En vanlig datering av den eksisterende kirken er 1651. Fra samme år er det bevart et detaljert regnskap for byggearbeidet. Kirken ble reist på grunnen til gården Brandvold og ble gjerne kalt Brandval kirke. Byggmester var Erich Olsen. Snekkeren Lauritz Lauritzen, som sto for innredningen, ble snart kjent som «Brandvalmesteren». I en matrikkel fra 1665 har Brandval kirke navnet «Guds Aasjuns Anneks».
Den nåværende kirken er en korskirke med relativt korte tverrarmer. Kirken er orientert med koret i den østre korsarmen. Opprinnelig hadde kirken en takrytter. Ved den vestre enden av skipet er det senere bygd til et klokketårn og ved den østre enden av koret et sakristi.
Veggene i skipet og koret er av liggende tømmerstokker som er laftet sammen i hjørnene. Stokkene i de nedre delene av veggene er flattelgjet både utvendig og innvendig, men alle deler er dekket til, så det er det ikke mulig å fastslå dette sikkert. Det er også usikkert om gavlene var tømret helt opp. Utvendig kan det opprinnelig ha vært bordkledning på veggene. I kirkerommet er veggene kledd med stående vekselpanel som kan være opprinnelig.
Hovedportalen er i den vestre korsarmen. Foran portalen var det tidligere et våpenhus. Også i en av tverrarmene kan det ha vært en portal. I regnskapet fra 1651 inngår utgifter til fire nye «dobbelte dører», to låser med nøkler og beslag til døra i våpenhuset.
I vindusåpningene var det relativt små blyglassvinduer med rundbuet overdekning. I 1651 ble det betalt for 72 nye vinduer. Til snekkeren er det utgifter for åtte karmer «med rundbuer utskårne oventil» og ni glass i hver ramme.
Det er grunn til å tro at takkonstruksjonen i begynnelsen var understøttet av sperrebind med bord og spon som tekking. Takrytteren synes å ha vært plassert over korsmidten. Den hadde vegger av bindingsverk og var kledd med bord utvendig. Adkomsten til klokkestua var en «Vindeltrappe fra hvælvingene opp til klokkene i tårnet». Takrytteren hadde hette med spir og fire småtårn. I regnskapet fra 1651 er det fem spir og fem forgylte «knapper oc flöyer» av kobber og messing.
Kirken ble fundamentert på en grunnmur av stein.
Kommentarer (2)
skrev Knut A. Rosvold
svarte Nina Aldin Thune
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.