iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.
iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.



Link to original content: https://no.wikipedia.org/wiki/Leeds
Leeds – Wikipedia Hopp til innhold

Leeds

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Leeds
Leeds sentrum om natten.
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
DistriktCity of Leeds
Admin. grevskapEnhetlig myndighet
Seremon. grevskapWest Yorkshire
StatusBy (city)
Ligger vedAire
Leeds og Liverpoolkanalen
Meanwood Beck
Retningsnummer0113
Areal551,72 km²
Befolkning766 399 (2014)
Bef.tetthet1 389,1 innb./km²
Høyde o.h.51 meter
Kart
Leeds
53°47′51″N 1°32′37″V

Leeds er en by i West Yorkshire i den nordlige delen av England. Byen er Englands tredje største etter London og Birmingham. Leeds har, med dens utbygde boligområder (built-up area),[1] en befolkning på 801 660 (2017, ifl. snl).[2] Den er en del av City of Leeds' storbykommune (metropolitan borough) som har en beregnet befolkning på 757 700 innbyggere (2011).[3] Leeds er kjernen i den enhetlige myndigheten City of Leeds, som også inkluderer forstedene Craven, Harrogate, Bradford, Selby, Calderdale, Kirklees, Wakefield og Barnsley. Elven Aire renner gjennom byen.

Historisk lå Leeds i West Riding of Yorkshire, og dens historie kan bli sporet tilbake til 400-tallet da dets navn refererte til skogsområdet i det keltiske kongeriket Elmet. Navnet har blitt benyttet for mange administrative enheter i århundrenes løp. Det endret seg fra å være et lite herregods og borough1200-tallet, gjennom flere inkarnasjoner, til å bli navnet knyttet dagens storby. På 1600- og 1700-tallet ble Leeds et betydelig senter for produksjon og handel med ull. Deretter, i løpet av den industrielle revolusjon, utviklet Leeds seg til en stor by med møller som kraftsenter; ull var den dominerende industrien, men også lin, ingeniørvitenskap, jernverk, trykking, og andre industrier var viktige.[4] Fra å være en kompakt, landsens markedsby ved elven Aire på 1500-tallet ekspanderte Leeds og absorberte de omliggende landsbyene til å bli et folkerikt, urbant senter på midten av 1900-tallet. I dag arbeider de fleste i Leeds i service- og finanssektoren som er en av de største i landet. Byens offisielle slagord er «Storbritannias favorittby».[5]

Det som i dag er Leeds var i tiden etter romersk tid et skogsområde i det keltiske kongeriket Elmet. I angelsaksisk tid var det i bestefall en del gårdsbruk, og den første gangen som Leeds er dokumentert er i Domesday Book i 1086, som Ledes. Byen fikk sitt første charter i 1207. I middelalderen var Leeds en markedsby for jordbruksprodukter. Byen ble delvis industrialisert på 1300-tallet da flamske innvandrere startet ullforedling. Byens industrivekst ble ytterligere økt med kanalforbindelse til Liverpool i 1816 og jernbanen i 1848.

Rådhuset, bygget 1858

1800-tallet var Leeds et sterkt liberalt feste, men som i det øvrige Storbritannia begynte Labour å erstatte de liberale som de konservatives hovedkonkurrent på begynnelsen av 1900-tallet. De politiske skillelinjene mellom partiene har ofte vært mindre i Leeds enn på riksplanet.

Bystyret består av 99 mandater. Byen er inndelt i 33 valgkretser der de 3 kandidatene som får flest stemmer får mandatet. Siden lokalvalget i 2004 styrer en allianse av liberaldemokratene, de konservative og de grønne.

Det konservative partiet står sterkest i den nordlige delen av Leeds, med unntak av Moortown. Moortown var ved det siste valget, liksom de studenttette områdene nærmere sentrum samt Rothwell i det sørlige Leeds, liberaldemokratenes sterkeste feste. Morley Borough Independents tok, logisk nok, samtlige av sine mandater i Morley, der de var de eneste som tok mandater. De grønne tok samtlige av sine mandater i valgkretsen Farnley and Wortley der de tok samtlige mandater. I de øvlige delene av byen vant Labour.

Med unntak av en periode under den engelske borgerkrigen ble Leeds ikke representert i parlamentet før parlamentsreformen 1832. For valg til det britiske parlamentet er byen delt opp i åtte valgkretser: Leeds West, Leeds Central, Leeds North West, Leeds North East, Leeds East, Elmet, Morley and Rothwell og Pudsey.

Sju av åtte parlamentsrepresentanter fra byen tilhører Labour: John Battle (Leeds West), Hilary Benn (Leeds Central), Fabian Hamilton (Leeds North East), George Mudie (Leeds East), Colin Burgon (Elmet), Colin Challen (Morley and Rothwell) og Paul Truswell (Pudsey). Den eneste representanten for et annet parti er Greg Mulholland (Leeds North West), som representerer liberaldemokratene. I mange år var samtlige parlamentsrepresentanter fra Labour. Historisk sett har samtlige valgkretser med unntak av North East og North West vært labourdominert, mens i de senere år har vanligvis det konservative partiet tatt disse.

Styrende parti i bystyret
År Styrende parti
18421895 De Liberale
18951904 De Konservative
1904-1907 Liberaler
Inget parti har majoriteten,

men i praksis styrte de konservative

1928-1930 Labour
1930-1933 De Konservative
1933-1935 Labour
1935-1945 De Konservative
1945-1951 Labour
1951-1953 De Konservative
1953-1967 Labour
1967-1972 De Konservative
1972-1976 Labour
1976-1980 De Konservative
1980-2004 Labour
2004- Koalisjon av liberaldemokrater,

konservative og de grønne

Bebyggelse

[rediger | rediger kilde]
Holborn Tower er et av høyhusene som finnes spredt utover byen og som utskiller seg fra den ellers ganske lave bebyggelsen.

Bykjernen preges av moderne bebyggelse og omfattende nybygging. Byen er kjent for sine mange kjøpesentre, de fleste rett øst for jernbanestasjonen. Kjøpesentrene ble bygd på slutten av 1800-tallet og har senere blitt til nye store shoppingkompleks.

I øst-vestlig retning gjennom sentrum går gata Headrow og i nord-sydlig Briggate. Disse kan sies å utgjøre byens hovedgater. Både Headrow og Briggate har ligget der fra gammelt av. Briggates ble anlagt på 1200-tallet, mens Headrow ble anlagt på 1500-tallet.

Bystyrets sammensetting
Parti Mandat
Labour 40
Liberaldemokratene 26
De Konservative 24
Morley Borough Independents 6
De Grønne 3

Bytorget ligger i sentrum, like ved jernbanestasjonen, og ble anlagt på begynnelsen av 1900-tallet. I den nordlige delen av sentrum ligger rådhuset, tegnet av Cuthbert Brodrick og innviet i 1858 av dronning Victoria, samt folkets hus, tegnet av Vincent Harris og innviet i 1933. En del av Leeds Metropolitan University ligger også her. Rett nord for sentrum ligger University of Leeds, og rett nord for dette igjen ligger Hyde Park, en park som når været tillater det, ofte er full av studenter. Rett sør for sentrum, i Beeston ligger Elland Road, Leeds Uniteds hjemmebane.

I alle retninger ut fra sentrum brer boligområdene seg ut. Vanligvis er disse bebygd av rekkehus i typisk engelsk stil, mens i byens ytre deler finnes det dog en betydelig villabebyggelse. Et antall større høyhus finnes også spredt rundt om i byen. De fleste av bydelene har sitt eget shoppingstrøk og det finnes et antall større shoppingkompleks, slik som f.eks i Seacroft.

I den nordøstre delen av Leeds ligger Roundhay Park, en stor park innkjøpt av byen på slutten av 1800-tallet.

Vest og sør finnes det et antall byer som er mer eller mindre sammenvokst med Leeds; blant annet Yeadon, Morley og Rothwell.

Det finnes tre større sykehus i byen, Leeds General Infirmary, St James's University Hospital og Seacroft Hospital.

Hyde Park, en relativt sentralt belagt bydel i Leeds

Befolkning

[rediger | rediger kilde]

Byen er relativt typisk for Storbritannia i både etnisk og religiøs sammenheng. De største minioritetsgruppene er pakistanere (2,1 %), indere (1,7 %), øvrige hvite (1,5 %) og irlendere (1,2 %).

I forbindelse med den industrielle revolusjonen skjedde det en stor innflytting til byen. På 1800-tallet flyttet blant annet irlendere og jøder til byen, ettersom de sistnevnte flyktet fra pogromer i Øst-Europa.

Av befolkningen er 25,5 % under 20 år, 30,5 % mellom 20 og 39 år, 24,1 % mellom 40 og 59 år, 8,9 % mellom 60 og 79 år og 11,0 % over 80 år. Befolkningsfordelingen i alderssammenheng er typisk for Storbritannia, med unntak av at andelen på rundt 20 år og noe eldre er større på grunn av den store andelen studenter. Forventet levealder i Leeds er 80,7 år for kvinner og 75,5 år for menn.

Fra byen skjer det en nettoutflytting til de omliggende byene, til en del kystbyer samt til London. Utflyttningen til omliggende byer skjer primært fordi mulighetene til å pendle har blitt kraftig forbedret, mens utflyttingen til kysten hovedsakelig skyldes pensjonister som flytter ut. Utflyttingen til London skyldes nok den store mengden med høytlønnede jobber som finnes der og som ikke finnes i Leeds. Fra øvrige deler av landet skjer en nettoinnflytting, hovedsakelig fordi byen har vært i stor økonomisk vekst.

De nordlige delene av byen domineres av rike personer og en del eldre mennesker. De vestlige og sydvestlige delene domineres av den hvite arbeiderklassen. I områdene rett vest for sentrum utgjør studentene den største andelen. Områdene rett nord for sentrum har den største ikke-britiske befolkningsandelen.

Med tanke på religiøs tilhørighet er fordelingen slik: 68,8 % kristne, 16,8 % ikke-religiøse, 3,0 % muslimer, 1,2 % jøder og 1,1 % sikher. I byen finnes det, foruten et stort antall kirker, fire synagoger, fire moskéer og tre sikhtempel.

Siden 1878 har Leeds hatt et katolsk bispesete.

Foretak med over 1 000 ansatte i Leeds (2004)
Leeds rådhus British Library
NHS Centrica
BT GE Capital
BUPA Leeds City Link
Direct Line Group Moores Furniture Group
First Direct PricewaterhouseCoopers
Halifax Reality Group
Leeds Metropolitan University Ventura
University of Leeds Yorkshire Bank
Royal Mail Yorkshire Post Newspapers
ASDA Yorkshire Power
Foretak med fet skrift har over 2 000 ansatte

Leeds hadde i 1998 en BNP på 9,7 milliarder pund (tilsvarende drøyt 100 milliarder kroner). Byen er kjent for sitt varierende næringsliv. Det finns drøyt 17 000 momsregistrerte bedrifter i byen. I Leeds finnes den nest største produksjonsindustrien utenfor London, det samme gjør den største pressebransjen og den tredje største finanssektoren. Nærmere 100 000 personer arbeider innen offentlig sektor. Fordelingen mellom de ulike sektorer skiller seg ikke i noen større grad fra det britiske gjennomsnittet.

Kommunen har en omsetning på rundt en milliard pund og har ca. 35 000 ansatte.

Infrastruktur

[rediger | rediger kilde]

Leeds har verken tunnelbane eller trikk, noe som er uvanlig for en by på denne størrelsen. Det finnes dog planer om å gjeninnføre trikkedriften. Det planlagte trikkenettet kommer til å inneholde tre linjer, Sør, Nord og Øst og strekke seg ut til byens utkanter. Bussnettet i Leeds er omfattende med over hundre ulike linjer. Helt nordvest i byen ligger Leeds Bradford International Airport, som også betjener Bradford. Sentralstasjonen har en sentral beliggenhet. Utover den finnes det omkring ti mindre stasjoner i byen. Motorvegene M1 og M62 forbinder Leeds med Sheffield og London og med Liverpool, Manchester og Hull. Antall personer som pendler til byen er på ca. 80 000.

Leeds har retningsnummer 0113 og postadresser i Leeds begynner med LS.

I Leeds finnes lokalavisene Yorkshire Evening Post og Yorkshire Post som begge eies av Johnston Press. Både BBC og ITV/Yorkshire Television har TV-studioer i byen. Det finnes også et antall radiostasjoner i byen: BBC Radio Leeds, Radio Aire, Magic 828, Galaxy 105 og Real Radio.

Utdanning

[rediger | rediger kilde]
Leeds Metropolitan University

Leeds har to universiteter, University of Leeds med 28 000 studenter og Leeds Metropolitan University med 26 000 studenter; totalt bor ca. 70 000 studenter i byen. Leeds Metropolitan University har først og fremst Yorkshire og Lancashire som sine opptaksområder, mens University of Leeds i større grad har studenter fra hele landet. Utover disse har Open University sitt regionkontor i byen. Open University er et statlig universitet basert på fjernundervisning.

Det finnes ni college i byen: Leeds College of Art & Design, Leeds College of Building, Leeds College of Music, Joseph Priestley College, Northern School of Contemporary Dance, Notre Dame Sixth Form College, Park Lane College, The Leeds College of Technology og Thomas Danby College. Leeds College of Technology har 5 000 studenter og har i alle hovedsak yrkesrelaterte studier.

På tilsvarende gymnasnivå finnes blant annet Leeds Grammar School, opprettet 6. mars 1547. Det finnes (2003) totalt 294 offentlige skoler i Leeds. Befolkningens utdanningsgrad ligger på nivå med gjennomsnittet for landet.

Geologi, klima og miljø

[rediger | rediger kilde]
Måned Temperatur Regn
Min.(°C) Max.(°C) (mm)
januar 0,3 5,8 61
februar 0,2 5,9 45
mars 1,6 8,7 52
april 3,1 11,3 48
mai 5,5 15,0 54
juni 8,5 18,2 54
juli 10,4 19,9 51
august 10,5 19,9 65
september 8,7 17,3 57
oktober 6,3 13,4 55
november 2,9 8,8 57
desember 1,2 6,7 61

Leeds har, slik som resten Storbritannia, et mer utpreget kystklima enn Sverige og Finland. Vintertid er det noe varmere enn i Sør-Norge og betydelig varmere enn i Nord-Norge. Om sommeren er det stort sett like varmt eller noe mildere enn største delen av Norge.

Brorparten av Leeds ligger på kullagringer fra karbon tiden da det vokste regnskog på plassen. Rett nord for byen består berggrunnen i stedet av sandstein og skifer og øst for byen er kalkstein dominerende.

Antallet dager med mellomstore eller høye verdier av forurensning er veldig lik med gjennomsnittet av britiske byer. Det finnes mest svevestøv rundt sentrum, Beeston, Richmond Hill og Hunslet, der det er rundt 40 mikro;g/m³, mens i utkanten av byen ligger det på rundt 30 mikro;g/m³.

Sport og kultur

[rediger | rediger kilde]

Byen er kjent for sitt omfattende nattliv med en mengde nattklubber, mye på grunn av alle studentene her. Nattklubbene har ofte en kort livslengde og dekadente navn. "Hanna og Dea" heter en av mange nattklubber som er populær blant ungdommer.

I byen finnes Leeds Grand Theatre som er en stor operascene. The Henry Moore Institute inneholder både sentralbiblioteket og et galleri. Foruten hovedbiblioteket finnes det omkring 50 lokale bibliotek i de ulike bydelene og forstedene.

I likhet med andre britiske byer på samme størrelse har Leeds hatt begrenset med artister som har slått igjennom internasjonalt. Blant de som har lykkes er Chumbawamba, Melanie Brown (Spice Girls) og The Sisters of Mercy. I august hvert år holdes Leeds Festival i Bramham Park øst for byen.

De store idrettene i Leeds er de samme som i Storbritannia som helhet; fotball, rugby og cricket.

Fotballlaget Leeds United spiller på Elland Road og har tidvis hatt mange store perioder. Laget vant den engelske ligaen 1968/69, 1973/74 og 1991/92. De nådde semifinalen i Mesterligaen i 2001. En økonomisk og sportslig nedtur på 2000-tallet førte til nedrykk, først til The Championship i 2004 og deretter til ligasystemets tredje nivå League One i 2007. Etter tre sesonger der klarte klubben i mai 2010 å rykke opp igjen til The Championship.

Desto bedre har det gått for rugbylaget Leeds Rhinos som vant Super League for første gang i 2004 og World Club Challenge i 2005. De spiller den varianten av rugby som kalles rubgy league og har relativt begrenset internasjonal utbredelse. Det andre rugbylaget, Leeds Tykes spiller den internasjonalt mer populære varianten rugby union og tilhører bunnsjiktet i den øverste ligaen. Lagene deler både eier og stadion. Deres felles stadion ligger i Headingley.

Det finnes et antall golfbaner rundt byen. På en av disse, Moortown Golf Club, der ble det spilt Ryder Cup i 1929. I Wetherby, rett nordøst av byen ligger en kjent travbane.

Leeds International Pool ble åpnet i 1967 med høye ambisjoner, men den har ikke blitt vedlikeholdt i nok grad slik at det nå har blitt bestemt at det skal bygges et nytt basseng. Det nye bassenget kommer til å utgjøre en del av South Leeds Stadium som også kommer til å inneholde en rugbybane, friidretts- og tennisbaner, samt muligheter for å spille boule.

Vinterstid er det vanlig å settes opp en skøytebane på torget ved rådhuset.

Museer og severdigheter

[rediger | rediger kilde]

Blant byens historiske severdigheter finnes Kirkstall Abbey, en klosterruin med aner fra 1100-tallet og Temple Newsam, tidigere eid av tempelriddere. Fra begynnelsen av den industrielle revolusjonen finnes Armley Mills, tidigere verdens største ullfabrikk, nå et museum, og Middleton Railway, en ca. 250 år gammel jernbane. Leeds City Museum handler om Yorkshires historie.

Siden 1996 har Royal Armouries hatt et museum i byen, med en stor samling av rustninger og annen krigsutrustning fra store deler av verden.

Det finnes også et antall lokalhistoriske museer som gjenspeiler hver sin egne lokale historie, blant annet i Horsforth og Otley. I Roundhay Park finnes et tropisk senter.

Vennskapsbyer

[rediger | rediger kilde]

Leeds har følgende vennskapsbyer:[trenger referanse]

Litteratur

[rediger | rediger kilde]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Built-up Area/Built-up Area Sub-division, ONS.
  2. ^ «2011 Census - Built-up areas». ONS.
  3. ^ «Table 8a Mid-2011 Population Estimates: Selected age groups for local authorities in England and Wales; estimated resident population». Population Estimates for England and Wales, Mid 2011 (Census Based). ONS. 25. september 2012.
  4. ^ Burt & Grady (1994): The Illustrated History of Leeds, s. 92
  5. ^ «Leeds voted favourite city», BBC 10. september 2003

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]

(en) Leeds hos Wikivoyage