Stearin
Stearin (eller tristearin) er et lukt- og smakfritt fettstoff som er fast ved romtemperatur. Det er en glyserolester av stearinsyre og har formel (C17H35COO)3C3H5. Smeltepunktet er 72 °C.
Ordet «stearin» kommer fra gresk stear som betyr «talg». Stearin er en av de viktigste delene av flere fett-typer fra planter og dyr, som talg og kakaofett.
Man kan fremstille stearin ved katalytisk hydrogenering av oljer, eller av stearinsyre og glyserol med aluminiumoksid (Al2O3).
Stearin var tidligere den vanligste komponenten i levende lys. Lys av ren stearin blir likevel for sprø, derfor blir moderne stearinlys som regel også tilsatt fast parafin (parafinvoks). Lys av bare parafin ble veldig bløte. Stearin kan også brukes som fettkomponent i såpe.
Fettstoffet er fremstilt fra levende organismer, for eksempel oljehaldige planteslag som palme, eller som et biprodukt i kjøttproduksjon. Jo mer fett det er i stearinen, desto fastere er konsistensen ved romtemperatur.
Stearinlys og alternativer
[rediger | rediger kilde]Stearin brukes til å tilvirke lys som brukes som lyskilder. Lysene kan ha ulik fasong og farger, avhengig av interiørtrender, personlig smak og bruksområde. Både masseproduserte og håndlagede lys er å få kjøpt, og noen forbrukere lager lysene selv som en hobbyaktivitet.
Man kan også bruke andre materialer enn stearin til å lage lys, og særlig på 2000-tallet har det vært diskutert hva slags lys som er mest miljøvennlig.[1][2] Alternativer til stearin kan være:
Mange anbefaler stearinlys fremfor lys av parafin, fordi parafinlys er laget av fossilt brennstoff, mens stearinlys er tilvirket av fornybare råvarer. Den norske miljøvernorganisasjonen Naturvernforbundet har imidlertid fremholdt at bruken av levende lys i seg selv er lite miljøvennlig, uansett hva lysene er laget av. Organisasjonen har trukket frem lys av bivoks som det mest miljøvennlige produktet i kategorien levende lys.[2]
I tillegg til miljøperspektivet har det også vært trukket frem at mange husbranner skyldes bruk av levende lys.[1] Ifølge det norske Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) er stearinlys mindre brannfarlige enn parafinlys.[1]
Referanser
[rediger | rediger kilde]- ^ a b c «Stor VG-test: Disse telysene er mest helsefarlige». www.vg.no. 23. desember 2014. Besøkt 18. desember 2022. «Folkehelseinstituttet advarer fordi det soter til innemiljøet vårt. Miljødirektoratet er fortvilet fordi det forverrer klimaproblemene. Brannvernforeningen og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) er bekymret for – og vet – at disse telysene fører til boligbranner. (---) – Lys som inneholder parafin er mer brannfarlige. De tar lettere fyr enn telys med stearin, sier senioringeniør i enhet for forbrukersikkerhet i DSB, Steinar Tegneby, til VG.»
- ^ a b hectorpena (9. februar 2015). «Stearinlys». Naturvernforbundet. Besøkt 18. desember 2022. «Stearin lages stort sett av palmeolje. Mesteparten av verdens palmeolje produseres i Sørøst-Asia, og oljepalmedyrking er en vesentlig årsak til rasering av regnskogen. Heller ikke om man bruker andre oljevekster, som raps, er rene stearinlys uproblematiske. Dersom alle parafinvokslysene på markedet skulle produseres ved bruk av vegetabilske oljer ville det nødvendigvis krevd masser av areal med verdifull matjord. | Brenning av stearinlys slipper også ut kjemikalier og partikler i innemiljøet. (---) Biene lager ikke bare honning, men også bivoks. Lys av bivoks regnes som et miljøvennlig, men eksklusivt, alternativ til tradisjonelle stearinlys.»