iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.
iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.



Link to original content: https://no.wikipedia.org/wiki/Bysantinsk_ritus
Bysantinsk ritus – Wikipedia Hopp til innhold

Bysantinsk ritus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En ikonostasis skiller helligdommen eller alteret fra kirkeskipet i bysantinske ritekirker. Her vises en del av en seksraders ikonostasis ved den russiske katedralen i Uglitsj. Den nordlige døren til diakonen til venstre og de hellige dører til høyre.

Bysantinske ritus (eller konstantinopelske ritus, også omtalt som gresk ritus) er den kristne ritus som har sitt opphav i det oldkirkelige patriarkatet Konstantinopel. Det er et liturgisk ritual som er identifisert med det store spekteret av kulturelle, andaktsfulle og kanoniske praksiser som utviklet seg i den østlige kristne kirken i Konstantinopel.[1]

De kanoniske timene (tidebønn) er utvidet og komplekse, og varer omtrent åtte timer, lengre enn under store fastetiden (gresk: Μεγάλη Τεσσαρακοστή, Μεγάλη Νηστεία, som betyr «De store 40 dagene»), men er forkortet utenfor store klostre.[2] En ikonostasis, en skillevegg dekket med ikoner, skiller området rundt alteret fra skipet. Korstegnet, ledsaget av å bøye seg, utføres svært ofte, for eksempel mer enn hundre ganger under den guddommelige liturgien, og det er framtredende ærbødighet for ikoner, en generell aksept av at menighetene fritt beveger seg i kirken og samhandler med hver andre og særegne tradisjoner for liturgisk sang.

Ritusen er i dag i bruk i hele den ortodokse kirke og de såkalte gresk-katolske kirkene. De sistnevnte omfatter:

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «CCEO: text - IntraText CT», Intratext.com.
  2. ^ Fortescue, Adrian (1908): «The Rite of Constantinople», The Catholic Encyclopedia. 4. New York: Robert Appleton Company; s. 312–320.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]