Holmlia-drapet skapte store reaksjoner i samfunnet. Det rasistiske motivet og offerets unge alder gjorde at drapet fikk mye oppmerksomhet, særlig i Oslo, men også i resten av landet. 1. februar 2001 ble det arrangert større markeringer og demonstrasjonstog flere steder i landet. På en markering på Youngstorget i Oslo, med om lag 40 000 mennesker til stede, deltok også kronprins Haakon og statsminister Jens Stoltenberg.
Benjamin Hermansen ble gravlagt 6. februar 2001 fra Holmlia kirke. Etter oppfordring fra blant annet kirke- og undervisningsminister Trond Giske ble det samtidig, ved en rekke av landets grunnskoler og videregående skoler, markert avstand mot rasisme og nazisme med ett minutts stillhet og flagging på halv stang.
19. mars 2001 ble det opprettet et minnefond, en stiftelse, i Benjamin Hermansens navn. Stiftelsen ble opprettet av moren, Marit Hermansen (1955–2019) sammen med Antirasistisk Senter og hadde som formål å fremme forebyggende antirasistisk arbeid. Inntektene fra en musikkutgivelse av lokale artister bidro til stiftelsens grunnkapital. Stiftelsen ble vedtatt oppløst i 2021.
En byste av Benjamin Hermansen, markert med teksten «Glem ikke» og dato for ugjerningen ble avduket på Åsbråten på Holmlia 1. november 2002. Bysten ble laget av den norske billedhuggeren Ivar Sjaastad (født 1959).
Siden 2002 har Benjaminprisen hvert år blitt delt ut til en skole som arbeider aktivt mot rasisme og diskriminering. Prisen deles ut av kunnskapsministeren i forbindelse med den internasjonale Holocaustdagen og er på 250 000 kroner.
I 2003 ga venner av Hermansen ut boka Hør'a (redaktører Inger Aguilar og Marco Elsafadi). I 2021 ga Anne Bitsch ut boka Brorskapet, som går i dybden på drapet og samfunnet rundt.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.