iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.
iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.



Link to original content: https://snl.no/Brandval_kirke
Brandval kirke – Store norske leksikon
Brandval kirke

Brandval kirke

Brandval kirke
Av /Arfo forlag.
Brandval kirke

Galleriet i den vestre enden av skipet stammer fra restaureringen til jubileet i 1951. Kirken fikk nytt orgel i 1962.

Brandval kirke
Av /Arfo forlag.

Brandval kirke er en nygotisk korskirke i tettstedet Brandval i Kongsvinger kommune. Kirken er bygget i 1651 etter tegninger av Erich Olsen. Den er oppført i tre og har vernestatus automatisk listeført (1650–1850). Kirken ansees for å være det eldste stående kirkebygget i Glåmdal-distriktet i Hedmark.

Brandval kirke utgjør sammen med Roverud kirke og Lundersæter kirke Brandval sogn i Solør, Vinger og Odal prosti, og er underlagt Hamar bispedømme. Brandval kirke er en vanlig sognekirke.

Brandval kirke

Da kirken ble restaurert til 300-årsjubileet i 1951, ble malingen på veggene i kirkerommet lutet av. Som en del av arbeidet i 1965–1967 ble den opprinnelige prekestolen og altertavlen ført tilbake.

Brandval kirke
Av /Arfo forlag.

Kirkestedet

Brandval kirke

Brandval kirke

Brandval kirke
Av /Arfo forlag.

Brandval kirke ligger på østsiden av Glomma, i den flate dalbunnen nord for Kongsvinger. Kirkestedet er gammelt. Tidligere var det to kirker i det samme området; Berger og Furelund kirker, som var egne sogn fram til reformasjonen. Etter reformasjonen ble områdene slått sammen til ett annekssogn under Grue hovedkirke. I begynnelsen av 1600-tallet var begge kirkene i dårlig forfatning. I et kongebrev fra 1648 ble det gitt tillatelse til å erstatte dem med «en stor Kirke paa det Sted, som Almuen kan være nærmest og beleiligist».

Kirkebygget

Brandval kirke

Brandval kirke er preget av en ombygging i 1876–1877 da den fikk vesttårn og sakristi. Også den utvendige kledningen og vinduene er fra samme tid.

Brandval kirke
Av /Arfo forlag.

En vanlig datering av den eksisterende kirken er 1651. Fra samme år er det bevart et detaljert regnskap for byggearbeidet. Kirken ble reist på grunnen til gården Brandvold og ble gjerne kalt Brandval kirke. Byggmester var Erich Olsen. Snekkeren Lauritz Lauritzen, som sto for innredningen, ble snart kjent som «Brandvalmesteren». I en matrikkel fra 1665 har Brandval kirke navnet «Guds Aasjuns Anneks».

Den nåværende kirken er en korskirke med relativt korte tverrarmer. Kirken er orientert med koret i den østre korsarmen. Opprinnelig hadde kirken en takrytter. Ved den vestre enden av skipet er det senere bygd til et klokketårn og ved den østre enden av koret et sakristi.

Veggene i skipet og koret er av liggende tømmerstokker som er laftet sammen i hjørnene. Stokkene i de nedre delene av veggene er flattelgjet både utvendig og innvendig, men alle deler er dekket til, så det er det ikke mulig å fastslå dette sikkert. Det er også usikkert om gavlene var tømret helt opp. Utvendig kan det opprinnelig ha vært bordkledning på veggene. I kirkerommet er veggene kledd med stående vekselpanel som kan være opprinnelig.

Hovedportalen er i den vestre korsarmen. Foran portalen var det tidligere et våpenhus. Også i en av tverrarmene kan det ha vært en portal. I regnskapet fra 1651 inngår utgifter til fire nye «dobbelte dører», to låser med nøkler og beslag til døra i våpenhuset.

I vindusåpningene var det relativt små blyglassvinduer med rundbuet overdekning. I 1651 ble det betalt for 72 nye vinduer. Til snekkeren er det utgifter for åtte karmer «med rundbuer utskårne oventil» og ni glass i hver ramme.

Det er grunn til å tro at takkonstruksjonen i begynnelsen var understøttet av sperrebind med bord og spon som tekking. Takrytteren synes å ha vært plassert over korsmidten. Den hadde vegger av bindingsverk og var kledd med bord utvendig. Adkomsten til klokkestua var en «Vindeltrappe fra hvælvingene opp til klokkene i tårnet». Takrytteren hadde hette med spir og fire småtårn. I regnskapet fra 1651 er det fem spir og fem forgylte «knapper oc flöyer» av kobber og messing.

Kirken ble fundamentert på en grunnmur av stein.

Kryperom

Kryperommet under plankegulvet i kirkerommet ble brukt som gravsted. Et eksempel er oberst Adolph Carl Helm, som døde i 1754 og ble lagt i kisten i full uniform. I kirken er det et lysskjold som ble brukt under begravelsen.

Kirkerommet

Et uvanlig trekk ved Brandval kirke er bordhimlingene i kirkerommet, festet til treribber. I den vestre og den østre korsarmen og i korsmidten er det krysshvelv, mens det er tønnehvelv i tverrarmene. Sannsynligvis er de opprinnelige. I en beskrivelse av arbeidet til Erich Olsen inngår også «huelffuingerne».

I kirkerommet må panelet på veggene og i himlingen ha gjort rommet lyst alt fra starten. Sentrale deler av inventaret er dessuten bevart, men det tidligere korskillet er tatt ut.

Alter og altertavle

Brandval kirke

Altertavlen fra 1651 har et bilde av korsfestelsen i nedre storfelt, og den oppstandne Kristus på feltet over. På sidene er det figurer av bibelske personer.

Brandval kirke
Av /Arfo forlag.

Alteret er en enkel trekonstruksjon der årstallet 1673 er skåret inn. Altertavlen er opprinnelig. I billedprogrammet følger den en noe forkortet versjon av det vanlige mønsteret, med korsfestelsen nederst og oppstandelsen med den tronende Kristus øverst. Av byggeregnskapet går det fram at det var et knefall foran alteret.

Prekestol

Brandval kirke

Prekestolen med lydhimmel er fra 1651. På sidene er det malte bilder av evangelistene.

Brandval kirke
Av /Arfo forlag.

Prekestolen er en annen del av det opprinnelige inventaret. Den kan alltid ha stått på nordsiden av koråpningen. Til regnskapet hører både fyllinger på siden av trappen og en dør. På sidene av prekestolen er det bilder av evangelistene, og over den er det en rikt utformet lydhimmel. Opprinnelig sto prekestolen trehvit, og ble malt først i 1728.

Døpefont

Brandval kirke

Døpefonten er datert til perioden 1175-1250 og kommer trolig fra en tidligere kirke på stedet.

Brandval kirke
Av /Arfo forlag.

Døpefonten var plassert i et eget dåpshus, men det er usikkert hvor dette sto. I regnskapet for 1651 inngår utgifter til et «font-hus», som hadde både gulv og tak. I kirken er det en døpefont av kleberstein som er datert til perioden 1175–1250, og som etter alt å dømme stammer fra en av de tidligere kirkene.

Øvrig inventar

Presten brukte antakelig utstyr og kirkesølv fra de tidligere kirkene. I 1634 ble det kjøpt inn en ny messehagel til Furelund kirke, og den ble trolig overført til den nye kirken. En alterkalk av sølv med påskriften «Guds aasiúns Kierckis Kalch 1689» er gitt til den nye kirken.

Til inventaret ellers i koret hører både skriftestol og andre sitteplasser. I regnskapet fra 1651 er skriftestolen nevnt som en del av det utførte «billedhuggerarbeid». I tillegg inngår det en klokkerstol og «stoler til fremmede».

Mellom koret og skipet var det et korskille. Til regnskapet hører utgifter til en utskåret «avdeling» mellom koret og skipet. Det ser ut til å ha vært en todelt dør i korskillet, for i det samme regnskapet er det fire par hengsler til «kordøren».

I skipet var det trolig benker. I forbindelse med arbeidene i 1728 fikk flere av benkene nye dører. En av benkene er plassert ved oppgangen til prekestolen og er merket med årstallet 1728. Til regnskapet fra 1651 hører det også utgifter til gallerier.

Ombygging

I 1839 ble det gjort en ombygging av Brandval kirke. Den fikk da ny utvendig kledning, og gulvene ble fornyet. Det ble dessuten satt opp en ny takrytter, men det var ikke midler til å gjøre den like stor som før. Samtidig ble det lagt teglstein på takene. I 1844 ble det første orgelet innkjøpt og plassert på et galleri i skipet.

I 1876–1877 ble det gjennomført en større ombygging av kirken under ledelse av byggmester Ole Bergqvist. Eksteriøret ble fornyet i nygotisk stil etter tegninger laget av byggmester Günther Schüssler. Det ser ut til at veggene ble forhøyet i forbindelse med ombyggingen. Innvendig ble veggpanelet og himlingen malt. Utvendig ble veggene kledd med stående faspanel som ble malt. I begge tverrarmene ble det bygd portaler med bislag av bindingsverk. I kirkerommet ble den tidligere altertavlen og prekestolen fjernet og erstattet med nye. De gamle ble lagret på et loft i nærheten. Korskillet ble også fjernet. Skipet fikk nye benker og et nytt orgel. I tillegg ble takkonstruksjonen fornyet.

Vesttårnet er fra samme ombygging. I tårnfoten er det våpenhus, i øverste etasje er det klokkestue. Veggene er av bindingsverk som utvendig er kledd med tilsvarende panel som i resten av kirken. Den åttekantede tårnhetten har løkformet nedre del og er kledd med kobberplater. Til hetten er det festet et spir med kule og kors. Også sakristiet er fra ombyggingen i 1876–1877.

I 1902 ble både altertavlen og prekestolen lagret på Norsk Folkemuseum. I 1914 ble det satt inn to glassmalerier i koret. Samtidig ble det bygd et gravkapell i nærheten av kirken. I 1945 fikk kirken nytt gulv, og det ble også støpt en fast såle under hele bygningen.

Kirken ble restaurert til 300-årsjubileet i 1951 etter planer av arkitekt Bjarne Hvoslef. I forbindelse med dette arbeidet ble de innvendige veggene i kirkerommet lutet. I 1962 fikk kirken elektrisk oppvarming og nytt orgel. Kirken ble satt i stand på nytt i 1965–1967. Da ble både altertavlen og prekestolen fra 1600-tallet hentet tilbake fra museet. Samtidig ble en del trefigurer fra altertavlen og prekestolen restaurert, og glassmaleriene tatt ut av koret. Også deler av døpefonten befant seg på Norsk Folkemuseum og ble returnert til Brandval kirke. I kirkerommet fikk vinduene farget antikkglass. Glassmaleriene fra koret er senere satt inn i gravkapellet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Knut A. Rosvold

Til siste setning: Prestegjeldene er vel ikke lenger lagt til grunn i Den norske kirkes organisering.

svarte Nina Aldin Thune

Det er nok noe som sikkert gjelder i flere artikler og noe å ta fatt i neste år.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg