For å markere forskjellige stadier i systemutviklingen har systemet hatt betegnelsene BeiDou-1, BeiDou-2 og BeiDou-3. Konseptet ble først lansert i 1983 og den første versjonen, BeiDou-1, var et eksperimentelt system bestående av i alt fire geostasjonære satellitter, der den første ble skutt opp i år 2000. BeiDou er utformet med satellitter i geostasjonær bane (GEO), i inklinerte geosynkrone baner (IGSO) og i middels høye inklinerte baner (MEO) av samme type som GPS, Galileo og GLONASS. Systemet er realisert med en trinnvis utvikling: først det eksperimentelle systemet BeiDou-1 med tre GEO, deretter et regionalt system med fem GEO, fem IGSO og fire MEO, og til slutt et globalt system med tre GEO, tre IGSO og 24 MEO, i alt 30 satellitter. I tillegg vil omtrent fem satellitter holdes i bane som reserver. Det regionale systemet ble tatt i bruk i 2013. Hele systemet sto ferdig i 2020. Da var 35 satellitter operative.
Systemet tilbyr tjenester på to nivåer. En åpen navigasjonstjeneste, fritt tilgjengelig for sivile brukere, gir horisontale nøyaktigheter på bedre enn 10 m (95%), tidsnøyaktigheter på bedre enn 20 ns og hastighetsnøyaktigheter på bedre enn 0,2 m/s. Disse ytelsene er konservativt presentert og moderne mottagere har vist betydelig bedre ytelse. En tjeneste for autoriserte brukere vil være mer nøyaktig og pålitelig, og inkludere en meldingstjeneste. Andre tjenester er:
- en regional meldingstjeneste med 1000 kinesiske tegn per melding
- en global SMS-tjeneste med 40 kinesiske tegn per melding
- en global søk- og redningstjeneste (SAR)
- en satellittbasert tilleggstjeneste (SBAS) for mer robust navigasjon og bedre ytelser
- en regional tjeneste for bedre nøyaktighet uten differensielle systemer (Precise Point Positioning, PPP). Nøyaktigheten på denne vil være ca. 0,3 meter
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.