Hæren er organisert i en rekke operative avdelinger, og stiller hele eller deler av disse som styrkebidrag til operasjoner hjemme og ute.
Hærstaben (HST) er sjef Hærens ledelses- og styringselement, som skal sørge for at alle sider av dennes myndighetsområde blir tilfredsstillende ivaretatt, både faglig og forvaltningsmessig. HST ledes av en stabssjef, som også – på vegne av sjef Hæren – har ansvar for den daglige drift av Hæren. HST har hovedkvarter i Rusta leir, Bardufoss.
Brigade Nord (Brig Nord) er Hærens og Forsvarets største avdeling, og utgjør tyngden i Hærens styrkestruktur. Brigaden er ett integrert samvirkesystem (combined arms system), med åtte bataljoner og ett militærpolitikompani; med helikopterstøtte fra Luftforsvaret. Brigaden kan opptre som én samlet enhet (brigadeforband) eller stille enheter (styrkebidrag) fra én eller flere av bataljonene. Brigade Nord består av flere fagmiljø og er sentral i soldatutdanning, og for produksjon av norske styrker til internasjonale operasjoner. Kjernen i Brigade Nord består av tre kampavdelinger (manøverbataljoner): Panserbataljonen og 2. bataljon i Troms, og Telemark bataljon (TMBN) i Østerdalen. En fjerde manøverbatajon er under oppbygging. TMBN inngår i Hærens hurtige reaksjonsstyrke (HRS), med høy beredskap også for NATO. Flere andre deler av brigaden inngår også i HRS. Brigade Nord ledes av en brigadestab med en mobil brigadekommando. Brigaden har hovedkvarter på Bardufoss.
Finnmark landforsvar (FLF) er en ledelsesstruktur for Hærens avdelinger og Heimevernet i Finnmark, og skal i henhold til Stortingets vedtatte langtidsplan utvikles til en fullverdig brigade. To etablerte hæravdelinger (bataljoner) inngår i FLF: Porsanger bataljon er Hærens mekaniserte kampavdeling i Finnmark. Bataljonen ble etablert i 2019 for å styrke den framskutte, nasjonale landmilitære tilstedeværelse lengst nord, og vest i Finnmark, med standkvarter på Porsangmoen ved Lakselv. Øst i Finnmark inngår Jegerbataljonen GSV (GSV) i FLF. Den er Forsvarets grensevakt i nordøst; med oppdrag knyttet til overvåking av grensen mot Russland. GSV har ett militært hovedoppdrag i suverenitetshevdelse i forbindelse med Norges interesser; og ett sivilt politioppdrag i overvåking av grenseavtalen mellom Norge og Russland samt overvåking av Schengen-samarbeidets yttergrense i nord. Bataljonen har hovedkvarter på Høybuktmoen ved Kirkenes.
Hans Majestet Kongens Garde (HMKG) er Forsvarets kongevakt; en lettinfanteribataljon med hovedoppdrag å vokte H.M. Kongen, hans nærmeste familie og dennes bebodde residenser. HMKG bidrar i tillegg til en synlig landmilitær tilstedeværelse i Norges hovedstad. Bataljonen har hovedkvarter i Huseby leir (Gardeleiren) på Huseby i Oslo.
Trenregimentet (til 2021: Operasjonsstøtteavdelingen) har ansvar for å støtte Hæren gjennom drift av dens åtte baser; fem leire i Troms og Finnmark (Bardufoss, Setermoen og Skjold; Høybuktmoen og Porsangmoen), og tre på Østlandet (Oslo, Rena og Terningmoen). Støtten inkluderer forpleining og forlegning, sanitetstjeneneste og bedriftshelsetjeneste, velferd og idrett, skyte- og øvingsfelt. Avdelingen har også hovedansvaret for å ivareta allierte land- og marineinfanteriavdelinger i forbindelse med trening, øving og operasjoner. Trenregimentet har hovedkvarter på Bardufoss.
Hærens våpenskole (HVS) er Hærens kunnskapssenter for landoperasjoner; en utviklings- og utdanningsavdeling med hovedoppgave å utarbeide taktikk, teknikk og prosedyrer for landmilitær virksomhet i Norge. HVS har hovedansvar for å utdanne instruktører for Hærens styrkeproduserende avdelinger, og inkluderer flere fagmiljø. Avdelingen har også spesialisert fagansvar for hele Forsvaret. Våpenskolen har hovedkvarter i Rena leir ved Rena.
Etterretningsbataljonen (Ebn) var tidligere en del av Brigade Nord, men er nå direkte underlagt sjef Hæren. Ebn består i hovedsak av vervede, profesjonelle soldater, og har sitt standkvarter i Setermoen leir, Bardu kommune i Troms. Til avdelingens oppgaver hører elektronisk krigføring (EK).
Krigsskolen (KS) var tidligere Hærens offisersskole og underlagt sjef Hæren, men inngår nå i Forsvarets høgskole (FHS).
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.