Anduranță
Anduranța este capacitatea de a menține un anumit nivel de intensitate necesar în timp.
Din punct de vedere științific, anduranța este definită ca o capacitate de a menține un efort de o anumită intensitate relativă pentru o perioadă prelungită de timp, adică o putere mecanică practic constantă. Poate fi cuantificat printr-o rată de scădere a intensității relative a exercițiului în timp.
Filosofie
[modificare | modificare sursă]Pentru Socrate, anduranța era una dintre cele trei virtuți majore.
Sport
[modificare | modificare sursă]În sport, și în general pentru eforturile fizice, anduranța fizică implică următorii factori:
- anduranța cardiovasculară și respiratorie: inima și respirația trebuie să asigure un aport suficient de oxigen pentru a menține intensitatea dorită a efortului;
- anduranța musculară: munca prelungită implică în special fibre musculare de tip 1;
- voința, rezistența psihică la oboseală.
Există, de asemenea, probe de anduranță în mai multe discipline sportive:
Atletism
[modificare | modificare sursă]În atletism, anduranța se referă la alergări de fond (5.000 de metri, 10.000 de metri, Maraton) sau chiar de semifond (800 de metri și 1.500 de metri).
Sport mecanic
[modificare | modificare sursă]În automobilism sau motociclism, anduranța este o formă de competiție destinată testării regularității vehiculelor într-un timp sau / și o distanță dată. Proba de anduranță cea mai cunoscută este Cursa de 24 de ore de la Le Mans.
Note
[modificare | modificare sursă]