iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.
iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.



Link to original content: https://sml.snl.no/skjoldbruskkjertelen
skjoldbruskkjertelen – Store medisinske leksikon
Illustrasjon av skjoldbruskkjertelen

Skjematisk fremstilling av skjoldbruskkjertelen og biskjoldbruskkjertlene.

Av /KF-arkiv ※.
Histologisk snitt (HE-farging) gjennom skjoldbruskkjertelen. Follikkelepitelet er kubisk, og cellenes høyde samt folliklenes størrelse sier litt om aktiviteten. Høyt epitel og små follikler tilsier vanligvis aktivitet (selv om follikelstørrelsen også er avhengig av hvordan snittet er lagt). Cellenes sekret lagres som kolloid i folliklene. Pilen peker på en gruppe lysere C-celler som produserer kalsitonin.

Skjoldbruskkjertelen er en kjertel foran på halsen, like nedenfor strupehodet. Kjertelen produserer hormonene tyroksin og trijodtyronin som regulerer stoffskiftet. Den lager også kalsitonin, som er med på å regulere innholdet av kalsium i blodet .

Faktaboks

Også kjent som

glandula tyreoidea, glandula tyroidea

Endring i hormonproduksjon og hormonsekresjon fra skjoldbruskkjertelen kan føre til høyt stoffskifte (hypertyreose) eller lavt stoffskifte (hypotyreose). Skjoldbruskkjertelen kan også rammes av struma (forstørrelse) og skjoldbruskkjertelkreft.

Kjertelen har navn etter anatomisk nærhet til skjoldbrusken foran på halsen. Betegnelsen «skjoldkjertelen» er misvisende, da det er brusken og ikke kjertelen som er skjoldformet. Uttrykket er hentet fra tysk: 'Schilddrüse'.

Funksjon

Skjoldbruskkjertelen produserer i hovedsak tre hormoner:

Tyroksin og trijodtyronin

T4 dannes i hovedsak i skjoldbruskkjertelen, og omdannes til T3 ute i kroppen. Disse hormonene binder seg til DNA-et og skrur av og på mange gener som styrer energiomsetningen i cellene våre. De bidrar til en økning av stoffskiftet i hele kroppen. Det fører blant annet til økt omsetning av kroppens fett- og sukkerlagre, og kan bidra til vektreduksjon. T3 og T4 påvirker også sentralnervesystemet med økt aktivering av det sympatiske nervesystemet. Dette fører til øket årvåkenhet.

Som i mange andre hormonsystemer, reguleres stoffskiftet fra hypofysen. Hormonet TSH (tyreoidea-stimulerende hormon) fra hypofysens forlapp regulerer hvor mye stoffskiftehormon som skal lages fra skjoldbruskkjertelen. Dersom stoffskiftet faller – det vil si at T4 og T3 blir for lave – merker sentralnervesystemet dette og hypofysen øker produksjonen av TSH og sender dette ut i blodet. Når TSH kommer til skjoldbruskkjertelen, øker denne utskillelsen av T4 og T3. På denne måten opprettholder kroppen sin energibalanse. Dette systemet er veldig finregulert. Det er dermed en svært nøye regulering av stoffskiftet. Kommunikasjonen mellom kroppens stoffskiftehormoner og hypofysen skjer i løpet av minutter.

For at kroppen skal lage T4 og T3 kreves grunnstoffet jod. Kjertelen tar opp jod fra blodet og lagrer dette i follikler som finnes i kjertelvevet. Viktige jodkilder er hvit fisk, melkeprodukter og jodert salt. I mange deler av verden er det jodmangel. Dette kan føre til stoffskiftesykdom, og både lavt og høyt stoffskifte kan oppstå. Kjertelen kan også vokse og man kan få struma.

Kalsitonin

Cellene som produserer kalsitonin ligger mellom folliklene i skjoldbruskkjertelen og kalles parafollikulære celler. Kalsitonin er, sammen med hormonet PTH fra biskjoldbruskkjertlene, viktig for å regulere blodets konsentrasjon av kalsium. Når konsentrasjonen blir høy, reduserer kalsitonin avgivelsen av kalsium fra knoklene til blodet og øker utskillelsen av kalsium gjennom nyrene. Hvis konsentrasjonen blir lav, blir virkningen motsatt.

Anatomi

Skjoldbruskkjertelens mikroskopiske anatomi
Histologisk snitt som viser at skjoldbruskkjertelen er bygd opp av follikler som inneholder kolloid. Det er follikkelcellene som produserer kolloid og skjoldbruskkjertelhormonene. De parafollikulære cellene kalles også C-celler og produserer hormonet kalsitonin.
Av /OpenStax CNX, Anatomy and Physiology. 12. feb. 2019.
Lisens: CC BY 4.0

Makroskopisk anatomi

Skjoldbruskkjertelen er fortil bundet til luftrøret med en kapsel av løst bindevev og følger strupehodet i dets bevegelser, men er i normal tilstand så liten og bløt at den verken kan sees eller føles utvendig.

Vanligvis veier skjoldbruskkjertelen 20–50 gram og er forholdsvis størst hos kvinner, hvor den også kan forstørres noe under menstruasjon og graviditet. Kjertelen er rødbrun av farge og består av to ovale sidelapper (lobus dexter og lobus sinister), forbundet ved en midtlapp (isthmus), som befinner seg i høyde med andre og tredje bruskring i luftrøret. Sidelappene når litt opp på strupehodets skjoldbrusk, som har gitt kjertelen navn.

Anatomiske varianter kan forekomme. Av og til finnes det også en såkalt pyramidelapp (lobus pyramidalis). Dette er en smal vevsstrimmel som strekker seg opp over strupehodets forside og kan nå helt opp til tungebeinet (os hyoideum). Den er en påminnelse om at kjertelen under fosterutviklingen dannes som en nedposning fra munnhulens bunn.

På baksiden av kjertelen ligger på hver side de små biskjoldbruskkjertlene, som produserer parathyreoideahormon (PTH). PTH er av betydning for omsetningen av kalsium.

Skjoldbruskkjertelen er omgitt av en dobbel bindevevskapsel: en ytre og en indre kapsel av relativt fast, elastisk bindevev, som også danner støttevevet i kjertelens indre. På hver side står den i nær forbindelse med den nerven som styrer stemmebåndene (nervus laryngeus recurrens, en gren av nervus vagus).

Mikroskopisk anatomi

Kjertelvevet er fordelt på cirka 30 millioner follikler, som er blærelignende dannelser med en diameter på 0,05–0,5 millimeter. Folliklene produserer hormoner. Veggene består av høykubiske kjertelceller i ett lag, og ytterst er hver follikkel kledd med en fin hinne som har et tett nett av små blodårer. Skjoldbruskkjertelen er et blodrikt organ, og gjennomstrømmes av cirka fem liter blod i timen, hovedsakelig ved parede grener fra arteria carotis externa (arteria thyreoidea superior) og fra arteria subclavia (arteria thyreoidea inferior).

I folliklenes hulrom finnes det en halvflytende jodholdig masse, såkalt kolloid, som dannes av cellene. Massen fungerer som et hormonlager som normalt kan dekke et par måneders forbruk. Mellom folliklene ligger det spredte celler som er større og lysere enn follikkelcellene, og som også har en annen opprinnelse. Disse kalles parafollikulære celler eller C-celler (etter engelsk calcitonin), og produserer kalsitonin.

Embryologi

Glandula thyreoidea dannes embryonalt av en endodermal epitelutvekst i bunnen av den senere munnhulen. Gjennom en kanal (ductus thyreoglossus), som tungerotens foramen caecum er en rest etter, senker kjertelvevet seg kaudalt og ventralt ned foran tungebeinet, og fester seg fortil på øvre del av luftrøret i løpet av syvende fosteruke.

På kjertelens vandringsvei kan det dannes cyster langs halsens midtlinje (såkalte thyreoglossus-cyster), som er rester etter den tilbakedannete ductus thyreoglossus. De opptrer hyppigst over og under tungebeinet.

Sykdommer i skjoldbruskkjertelen

Sykdommer i skjoldbruskkjertelen kan deles i to hovedgrupper: de som innebærer en endring i hormonproduksjonen og hormonsekresjonen – høyt og lavt stoffskifte (hypertyreose og hypotyreose), og de som påvirker kjertelens form og størrelse (struma, skjoldbruskkjertelkreft).

Historikk

Thyreoidea
Leonardo da Vincis anatomiske tegning av et strupehode-preparat, hvor skjoldbruskkjertelen tydelig fremkommer (pil). Fra Windsor Castle Royal Library.
Thyreoidea
Av .

Helt siden oldtiden har man vært oppmerksom på det sykdomsbildet som fulgte av en unormal forstørrelse eller fremvekst fortil på halsen (struma). Man kjente til behandlingsforsøk med havsalt, alger og jodholdig aske av tang, både i den vestlige og den østlige verden. Noen forståelse av skjoldbruskkjertelens funksjon hadde man naturlig nok ikke, og Hippokrates mente på 400-tallet fvt. at den var en spyttkjertel.

Universalgeniet Leonardo da Vinci (1452–1519) ga den første avbildningen av kjertelen, og den flamske anatomen Andreas Vesalius (1514–1564) ga den første beskrivelsen. I 1656 fikk kjertelen sitt navn av den engelske anatomen Thomas Wharton (1614–1673), etter gresk thyreos = 'skjold'. Først i 1896 kunne den tyske kjemikeren Eugen Baumann (1846–1896) vise at kjertelen inneholdt jod, og få år senere viste den amerikanske patologen David Marine (1880–1976) at tilførsel av jod var nødvendig for kjertelens funksjon.

Man hadde lenge forsøkt seg på operative inngrep ved forstørret kjertel, men ofte med fatalt utfall, siden man ikke kjente eksistensen av og funksjonen til de små biskjoldbruskkjertlene, som ofte ble fjernet sammen med det øvrige kjertelvevet. I 1870-årene ble det kjent at fullstendig fjerning av skjoldbruskkjertelen kunne føre til kretinisme.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Liv Karin Hegerland

Hei. Visst en har utslag på forhøyning av kalsium innhold i blodet og at det ikke er så høyt for behov for operasjon å hva er egentlig høyt? .Hva er kriterier må en ha for å få tatt en slik operasjon og hvilken bakdeler er det om en får utført en slik operasjon? Mvh LK

skrev Jens Petter Berg

Forhøyet kalsiumkonsentrasjon i blodet kan ha flere årsaker. En av årsakene er at kroppen skiller ut for mye paratyreoideahormon (PTH) fra biskjoldkjertlene. PTH er et hormon som oppregulerer kalsiumnivået i blodet. Godartede svulster i biskjoldkjertlene kan føre til økt utskilling av PTH og dermed økt nivå av kalsium i blodet. Tilstanden kan helbredes ved å fjerne svulsten, men dette er et inngrep som ikke er helt fritt for komplikasjoner. Siden det å ha et lett økt nivå av kalsium i blodet som regel bare gir beskjedne eller ingen symptomer, brukes følgende kriterier som retningslinjer for å tilby operasjon: Serum-kalsium i blodet høyere enn 2,75 mmol/L Påvist nyresten eller kalknedslag i nyrene Benskjørhet (osteoporose) Alder

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg