk) struktur og omdannet slik at her nå finnes forekomster av spesielle høytrykksbergarter som eklogitt og granatperidotitt. Mange av de granittiske bergartene i dette området kom opprinnelig på plass for omkring 1600 millioner år siden, men ble oppvarmet på nytt, utklemt til gneis, omdannet og kanskje også blandet sammen med yngre berggrunn under den kaledonske fjellkjedefoldningen. I gneisene opptrer marmor, olivinstein og gabbroer med konsentrasjoner av magnetitt og ilmenitt (titanjernstein), som har vært, eller fremdeles blir utvunnet.
Det sørøstnorske grunnfjellet betegner området som avgrenses av svenskegrensen i øst, Oslofeltet i vest og senprekambriske sedimentære bergarter («sparagmitt») i nord. Sør i området finner man iddefjordsgranitt (østfoldgranitt) som har vært benyttet til gatestein og monumentstein, for eksempel i Vigelandsparken i Oslo. I den nordøstlige delen av området, i Trysil, finnes en lite omdannet, rødbrun sandstein (trysilsandstein) sammen med omtrent 1300–1500 millioner år gamle vulkanske bergarter. Trysilsandsteinen er av kontinental opprinnelse og har vel bevarte bølgeslagmerker og tørkesprekker.
Det store sørnorske grunnfjellsområdet er delt i Kongsberg–Bamblefeltet, Telemarksuiten og Egersundsfeltet. Granittene i det store sørnorske grunnfjellsområdet er aldersbestemt til intervallet 1100–900 millioner år. Flere av disse granittforekomstene er blitt brukt blant annet som bygningsstein. Telemarksuiten omfatter en tykk pakke av omdannede sedimenter og lavaer fra 1100–1500 millioner år tilbake. Opprinnelig sandstein er nå omdannet til kvartsitt, som noen steder har bevart bølgeslagsmerker, regndråpeavtrykk og kanskje endog fossiler.
Kongsberg–Bamblefeltet består av gneiser og opprinnelige, men nå omdannede overflatebergarter som marmor og kvartsitt. Gneisene er intrudert av basiske bergarter og gjennomsatt av yngre granitter. Ved Kongsberg har sølvførende «fahlbånd» og kalkspatrike ganger gitt grunnlag for bergverksdrift.
I Egersundfeltet opptrer foruten gneis og granitt, anortositt og andre dypbergarter pegmatitt med forekomster av kvarts og feltspat, og gabbro-noritt med nikkelholdig jernmalm. I Sokndal er det store forekomster av ilmenittmalm. I Kvinesdal var Knaben gruve basert på forekomster av molybdenitt i gneis-granitt.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.