iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.
iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.



Link to original content: https://no.wikipedia.org/wiki/Kabuki
Kabuki – Wikipedia Hopp til innhold

Kabuki

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En kabukiskuespiller som fiskeselger.

Kabuki (歌舞伎, kabuki) er en japansk teaterform som oppstod på begynnelsen av 1600-tallet. Kabuki er kjent for en stilisert spillestil og en spesiell sminking, den såkalte kumadori-sminkingen. Kraftfulle linjer i rødt, blått eller svart skal understreke bevegelsene til ansiktsmusklene og symboliserer den grunnleggende karakteren til rollefiguren.

Etymologi

[rediger | rediger kilde]

Ordet kabuki er avledet av verbet kabuku, som betyr å være eksentrisk, å opptre på en oppsiktsvekkende måte, eller å overtre grensene for hva normal adferd skulle tilsi.[1]

Teaterformen ble innført i 1603 av Izumo no Okuni (som betyr "Okuni fra Izumo"), ei ung jente som tjente som miko i Kyoto, da hun kledt i et spesielt mannskostyme tok til å framføre en ny form for dansedrama på elvebreddene. Dette skal ha foregått i Kyoto. Kostymet jenta bar skal ha vært typiske for en gruppe menn som ble kalt "kabukimono" og som var kjent for å være svært eksentriske eller for ikke å innordne seg etter samtidens normer.[2] Denne typen opptredener, der kvinnelige skuespillere fremførte morsomme stykker fra dagliglivet, ble raskt svært populære, og Okuni ble til og med bedt om å spille for keiserhoffet.

Etterhvert ble det fremført mange stykker som var svært dristige, for ikke å si uanstendige. Mange av skuespillerne var prostituerte, og atmosfæren blant tilskuerne var ofte voldelig. I 1629 ble det forbudt for kvinner å spille skuespill med den begrunnelsen at herskerne ville verne den offentlige moralen. Kabukitradisjonen fortsatte med mannlige skuespillere, men i samme stilen, og også disse drev ofte med prostitusjon i tillegg til skuespillet. I 1652 forbød shogunen derfor også unge menn å spille skuespill.

Teaterformen er skrevet inn på UNESCOs liste over Mesterverker i muntlig og immateriell kulturarv.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Japan Arts Council. «Invitation to Kabuki | Kabuki means». www2.ntj.jac.go.jp. Arkivert fra originalen 12. november 2017. Besøkt 13. november 2017. 
  2. ^ Japan Arts Council. «Invitation to Kabuki | Birth of kabuki». www2.ntj.jac.go.jp. Arkivert fra originalen 18. februar 2013. Besøkt 13. november 2017. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]